» »

Letosnja dohodnina - izplonili?

Letosnja dohodnina - izplonili?

«
1
2 3

bozicek ::

Leto je naokoli in prasicevcu je potrebno dati/vzeti kar mu/nam pripada.
Ste ze izpolnili dohodnino? Boste 31 v mesecu ob polnoci stali na posti in jo zadnjo minuto oddali? Ali bo sla preko e-dohodnine?

No, letos mi zopet ponovno dobro kaze (pa se sam jo prvic pisem. Dosedajmi jo je vedno mat). Nisem uveljavljal se nobenih olajsav in mi po hitrem izracunu pade v zep ena steka Marlbora.
V Monitorju je bila excel datotekica za izracun (ce kdo zeli jo lahko komu posljem) in po tem lepo kaze.


Imam pa eno vprasanje. Na mojem listu imam placa, akontacija, socialna itd...Tu vse lepo in prav.
Spodaj posebej pa imam:
Krediti in drugi odtrgljaji za olajsave......41.000,00

OK lepo in prav, samo kam jaz tega hudica vpisem? Zaenkart sem dal pod 3302 - druge obveznosti...:Samo ne vem ce je pravilno
Darila letos samo za poredne

lambda ::

Hja ... zanimiva zadeva tale dohodnina. Meni so lansko leto pobrali ene 30 jurjev pri študentskem delu, ki jih sedaj hočem nazaj - še nikoli nisem izpolnjeval te zadeve in niti pod razno se mi ne sanja kje naj začnem. Zdajle sem se prijavil v eDavke in slučajno imam že digitalno potrdilo, tko da me je kar notr sprejelo, sam kaj ko se čist nč ne znajdem iz meljona tistih polj. Kaj pustim prazno? Vse kar vem je kolk sem lansko leto zaslužil in koliko so mi odtrgali ...

Izak ::

ubistvu je za študente katere niso presegli une meje pri cirka 1200000 sit dokaj enostavno. Štundetski servis ti je moral poslat izpisek prihodkov za obdobje 2005-2006. Lepo ti mora pisat prihodek, akontacija rs za dohodnino ter normirani stroški. To je pa tudi vse kar vpišeš na dohodninski obrazec. Veš dobiš na kakšni strani študentskega servisa.

trek@s ::

Ker je ravno ta tema:

V navodilih piše, da je kot olajšavo možno vpisati nakup "routerjev in mrežnih kartic". Lahko oče to vpiše notri, čeprav je na računu moje ime?

Piše tudi, da lahko vpišeš nakup adsl-ja. Kaj pa če s sklenil za nekaj časa naročnino in je bil le nekaj SIT? Vpišeš normalno ceno? Lahko vpiše oče, čeprav je pisan name?

Hvala

Roadkill ::

Dobr, da ste me spomnil na to... sem pogledal in naj bi dobil ~50k akontacij nazaj.
Ampak mi je mat rekla, da v tem primeru fotr ne dobi otroškega dodatka (um... a je pri 21letih še otroški dodatek? O_o )... ve kdo kaj več o tem?

Ker če je otroški dodatek večji, potem se mi ne splača. Rajš od fotra "iztirjam" nekaj denarja.

...

Mnja zdej sem itak ugotovil, da je bom mogu oddat, ker sem mal čez 600k zaslužu, tko da nima veze.
Ü

Vice ::

Lahko oče to vpiše notri, čeprav je na računu moje ime?
Lahko, vendar če ga bodo klicali na občino da prinese račune bo plačal kazen. Prav tako račun na katerem ni tvojega imena (npr. lekarna...) ni veljaven....

lambda ::

Zakaj pa naj ne bi dobil otroškega dodatka????

Keyser Soze ::

e-Davki rulajo. No ja, če ti jih pač rata inštalirat tako kot se spodobi. Ker über komplicirajo s to javo.

Že drugo leto zaporedoma sem oddal preko interneta in zadeva laufa kot se spodobi. Dobiš informativni izračun. Vloga je že predizpolnjena, tako da ti ni treba spet pisat vseh podatkov. Če se kaj zmotiš ali kaj pozabiš lahko oddaš novo/popraviš staro.

Skratka... Nimaš boljšega. Pa še tako, pred kosilom, v petih minutah, jo lahko oddaš.:D

Zgodovina sprememb…

M-man ::

>>>Ampak mi je mat rekla, da v tem primeru fotr ne dobi otroškega dodatka

Mislim, da nima veze otroški dodatek z oddajo dohodnine. Paziti moraš le, da napišeš, da si vzdrževani družinski član - starši običajno prejmejo bistveno višjo olajšavo kot ti.

