» »

Junija sonce glavni vir električne energije v EU

1
2
3

kow ::

Nerazgradljivo je tvoje akumulacijsko jezero, lol. Poseg v prostor, ki traja stoletja.

feryz ::

Comandante je izjavil:

Zelo narobe postane, ko zaradi cene elektrike izgubiš celotno metalurško industrijo in podobne strateško ključne sektorje. Potem pa si odvisen od uvoza iz Kitajske. To je zelo nevarno. In to se v EU dogaja že kar nekaj let.

Ampak to nima veze niti s sončnimi elektrarnami, niti z vetrnimi, niti s katerikoli drugimi.
Metalurška industrija bi lahko plačevala za elektriko iz NEK 45 €/MWh plus transport, lahko bi plačevala poleti minus 100 €/MWh plus transport itd...
Zakaj plačujejo po 300 - 400 €/MWh, vprašaj pa koga drugega. Oz. ne rabiš, vprašanje je lahko zgolj retorično.

Kitajska metalurska industrija dela prakticno zastonj. Zato sedaj urgirajo:

https://oilprice.com/Energy/Energy-Gene...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

paradajzos ::

MojsterX je izjavil:

strikeout je izjavil:

kako se reče tistim elektrarnam, ko sončna poganja črpalko, ta pa črpa vodo v višino, ko se nabere dovolj vode, odprejo loputo in voda steče dol in poganja generator?

akumulacijsko jezero. To je prihodnost s katerim bi lahko viške elektrike pretvorili v trajno shrambo in jo po potrebi porabimo. Samo opice rajši gradijo vetrno elektrarno, ki je itak okolju neprijazna zaradi nerazgradljivosti.

Zanimivo, elektrarna, ki se ji reče akumulacijsko jezero. Pa sem se naučil spet nekaj novega :)

Comandante ::

feryz je izjavil:

Comandante je izjavil:

Zelo narobe postane, ko zaradi cene elektrike izgubiš celotno metalurško industrijo in podobne strateško ključne sektorje. Potem pa si odvisen od uvoza iz Kitajske. To je zelo nevarno. In to se v EU dogaja že kar nekaj let.

Ampak to nima veze niti s sončnimi elektrarnami, niti z vetrnimi, niti s katerikoli drugimi.
Metalurška industrija bi lahko plačevala za elektriko iz NEK 45 EUR/MWh plus transport, lahko bi plačevala poleti minus 100 EUR/MWh plus transport itd...
Zakaj plačujejo po 300 - 400 EUR/MWh, vprašaj pa koga drugega. Oz. ne rabiš, vprašanje je lahko zgolj retorično.

Ne vem kaj hočeš povedati. Nuklearka je del omrežja, in je kot takšna vključena v mednarodno trgovino. Ne more Talum od NEK zakupiti xxx MW za eno leto.

Seveda je jasno, zakaj industrija plačuje 10x realne cene proizvodnje. Ker smo si namislili CO2 kupone in kup nepredvidljivih virov električne energije, za katere trdimo, da so poceni, hkrati pa jih subvencioniramo s CO2 kuponi.

Premog je v najrevnejših državah sveta pogosto glavni vir energije. Najbrž obstaja dober razlog, zakaj. Ne pravim, da moramo začeti kuriti več premoga, ampak nehajmo se slepiti, kaj se splača in kaj ne.

Utk je izjavil:

Kar srce se mi topi ko vidim kako razne voznike dizlov in bencinarjev skrbi za čim bolj čist izpuh električnih avtov...

Ravno sem naročil novega dizla. Tankal bom 100HVO, ki ima 90% manjši okoljski odtis od dizla. S tem v življenski dobi proizvede bistveno manj CO2 kot električni avto pri naši mešanici virov.

Zgodovina sprememb…

c3p0 ::

paradajzos je izjavil:

MojsterX je izjavil:

strikeout je izjavil:

kako se reče tistim elektrarnam, ko sončna poganja črpalko, ta pa črpa vodo v višino, ko se nabere dovolj vode, odprejo loputo in voda steče dol in poganja generator?

akumulacijsko jezero. To je prihodnost s katerim bi lahko viške elektrike pretvorili v trajno shrambo in jo po potrebi porabimo. Samo opice rajši gradijo vetrno elektrarno, ki je itak okolju neprijazna zaradi nerazgradljivosti.

