Forum » Loža » Zatikanje verige na motorni žagi
Zatikanje verige na motorni žagi

Laki_laik ::
Vem da to ni gozdarski forum pa vseeno bi vprašal mogoče je vseeno kdo na forumu ki se spozna na te zadeve. Kupili smo žago villager VGS 5032 PE za obrezovanje dreves in razrez tanjšid debel in vejevja. Ja vem da je kitajc bo pa za tistih par ur na leto čisto dovolj. Za ostala dela v gozdu sta pa dve Stihlarci. A je pri villager žagah to kaka normala da z roko praktično ne moreš pognat verige ko zatisneš pokrov? Dokler sta na pokrovu oni dve matici odviti gre veriga brez problema, ko pa zategneš matici pa je skorajda nemogoče ročno pognat verige?
Vsaka informacija je dobrodošla.
Hvala
Lp
Vsaka informacija je dobrodošla.
Hvala
Lp

chort ::
Ne, ni normalno. Si mogoče preveč potegnil meč ven iz žage / napel verigo? Lahko s prsti privzdigneš verigo z meča za 5mm?

Blinder ::
Ima mogoče kako low profile verigo original, ti pa si vgradil normalno? Nekje ti je pokrov primil na verigo zgleda
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i5-14400f rtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

fikus_ ::
Ko je veriga napeta jo na sredini rahlo dvigni, ce gre okrog 5 mm je ok, ce ne, je prevec napeta.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Ne, ni normalno. Si mogoče preveč potegnil meč ven iz žage / napel verigo? Lahko s prsti privzdigneš verigo z meča za 5mm?
Vse je normalno narejeno meč kot mora bit in veriga napeta toliko da ko jo dvignem vodilni zobci ne gredo iz vodila. Problem je že ko samo z prsti tiščim meč k ohišju se že takrat veriga zatika. Pa naj še napišem da je veriga bila montorana že gor ker je bila zadnja v trgovini in že takrat ni šla veriga okrog. Sem menjal z drugo novo verigo pa je isto. imam na sumu da je problem že tovarniški.
Ima mogoče kako low profile verigo original, ti pa si vgradil normalno? Nekje ti je pokrov primil na verigo zgleda
Ni lov profile je normalna.
Ko je veriga napeta jo na sredini rahlo dvigni, ce gre okrog 5 mm je ok, ce ne, je prevec napeta.
Je narejeno vse kot je treba.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Laki_laik ()

Assass1n ::
Potem ti ne preostane drugega kot vrniti v trgovino.
Jaz imam Villager in se veriga vrti normalno brez upora. Ima pa drugo težavo, vroča težko vžiga. Zamenjal sem svečko in membrane v fergazerju.
Stara je cca 10let, do letos je delala super. Rabim jo malo in, ko bo zajebavala bom kupil malo husqvarno.
Srečno.
Jaz imam Villager in se veriga vrti normalno brez upora. Ima pa drugo težavo, vroča težko vžiga. Zamenjal sem svečko in membrane v fergazerju.
Stara je cca 10let, do letos je delala super. Rabim jo malo in, ko bo zajebavala bom kupil malo husqvarno.
Srečno.
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

chort ::
Poglej še, če je morda pogonski zobnik za verigo narobe montiran - če ni v liniji z utorom na meču (sili verigo rahlo iz utora) bi v utoru povzročalo dovolj trenja da se ustavi. Absolutno ne delaj z njo dokler / če ne rešiš, ker ti bo zaradi trenja kej stopilo :)

Zvezdica27 ::
no no... koliko ti zategneš verigo s šponarjem je od tebe odvisno
3 8 ketna se ne razteguje toliko, stihl pico pa ful... ko boš rezal 10 min ti bo lažje stekla.
verigo mora vrteti motor, ne ti na prste
zz
3 8 ketna se ne razteguje toliko, stihl pico pa ful... ko boš rezal 10 min ti bo lažje stekla.
zz