>>>Lahko oče to vpiše notri, čeprav je na računu moje ime?

Verjetno lahko - v primeru da si vzdrževani družinski član.

Drugače s samim izpolnjevanjem ne bi smeli imeti nobenih problemov, ker vam je večina institucij, ki so v lanskem letu skrbele za vaš dohodek, enkrat po novem letu poslala natančne izpiske. Tam najdete tako oznake dohodkov (npr. 1211 Dohodki dijakov in študentov, prejeti v času statusa) kot tudi vrednosti, ki jih vpišete v posamezna okenca.
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: M-man ()

bozicek ::

Lahko, vendar če ga bodo klicali na občino da prinese račune bo plačal kazen. Prav tako račun na katerem ni tvojega imena (npr. lekarna...) ni veljaven....

Kako to mislis? Imam cel kup racunov od racunalnikov pa nikjer ni mojega imena.
Sploh v vseh letih kolikor kupujem sem imel svoje ime samo na racunih katere lahko prestejem na prste ene roke.
A to pomen da so neveljeavni?
Darila letos samo za poredne

trek@s ::

A je kakšna telefonska številka (zastonj!), kamor lahko pokličeš ali pa mail, da jim pišeš pa vprašaš?

perci ::

Telefonske - poklicte na svoj davcni urad.

Drugac pa za studente res ne bi moglo biti bolj simpl za izpolnit. Ce imate pa certifikat je pa to 2 minuti dela.

Ce vas bodo starsi uveljavljali kot vzdrzevane druzinske clane, potem to pomeni, da ne morete uveljavljati 564.000 sit splošne olajšave. Nič drugega.

Ziga Dolhar ::

Čaki ... Če sem zaslužil miljon dvesto (par tolarjev manj), ves čas imel status študenta, me starši lahko dodajo kot vzdrževanega družinskega člana + dobijo otroški dodatek, ja?
https://dolhar.si/

Tr0n ::

http://edavki.durs.si/openportal/CommonPages/Documents/New_Doh_Odm.aspx

Informativni izracun in oddaja v papirnati obliki.

perci ::

Ziga: Ne vem o kaksnem otroskem dodatku govoris?

Ce govoris o olajsavi za vzdrzevanega clana, je odgovor DA.
Starsi te lahko prijavijo kot vzdrzevanega druzinskega clana, ti pa normalno oddas dohodninsko napoved.

Tudi, ce bi zasluzil 1.599.000 ali celo cez to mejo, bi te starsi se vedno lahko uveljavljali za vzdrzevanega druzinskega clana, le ti ne bi mogel uveljavljati splosne olajsave, ki znasa 564.000 SIT.

OK?

perci ::

BTW: Tisti studentje, ki ste imeli nad 1.200.000 dohodkov iz stud. servisa ali ste poleg servisa imeli se kaksne druge dohodke, morate vedeti, da vam bo tale informativni izracun racunal narobe, ker ne predvideva, da vas starsi uveljavljajo kot vzdrzevanega druzinskega clana in vam zato odstevajo se 564.000 sit splošne olajšave.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

LordWorm ::

-kaj pa ce dobis zepnino od starsev (namen nakazila je "polog") je treba to tudi napisat v dohodnino?
ni podatka

iggy1517 ::

Am, ni mi glih jasno... Kupil sem nov računalnik + printer + monitor in kot kaže ga sedaj ne morem uveljaviti kot olajšavo?! A ni to kao študijski pripomoček za ubogega študenta?! Kaj pa moji ostali študijski pripomočki? Štromarije za 100k+, ker sem štromaski fax?! Skupno torej nekako 300k+, ki sem jih mislil dati v olajšave bo šlo v rit nekomu? To mi gre v nos :/ ;(( Če se motim (ko bi se res:'( ) me čimprej popravite.

Damjan Jagar ::

Ne motiš se. Strojna oprema ne gre v olajšavo. Gre pa vse originalno programje in audio CDji, ki si jih nabavil za uporabo te strojne opreme. :)

Gredo pa v olajšavo usmerjevalniki ter mrežne kartice. Pa priklop na net tudi.
http://jagar.si

iggy1517 ::

To usrano državo bo treba zamenjat. Kolko glup moraš bit, da ne dovoliš te olajšave študentu? gov.si-glup. Nova definicija za gluposti.