Zanimivo, elektrarna, ki se ji reče akumulacijsko jezero. Pa sem se naučil spet nekaj novega :)

%C4%8Crpalna hidroelektrarna @ Wikipedia

Utk ::

Comandante je izjavil:

Ravno sem naročil novega dizla. Tankal bom 100HVO, ki ima 90% manjši okoljski odtis od dizla. S tem v življenski dobi proizvede bistveno manj CO2 kot električni avto pri naši mešanici virov.

HVO 2.416 €/L

Si kar mislim kolkrat ga boš natankal po tej ceni...

feryz ::

Comandante je izjavil:

Ne vem kaj hočeš povedati. Nuklearka je del omrežja, in je kot takšna vključena v mednarodno trgovino. Ne more Talum od NEK zakupiti xxx MW za eno leto.

Seveda je jasno, zakaj industrija plačuje 10x realne cene proizvodnje. Ker smo si namislili CO2 kupone in kup nepredvidljivih virov električne energije, za katere trdimo, da so poceni, hkrati pa jih subvencioniramo s CO2 kuponi.
Ok, torej ti bom še enkrat napisal, ker očitno ne dojameš.
Cena električne energije in z njo, vsaj po tvoje, propad industrije, nima nobene veze z proizvodno ceno električne energije ali s čimerkoli, ampak je izključno in samo proizvod politikov. Kaj se zlažejo, da do te cene pridejo, je popolnoma nepomembno.

mertseger ::

paradajzos je izjavil:

Tržna niša za storitve servisiranja in preventivnega pregledovanja? Zakaj ne?

Ni tržne niše, razlog pa je da velika večina SE v sloveniji ni narejenih po zahevah pravilnikov in standardov. Ker so jih gradili vsi od smetarjev do mesarjev. In noben preglednik ti sedaj ne bo prevzemal odgovornosti za ta zmazek ki je na strehi in posledice ki lahko sledijo.

Utk je izjavil:

Comandante je izjavil:

HVO 2.416 €/L

V Avstriji (kjer delam) je 1,58 trenutno. Ja, bom ga tankal, ker povzroča bistveno manj saj od dizla, posledično nimaš težav z EGR in DPF.

c3p0 je izjavil:

paradajzos je izjavil:

MojsterX je izjavil:

strikeout je izjavil:

Kolega je na vprašanje

napisal odgovor:

Zdej ne vem kje je tukaj omenjena črpalna hidroelektrarna

Razen v mojem postu nekaj pred tem:

https://slo-tech.com/forum/t843520/p855...

feryz je izjavil:

Comandante je izjavil:

Ok, torej ti bom še enkrat napisal, ker očitno ne dojameš.
Cena električne energije in z njo, vsaj po tvoje, propad industrije, nima nobene veze z proizvodno ceno električne energije ali s čimerkoli, ampak je izključno in samo proizvod politikov. Kaj se zlažejo, da do te cene pridejo, je popolnoma nepomembno.

Ne vem kaj filozofiraš. Industrija plačuje drago elektriko, zato se seli drugam, to je vse kar je pomembno. Elektrika pa ni draga zaradi cene nafte ali premoga (ki sta v ZDA in na Kitajskem podobni, ker globalni trg), ampak zaradi zelenih politik. To je to.

mertseger je izjavil:

paradajzos je izjavil:

Tržna niša za storitve servisiranja in preventivnega pregledovanja? Zakaj ne?

Ni tržne niše, razlog pa je da velika večina SE v sloveniji ni narejenih po zahevah pravilnikov in standardov. Ker so jih gradili vsi od smetarjev do mesarjev. In noben preglednik ti sedaj ne bo prevzemal odgovornosti za ta zmazek ki je na strehi in posledice ki lahko sledijo.

Glede na veliko število bo zagotovo kar dosti ljudi pripravljenih plačati profijem pregled za dober denar in nato izterjati izvajalce - itak je še veliko v garanciji.
Sam sem vsekakor pripravljen, ker pač varnost mi je zelo pomembna - pa mislim, da nisem imel ravno amaterjev na izvedbi. In finančni bogovi naj pomagajo firmi in osebam, če se izkaže, da so ubirali nevarne bližnjice.

FireSnake ::

kow je izjavil:

FireSnake je izjavil:

paradajzos je izjavil:

Toliko o argumentu nasprotnikov EVjev, da so le-ti gnani z elektriko iz termoelektrarn na premog.