Zvezdica27 je izjavil:
no no... koliko ti zategneš verigo s šponarjem je od tebe odvisno
zz
Mojter žaga gre jutri nazaj v trgovino in se dobi druga ker je z to nekaj narobe. Predelal sem z žagami od stihla,husqvarne,..... pa se pri vseh da lepo zavrtet verigo z roko. Torej ko hočeš v gozdu nabrusit verigo ti vedno vžgeš žago in moliš boga da se bo ketba ustavila točno za en člen naprej da boš lahko naprej nabrusil verigo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Laki_laik ()

Ali je mogoče meč kje stisnjen, da se veriga zatoka?

veriga se vrti, kolikor jo zategneš. lahko da je kaj narobe, samo tak mojster kot si ti, bi to že znal ugotoviti, ka-li?
/s
če ne veš, vprašaš. sam pol ne pametuj, če kupiš čungalunga stroj in ti hoče nekdo osnove razložiti. Še enkrat: ketno vrti motor, ne ti. če je tako na easy kot ti želiš, samo kličeš nesrečo. v bistvu mi je čudno, da lahko vsak kekec kupi tudi 3 kw plus motorke...
I am out, znajdi se kakor veš in znaš.
zz
/s
če ne veš, vprašaš. sam pol ne pametuj, če kupiš čungalunga stroj in ti hoče nekdo osnove razložiti. Še enkrat: ketno vrti motor, ne ti. če je tako na easy kot ti želiš, samo kličeš nesrečo. v bistvu mi je čudno, da lahko vsak kekec kupi tudi 3 kw plus motorke...
I am out, znajdi se kakor veš in znaš.
zz

Zimonem ::
Ti si zhr iz prilagojenga programa. Kaj se sploh oglašaš pezdetek.
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: connel ()

daj miškolin odjebi... za tipkovnico je vsak kekec pameten... doma sem na kmetih in imam gozd, jaz lastnik, jasno? Nekaj malega vem o temu, pa NPK sekač ne bi naredil, da smo na jasnem.
Fakini idioti ... ma ne pomagam nobemu na temu forumu nikdar več...
Zimonem, pojdi si ga na roko metat, drugega itak ne znaš...
zz
Fakini idioti ... ma ne pomagam nobemu na temu forumu nikdar več...
Zimonem, pojdi si ga na roko metat, drugega itak ne znaš...
zz

c3p0 ::
Jaz nabrusim par členov, nato kar s koncem pile premaknem verigo, da so na voljo novi členi. Nato ponovim za drugo stran. Kako to z motorjem doseči, ne vem.

mislim... verigo moraš seveda vrteti (recimo s pilico), ni pa to tako, da se kar vrti kot račna na kolesu. Ko boste prežagsli par 100m3 drv vam bo jasno. Obstaja prava tenzija verige, ko je ogreta je drugačna. Sploh pa ko brusiš jo lahko tudi odtegneš, če želiš.
Jaz sem že 2x dobil verigo z meča v noge, upam da ima OP svojo zaščitno opremo. Da ne omenjam dveh prijateljev brez prsta...
zu
Jaz sem že 2x dobil verigo z meča v noge, upam da ima OP svojo zaščitno opremo. Da ne omenjam dveh prijateljev brez prsta...
zu

Bud_Bundy ::
Zvezdica27 je izjavil:
mislim... verigo moraš seveda vrteti (recimo s pilico), ni pa to tako, da se kar vrti kot račna na kolesu. Ko boste prežagsli par 100m3 drv vam bo jasno. Obstaja prava tenzija verige, ko je ogreta je drugačna. Sploh pa ko brusiš jo lahko tudi odtegneš, če želiš.
zu
Bog ti ga vedi kaj vse ti je šele v glavo priletelo....
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: jest10 ()

Zvezdica27 je izjavil:
zu
omeni ta dva prijatelja: kako jim je ratalo zgubit prst zaradi motorke?? Ter, v tvojem primeru, kako to, da si jo dobil v noge? A se ne , kadar iztiri, veriga zabije v nek ... neko varovalo tam spodaj !?

