» »

Študentsko delo 2025 Vzdrževani družinski član

Študentsko delo 2025 Vzdrževani družinski član

T-Mac ::

Imam eno vprašanje sin dela preko študentskega servisa. Je maldoleten in hodi redno v šolo - srednja šola. Ker veliko dela me zanima kako je, če preseže letni znesek kolikor lahko zasluži. V letu 2025 kot vzdrževani družinski član lahko preko študentskega servisa zasluži cca. 4.800 eurov. Če to preseže vem, da plača dohodnino in tudi to lahko izračunam koliko jo bi moral plačati. Zanima pa me naslednje kaj to pomeni zame kot starša. Ali mi vzamejo otroške doklade ali pa mi jih znižajo, ker bi sin toliko veliko delal in presegel znesek? Ali dobim povračilo dohodnine kjer ga vsako leto uveljavljam kot vzdrževanega družinskega člana in mi vsako leto povrnejo dohodnino kako pa je v tem primeru, da sin toliko veliko dela in preseže znesek omejitve ali to vpliva na to da bi ga uveljavljal še naprej kot vzdrževanega družinskega člana oziroma ali bi dobil še vedn dohodnino nazaj ali bi mi jo zmanjšali ali celo vzeli in bi moral mogoče še celo jaz kaj plačevati?
Zanima me tudi kako se sploh potem to računa za študentsko delo saj so tu še neke splošne olajšave, pa prispevki Piz, pa normirani stroški,.... Mi lahko nekdo naredi primer izračuna z vsem tem upoštevanim, da vidim kako to gre. Hvala

beta1 ::

Ja, to je pa naša država. Kak nekaj dobiš, pri CSDju izgubiš !!!

1990 > Podarim-dobim
Now > Dobim-zgubim

Vse kar on zasluži, se šteje kot skupni družinski dohodek. Zato bo CSD ponovno preračunal in zmanjšal otroške dodatke in druge prejemke in subvencije, če jih dobiva ali dobivate. Lahko se zgodi, da popolnoma izgubiš otroški dodatek.
Tukaj ne moreš nič, razen da sin neuradno drugače dobi plačano.

Kar se tiče dohodnine in vzdrževanih družinskih članov:

Tukaj te najbolje reši informativni izračun dohodnine. Da se igraš z prijavo družinskega člana -A1-.

Jaz ti lahko dam primer za družinskega člana -C-:

Za leto 2024 je bilo mesečno povprečje čez leto max: 236,53EUR IN max: 2838,30 EUR. Ne smeš preseči ne povprečja in ne skupnega čez leto!!!
Kak eno ali drugo presežeš, bo zavrnjeno in boš moral popraviti in narediti ugovor dohodnine. (potem pa čakaš lahko 1 leto, da sploh dobiš kaj nakazano).
Vsako leto se malo poviša ta limit, glede na minimalno in osnovno plačo.

Ne vem, če so iste vrednosti tudi bile za -A1-. To poišči sam na netu. Je en DOCX dokument, tam vse piše. Drugače pokliči na FURS (imajo in vejo podatek).
Tudi piše kateri prejemki so izvzeti in se ne štejejo.

Tako, da prvo poišči in pridobi informacije, koliko točno lahko -A1- ima max. povprečje na mesec in skupno čez celo leto.

Potem pa si v preglednici preračunaj kateri meseci so pod limitom. Prijavi samo tiste mesece pri -A1-, ki so pod max povprečjem. Skupaj pa ne sme preseči letnega zneska.

To je vse kar ti lahko svetujem. Ni 100%, ampak upam, da ti bodo te informacije kaj pomagale.

LP
Huawei LTE CPE master.

bemfa ::

Študent je upravičen do posebne olajšave (3682 eur za 2025). Lahko uveljavlja še splošno olajšavo (5260 eur), ampak potem starši ne morejo uveljavljat olajšave za vzdrževanega družinskega člana (2838 eur za 2025 za prvega otroka).
Če zaslužiš pod 3500 bruto se splača študentu uveljavljat za toliko mesecev, da pokrije prihodke. Izračuna se letni neto prihodek (torej brez PIZ) - 10% normirani strošek. Če torej zasluži 7k neto, uveljavlja splošno olajšavo za 6 mesecev, preostalih 6 mesecev pa uveljavljaš ti.
Če zaslužiš okoli 3500-3700 ga uveljavljaš ti vsaj za toliko mesecev, da si znižaš dohodninski razred (davčno osvnovo pod 27k, da plačaš 26% namesto 33%).
Če pa zaslužiš 3800+, ga pa uveljavljaš v celoti ti.
Za točne cifre pa testni izračun dohodnine za oba, rabiš pa točne cifre z letnimi zaslužki.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bemfa ()

T-Mac ::

Hvala lepa obema :)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dohodnina (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
32460082 (896) billy
»

dohodnina vprašanje

144457 (3910) smacker
»

Dohodnina

214112 (3186) [D]emon
»

Dohodnina študent + s.p.

202755 (2197) jernejl
»

Letosnja dohodnina - izplonili? (strani: 1 2 3 )

11012026 (9197) kekz

Več podobnih tem