Trdiš, da niso nikoli gnani?

Trdimo da je propaganda, ki jo sirijo kalibri tvojega kova - da so gnani na premog, lazniva.

Kje jaz to širim?
Citat, prosim!
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Napisal "kalibri tvojega kova", zdaj pa si razlagaj kakorkoli zelis.

@Firesnake:

Izrečeš polresnico in se nato hočeš izvleči na posameznih besedah, čeprav je jasno, kaj je bil smisel moje objave.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: FireSnake ()

kow je izjavil:

Napisal "kalibri tvojega kova", zdaj pa si razlagaj kakorkoli zelis.

Kaj se zdaj izmotavaš?
Citat!
Čakam!

paradajzos je izjavil:

@Firesnake:

Izrečeš polresnico in se nato hočeš izvleči na posameznih besedah, čeprav je jasno, kaj je bil smisel moje objave.

Citat, prosim!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FireSnake ()

Ta post je absurden enako kot so pavšalne trditve nasprotnikov EVjev, ki praviloma pišejo, kot da so EVji gnani izključno na elektriko iz termoelektrarn. Ta članek seveda to ovrže na celi črti in pokaže, da je to seveda povsem nemogoča in bedasta trditev, ker je delež sončne in ostalih ne CO2 virov elektrike tako zelo velik.

Zgodovina sprememb…

tikitoki ::

paradajzos je izjavil:

Toliko o argumentu nasprotnikov EVjev, da so le-ti gnani z elektriko iz termoelektrarn na premog.

Wow, to velja par mesecev letno.

Zanimivo, da veter generira najvec elektrike tocno, k je soncna energija na minimum. Lepo, rabimo sam se zalogovnike energije, da porihtajo spice in minimume.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tikitoki ()

starfotr ::

Ti je bilo že napisano zakaj je temu tako.

Utk je izjavil:

Comandante je izjavil:

HVO 2.416 €/L

Tako kot ti polniš po ceni 0,7eur/kWh.

tikitoki je izjavil:

paradajzos je izjavil:

Zanimivo, da veter generira najvec elektrike tocno, k je soncna energija na minimum. Lepo, rabimo sam se zalogovnike energije, da porihtajo spice in minimume.

Kaj velja par mesecev letno? A da EVji niso gnani pretežno na premog? Glede na članek je delež elektrike iz premoga precej manjši, kot so vseskozi trdili nasprotniki EVjev.

Zgodovina sprememb…

fujtajksel ::

paradajzos je izjavil:

Utk je izjavil:

Kar srce se mi topi ko vidim kako razne voznike dizlov in bencinarjev skrbi za čim bolj čist izpuh električnih avtov...

haha, resnično. Sam sicer še nimam EV, se pa to hitro približuje. In imam sončno elektrarno in seveda bom EV polnil sredi dneva, ko mi elektrarna deluje tud z več kot 12 kw.
Edina dva meseca, ko sem porabil več elektrike, kot mi jo je sproducirala elektrarna, sta bila december in januar.
Baterija pa - zaenkrat se mi ne izplača (letni net metering), sem pa prepričan, da slej ko prej pride ureditev, po kateri bom baterijo želel imeti - takrat bo še cenejša kot je zdaj, morda bosta takrat oba avta EVja in bo vsaj eden lahko služil tudi kot hišna baterija.

Hja se pač splača preit na EV če imaš SE in če ga lahko polniš podnevi (če si zamudil net metering). Seveda če dovolj prevoziš - za 10kkm pokuriš dizla od palca za jurja.
Jaz nimam SE in ne prevozim veliko in se mi ne splača, lahko čakam da EV postanejo cenejši od ICE ;)

paradajzos je izjavil:

tikitoki je izjavil:

paradajzos je izjavil:

Kaj velja par mesecev letno? A da EVji niso gnani pretežno na premog? Glede na članek je delež elektrike iz premoga precej manjši, kot so vseskozi trdili nasprotniki EVjev.

Si bos moral sam odgovoriti na vprasanje.

Jaz imam odgovor, ti se sprenevedaš.

gruntfürmich ::

novice o češkem blackoutu pa kar mimo vseh slovenskih medijev: https://www.reuters.com/world/europe/cz...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Leif ::

Človeštvo še nikoli ni preklopilo na energijske vire z manjšo gostoto. Logičen napredek iz premoga in nafte so nuklearke in plin, ne mlini na veter in solarni paneli kjer je delovanje odvisno od vremena in proizvodnje na Kitajskem gnane s premogom.

