» »

Katere pohodne čevlje

Katere pohodne čevlje

1 2
3
»

Okapi ::

bm1973 je izjavil:

A še kdo sploh šiva podplate gor?

Imaš še vedno kar nekaj teh "old school" gojzarjev. Samo niso ravno poceni.;)

Hanwag

Hanwag

Meindl

Meindl

Zamberlan

Zamberlan

energetik je izjavil:

Malce fizike si boš moral še naštudirat.
Nedvomno;) Ampak tudi če gre para vseeno do določene mere skozi, gre zaradi mokrote na zunanji strani toliko počasneje, da hitreje švicaš kot gre para skozi, zaradi česar se potem para kondezira v čevlju in si moker - ker skozi membrano gre samo para, ne kondenzirana voda.

Kar pomeni, da je tvoj poskus z rokavico ekvivalentem temu, da ne hodiš (in se torej ne potiš).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

gruntfürmich ::

tile so verjetno samo za hipsterje po mestu, ker so po mojem hudo neudobni. tako kot 99% SUV-ov...:D
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Takšni usnjeni čevlji so, ko jih enkrat uhodiš, zelo udobni. So pa težji od "plastik-fantastik" gojzarjev, tako da moraš vedeti, zakaj jih uporabljaš.

Pa brez problema zdržijo 20 let, ob 2-3x menjavi podplata.

Zgodovina sprememb…

Hipsterji za po mestu imamo pa take lovske čevlje.;)

nejc_nejc ::

Zamberlance (old skul) so topšit, za v hosto, skale, kamnolom.....

Klemenn ::

Če že kupuješ potem mogoče fajn izkoristit teh 20%

hervis -20%

hervis -20%

gruntfürmich ::

v hervisu se NE kupuje.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Kurzweil ::

Jaz se bolj držim načela, da v Sloveniji ne kupujem... ampak tokrat sem vzel v Intersportu, ki je verjetno isti crap kot Hervis, who knows, jaz prav gotovo ne...

Evo, tole sem vzel Merrell MOAB SPEED 2 GTX, pohodni čevlji, črna

Ko že ravno omenjate 20% popust v Hervisu... še danes je 30% popust v Intersportu, kar pomeni, da sem dal namesto 175€... 123€...

Če bi kupil v tujini, bi bili recimo par € dražji, ampak povsem brez popusta... tako da vem ja... ampak se mi ne da več iskat in čakat...

predi ::

...
Eden izmed glavnih pogojev za varno pohodništvo je tudi ustrezna obutev. Preizkus Zveze potrošnikov Slovenije pa je pokazal, da testiranih modelov pohodniki ne bodo imeli za dolgo, saj rezultati testi vzdržljivosti večinoma niso bili dobri.
...

https://www.rtvslo.si/zabava-in-slog/tu...

alekskac ::

To je kr neki, ti testi. Dve leti nazaj sem si kupil nizke pohodne od quechua, decatlon, ta bolj poceni varijanto. Že sam decatlon navaja, da gre za čevlje, ki naj bi se uporabljali občasno. Nič ni narobe z njimi, razen ekstra pocen vezalk. Maš pa v sami trgovini bajno izbiro nadomestnih vezalk za par eurov, za 6 eur pa maš quicklace sistem https://www.decathlon.si/p/128685-6234-... če se ti ne da vezat. Res pa ne hodim s quechua brodit po vodi. To tudi s salomonkami nisem. Lahko bi kaj naredili pri oblikovanju, ker so res, kakobireku, penzijonističnega videza. Tud podplat ni marka, pa vseeno ne drsi nič bolj kot salomonke. Drugih nisem imel, ne moram primerjat /merrell je menda res fajn, to mi pravijo, pa tudi priljubljene so, pa scarpa tud/. Ampak za ta dnar, greš komot na dve do triurno vandranje vsak vikend, pa jih ne ponosiš v enem letu. Za v hribe pa itak visok čevelj rabiš. Če si zarad okoliščin prisiljen na badžet opremo, bojo tud te čisto zadovoljile (če ti seveda sedejo na nogo, to je drugo).

V decathlonu skoraj ne moreš zgrešit, če iščeš nekaj z ugodnim razmerjem kakovost/cena. Za enak denar drugje zelo težko dobiš boljši izdelek. Saj so izjeme, ampak moraš dobro vedeti, katere so te izjeme.

Ena izjema so recimo kakšni občasni dobri popusti, ampak moraš spremljati ponudbo, in imeti srečo, da imajo tvojo velikost z znižano ceno.

predi je izjavil:

...
Eden izmed glavnih pogojev za varno pohodništvo je tudi ustrezna obutev. Preizkus Zveze potrošnikov Slovenije pa je pokazal, da testiranih modelov pohodniki ne bodo imeli za dolgo, saj rezultati testi vzdržljivosti večinoma niso bili dobri.
...

https://www.rtvslo.si/zabava-in-slog/tu...

Test sicer še ni objavljen, tako da ne ven, kakšno merilo za vzdržljivost so imeli, in katere modele so preizkušali. Pohodniki (tisti bolj zagnani) pravijo, da v povprečju z enim parom dobrih lahkih pohodniških čevljev prehodiš okoli 800 do 1000 km. Poleg tega pri teh sodobnih lahkih čevljih pogosto ni podplat tisti, ki prvi odpove, ampak zgornji del.

Koliko časa rabiš za 1000 km je pa odvisno od posameznika.

