» »

Taktična (terenska) obutev

Taktična (terenska) obutev

1
2
»

Miki N ::

Če ste iskreni boste zasumili kanec fetiša na "moške igrače". Razni noži, ure, vojnićki čevlji ... Pa saj zakaj ne. Babe pa torbice zbirajo (čeprav je tudi tema o pederušah že bila). To so vse normalne stvari, neškodljive.

Eduardo ::

Ja zato pa imaš tanizke za planine. Moj favorit so ponovno Salomon, zaradi oblike. :)

Kaj takega:

https://www.amazon.de/-/en/Salomon-Wome...

GupeM ::

Salomon ne kupim več. Prav tako ne Addidas. V Alpini dobiš primerljiv čevelj za tretjino cene, pa po mojih izkušnjah zdrži dlje. Mogoče je res nekoliko težji, ampak spet ne toliko.

Tudi kar se (ne)premočljivosti tiče, sem bil med vsemi z Alpino najbolj zadovoljen. Pa sem se leta in leta upiral Alpini. Sem si vedno rekel, da imam dovolj, da si lahko privoščim dober čevelj (Salomon, Addidas, Merrell). Pa sem ugotovil, da lahko dobiš boljše čevlje za manj denarja.

Eduardo ::

Miki N je izjavil:

Če ste iskreni boste zasumili kanec fetiša na "moške igrače". Razni noži, ure, vojnićki čevlji ... Pa saj zakaj ne. Babe pa torbice zbirajo (čeprav je tudi tema o pederušah že bila). To so vse normalne stvari, neškodljive.

Ja.. tototo... Zraven teh škornjev bi blo so coool se drednit u kva taksnga.

https://vi.aliexpress.com/item/32966955...

GupeM je izjavil:

Salomon ne kupim več. Prav tako ne Addidas. V Alpini dobiš primerljiv čevelj za tretjino cene, pa po mojih izkušnjah zdrži dlje. Mogoče je res nekoliko težji, ampak spet ne toliko.

Ja, teža je to kar plačaš. Salomonke so drugače nonstop v akciji na Amazonu. Oz akcije cirkulirajo. Jaz vedno čakam na -40%+. Alpina meni ni primerljiva, morda Saleva.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Eduardo ()

KobayashiM ::

Okapi onanira tudi na zračno orožje, ročne ure... Pač malo poseben osebek.

Vanich ::

paraboŁa je izjavil:

Jaz imam tele in so res top! Imaš dve opciji, vrhnja plast usnje (malce bolj vroči), in pa navadna tkanina, ki pa tudi ne premoči, če jo impreniraš. Udobni, topli in nepremočjivi, skratka priporočam ful https://www.alpinasports.com/sl/special...

A je to kakšna fora, da se ne pišejo več cene poleg izdelkov, ali sem pa samo jaz slep?

KobayashiM je izjavil:

Meni se zdi to dokaj normalno za možakarja - spada pod hobije, "taborništvo" in te štose. Čisto zdravo.

... ko boste začeli odpirati teme "Kateri kvaliteten buttplug kupiti" takrat pa imamo, fantje, problem - in to kot skupnost!

matobeli ::

dve različni spletni strani sta, evo cene: https://www.alpinashop.si/c64/takticna-...

Vanich ::

matobeli je izjavil:

dve različni spletni strani sta, evo cene: https://www.alpinashop.si/c64/takticna-...

Ne. Kle pa tega modela sploh ni na seznamu.

Nov model je, vprašanje če je sploh že za kupit, ker zih najprej SV dobavijo.

iso2000 ::

Jaz sem svoje čase tudi uporabljal Salomonke, kao kvalitetna tehnična obutev. Potem sem pa ugotovil, da vsako sezono uničim ene, pa pravzaprav niso bile kaj posebnega. Sem presedlal na proalp in se mi zdijo precej boljše. Saj ne rečem, nimajo membrane, ampak sčasoma so mi tudi salomonke začele spuščat. Pa v salomonkah so se mi noge bolj potile, pa čevlji smrdeli ko kuga sčasoma. So pa proalp skoraj sigurno težje. Ampak mi pa zdržijo ca. 3 sezone stalne zlorabe, pa še popravijo mi jih, če se kaj zalomi, ali pa zamenjajo podplat, če se obrabi profil. Pika na i je pa, da imam dober občutek, ko plačam lokalnemu šuštarju za čevelj (dejansko so iz sosednje vasi) in ne multinacionalki. Ampak pri čevljih je itak malo loterije, meni so super, kolega jih je na moje predlog tudi kupil, jih pa ne prenese. Pretrdi, preozki, ozek podplat... Tako da je najbolje se držat modela, ki ti res ustreza.