PovemVfaco ::

gruntfürmich je izjavil:

novice o češkem blackoutu pa kar mimo vseh slovenskih medijev: https://www.reuters.com/world/europe/cz...

Ful relevantno. K še ni blo tok sončnih, s žice niso prekinjale pa padale, to j zj na novo posldica zelene agende

gruntfürmich ::

ni 100% relevantno, pač sem sem umestil.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

paradajzos je izjavil:

Ta post je absurden enako kot so pavšalne trditve nasprotnikov EVjev, ki praviloma pišejo, kot da so EVji gnani izključno na elektriko iz termoelektrarn. Ta članek seveda to ovrže na celi črti in pokaže, da je to seveda povsem nemogoča in bedasta trditev, ker je delež sončne in ostalih ne CO2 virov elektrike tako zelo velik.

Podal si povezavo na moje vprašanje.
To ni to!
Zdaj se pa nehaj izmotavati in daj citat za katerega sem te prosil!

Brez balasta! Nekaj si trdil, da sem rekel. Hočem samo citat in ne izmotavanja in blebetanja, kot smo priča zgoraj.

Dobil si, kar si hotel. Če nisi sposoben razumeti napisanega, to ni moj problem. In zamenjaj ton ali pa mi ne odgovarjaj.

PS: Blebetanje (tvoje) je v linkanem postu.

Zgodovina sprememb…

c3p0 ::

paradajzos je izjavil:

c3p0 je izjavil:

paradajzos je izjavil:

MojsterX je izjavil:

strikeout je izjavil:

Kolega je na vprašanje

napisal odgovor:

Zdej ne vem kje je tukaj omenjena črpalna hidroelektrarna

Razen v mojem postu nekaj pred tem:

En je odgovoril napačno, ti si se ponorčeval, jaz sem mu pa dal tekst, da se pouči kako se temu v resnici reče.

Ti si dal tekst meni. Zato sem ti tudi odgovoril.

Leif je izjavil:

Človeštvo še nikoli ni preklopilo na energijske vire z manjšo gostoto. Logičen napredek iz premoga in nafte so nuklearke in plin, ne mlini na veter in solarni paneli kjer je delovanje odvisno od vremena in proizvodnje na Kitajskem gnane s premogom.

Preberi se enkrat kaj si napisal. Ce ne najdes logicne napake... kaj naj recem :)

PovemVfaco je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

Ful relevantno. K še ni blo tok sončnih, s žice niso prekinjale pa padale, to j zj na novo posldica zelene agende

V preteklosti so bila omrežja mnogo slabša in manj zanesljiva. Nato so vlgali denar v nove vire, nove povezave, vse z namenom bolj zanesljive oskrbe. Dosegli smo vrh zanesljivosti. Sedaj smo v fazi nazadovanja, praktično na vseh področjih, tudi na področju zanesljivosti oskrbe. Izpadov bo vedno več in ne vedno manj. Seveda so za izpade lahko krivi tudi razpršeni viri, o tem ni nobenega najmanjšega dvoma.

fikus_ ::

Sedaj se špara, pardon, optimizira ....
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Pri energetikih, ki so tu, je dobro da je še tako kot je. Da bi bilo poceni je pa itak nemogoče.

Saj boš ti naredil ceneje, kajne.

kow je izjavil:

Leif je izjavil:

Preberi se enkrat kaj si napisal. Ce ne najdes logicne napake... kaj naj recem :)

Lahko si tudi tiho če ne veš

Ce govoris o energijski gostoti, potem je edini logicen napredek nuklearna energija. Zakaj bi potem omenjal plin?

kow je izjavil:

Ce govoris o energijski gostoti, potem je edini logicen napredek nuklearna energija. Zakaj bi potem omenjal plin?

Plin ima večjo energijsko gostoto kot premog, če gledamo po masi, da niti ne omenjam da gori precej bolj čisto.

starfotr je izjavil:

Saj boš ti naredil ceneje, kajne.

Zase sem.

paradajzos je izjavil:

Dobil si, kar si hotel. Če nisi sposoben razumeti napisanega, to ni moj problem. In zamenjaj ton ali pa mi ne odgovarjaj.

