» »

Standard HDMI 2.2 dokončan

Standard HDMI 2.2 dokončan

Slo-Tech - HDMI Forum je z manjšo zamudo vendarle izdal končne specifikacije standarda HDMI 2.2, ki prinaša dvakrat večjo hitro prenosa podatkov od predhodnika. HDMI 2.2 so napovedali že na CES-u v začetku leta, nato pa se je mesec dni raztegnil na šest. Teoretično bo sedaj šlo do 96 Gb/s, a bo treba uporabiti posebne kable Ultra96. Kdor bo uporabljal starejše, klasične kable HDMI, bo dobil največ 48 Gb/s.

Hitrost 96 Gb/s pa že pomeni, da bo moč prenašati sliko z ločljivostjo 16K s frekvenco 60 Hz ali pa ločljivost 12K s frekvenco 120 Hz. V praksi bodo sicer koristnejše izboljšave pri nižjih ločljivostih, denimo 4K pri 240 Hz z 12-bitno globino barv brez kompresije.

Poleg višje hitrosti novi standard prinaša še podporo za nekaj funkcionalnosti: Latency Indication Protocol (LIP), dinamični HDR, SBTM (source-based tone mapping), eARC in za igralce iger VRR, ALLM, QFT, ter Quick Media Switching.

15 komentarjev

NekdoPach ::

Lepo. Zdaj pa naj se spomnejo konektor ki ne zgubi kontakta če ga samo narobe pogledaš.

skumpl ::

Super, da je dokončan.

FireSnake ::

NekdoPach je izjavil:

Lepo. Zdaj pa naj se spomnejo konektor ki ne zgubi kontakta če ga samo narobe pogledaš.

DP je pravi odgovor.
Pa veliki konektorji. To je nekaj najboljšega.
Na 57` Samsungu sem vesel, da ti imam.
DP 2.1
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

bm1973 ::

57" Samsung imaš?

Kako se obnese?

FireSnake ::

Ja, tale je.
Ne morem prehvalit. Prehod iz 144 na 240Hzje res balzam za oči (pa sem mislil, da ne bo).
Glede delovne površine: zakon! Koda, baza in rezultat vse lahko gledaš naenkrat.
Samo to bom rekel: žal mi je, da ga nisem že prej kupil (imam ga slabo leto, po moje).
Če bi ga kupil takoj, ko je bil 2400EUR, bi bil vseeno vreden svojega denarja (pa sem jaz dal veliko manj).
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FireSnake ()

MrStein ::

Poleg višje hitrosti novi standard prinaša še podporo za nekaj funkcionalnosti: Latency Indication Protocol (LIP), dinamični HDR, SBTM (source-based tone mapping), eARC in za igralce iger VRR, ALLM, QFT, ter Quick Media Switching.

A niso te funkcionalnosti že v prejšnjih verzijah? So.
Zakaj so naštete kot nekaj novega? Imajo izboljšave?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Ganon ::

Zanimivo, da so se proizvajalci distancirali od 8K in raje razvijajo nove 4K modele televizorjev.

filip007 ::

8K pa res ne rabim, raje kupim večji format oz. diagonalo. Zdaj sem na 55" Qled ni črnine ampak svetlobe je pa preveč in sem jo dal v varčevalni način, prej je slika žarela preveč.
HP prenosnik, Xbox SX in Hisense Qled.

DamijanD ::

Glede na vire, ki jih imamo 8K večinoma res nima smisla. Več bi se naredilo za gledalce, če bi providerji na 4K dvignili bitrate.

Furbo ::

A je to kaj boljše od tistega kitajskega standarda?
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

bm1973 ::

FireSnake je izjavil:

Ja, tale je.
Ne morem prehvalit. Prehod iz 144 na 240Hzje res balzam za oči (pa sem mislil, da ne bo).
Glede delovne površine: zakon! Koda, baza in rezultat vse lahko gledaš naenkrat.
Samo to bom rekel: žal mi je, da ga nisem že prej kupil (imam ga slabo leto, po moje).
Če bi ga kupil takoj, ko je bil 2400EUR, bi bil vseeno vreden svojega denarja (pa sem jaz dal veliko manj).

Ej super, manjka mu samo 10 Gbit Ethernet... Ker dosti laptopov ne pride več z priklopom na kabel...

Sam imam 49" Dell, mi tudi ni žal. B.P. dve stranki hkrati na zaslonu...

Mogoče bi ga pa celo uspel spraviti na mojo mizo. Sam zdaj ne bom menjal...

Ganon je izjavil:

Zanimivo, da so se proizvajalci distancirali od 8K in raje razvijajo nove 4K modele televizorjev.

Ker ISP oprema ne bi prenesla take hitrosti,...

Uncompressed video bit rate 144 Gbit/s

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

DamijanD ::

Furbo je izjavil:

A je to kaj boljše od tistega kitajskega standarda?

Seveda - za lastnike "licence"

MatH ::

Kaj ti bo 8k če je večino vsebin posnetih tako da je razliko med HD in 4K videti zgolj zaradi višje pasovne širine slednje (bitrate).
Pa vse se še vedno snema v 24 slik na sekundo, pa vedno več TV vsebin je v 21/9 formatu, tako da je običajen 16/9 tv zgolj 75% izkoriščen ;((
Edina stvar, ki na vseh računalnikih in telefonih dela tako kot mora, je macola.

Ganon ::

MatH je izjavil:

Pa vse se še vedno snema v 24 slik na sekundo

Z razlogom bo tako ostalo.

Zimonem ::

Dons se vse snema na 60 Hercih. Kjer je treba pa tudi več.

Ampak kurci kot je ganon vedo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prihaja HDMI 2.2

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
436417 (2338) MrStein
»

HDMI kabel ne deluje (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
8010382 (8334) deejay2
»

Katero grafo še lahko na asus M4a78t-e

Oddelek: Kaj kupiti
121616 (1452) Brias
»

Serial ATA

Oddelek: Strojna oprema