LP

Damjan Jagar ::

Pa kaj jokaš? Boš reku, da nimaš dovolj drugih olajšav? Itak so zmanjšali na 2%.
http://jagar.si

M-man ::

>>>Kolko glup moraš bit, da ne dovoliš te olajšave študentu?

Sploh ne vem kaj bluziš. Tudi če ti upoštevajo teh 300 tisoč ti jih davčna ne bo štela. Pri npr. 1600 0000 zaslužku ti recimo upoštevajo zgolj okoli 30 tisočakov. Malo si vzemi v roke kakšen program in si preračunaj. Verjetno želiš, da ti še malo dajo zraven (oz. nazaj) za računalnik.8-O

Bolj je problem, da zneskov za računalnike ne bodo upoštevali tvojim staršem, ampak taka so določila in tako pač je.
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: M-man ()

iggy1517 ::

M-man: Ne razumeš bistva svojega (torej -> tvojega) sporočila. Verjetno želim dobit nazaj tisto kar mi pripada, ane? Če pomisliš, da ti davčna prostodušno sporoča (in to preverjeno piše na njihovi strani), da se naučiš čimbolje izkoristit zakonodajo, ker sicer šenkaš državi svoj denar in le-ta to ve, seveda pa nima nič proti temu, je jok posledica normalne stopnje inteligence. Kar se tiče uvodnega citata: a ni zadnje cajte dosti pompa za "nas intelektualce", da kaj naredimo, tako, samoiniciativno? Najbrž so mislili naj naredimo kaj brez vsakega vložka, kar iz zraka. Ok, ampak če že moram uporabljat izključno lastna sredstva, pa pričakujem, da bom imel vsaj malo ugodnejše davčno življenje. Ja, vem, je kot pravljica, ane? Nisi še slišal za kej tazga? Jaz pač sem. Do nedavnega sem bil celo prepriččan, da je tako tudi v SLO. Bummer. Na argument: "Verjetno želiš, da ti še malo dajo zraven (oz. nazaj) za računalnik" nimam komentarja - le ta ni potreben. Za tega: "Bolj je problem, da zneskov za računalnike ne bodo upoštevali tvojim staršem" pa je odgovor: ne vem, ti prašaj svoje, ker mojih se to ne tiče. Kaj morm kupit vsak kurac preko staršev dokler nimam redne zaposlitve? Iz butastega na še bolj butasto.;((

LP

Ch4N93 ::

četudi bi lahko dal v olajšavo strojno opremo, bi ti upoštevali samo 2% od tvojih dohodkov (olajšave za splošne namene). Pomembna novost letos je tudi ta, da tistih, ki prejemajo družinsko pokojnino po enem od staršev, drug starš ne more uveljavljat kot vzdrževano osebo, ker se družinska pokojnina šteje med dohodke iz zaposlitve. Nasprotno pa prejemnika republiške, Zoisove ali kadrovske štipendije starši lahko uveljavljajo kot vzdrževanega člana.

Kaj morm kupit vsak kurac preko staršev dokler nimam redne zaposlitve? Iz butastega na še bolj butasto.

Kot zanimivost: včeraj sem bil na NKBM, da bi si uredil limit na TRR, ker sem ta mesec bolj na tesnem z denarjem. Imam BRŠ (bančni račun študenta - ne PLUS varianta). In kaj mi rečejo: za limit rabite podpis staršev, da v primeru vaše nezmožnosti oni poravnajo minus. Pa koji je pol to študentski račun? Jebemti strela pa križaja pa vse skup.;((

Za nameček me je pri oddaji dohodnine referentka vprašala, kako to, da še prejemam družinsko pokojnino, če pa sem starejši od 18 let. Pismo, koliko pa je študentov pod 18? ;((
Ni nam lahko...

PaJo ::

To, da te starsi ne morejo uveljeviti kot vzdrzevanega druzinskega clane, ker prejemas druzinsko pokojnino, se meni zdi velika nepravicnost, sicer pa lahko to pokojnino prejmas do 26 leta starosti, ce imas seveda status, dlje ne gre. V glavnem, letos so zadeve oreng zabluzili, pa tolko za info, drugo leto bodo dolocene zadeve opet po starem, se sami ne vedo kaj bi radi;(

Kar se pa tice limita na BRS pa je bilo ze od nekdaj tako, da ti je eden od starsev moral podpisat, tak pac so pravila. Mas pa pod ugodnjsimi pogojo sansno dobit kreditno kartico, ki je v primeru fizicne osebe ne dobis tako hitro.
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

gkovac ::

No prav ponosen sem sam nase :D dohodnino sem namreč spisal in oddal (seveda s priporočeno pošto s povratnico) včeraj.

