Forum » Šport » Taktična (terenska) obutev
Taktična (terenska) obutev
Okapi ::
Za začetek - ne potrebujem nasveta, ker čevlje, o katerih bi se tu pogovarjal, sem malo prej naročil
Lowa Zephyr - goretex visoki
Zanima me, kaj imate drugi. Oziroma, kako izbirate med različnimi zvrstmi terenske obutve.
Ker kakšne dejanske razlike med pohodniško, lovsko, "taktično", delovno obutvijo v resnici ni. Oziroma so kvečjemu razlike v zelo specifičnih načinih rabe. Recimo gasilec, ki gre gasit gozdni požar, verjetno noče imeti obutve s sintetiko, ki gori, ali se, če ni ravno gorljiva, v vročini stopi. Alternativa je - bolj ali manj - samo usnje.
V glavnem - kakšno "terensko" obutev imate? Za rekreacijo, vsak dan, delo (pri čemer seveda ne mislim na IT/računalniško delo )... In zakaj ste določen model izbrali, za razliko od vseh ostalih?
Jaz sem te Zephyr naročil, ker me zanima, kako se obnesejo visoki "taktični" čevlji, ki jih mnogi zelo hvalijo. Moj osnovni namen - hoja po hribovskih gorskih poteh v "jesenskih" razmerah. Kako so se izkazali, pa poročam čez 3-4 tedne.
Lowa Zephyr - goretex visoki
Zanima me, kaj imate drugi. Oziroma, kako izbirate med različnimi zvrstmi terenske obutve.
Ker kakšne dejanske razlike med pohodniško, lovsko, "taktično", delovno obutvijo v resnici ni. Oziroma so kvečjemu razlike v zelo specifičnih načinih rabe. Recimo gasilec, ki gre gasit gozdni požar, verjetno noče imeti obutve s sintetiko, ki gori, ali se, če ni ravno gorljiva, v vročini stopi. Alternativa je - bolj ali manj - samo usnje.
V glavnem - kakšno "terensko" obutev imate? Za rekreacijo, vsak dan, delo (pri čemer seveda ne mislim na IT/računalniško delo )... In zakaj ste določen model izbrali, za razliko od vseh ostalih?
Jaz sem te Zephyr naročil, ker me zanima, kako se obnesejo visoki "taktični" čevlji, ki jih mnogi zelo hvalijo. Moj osnovni namen - hoja po hribovskih gorskih poteh v "jesenskih" razmerah. Kako so se izkazali, pa poročam čez 3-4 tedne.
d4vid ::
Jaz imam sedajle 3 leta Alpino Tundra. Ravno danes sem razmišljal, da bo počasi čas za nove. Imam obute večino časa doma, sploh kadar kosim bregovje. Imajo dokaj trd podplat, ki se ne zvija, a hkrati se dobro drži podlage. Za košnjo z gorsko kosilnico se mi obnesejo super.
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD
P.S.
Sem opazil eno napako - čevljev ne bom uporabljal na hribovitih gorskih, temveč hribovskih gozdnih poteh. Je kar razlika v namenu
Sem opazil eno napako - čevljev ne bom uporabljal na hribovitih gorskih, temveč hribovskih gozdnih poteh. Je kar razlika v namenu
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
GupeM ::
Tudi jaz imam Alpina Tundra. Udoben čevelj, super ravno za zgoraj omenjene zadeve. Hribolazenje ali hoja po makadamskih poteh v dežju (v suhem raje obujem pohodne superge za na makadam).
Zakaj sem izbral ravno te? Ker sem bil ravno v Alpini pa so ji ravno imeli pa so mi ravno pasali. Pa dobil sem jih zelo, zelo ugodno.
Na splošno pa za sprehode uporabljam Alpina nizke pohodne čevlje https://www.alpinashop.si/p20423/nizka-...
Poleti, ko je vroče pa neke lažje in tanjše Alpina superge.
Zakaj sem izbral ravno te? Ker sem bil ravno v Alpini pa so ji ravno imeli pa so mi ravno pasali. Pa dobil sem jih zelo, zelo ugodno.
Na splošno pa za sprehode uporabljam Alpina nizke pohodne čevlje https://www.alpinashop.si/p20423/nizka-...
Poleti, ko je vroče pa neke lažje in tanjše Alpina superge.
Mimogrede, če bo kdo kupoval Lowa v uradni spletni trgovini so tile Zephyr (za druge modele nisem gledal) malo cenejši kot v naših, poštnina je brezplačna, in vračilo, če ti ne odgovarjajo, prav tako.
bluefish ::
Za deževne dni po mestu Ecco Street Tray GTX.
Iskal sem čevlje, ki bi držali vodo stran, a hkrati ne zgledali kot hribovski oz. pohodni.
Za pohodništvo v suhem vremenu Black Diamond Mission LT.
Probal več čevljev. Ti so mi najbolj pasali na nogo.
Za slabše razmere Mammut Alvra II Mid.
Priznam, prvotno sem jih naročil zaradi videza in takratnega popusta, ampak se odlično prilegajo.
Iskal sem čevlje, ki bi držali vodo stran, a hkrati ne zgledali kot hribovski oz. pohodni.
Za pohodništvo v suhem vremenu Black Diamond Mission LT.