Ampak dejstvo je, da lahek čevelj po definiciji ne more biti zelo vzdržljiv. Čevelj, pri katerem bo zgornji usnjen del zdržal 20 let, vmes boš pa lahko 3x zamenjal prišit podplat, tehta eno kilo;).

Kurzweil ::

800-1000km? :D

Nek povprečen pohod je ~30km... tisti, ki rad hodi gre vsak vikend za en dan... povprečje 800-1000km je 900km... 900/30km=30 pohodov... torej v 30 tednih bi jih uničil, torej v dobre pol leta :)) ...če bi šel zgolj 1x na teden, kje je še kakšen lokalen hrib med tednom... ne vem, če se kdaj bolj prikladno uporabil tole frazo, ampak tale je bosa...

Nisem si jaz tega izmislil. Je pa mišljeno za lahke čevlje, se pravi terenske tekaške. In upoštevano je tudi, da čevelj sčasoma izgublja prožnost (zaradi utrujenosti plastike v podplatu) in podplat čedalje bolj drsi. Tako da teh 1000 km ne pomeni, da postane čevelj neuporaben, ampak da je čas, da ga zamenjaš. Podobno recimo kot pri avtomobilskih gumah. Ko uradno niso več uporabne, bi se dejansko še vedno lahko brez (posebnih) težav vozil z njimi.

Recimo na spletni strani od Adidasa:

How many miles do trail running shoes last?

Trail running shoes generally last for 300 to 500 miles, but many factors may affect this number. The terrain you run on, the temperatures when you run and your gait all age your women's trail running shoes differently. A thicker midsole generally lasts longer. The shoes wear down faster if you use them for non-running activities like errands and everyday walking. The outsole lasts longer than the other parts of the shoe, so if the tread is worn out, it's time for a new pair. Logging your weekly miles can help you keep track.

Ales ::

Po mojih izkušnjah Merrell Agility Peak 4 zdržijo tam razreda 1500-1800 km, sodeč po treh različnih parih, ki so šli že v pokoj.

Noben od njih ni razpadel tako, da se ga več ne bi dalo nositi, so pa pridelali kako raztrganino, razmahal se je podplat, itd.. Za menjavo, v glavnem.

Jaz že kakšne 3-4 leta kar dosti hodim, v povprečju okoli 50 km na teden. Ampak ker uporabljam različno obutev, nimam pojma, koliko naredim s katerimi. Altra Lone Peak 6 so že precej zdelani (toliko, da jih recimo na kakšno potovanje ali večdnevni pohod ne bi vzel), ugibam, da sem z njimi naredil kakšnih 1000 km, kaj dosti več skoraj sigurno ne.

Je pa veliko odvisno tudi od tega, kako oziroma kje jih uporabljaš. 1 km po kamnitem/skalnatem terenu verjetno zaleže za 10 km hoje po lepo uhojeni gozdni poti. Letos pozimi sem recimo kar nekaj kilomentrov prehodil po Pagu in se mi je zdelo, da kar vidim, kako se obrabljajo čevlji.;)

Zgodovina sprememb…

mikhaair ::

Lahki gorsko tekaški čevlji so zdržali nekoč cca 900 km. Danes lažje variante 400 km.
Mrežice se potrgajo ampak to še ni konec sveta, podplat se obrabi precej hitreje in čutiš vse skozi.
Trail tekaški copati so tudi nekako stvar mode, precej ljudi sili k trail, in če sem in tja kaj potečejo v naravi, ter nevejo koliko naj bi zdrzali, je to za proizvajalce super. Slabši copati za precej več denarja kot nekoč.

Ales ::

Ja seveda, odvisno od terena, teže človeka, načina hoje... Vse to so lahko le približne številke, ki za koga drugega in v drugačnih pogojih, ne bodo več enake, pa četudi bi bil enak čevelj.

Ales je izjavil:

Ja seveda, odvisno od terena, teže človeka, načina hoje... Vse to so lahko le približne številke, ki za koga drugega in v drugačnih pogojih, ne bodo več enake, pa četudi bi bil enak čevelj.

Na težo se tudi marsikdaj pozabi, ja. Obraba sicer verjetno ne narašča vzporedno s težo, ampak 100 kilski možakar bo sigurno precej hitreje zdelal čevlje kot 50 kilska dama.

mikhaair je izjavil:

Trail tekaški copati so tudi nekako stvar mode, precej ljudi sili k trail, in če sem in tja kaj potečejo v naravi, ter nevejo koliko naj bi zdrzali, je to za proizvajalce super. Slabši copati za precej več denarja kot nekoč.

Ne bi rekel, da so ravno stvar mode. Lažji čevel je pač boljši od težjega, kar se porabe energije med hojo ali tekom tiče. Koliko to nek občasni rekreativec dejansko občuti, je sicer drugo vprašanje, ampak vrnitve na težje čevlje sigurno ne bo.

Z boljšimi (se pravi dražjimi) materiali in načinom izdelave bi sicer lahko izboljšali vzdržljivost, ne da bi na ta račun povečali težo, ampak proizvajalci nekako niso naklonjeni temu.;) Večina pri nakupu čevljev ne preračuna, kakšna je cena na prehojen kilometer. Med drugim tudi zato, ker v glavnem ni dovolj zanesljivih podatkov, da bi to sploh lahko naredil.
1 2
3
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Taktična (terenska) obutev (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
767023 (2420) Okapi
»

Pohodni čevlji (strani: 1 2 )

5524995 (4990) JanezH
»

Nakup pohodnih čevljev (strani: 1 2 3 415 16 17 18 )

858254831 (31308) theStranger
»

O gojzarjih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13520083 (14983) pegasus

Več podobnih tem