Forum » Strojna oprema » Nov sestav - nekaj vprašanj
Nov sestav - nekaj vprašanj
Bicii ::
Sem odprl novo temo, izhajam pa iz tule: https://slo-tech.com/forum/t200222/p831...
Torej sestavil sem "nov" PC za nečaka, jaz sem prispeval grafično RX 6700XT, ohišje Define S, napajalnik be quiet! Pure Power 11 600W, CPU hladilnik Noctua NH-D15S, Samsung EVO 970 plus 1TB nečak pa je kupil še:
- Ryzen 7700
- Corsair DDR5 RAM 64GB (2x32GB) 6400MHz CL32
- ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WiFi
Pustimo zakaj točno to, ker ne vem, jaz pa sem imel pri roki kar sem pač imel. Torej to so komponente s katerimi bo treba živet in načeloma vse deluje imam pa dvoje vprašanj.
1) Ko stisneš gumb za vklop posveti oranžna lučka (q-led) ki naj bi izkazovala napako na RAM-u, sveti slabo minuto in potem PC normalno boota. Je to normalno, ker sem nekaj bral o ram treningu za ddr5, samo nisem siguren? Pognal sem tudi razne stress teste in memory teste in vse dela brez težav po 12 ur in več. Ko se enkrat oranžna lučka ugasne je nadaljevanje boota zelo hitro, do login zaslona windowsev je manj kot 10s.
2) CPU single core ne boost-a čez 5,1 GHz ne glede na test, multicore ne boosta čez 4,7Ghz ne glede na test. V Armoury Crate vidim da gre CPU poraba do 84W, kar je sicer več kot 65W TDP. PBO imam izklopljen, CPU temp ne gre v nobenem primeru čez 76C, večinoma je še pa C nižji. Za foro sem dal vse vetilatorje na max da je še malo znižalo temperaturo pa je bilo isto.
Sej performance so načeloma tam kjer morajo bit, če primerjam z TPU reviwom, samo MT je cca 5% slabši. Pa zanima me kdaj sploh dosežeš oglaševane max frekvence? So to res bolj teoretične?
Hvala v naprej.
Torej sestavil sem "nov" PC za nečaka, jaz sem prispeval grafično RX 6700XT, ohišje Define S, napajalnik be quiet! Pure Power 11 600W, CPU hladilnik Noctua NH-D15S, Samsung EVO 970 plus 1TB nečak pa je kupil še:
- Ryzen 7700
- Corsair DDR5 RAM 64GB (2x32GB) 6400MHz CL32
- ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WiFi
Pustimo zakaj točno to, ker ne vem, jaz pa sem imel pri roki kar sem pač imel. Torej to so komponente s katerimi bo treba živet in načeloma vse deluje imam pa dvoje vprašanj.
1) Ko stisneš gumb za vklop posveti oranžna lučka (q-led) ki naj bi izkazovala napako na RAM-u, sveti slabo minuto in potem PC normalno boota. Je to normalno, ker sem nekaj bral o ram treningu za ddr5, samo nisem siguren? Pognal sem tudi razne stress teste in memory teste in vse dela brez težav po 12 ur in več. Ko se enkrat oranžna lučka ugasne je nadaljevanje boota zelo hitro, do login zaslona windowsev je manj kot 10s.
2) CPU single core ne boost-a čez 5,1 GHz ne glede na test, multicore ne boosta čez 4,7Ghz ne glede na test. V Armoury Crate vidim da gre CPU poraba do 84W, kar je sicer več kot 65W TDP. PBO imam izklopljen, CPU temp ne gre v nobenem primeru čez 76C, večinoma je še pa C nižji. Za foro sem dal vse vetilatorje na max da je še malo znižalo temperaturo pa je bilo isto.
Sej performance so načeloma tam kjer morajo bit, če primerjam z TPU reviwom, samo MT je cca 5% slabši. Pa zanima me kdaj sploh dosežeš oglaševane max frekvence? So to res bolj teoretične?
Hvala v naprej.
Wrop ::
1. oranžna lučka zgleda ok. V biosu omogoči Memory Context Restore. To bi moralo skrajšati čas.