In kaj sem dobil?
En kup klevet od vaju dveh pajacev.
In poskus vtikanja besed v usta. Tudi tukaj.
Ko pa sem vaju postavil pred dejstvo pa en kup blebetanja in izmikanja. Samo bistva ni nikjer.
Patetično, pravzaprav.

Temu primeren je ton. Za take vrste idiotije nimam tolerance.

Drugič pa malo bolj previsno, ko želite komu polagati besede v usta. Ker izpadete bedno.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FireSnake ()

Leif je izjavil:

kow je izjavil:

Plin ima večjo energijsko gostoto kot premog, če gledamo po masi, da niti ne omenjam da gori precej bolj čisto.

TEŠ6 ima naslednje:
EMISIJE: Mejne vrednosti
SOx mg/Nm3 < 100
NOx mg/Nm3 < 150
CO mg/Nm3 < 250
Prah mg/Nm3 < 20
https://www.te-sostanj.si/proizvodnja/b...

Teb ima pa
https://www.teb.si/si/druzbena-odgovorn...

Ne eno ne drugo ni prav kritično kar se tiče emisij. Je pa premog mnogo cenejši energent od plina.

IL_DIAVOLO ::

Vodna energija in jedrska energija sta najbolj stabilen vir energije.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Zimonem ::

Dokler ne zmanjka vode...

FireSnake je izjavil:

paradajzos je izjavil:

In kaj sem dobil?
En kup klevet od vaju dveh pajacev.
In poskus vtikanja besed v usta. Tudi tukaj.
Ko pa sem vaju postavil pred dejstvo pa en kup blebetanja in izmikanja. Samo bistva ni nikjer.
Patetično, pravzaprav.

Temu primeren je ton. Za take vrste idiotije nimam tolerance.

Drugič pa malo bolj previsno, ko želite komu polagati besede v usta. Ker izpadete bedno.

Jaz za takšne otročje izpade nimam ne časa in ne potrpljenja. Lahko v bodoče ignoriraš moje poste? Hvala.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: FireSnake ()

ttzavod ::

IL_DIAVOLO je izjavil:

Vi se hecate??? Skrita kamera???

Kje dobiš gorivo za jedrsko elektrarno? v Rusiji? To je zanesljivo????? ( 45% trga drži Rosatom, kar pomeni da lahko resno ogrozi celotni nuklearni pogon, če bo hotel). Gorivo iz tujine nikoli ni zanesljivo, ker so odvisen od prodajalca in transporta.

Centralizirani viri so nezanesljivi a lokalna proizvodnja je zanesljiva. Ker en veliko vir, če odpove, je veliko problem. Če jim med 1000 malih virov kak odpove, se ne čuti. Manjši lokalni viri razbremenjujejo omrežje.

Edino zanesljivo je sonce, veter in voda plus lesna biomasa, geotermal smeti in bioplin. Domači, disperzirani viri v kombinaciji s kogeneracijami (ker čez zimo rabiš še ogrevanje in dnevi so krajši).

In da..Danes uporabljamo dobavitelje s 100% obnovljivi energijo. Praviloma so cenejši, ker so tudi sonce, veter in voda pomembno cenejši viri id nuklearke premoga plina in nafte.
Zato je razmerje novih elektrarn na sonce, veter in vodo na Kitajskem 20 proti 1 v primerjavi z novimi na premog in nuklearno gorivo. Ker rabijo poceni energijo.

ttzavod je izjavil:

IL_DIAVOLO je izjavil:

Vi se hecate??? Skrita kamera???

Kje dobiš gorivo za jedrsko elektrarno? v Rusiji? To je zanesljivo????? ( 45% trga drži Rosatom, kar pomeni da lahko resno ogrozi celotni nuklearni pogon, če bo hotel). Gorivo iz tujine nikoli ni zanesljivo, ker so odvisen od prodajalca in transporta. Razen tega, nuklearka potrebuje veliko hladne vode. Francozi jih ugašajo, ker so reke pretople.
V Španiji padlo omrežj. Zaradi "zanesljivih" nukleark.

Centralizirani viri so nezanesljivi a lokalna proizvodnja je zanesljiva. Ker en veliki vir, če odpove, je velik problem. Če jim med 1000 malimi viri, kak odpove, se ne čuti. Manjši lokalni viri razbremenjujejo omrežje. Ker lokalno proizvajajo in lokalno se porabi.

