» »

Nov racunalnik, cudne temperature?

Nov racunalnik, cudne temperature?

MitraljezecJ ::

Lian Li LANCOOL 207, črno airflow ohišje,

USB-CRAIJINTEK CRATOS 850W BLACK, ATX3.0, PCIe 5.0, 80+Gold, modularni napajalnik

ASUS TUF GAMING B650-PLUS WIFI

AMD Ryzen 7 7700X 8C/16T 4,5/5,4GHz32MB procesor, Tray pakiranje

THERMALRIGHT Assassin Spirit 120 VisionARGB BlackKINGSTON

FURY Beast 32GB (2x16GB)DDR5-6000MHz, CL30(KF560C30BBEK2-32)

SAMSUNG 990 EVO Plus 2TB, SSD disk M.280mm PCIe 5.0 x2 NVMe (MZ-V9S2T0BW)

GIGABYTE GeForce RTX 5070 Ti GAMINGOC 16G (GV-N507TGAMING OC-16GD)grafična karThermalright TL-C12C-X28-S X3, PWMARGB ventilator (3 KOS), ČRNA barva

Pred kratkim sem si kupil tale PC. Vse deluje super in stestiral sam kar nekaj iger in programov. Zelo radoveden sem pa glede temperatur in hrupa, namreč, ob določenih momentih (nalaganje loading screen v igrah, downloadanje prek steama, in nasploh kjerkoli se kaj nalaga) se temperature procesorja dvignejo na 80 in tudi na 85°C za par sekund in potem padejo nazaj na 50-65 pod stresom. Grafična je skoraj vedno pod 40 stopinj in prav tako vse ostalo. Je to normalno? Se mogoče da to kako zbalansirati, ker namreč ko se te poskoki dogajajo je PC precej glasen in me tudi malo zmoti, da tako poskakovanje temperatur verjetno ne more biti dobro za življensko dobo procesorja?

Mogoče je skrb in vprašanje precej trapasto ampak ker je to nov PC po vsaj 15 letih kjer teh poskokov na cpu ni bilo me je pač zaskrbelo, če ni to nekaj narobe.

Se zahvaljujem vnaprej za vse odgovore

OutOfTheBox ::

Ko CPU gre pod load, temperature praktično takoj skočijo. Sem zalaufal RDR 2 in opazoval pri sebi. Temperatura gre gor skladno z obremenjenostjo CPUja. 60 stopinj max pri nalaganju terena, ampak tudi zgleda da ni CPU heavy ker je delal samo 15%.

Poglej koliko je CPU obremenjen. Če je full load ali blizu, potem je to normalno. Če je load majhen in visoka temperatura potem nekaj ne štima.

iloveboobz ::

čist normalno za 7000 serijo AMDjov.. Laufajo vroče oz. se boostajo od thermal limita, potem pa throttle..
Lahko izklopis PBO oz. nastavis custom nastavitve..

Jarno ::

Načeloma lahko pri nastavitvah spustiš thermal throttling na nižje temperature s privzetih 95 stopinj.
Pri moji ASUS plošči je to pod custom PBO menijem.
R7 7700X pod all-core obremenitvami privzeto sili k 95 stopinjam ne glede na hlajenje, pač neke finte AMD-ja.
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!

sbawe64 ::

V biosu izklopi (na disabled), kajti privzeto je enablan.
Core performance boost (CPB)

https://www.pugetsystems.com/labs/artic...

Precision Boost Overdrive (PBO) je druga zgodba, s tem lahko dejansko preko undervoltanja pospešiš cpu (negative offset za vsako od jeder, do koliko gre si moraš vzeti čas in potestirati z occt).
Če se boš igral z occt, vzemi v obzir da se bo sistem večkrat sesul (bsod), jaz sem tole početje uporabil Windows 10 live sistem 'Sergei strelec' (boot preko USB ključka).

Pri meni recimo eno jedro -16 (najslabše), najboljše -30 (najboljše).
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

MitraljezecJ ::

Hja load je potem normalen, ker opažam pri obremenitvah skoči vedno na 90% in 80°C za par sekund in potem pade na neko normalo.

Tudi nekje drugje sem prebral, da se dotični procesorji te serije radi sami pospešujejo in so skoki temperatur in uporabe popolnoma normalni saj procesor poskrbi, da se uporabi vsa njegova moč in so vsled tega bolj učinkoviti.

Vse to mi je jasno in me posledično ne motijo toliko skoki temperatur in uporabe. Bolj me skrbi kako to vpliva na samo življensko dobo procesorja. Če to ne vpliva in ne škoduje procesorju potem se raje ne igram z PBO, ker pač ne vem kaj počnem hkrati pa nebi rad popravljal nekaj kar ni pokvarjeno. Gre se samo za skrb.

sbawe64 ::

A si prebral moje zadnje sporočilo ?
Če boš upošteval prve tri vrstice, bo že nekaj.

Drugače si raje kupi igralno konzolo, pc ni tvoja liga.
2020 is new 1984
Corona World order

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov sestav - nekaj vprašanj

Oddelek: Strojna oprema
111031 (500) Bicii
»

Procesorji Ryzen 7000 prispejo konec septembra (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Procesorji
13217806 (10418) FlyingBee
»

RYZEN - OC (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Navijanje
26173884 (23154) strumf666
»

Težava s hladilnikom procesorja

Oddelek: Pomoč in nasveti
282134 (1584) Inventorista

Več podobnih tem