T743 ::

Še en pristaš Lowa le model je Renegade, nizka in mid izvedba. Za hitrejše premike po terenu pa Hooka Speedgoat vse z Gtx membrano. Razni Garmonti, Salamoni in Adidasi pa so pri meni imeli le bolj kot ne epizodne vloge.(razen freerider pro za kolo) Prehitro sem jih namreč uničil ali pa so spuščali zelo hitro, še Lowa po parih letih ne držijo več povsem, prebije mi jih na šivu pri pregibu palca. Ampak stabilni pa ostanejo. Tudi Alpina Prima low so se kar obnesli predvsem zaradi širine in vibram podplata. Kupim pa vedno gtx izvedbo, tudi superge za v službo, noge se mi namreč ne potijo pretirano, rad pa imam suhe.

Okapi ::

KobayashiM je izjavil:

Ne samo zračno;)

Ravnokar sem se vrnil s tekme, streljal sem s S&W 686 Target Champion, .357 Magnum.

KobayashiM ::

Miki N je izjavil:

KobayashiM je izjavil:

Meni se zdi to dokaj normalno za možakarja - spada pod hobije, "taborništvo" in te štose. Čisto zdravo.

... ko boste začeli odpirati teme "Kateri kvaliteten buttplug kupiti" takrat pa imamo, fantje, problem - in to kot skupnost!

Eh, hobiji... orožje, ure, čevlji, avti, buttplugi, meni je to moteno. Taborništvo, šport.. (in ne, strelstvo ni šport), je nekaj drugega.

Okapi je izjavil:

KobayashiM je izjavil:

Ne samo zračno;)

Ravnokar sem se vrnil s tekme, streljal sem s S&W 686 Target Champion, .357 Magnum.

you make my point.

Zgodovina sprememb…

Magic1 ::

Kaj pa je tvoj point? Da mi moral na kavču "fuzbal" gledat? Hobi je pač za "dušo". Če jih je še več različnih, še toliko bolje. Seveda dokler je to v zdravi meri in ne zapraviš večino denarja zanj. Pa avto, da se pokažeš pred sosedom, ni glih hobi.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

iso2000 je izjavil:

Ampak pri čevljih je itak malo loterije, meni so super, kolega jih je na moje predlog tudi kupil, jih pa ne prenese. Pretrdi, preozki, ozek podplat...

To je glavni problem pri obutvi, zlasti terenski. Ker tudi če jih greš v trgovino pomerit, to ne pomeni dosti, ker moraš v njih narediti recimo 20 km v enem dnevu, da vidiš, a ti res ustrezajo, ali te kje žulijo...

In na mnenje drugih se lahko samo posredno zaneseš, ker je vsaka noga malo drugačna. Od drugih uporabnikov lahko recimo precej zanesljivo izveš, kako trpežni so (podplati, zgornji del), pa še to je treba pazit, ker jih ljudje različno močno zlorabljajo, na različno zahtevnih terenih.

Poleg tega noben terenski čevelj ni univerzalen. Oziroma - z vsakim greš lahko na pot, ampak boš različno "trpel". Recimo goretex (ali kakšna podobna membrana). Če hodiš po suhem, se po nepotrebnem potiš. Če hodiš po zmerno mokrem, so v redu. Če hodiš pa po zelo mokrem, ali če moraš kakšen potok ali močvirnat del prečkati, pa že spet niso v redu, ker se slej ko prej premočijo in se potem dva dni ne posušijo. In je zato bolje imeti premočljivo obutev, ker se hitreje posuši.

iso2000 je izjavil:

Tako da je najbolje se držat modela, ki ti res ustreza.
Absolutno. Problem je najti model, "ki ti res ustreza".