Edino zanesljivo je sonce, veter in voda plus lesna biomasa, geotermal smeti in bioplin. Domači, disperzirani viri v kombinaciji s kogeneracijami (ker čez zimo rabiš še ogrevanje in dnevi so krajši).

In ja..Danes (in že nekaj časa) uporabljamo dobavitelje s 100% obnovljivo energijo. Praviloma so cenejši, ker so tudi sonce, veter in voda pomembno cenejši viri od nuklearke, premoga, plina in nafte.
Zato je razmerje novih elektrarn na sonce, veter in vodo na Kitajskem, 20 proti 1 v primerjavi z novimi na premog in nuklearno gorivo. Ker rabijo poceni energijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ttzavod ()

ttzavod ::

"Ne eno ne drugo ni prav kritično kar se tiče emisij. Je pa premog mnogo cenejši energent od plina"

Še posebej, če ga z ladjami pripelješ iz Malezije.

Proizvodna cena iz nove nukelarke, ki je cca 200€ / MWh, je previsoka glede na 15€ za MWh solarne energije, da bi kdajkoli v prihdonosti nuklearka igrala neko vlogo. Nuklearka dela fiksno moč.
Popoldan vsi imajo sonce. Poraba iz omrežja pade in cena energije zdrsne v negativo. Lastnik nuklearke mora plačevati. da nekdo vzame njegovo energijo.
Lastnik HE, SE, vetrne, vseh ostalih, enostavno ugasne svoj pogon. Lastnik JE, pa plačuje kupcem, da porabijo njegov proizvod. Ker ne more ugasniti elektrarne.

Še večji problem nuklearnih elektrarn je, da se ne morejo prilagajati porabi ali dogodkom v omrežju, kar potem pripelje do Španskih scenarijev.

Solarne so na drugi strani zelo zanesljive, ker z 99% zanesljivostjo vemo, kakšna bo prozvodnja v naslednjih 15 minut, v naslednji uri in v naslednjem dnevu. Če se ena pokvari, to nima nobenega vpliva na omrežje. Ter lahko vse ostale (dražje) elektrarne, prilagajamo (voda, bioplin, kogeneracija smeti, kogeneracijja lesne biomase, geotermalne elektrarne)... Veter je enako poceni, ampak nekoliko manj zaneljiv, dela pa tudi čez noč. Včasih do 30 minut zamuja, glede na napovedi. Ali 30 minut prehiti napoved.
Pokritost vseh potreb s solarnim in vetrnim potencialom je izredno visoka. Kar pomeni, da z baterijami ali z obstoječimi HE lahko dosežemo 100% samozadostnost. Z lahkoto in veliko bolj poceni, kot bi radi vlagali v novo JE.
Če pa dodamo lesno biomaso (za 2 TWh lesa zgnije v gozdovih), bioplin, geotermal in seveda 6 TWh že delujočih vodnih virov v SLoveniji, z lahkoto pokrijemo trenutno porabo iz omrežja, ki je slabih 14 TWh letno (in nenehno pada) brez predragih nukleark in termoelektrarn.
Z veliko večjo zaneljivostjo omrežja (disperzija virov).

fikus_ ::

Nehaj trolirat!
JE je zelo predvidljiva, tocno se ve kdaj in v kaksni obliki rabis gorivo. To se da planirat desetletja vnaprej
Podobno je z HE, vedo se letni režimi vode. Seveda so odstopanja, zato se pa kombinira z drugimi viri.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

paradajzos je izjavil:

Jaz imam odgovor, ti se sprenevedaš.

Ne, sam ne zdi se mi vredno ukvarjati s trolom. Moj post se je nanasal na nezanesljivost, in hude pomankljivosti izkoriscanja soncne energije. Ne vem, mogoce hiberniras pozimi, pa ne rabis elektrike takrat, pa gres spati s pticami, in ponoci tud ni panike, ce jo ni.
1
2
3

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Junija sonce glavni vir električne energije v EU (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
1076362 (1600) Utk
»

Sonce in veter najpomembnejša vira elektrike v Evropi (strani: 1 2 3 )

14717422 (12751) A. Smith
»

Lani sonce in veter za desetino električne energije

277981 (5216) SambaShare
»

EU lani pridobila več elektrike iz obnovljivih virov kakor iz fosilnih (strani: 1 2 3 )

12823658 (19894) hruske

Več podobnih tem