» »

Amazonova spletna trgovina je stara 30 let

Amazonova spletna trgovina je stara 30 let

Slo-Tech - Kot mnogo drugih multinacionalk ima tudi Amazon več rojstnih dni, med katerimi je enega praznoval danes. Natanko pred 30 leti je zaživel Amazon kot spletna prodajalna knjig, dasiravno je podjetje leto dni starejše. Prva prodana knjiga je bila Fluid Concepts and Creative Analogies: Computer Models of the Fundamental Mechanisms of Thought, ki jo je napisal Douglas Hofstadter. Danes je Amazon daleč od nepomembnega knjigotržca, prerasel je celo okvire kateregakoli spletnega trgovca. Amazon je postal tehnološki gigant.

Ko je Amazon začel svoj pohod, je začel skromno. Tedaj ni bilo prodajalne Whole Foods, spletnih storitev AWS ali na pol praznika Prime Day. Amazon tedaj ni imel svojih pretočnih storitev in ni vlagal milijard v produkcijo televizijskih nadaljevank. Prodajale so se knjige, hkrati pa so kar na prvi strani iskali tudi sveže zaposlene. Amazon so začeli Jeff Bezos, njegova tedanja žena MacKenzie Scott in še sedem prvih zaposlenih. Danes jih ima podjetje poldrugi milijon.

A Bezos ni bil nikoli knjižni molj. Ko je v začetku 90. let razmišljal o spletni prodajalni, si je zapisal seznam 20 vrst izdelkov, ki bi jih lahko prodajal prek spleta. Naposled se je povsem pragmatično odločil za knjige, ker so ponujale največ raznovrstnosti. Po njegovih ocenah je tedaj obstajalo tri milijone knjig, od tega polovica v angleščini, česar ni mogla imeti na zalogi nobena fizična knjigarna. Spletna pač.

Amazon je nato rasel. Leta 2006 je dodal prenos filmov, ki se je leta 2008 prelevil v Amazon Instant Video in naposled v Prime Video. Leta 2008 so izdali tudi prvo spletno aplikacijo za iPhone in iPad, ki je omogočila enostavno nakupovanje. Kasneje so se širili še na druga področja, denimo z nakupom Whole Foods, Twitcha in One Medicala. Danes razvijajo celo avtonomna vozila v svoji podružnici Zoox.

Leta 2021 je Bezos odstopil kot izvršni direktor, postal je predsednik, in vodenje prepustil Andyju Jassyju, ki je pred tem vodil Amazon Web Services (AWS). Slednji je danes najpomembnejša molzna krava podjetja in razlog, da je Amazon tehnološki gigant. Že leta 2006 so postavili AWS kot infrastrukturo za gostovanje v oblaku, kar danes uporabljajo številna podjetja. Njegov tržni delež je danes kar tretjinski. A tako kot je bil AWS velik uspeh, je imel Amazon tudi spodrsljaje, ki pa niso bili usodni. Fire Phone se nikoli ni uveljavil.

14 komentarjev

Irbis ::

Še ko sem leta 1998 prvič kupoval knjige tam, sem se moral kar pogajati z banko, da so odobrili kartično plačilo na tako neznano firmo.

tikitoki ::

30% popusta na vse!:)

floyd1 ::

Kako je zdaj tam z "malimi" zaposlenimi, že lahko gredo scat na WC? Mogoče vsaj na prime day?

socialec ::

Ne, kot vedno, poscati se morajo na tla v hali... Tam, kjer ni robotov.

floyd1 je izjavil:

Kako je zdaj tam z "malimi" zaposlenimi, že lahko gredo scat na WC? Mogoče vsaj na prime day?

A si nor. Ves kolk robe mora biti poslane med prime day nakupovalno mrzlico? Se scanje s flase je prepovedano, ker bi vmes lahko 3 pakete porihtal! Plenice, al pa bodo hlace mokre!

gruntfürmich ::

ja, na tej stani alp večinoma nepredstavljivo. da par ljudi to vse začne, ne pa država po nareku partije...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

mtosev ::

Čestitke za 30 let. Prvič sem pri Amazonu kupoval leta 2005. :D
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

gruntfürmich ::

meni pa ima amazon tako debilen proces nabave da še kar nisem uspel nič kupiti na njem (kolikor me spomin ne vara)...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Wrop ::

Vržeš v košarico in stisneš plačaj. Kaj je tukaj tako težkega?

Verjetno tole - ker moraš vedno znova natakniti

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

Nikonja ::

Vsaka čast Bezosu na tem kaj je naredil, mogoče ni glih najecenejša trgovina ampak edina z neverejtno podporo strankam in zaradi tega se največkrat odličim za nakup glih pri njih. Karkoli sem reklamiral, ali imel kakršnekoli probleme je bilo rešeno v 5 min, dokler se pri naših trgovcih z enima dobesedno moraš skregat da naredijo tisto kaj je definirano zakonom. Iskreno ne spomnim se kdaj sm zadnjič kaj večje vrednosti kupil v Slo ker tega drk...a če imaš kakršnikoli problem enostavno ne prenesem!
Ne bom komentiral plače zaposlenih v Amazonu ker po moje pri nobenem trgovcu ni idealno ker sem slišal tudi zanimive izkušnje iz SLO skladišč (BB, HarweyN, Merkur....) in so zeloooo podobne tem kaj se dogaja v Amazonu ampak se ne govori o tem ker njihov letni promet Amazon naredi v parih urah.

Magic1 ::

Tudi jaz sem do sedaj zelo zadovoljen s Amazonovo podporo. Res da zna včasih malo trajat in se kaj zgodit, ko je vmes kar nekaj kurirjev. Vendar na koncu vedno tebe vprašajo kakšno rešitev hočeš. Če nisi neučakan, dobiš vse in za top ceno.
Magic

socialec je izjavil:

Verjetno tole - ker moraš vedno znova natakniti

Kolk tezko je eno nastavitev spremeniti v spletni banki.

Pojma nimam, kaj je vprašanje, predvidevam, da je dosledno čisto zame-osnovno paranoičen glede ostalih nakupov in noče sledljivosti razen pri issuerju kartice :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bezos odstopil z mesta direktorja Amazona

Oddelek: Novice / Rezultati
1111186 (10003) Irbis
»

Amazon ustvaril rekorden dobiček

Oddelek: Novice / Rezultati
1810606 (6549) Konlov
»

Pentagon vztraja: Projekt JEDI gre Microsoftu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
5414599 (12333) FTad
»

Amazonov podpredsednik odstopil zaradi nestrinjanja s sankcioniranjem živžgačev

Oddelek: Novice / Ostale najave
164818 (3534) poweroff
»

NYT: Amazonov eksperiment, kako daleč lahko žene zaposlene (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostalo
6440417 (35541) gruntfürmich

Več podobnih tem