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

KobayashiM je izjavil:

Miki N je izjavil:

KobayashiM je izjavil:

Eh, hobiji... orožje, ure, čevlji, avti, buttplugi, meni je to moteno. Taborništvo, šport.. (in ne, strelstvo ni šport), je nekaj drugega.

Ja samo je pogosto tanka linija. Pač vsak normalen možakar hočeš nočeš malo gravitira k tem stvarem. Saj v to spadajo tudi "krize srednjih let", razne "connoisseur" fore (cigare, alko) in še kaj - pač včasih se je treba pohecati, da ohraniš otroka v sebi. Po mojem problem lahko nastane edino, če imaš situacijo t.i. "ustavljenega razvoja" in ostaneš nekje na nivoju desetletnika - ta šit se danes vidi pogosto pri raznih bolj "soyboy" zadevah in imaš potem starega madrfakerja, ki zbira figurice, se našemi v kak lik iz stripa ali videoiger ali kaj še bolj gej. Tisto pa imamo potem problem. Kot družba.

WizzardOfOZ ::

Eduardo je izjavil:

Tovariš iz B Bele, zaradi Alpina Triglav je bilo kar nekaj težav, predvsem okoli pete. Zatečene ahilove tetive, posebej, če si bil v B Beli pozimi.

Jaz sem vedno nosil gojzarje ali vojaške škornje, tako da sem bil tega že malo vajen. Bil sem pa na BB ranču od srede zime do poletja v izvidniškem vodu, torej polno hoje, laufanja, plezanja, tudi turnega smučanja, ..., pa res nobenih problemov s temi čevlji. Sem dobil nove, vzel sem pol cifre večje in jih uhodil pravilno (stalno 2 para nogavic, ene tanke in ene debele volnene čez, pa orenk zategnjene vezalke, da ni bilo lufta), tako da nisem imel niti enega žulja od njih.
So pa sovojaki orenk jokal zarad teh čevljev. Večina je nosila samo en par tankih nogavic v njih in so jih ožulili nenormalno (pa pozimi niso znal ali pa hoteli uporabljat gamaš, tako da je še sneg prišel v čevlje, da je ja bilo še več trenja).
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Tele Lowa gledam že kar nekaj časa, kolk je to širok čevelj spredaj in koliko visok pri nartu? Nekaj povprečnega ali kaj odstopa?

Okapi je izjavil:

Absolutno. Problem je najti model, "ki ti res ustreza".

Jaz sem iskal dolgo časa. Pregledal sem malo morje youtube reviewov in sprobaval različne gojzarje. Skoraj vsak vikend namreč gremo kam hodit in prehodimo na dan med 20 in 30km.
Testiral adidas terrex, adidas sgs9 čevlje, salomon 4D TF, merrel moab , alpina, .... Vse to je letelo v kanto, ker me je začel boleti podplat po nekje 10km hoje, v nekaterih še prej. In potem si na takem pohodu izredno slabe volje, če te noge bolijo.
Potem sem naletel na review Lowa Zephyr gtx mid TF. Pa me je presenetilo to, da je človek na dan prehodil v njih okoli 20 milj (lovski čuvaj v enem izmed ameriških nacionalnih parkov) in po dveh letih take uporabe še niso puščali, niti podplat še ni bil dost znucan. Zato sem si rekel, dejmo probat, mogoče pa je kaj na tem.
In sem jih kupil, take barve kot jih je okapi sedaj, samo da so bili MID verzija. Bili so z mano na trekingih po ameriki, po afriki (atlas v Maroku), na severu (islandija, norveška),... Povsod povsod brez problema. Letos so odslužili, ker sem znucal podplat do notranjega dela. 5 let pa so služili svojemu namenu in po petih letih še niso puščali. Tako da jaz sem z njimi tako zadovoljen, da sem si kupil nove enake in še nizke, da jih imam vsakodnevno za v službo.

Jazon ::

Okapi je izjavil:

Jazon je izjavil:

Jaz sem si izposloval https://garmonttactical.com/product/271....