2. 5,1 GHz vidiš kje? Če v Task Managerju, potem ta meri daljši časovni interval in tu je povprečje lahko nižje od max 5,3 GHz. Poglej s kakšnim drugim orodjem, ki kaže maksimalno frekvenco, pa boš videl koliko doseže cpu. Poraba do 88 W je ok in s privzetimi nastavitvami ne bo šlo čez to.
Lahko si samo potegnil kratko palico pri loteriji.
2. 5,1 GHz vidiš kje? Če v Task Managerju, potem ta meri daljši časovni interval in tu je povprečje lahko nižje od max 5,3 GHz. Poglej s kakšnim drugim orodjem, ki kaže maksimalno frekvenco, pa boš videl koliko doseže cpu. Poraba do 88 W je ok in s privzetimi nastavitvami ne bo šlo čez to.
Lahko si samo potegnil kratko palico pri loteriji.
Jarno ::
Za spremljanje frekvenc je fina zadeva AMD Ryzen Master. Potem poženeš kak cpu-z benchmark in to je to.
To bo "Package Power" in ta vrednost ustreza 65W TDP zen4 procesorjem. TDP ne pomeni nujno max. porabe pod obremenitvijo, dejansko prej smernico pri nabavi hladilnega telesa.
V Armoury Crate vidim da gre CPU poraba do 84W.
To bo "Package Power" in ta vrednost ustreza 65W TDP zen4 procesorjem. TDP ne pomeni nujno max. porabe pod obremenitvijo, dejansko prej smernico pri nabavi hladilnega telesa.
#65W!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Jarno ()
Za napajalnik prej sm se zmotil, gre za pure power 12M 750W
Skrajno desni priključek (MB) je za matično
P8 12v1 je 8 pinski priključek za CPU
Za kaj pa se uporabi ostala dva P8 12v2 priključka ?
In ali je kak problem če 4 pinski konektor na plati pustim prazen ? Kabla zraven napajalnika namreč ni da bi oni priključek povezal kamorkoli na napajalnik.
Skrajno desni priključek (MB) je za matično
P8 12v1 je 8 pinski priključek za CPU
Za kaj pa se uporabi ostala dva P8 12v2 priključka ?
In ali je kak problem če 4 pinski konektor na plati pustim prazen ? Kabla zraven napajalnika namreč ni da bi oni priključek povezal kamorkoli na napajalnik.
Sumenjak ::
Vsi priključki morajo biti zraven PSUja. Pred dvema tednoma sem sestavljal PC z 12M 850W in je bilo toliko kablov kot ima napajalnik priključkov.
4-pinski na plati je lahko prazen. Nevem pa, če pri Ryzen 7700 vpliva to na OC.
P.S.: Mam 7700 im se ga videl že na 120W. Al laže software ali pa dejansko to doseže.
4-pinski na plati je lahko prazen. Nevem pa, če pri Ryzen 7700 vpliva to na OC.
P.S.: Mam 7700 im se ga videl že na 120W. Al laže software ali pa dejansko to doseže.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Sumenjak ()
grimmir3 ::
120W je možno z PBO.
Bolj je vprašanje zakaj imaš PBO, ker prinese ti ravno ene 3%.
Porabo pa nabije v nebo.
Bolj je vprašanje zakaj imaš PBO, ker prinese ti ravno ene 3%.
Porabo pa nabije v nebo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: grimmir3 ()
Sumenjak ::
Bolj je vprašanje zakaj tebe to skrbi. ;)
pls stay on topic.
Bici ostala dva P8 bi tudi morala biti za CPU.
pls stay on topic.
Bici ostala dva P8 bi tudi morala biti za CPU.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | HDD SATA in W11Oddelek: Strojna oprema | 516 (240) | sbawe64 |
» | Težave s pregrevanjem Ryzen 7000X3D (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Procesorji | 7587 (4989) | Mr.B |
» | Procesorji Ryzen 7000 prispejo konec septembra (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Procesorji | 15265 (7877) | FlyingBee |
» | grafična kartica in matična plošca (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Strojna oprema | 12502 (9543) | Gapi |