Izpolnjevanje res ni bila taka panike kot so govorili in mislim, da se je narod najbolj ustrašil tistih 45 strani navodil. Je pa tut to res, da nisem imel nobenih komplikacij (dohodkov za borce in tako naprej)

Se pravi izpolnili smo dolg do države in do naslednjega leta imam mir... ne zastopim pa tistih, ki bodo šli na pošte ob polnoči na 31. se zaj#$%ajo al nimajo časa 8-O
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

Tody ::

Sulc čaki ko dobiš odločbo nazaj ko bodo zahteval maljone >:D

krneki ::

Nisi oddal elektronsko? Kakšn g33k pa si?:D

Tr0n ::

Jaz dobim kar lep kupcek nazaj. :)

M-man ::

Sem poslal na davčno vprašanje kako je z računi brez imena in odgovor je bil sledeč:

Olajšava za različne namene se zavezancu prizna pod pogojem, da so bila sredstva porabljena osebno za zavezanca in je to dokazano z dokumenti (npr. računi), ki se glasijo na njegovo ime. Izjema so le računi iz lekarne (za nakup zdravil ter zdravstvenih in ortopedskih pripomočkov), na katere lahko zavezanec sam vpiše svoje podatke.
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

BigWhale ::

Tapravi geek vo dohodnino oddal 31 Marca ob enajstih zvecer na najbljizji posti :P

Tako kot jaz, vsako leto... ;> Letos dobim precej nazaj... 200 jurjev, plus 40 jurjev, ki so mi jih dolzni se izpred N let nazaj...

zee ::

BW: l33t!!

izpolnil sem včeraj po kosilu ... v enem programu ... zdaj je treba samo še oddat. pa nekih 100 jurčkov baje pride nazaj :D

naslednje leto pa preko neta (ko dobim certifikat).
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

perci ::

Tapravi geek vo dohodnino oddal 31 Marca ob enajstih zvecer na najbljizji posti :P
Kdor ne živi ravno na avtobusni postaji v LJ, ne bo ob enajstih zvecer nic pocel na najbližji pošti.

Tody ::

če govorimo o geekih oni ob 23.59 kliknejo pošlji na e davkih !! :D

gzibret ::

Glih zdejle izpolnil papirnato verzijo in si naredil izračun (baje bi naj dobil nazaj 40+kSIT, vsaj tako pravi program).

Laufam na pošto....
Vse je za neki dobr!

JerKoJ ::

E-Davki so zakon! Okolje samo pa je za znort - uporabljam FF in javo 1.5 pa je kr velik dela s pripravo: vse datoteke postimat, uvozt certifikate, dodat dll-je, ... (ampak je napredek glede na prejsnje leto k sem mogu uninstall java1.5, install java 1.4.2 :D )

Se eno vprasanje za izkusene macke z dohodnino:

Sem student v polje 1211 vpisem zasluzek in akontacijo, 1211-ostali dohodkii pustim prazno
Vpisem se obresti v 4301 (ki jih je manj kot 300K)
Vse ostala polja pustim prazna - nimam dividend, zemlje ...
Pri oddaji mi da opozorilo, da bi mogu vnest v polje 1211-ostali dohodki neko vrednost, ker imam tudi druge dohodke (misli na obresti).
Sedaj pa twist: Moram obresti tja vpisati? Pomeni to da se mi dvigne celoten zasluzek v kasnejsem izracunu ceprav dvomim, ker bi mogle bit obresti do 300K neobdavcene?

jeti51 ::

Saj ti piše - v tisto okence pri 1211 moraš vnesti še preostale dohodke. Tudi mene je to opozorilo, pa sem seštevek obresti in dividend (moji ostali prihodki) pač še tja noter napisal. Informativni izračun mi je v obeh primerih pokazal isto. Za vsak slučaj preveri.
Čeprav tudi jaz ne vem, zakaj bi moral tja vpisovati še ostalo, kar itak potem v drugih poljih vneseš.:) Celoten zaslužek v kasnejšem izračunu se ti s tem (vsaj na videz) ne dvigne, kar je v bistvu logično.