To je možno pri enoročnih arborističnih. Sicer ne. Ampak s pezdetkom ki neimanpojmaaaaaaa da ima motorka centrifugalno sklopko res nima smisla razpravljat. Tip je na hudih psihotikih in ni stvari videl od blizu ne.
Zgodovina sprememb…

cvalsr ::
...in TI se tule oglašaš kot nek strokovnjak, ki drugim deli nasvete???
Al' se ne bi raje ti (khm...) kaj naučil od drugih?!
Zgodovina sprememb…

rado7rado ::
Pizda je en pameten tu gor. Na vsaki motorki ko seveda ko ni prižgana se da ketno vrtet z dvema prstoma. Ketna mora bit "našpanana" toliko da ko z prsti dvigneš ketno le ta ne izstopa izven vodila v listu žage in vsak pameten ki je kdaj delal z motorko to ve le eni so požrli vso pamet sveta. Pa smo eni z motorko delali še predno ste eni tu gor pokukali iz maminega organa tam spodaj. Pa se opravičujem ostalim tu gor za take besede.

DV_cam ::
Če si ven jemal meč in ketno, mogoče še kakšna plastika, potem je zelo verjetno da si nekaj narobe zmontiral. ali se je narobe vlegla ali si obrnil ravno okoli. V vsakem primeru se mora ketna vrteti, razen če imaš bremzo in je nisi stisnu.
DV_cam

Mogoče je zavora obtičala v zatisnjenem položaju

Lahko da je veriga padla z verižnika in ko priviješ vijak pokrova, pri tem stisne tudi verigo.
Bi bilo dobro, da bi se OP oglasil in povedal, kaj se dogaja.
Bi bilo dobro, da bi se OP oglasil in povedal, kaj se dogaja.

Pizda je en pameten tu gor. Na vsaki motorki ko seveda ko ni prižgana se da ketno vrtet z dvema prstoma. Ketna mora bit "našpanana" toliko da ko z prsti dvigneš ketno le ta ne izstopa izven vodila v listu žage in vsak pameten ki je kdaj delal z motorko to ve le eni so požrli vso pamet sveta. Pa smo eni z motorko delali še predno ste eni tu gor pokukali iz maminega organa tam spodaj. Pa se opravičujem ostalim tu gor za take besede.
Drži. To so pa res osnove. Pa z motorkami delam komaj 2-3 leta.
Če smo že v temi. Kaj je zdaj best buy za bencinsko? Za občasno debla narezat na kolute. Stihl MS-251 je v igri, pa je mogoče overkill.

Električno na kabel

Po moji logiki, za profesionalno delo, rabi zanesljiva in kvalitetna motorka, čeprav bi se za isti denar dobilo močnejšo in manj kvalitetno. Za občasno rezat debla se išče nekaj obratno, torej zelo poceni in relativno močno glede na ceno.
Tako da za tak scenarij se lahko pomisli o kitajski s vsaj 45 ccm, ter da ima vsaj dve leti garancije.
Za občasno debla narezat na kolute.
Tako da za tak scenarij se lahko pomisli o kitajski s vsaj 45 ccm, ter da ima vsaj dve leti garancije.

Za rezat debelejsi les rabis dobro motorno žago, ker se pri tem delu najbolj segreva, tako motor, kot veriga in meč.
Poceni žaga ni izdelana za to, je za pravo hobi rabo.
Poceni žaga ni izdelana za to, je za pravo hobi rabo.