In kako se obnesejo ti Garmonti?

Jaz sicer gledam njihov model brez goretexa.

Gledam tudi ene italijanske, Naglev (combat desert), s tkanino iz kevlarja in še nekaj zanimivimi posebnostmi. So tudi zelo lahki - 420 g en čevelj.

https://www.naglev.com/product-unico-co...

Samo so dragi, 280 evrov, in ne ravno množično preizkušeni (ni kaj dosti zanesljivih testov na netu).

O načinih pridobivanja dobrin preko luže raje ne bi.
Čevlji so mi bili všečni na izgled, saj ne izstopajo. Če imaš hlače preko, izgleda kot normalen nizek čevelj z dobrim podplatom. Zgornji del čevlja je lahek in gibljiv. Ker stopam tudi bolj po indijansko mi je ključno, da se visok čevelj lahko zgiba, peta pa je ločena. In kljub temu, da so širši, gripi ne segajo še pol metra levo in desno od stopala.

Tisti Naglev izgledajo super, ma nisem toliko v skalah, da bi rabil tako trd čevelj.

Ampak če ostanemo pri taktični obutvi, zdaj raziskujem, kaj bi bil najboljši nakup med visokimi-lahkimi-nevodotesnimi čevlji. Sodobna različica ameriških "džungelskih" čevljev.

Torej, moje "raziskovanje" je zaenkrat zaključeno.

Po dolgem in počez sem pregledal internete in se na koncu odločil za "puščavso/džungelske" Meindl. Imajo kar nekaj zelo podobnih modelov, našel sem ugodno ponudbo (na Poljskem) za model, ki ga uporablja nizozemska vojska (Gevecht Jungle Man). Civilna različica je Desert Fox, stanejo pa okoli 200 evrov.

Za nizozemske vojaške sem dal 93 evrov (od tega je bilo 21 evrov poštnine) - čisto novi, v škatli, z rezervnim vložkom in vezalkami (kot na sliki).

So (skoraj) natanko to, kar sem iskal. Visoki, stabilni, brez goretexa (da so čim bolj zračni), z luknjami za odtekanje vode, podplatom vibram... Edina manjša pomanjkljivost je teža - ne ker bi bili zelo težki (čevelj tehta 760 g), ampak ker bi bilo še bolje, če bi bili malo lažji.

Sedaj pa še ponudba za bralce;) Naročil sem namreč dva para - številko 42 in 43. Ker je poštnina kar visoka (21 evrov), in ker bi moral v primeru vračila tudi poštnino za vračanje kriti jaz, nisem hotel tvegati, da izberem napačno številko. Tako da sedaj imam en par št. 43 odveč.

Če koga zanimajo ti čevlji in bi rad kakšno drugo številko, jih pa dobi tule:
https://armyworld.pl/product-eng-6637-M...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Kalibri ::

Jaz bi nekaj, kar ne zgleda tako vojaško. Nekaj za čez zimo, visoko čez gleženj, za po snegu, da ne prepušča. Gledam haix Eagle, kaj takega samo optično lažje. Kot tisti piščančki v Intersportu npr

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kalibri ()

Lowa renegade GTX MK2

Zgodovina sprememb…

PunkDude ::

Z La Sportiva TX4 dal čez že preko 150 dvatisočakov. Izjemen čevelj. Zelo dobro paše na široko stopalo.
Za hribčke pa Hoka Speedgoat Wide model, tudi zelo zadovoljen.

Lowa Renegade imajo tudi Wide model, če ima kdo rad ali rabi več prostora za prste.
https://www.promontana.si/izdelek/lowa-...
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pohodni čevlji (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
5523024 (3019) JanezH
»

Prva Liga - Supege - Jože Urankar (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6611649 (1503) 2dark
»

Nakup pohodnih čevljev (strani: 1 2 3 415 16 17 18 )

Oddelek: Šport
858239440 (15917) theStranger
»

O gojzarjih (strani: 1 2 3 )

13516512 (11412) pegasus
»

Obutev (strani: 1 2 )

9421931 (3780) gruntfürmich

Več podobnih tem