No, če kaj drugega izveš, pa prosim vseeno napiši, čeprav jaz sem že tako ali tako oddal zadevo. Ne vem, če lahko elektronsko oddano napoved še spreminjaš ali pač?

JerKoJ ::

Elektronsko spreminjas tako, da ponovno oddas, sistem steje zadnjo oddajo pred 01.01.2006

schurda ::

@bozicek: Dej, tisti program bi mi prav prišel.

Matr sem se namatral, da sem FF pripravil do delovanja. Sej potem je straight amapak do tam je pa katastrofa. Lani sem moral oodati z IE, ker FF ni delal, letos pa IE ne. Če samo posmislim na moje starše, če bi morali oddati e varianto.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: schurda ()

jype ::

Zadnjo oddajo pred 1.3.2006, seveda.

Jaz bom letos davke kar utajil, tako kot Ivan mamo :)

The B ::

Jaz tudi izpolnjujem e verzijo. Zanima pa me kje je sploh "splošna olajšava"? Stvar je v tem, da je jaz NOČEM uveljaviti, ker jo bojo starši. Skrbi pa me, ker ni to nikjer navedeno oz. jaz ne najdem. In ne vem ali to pomeni, da jo uveljavljam ali ne?
Torej izpolnil sem samo tisto kar sem dobil iz študentskega servsa.

B
The End Is The Beginning Is The End...
http://blaze.sopca.com/

Ch4N93 ::

če te starši uveljavljajo kot vzdrževanega člana, se tebi splošna olajšava ne prizna. preverijo pa te zadeve sami (DURS) in potem glede na podatke upoštevajo.
Ni nam lahko...

Calligula ::

Koliko je tista meja prihodkov v Tolarjih pod katero obcanu (ne studentu) sploh ni treba oddati dohodnine?

Ziga Dolhar ::

Glede računov, ki niso izdani na ime: meni je knjigarnar Mladinske knjige na faksu zatrdil, da so računi [za učbenike, zakone in ostalo strokovno literaturo]"ustrezno formatirani" in se jih lahko upošteva kljub temu, da niso izstavljeni na ime.
https://dolhar.si/

Nejc Pintar ::

Kaligula: meja je nekje okrog 600, 700k, ampak potem ne dobiš nazaj tistega kar si dal državi:\
Lahko je biti prvi, če si edini!

perci ::

Koliko je tista meja prihodkov v Tolarjih pod katero obcanu (ne studentu) sploh ni treba oddati dohodnine?
564.000 SIT
meni je knjigarnar Mladinske knjige na faksu zatrdil, da so računi [za učbenike, zakone in ostalo strokovno literaturo]"ustrezno formatirani" in se jih lahko upošteva kljub temu, da niso izstavljeni na ime.
Afaik se moti. Kolikor vem to velja samo za zdravila oz za stvari nabavljene v lekarni. Je pa res, da jest tole zlo na pamet.

Phil ::

Se kadrovska štipendija šteje k tistim 564k?
LP

perci ::

Samo v kolikor presega znesek minimalne plače, pa še to afaik samo za presežni znesek. Tako, da tisti z normalno velikimi kadrovskimi štipendijami se nimajo kaj bat. Uni, ki pa na ta način probajo prek firm davke utajevat je pa itak prav, da se jih stisne.

Mr_Globus ::

A morem oddat dohodnino?

Imam 556000 od študentskega servisa, 5000 darila in 16000 obresti. A se obresti ne štejejo zraven ker je pod 300k?

Damjan Jagar ::

Točno... kako je s temi obrestmi? Pod 300 kSIT se ne obdavčijo, vpisati pa jih je vseeno potrebno? Ker doma recimo je ta dokument dobila samo moja mati in moja najdražja, ostali pa ne. Tudi v službi sem spraševal in je ista situacija.

Ste vi gledali izpiske za nazaj in jih sešteli oz. ali ste sploh vpisali to, če niste nič dobili?
http://jagar.si
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dohodnina / vzdrževani družinski člani

Oddelek: Loža
346521 (4160) harvey
»

dohodnina vprašanje

Oddelek: Loža
143748 (3201) smacker
»

Dohodnina študent + s.p.

Oddelek: Loža
202463 (1905) jernejl
»

Davčna olajšava - član družine

Oddelek: Loža
195443 (4688) harmony
»

Študentsko delo obdavčeno v amen ? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20015498 (11221) gGiF

Več podobnih tem