291 ali celo 261 pomoje. Ampak je 251 nekje vmes med 241 in 211.
Razen 211, so vsi modeli še precej dražji. Bi dal tudi jurja, ampak ker rabim tu in tam, mi je overkill.
Husqvarna 450 II je trenutno v akciji za 599€ (znižana z 699€), ker prihaja nov model.
Vidim že za 539€, bom še dodatno preveril specs vs. MS251. Mogoče bi ji koristilo še malo več moči.
Bom preveril še kitajsko ponudbo, s čimveč garancije...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: c3p0 ()

jaz sem letos kupil 261 iz nemčije, po moje gre ven iz proizvodnje, so imeli ful akcije. 530e z dostavo. Zdaj so neke akcije na 291. Sicer je madžarski trgovec, a trgovina in splet je nemčija.
lupčka vsem, pametni smo Slovenčeki, pametni za popizdit. Če ne žagaš več kot 5 min je res, da se tako napenja, če pa boš gonil cel tank pa se bo veriga precej raztegnila (sploh pico veriga) in potem jo moraš, MORAŠ napeti bolj, če ne ogrožaš sebe.
En ki je prst izgubil ima status kmeta in od plenic dela z motorko. V mojem primeru je šlo za mojo napako, sam vam to razlagati, da je v bistvu najbolj nevarno lesko žagat, je brezveze, ker nisem na vašem mentalnem nad-nivoju. Se opravičujem, da sem polčlovek.
Ampak ja, lahko je biti keyboard warrior!
zz
lupčka vsem, pametni smo Slovenčeki, pametni za popizdit. Če ne žagaš več kot 5 min je res, da se tako napenja, če pa boš gonil cel tank pa se bo veriga precej raztegnila (sploh pico veriga) in potem jo moraš, MORAŠ napeti bolj, če ne ogrožaš sebe.
En ki je prst izgubil ima status kmeta in od plenic dela z motorko. V mojem primeru je šlo za mojo napako, sam vam to razlagati, da je v bistvu najbolj nevarno lesko žagat, je brezveze, ker nisem na vašem mentalnem nad-nivoju. Se opravičujem, da sem polčlovek.
Ampak ja, lahko je biti keyboard warrior!
zz

Super si to dobil, 261 trenutno ne vidim pod 800 EUR, v DE.
Jaz sicer preverim verigo na tam 10 minut, začetnik. Sem pa pogledal par YT videov na temo. Nekateri so prepametni, potem pa gre prst ali huje.
Jaz sicer preverim verigo na tam 10 minut, začetnik. Sem pa pogledal par YT videov na temo. Nekateri so prepametni, potem pa gre prst ali huje.

Odvisno kaj delaš, toliko pa mora biti veriga napeta. Za rezanje kakšnih vej, grmovja,... bolj napeta, za podiranje dreves, razrez hlodov,... pa lahko manj.
Verigo s pilo potegneš vsakokrat, ko tankaš žago, četudi ni videti topa, pač potegneš samo enkrat.
Verigo s pilo potegneš vsakokrat, ko tankaš žago, četudi ni videti topa, pač potegneš samo enkrat.

Zvezdica27 je izjavil:
jaz sem letos kupil 261 iz nemčije, po moje gre ven iz proizvodnje, so imeli ful akcije. 530e z dostavo.
Rabljena na bolhi 550 EUR. Profesionalna žaga, v dobrem in slabem, kvalitetna in mogoče tudi zmatrana od par let profesionalne rabe. Kje si jo našel za samo 530 EUR? To se že splača it gor v Nemčijo jo kupit in spotoma še uvozit en avto.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Blinder ()

Hvala za link, ugodne cene. Torej 271 za basic delo čisto OK, ali se splača dodat še stotaka za 291?
Vidim, da ima 291 malo več moči, pa 1kg več.
Vidim, da ima 291 malo več moči, pa 1kg več.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: c3p0 ()

271 je za običajnega nadpovprečnega userja 100% ok. Koliko ima že, 2,7 kW? To je ravno prav. Oglaševali so jo kot Farmboss, torej ena za vse. In res je, še zmeraj tudi veje klestim, ker je tista moja 191 ali kaj je že čist prešvoh. Še ko podiram zgornje dele kakih dreves, vzamem s sabo 271 in ne ta male. Pa tudi letos sem komot prežagal hrast premera cca 1,5m - vlekla je, težava je bila pač tak ležeč kos normalno prerezati.
291 je že močnejša zver in težja in je v resnici ne rabiš. Je pa gotovo to še hujša zver.
Po mojih izkušnjah (bajta, zadaj drevesa, nekaj gozda, vsak let nekaj za delati) je idealnih nekje 2,5-3,0 kW in 271 je lih tu. Kdor dela več (redno delo) pa itak teh hobby žag ne gleda, pač pa so potem one pro žage, da zdrži vsak dan na polno.
Morda še to, kolikor imam izkušenj se Stihl ne vrti tako zelo brutalno hitro kot husa ali solo, sam da veste, po moje tudi zato dlje zdrži (ena husa od kolega se vrti tako hitro, da to skor ni za verjeti=
zz
291 je že močnejša zver in težja in je v resnici ne rabiš. Je pa gotovo to še hujša zver.
Po mojih izkušnjah (bajta, zadaj drevesa, nekaj gozda, vsak let nekaj za delati) je idealnih nekje 2,5-3,0 kW in 271 je lih tu. Kdor dela več (redno delo) pa itak teh hobby žag ne gleda, pač pa so potem one pro žage, da zdrži vsak dan na polno.
Morda še to, kolikor imam izkušenj se Stihl ne vrti tako zelo brutalno hitro kot husa ali solo, sam da veste, po moje tudi zato dlje zdrži (ena husa od kolega se vrti tako hitro, da to skor ni za verjeti=
zz

Zvezdica27 je izjavil:
komot prežagal hrast premera cca 1,5m - vlekla je, težava je bila pač tak ležeč kos normalno prerezati.
a je bila težava prekratek meč, neergonomična drža med rezanjem, ukrivljeno rezanje?

imam 4o meč in je bilo treba čarati, potem je itak se sam zlomil na srečo. H kolegu, ki ima 55, se mi ni dalo... hvalabogu sem rab il dati le na pol.
Ni point v temu. Point je, da je tudi ko je bil meč cel v hrastu (hrastu!) je vlekla brez problema (je pa res, da so pico verige boljše od 3/8 po moje). Ni zdaj to bilo rezanje s kako res veliko zverino, a ta motorka je top shit, samo pohvalim lahko. 291 bo pač še boljša, sam jo jaz osebno ne rabim. Torej 2,7 kW je glih glih prav.
Ene firma imajo 2.6 ene 2,8 kW... tam do 3 kW je top, kar je več je zame overkill in to rabijo samo tisti, ki res delajo z lesom vsak dan.
zz
Ni point v temu. Point je, da je tudi ko je bil meč cel v hrastu (hrastu!) je vlekla brez problema (je pa res, da so pico verige boljše od 3/8 po moje). Ni zdaj to bilo rezanje s kako res veliko zverino, a ta motorka je top shit, samo pohvalim lahko. 291 bo pač še boljša, sam jo jaz osebno ne rabim. Torej 2,7 kW je glih glih prav.
Ene firma imajo 2.6 ene 2,8 kW... tam do 3 kW je top, kar je več je zame overkill in to rabijo samo tisti, ki res delajo z lesom vsak dan.
zz

Zakaj ti je všeč picco veriga?

Zvezdica27 je izjavil:
imam 4o meč in je bilo treba čarati, potem je itak se sam zlomil na srečo. H kolegu, ki ima 55, se mi ni dalo... hvalabogu sem rab il dati le na pol.
zz
Vse pico verige so 3\8 hoda na zobniku. Ti si hudo zadrogirana oseba.
Zgodovina sprememb…

Mogoče je želel rečt, da so vse pico verige boljše od ostalih 3/8

Seveda to ni res pri prežagogovanju hlodov. Kaj pa on hoče povedat pa nihče ne ve saj ne loči številk. Pico je za hleše je. Pa da na mini motorko montirš 55cm meč ki z pico oz lp niti ne obstaja, saj je sam utor večji. Je tudi blamaža.

cvalsr ::
Po mojih izkušnjah (bajta, zadaj drevesa, nekaj gozda, vsak let nekaj za delati)
Uuuuu, res bogate izkušnje, popolnoma upravičeno soliš pamet nekaterim tule, ki delajo vsakodnevne polne šihte v hosti. Pa šele 2x si jo s strgano verigo fasal po nogah, bravo.
V mojem primeru je šlo za mojo napako
Nemogoče! Da bi tak velestrokovnjak naredil napako? Saj znaš vendar napamet, kateri kilovati so primerni za katero delo in tvoje mnenje je edino merodajno za vso Slovenijo!
Ja, norčujem se iz tebe.
Resno: Saj si anonimen, a vseeno ne razumem, zakaj se sramotiš.
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: connel ()

lp,
mislil sem, da so pico verige boljše od drugih (popolnoma nove), se pa opazno bolj raztegujejo. Lahko primerjam samo pico in generične iz kmetijske zadruge (ne vem kaj so, oregon?). Kolikor vem ima pico več dimezij, tudi 3/8, ja. Lahko slikam etiketo točno katera je, ne vem na pamet.
Dobro, torej smo se našli keyboard warriors... ki hkrati eni tudi cele dneve delate v hosti, uuu... v bistvu ste sami Arnoldi, ane? lupčka vsem, tolažim se, da tudi vas, kot mene, čaka Matilda.
Čao,
zz
mislil sem, da so pico verige boljše od drugih (popolnoma nove), se pa opazno bolj raztegujejo. Lahko primerjam samo pico in generične iz kmetijske zadruge (ne vem kaj so, oregon?). Kolikor vem ima pico več dimezij, tudi 3/8, ja. Lahko slikam etiketo točno katera je, ne vem na pamet.
Dobro, torej smo se našli keyboard warriors... ki hkrati eni tudi cele dneve delate v hosti, uuu... v bistvu ste sami Arnoldi, ane? lupčka vsem, tolažim se, da tudi vas, kot mene, čaka Matilda.
Čao,
zz

TucoX ::
Zvezdica27 je izjavil:
...da je v bistvu najbolj nevarno lesko žagat...
zz
lahko razložiš zakaj je nevarno lesko žagat? motorka skače? ali kaj drugega?

Assass1n ::
Pico ni firma, je manjši oz. nižji zob, če se prav spomnim korak je isto 3/8, utor 1.2 1.5 1.6 al kako so že. Že 7 let jih ne prodajam in sem malo pozabil.
PS. Sem kupil Einhell tasrednjo na eno baterijo prvi vtis to je bolj igrača za otroke... upam, da bo služila za razrez palet in kakšnega šavja za v krušno peč to je njen namen da nisem 115EUR ravno stran vrgel.
PS. Sem kupil Einhell tasrednjo na eno baterijo prvi vtis to je bolj igrača za otroke... upam, da bo služila za razrez palet in kakšnega šavja za v krušno peč to je njen namen da nisem 115EUR ravno stran vrgel.
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Assass1n ()

Mislim da je širina utora 1.1 , 1.3 za naprej nisem ziher ampak pogonski zobnik je isti. In pico ali 3/8 lp (low profile) dela letne tudi Oregon. Pico je pač stilov braand. 1.6 je že navadna 3/8 rezilna garnitura. Za 1/4 inčen korak moram pa menjat pogonski zobnik(carving ali arborističen meč).

115 € samo za žago ali tudi akumulator in polnilec?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Katera motorna žagaOddelek: Loža | 14915 (834) | rado7rado |
» | motorna žaga (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 47976 (2976) | fikus_ |
» | Katero motorno žago? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )Oddelek: Loža | 160100 (25483) | BCSman |
» | Katero motorno zago (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 20608 (6335) | twom |
» | Bencinska motorna žaga alpina?- Mnenja!Oddelek: Loža | 16463 (15489) | noraguta |