Probal več čevljev. Ti so mi najbolj pasali na nogo.
Za slabše razmere Mammut Alvra II Mid.
Priznam, prvotno sem jih naročil zaradi videza in takratnega popusta, ampak se odlično prilegajo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bluefish ()
mateus92 ::
Sam imam Lowa zepgyr gtx mid že cca 5 let, kupil sem jih, ko sem še služil v SV. Uporabljal sem jih na terenih, v vročem, mrzlem, mokrem, suhem, v gozdu, na asfaltu in me nikoli niso razočarali.
Sedaj sem že dobro leto in pol zaposlen drugje in jih uporabljam, ko grem na kakšne pohode, v hribe, tudi Triglav 2x in še vedno držijo, edino podplati so že malo znucani.
Za naslednje pa še nimam pojma katere bom vzel...
Sedaj sem že dobro leto in pol zaposlen drugje in jih uporabljam, ko grem na kakšne pohode, v hribe, tudi Triglav 2x in še vedno držijo, edino podplati so že malo znucani.
Za naslednje pa še nimam pojma katere bom vzel...
matobeli ::
V našem podnebju rabiš dvoje: za vroče Lowa Zephyr (brez gtx), za hladnješe deževno in zimsko ene usnjene gtx z dobrim profilom za sneg.
Recimo Haix, Jolly, Proalp (slovenski), Meindl pa še kaj.
Recimo Haix, Jolly, Proalp (slovenski), Meindl pa še kaj.
WizzardOfOZ ::
P.S.
Lowa zephyr so odlični pohodni čevlji za par dnevne pohode z light opremo (torej ne težko opremo na sebi), za kaj več so pa potem Lowa Z6-s ali Z8-s, ki pa so namenjeni za po skalah in daljše pohode z srednjo do težko opremo na sebi.
Zelo lahek in udoben čevelj z dobro zaščito noge. Sam imam sicer mid verzijo višine (6 lukenj) in wide model za širino podplata, ker so 1 cm širši kot navadni. Prve zephyr (MK1, ker vidim, da si ti naročil MK2) sem imel nekje 5 let. V petek so šli v kanto, ker sem dokončno znucal podplat, da je bil čisto gladek (zadnje leto so bili za delo okoli hiše, ker sem si kupil nove za pohode. Goretex tudi po petih letih še ni puščal, pa čeprav jih nisem nikoli zaščitil ali mazal s kako kremo, šprical s sprejem. Sem jih samo odzunaj umil pod vodo, če so bili blatni in jih dal kake pol metra od radiatorja posušiti. Sem pa z njimi tudi po ostrih kraških skalah hodil, pa ni bilo videt poškodb na podplatih.
Je pa ena zanimivost tega čevlja. Ko jih kupiš, te po nekaj dneh nošenja novih začne križ bolet. Naj bi bila kriva "amortizacija" pete, zaradi katere se tresljaj prenašajo po nogi navzgor vse do križa. Po parih dneh se križ tega navadi in potem lahko brez problema prehodiš 20 do 30km na dan v njih.
Pa ne vem kako je z MK2, ampak prva verzija je po gladkih mokrih skalah izredno drsela, drugje so se pa zelo dobro obnesli (tudi pozimi po snegu).
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
pikachu004 ::
Adidas Terrex Swift R2 GTX Verjetno kakšen prejšnji model, ker jih imam že 4 leta in se je mogoče oznaka sprmenila do sedaj, ampak so skoraj enaki kot tej na sliki. Nosim jih na sprehodih od jeseni do spomladi, ob vsakem vremenu. Najboljši čevlji, ki sme jih imel do sedaj.
Zimonem ::
Že kakih 20 let.
https://www.cevljarstvo-ratitovec.si/do...
Za lažje pohajanje pa
https://www.redwingshoes.com/heritage/m...
Pa včasih tudi
https://www.sportsdirect.si/dunlop-neva...
https://www.cevljarstvo-ratitovec.si/do...
Za lažje pohajanje pa
https://www.redwingshoes.com/heritage/m...
Pa včasih tudi
https://www.sportsdirect.si/dunlop-neva...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Zimonem ()
WizzardOfOZ je izjavil:
V petek so šli v kanto, ker sem dokončno znucal podplat, da je bil čisto gladek
Kot zanimivost - vojska nekdanje Rodezije, oziroma njene posebne enote za boj proti gverilcem, je uporabljala čevlje s povsem gladkim podplatom. Ker jih je bilo težje slediti. Tile na sliki so sodobna replika.
Mimogrede, če bo kdo kupoval Lowa v uradni spletni trgovini so tile Zephyr (za druge modele nisem gledal) malo cenejši kot v naših, poštnina je brezplačna, in vračilo, če ti ne odgovarjajo, prav tako.
Katera stran je sedaj uradna, ker je polno nekih fake strani.
Jaz sem svoje kupil v Group 22 (https://www.group22.si/)
WizzardOfOZ je izjavil:
Katera stran je sedaj uradna, ker je polno nekih fake strani.
Jaz sem svoje kupil v Group 22 (https://www.group22.si/)
https://professional.lowa.com/en/men
Evo, danes poštar prinesel, tako da e-naslov od trgovine je pravi
Mimogrede, marsikatera e-trgovina ima brezplačno vračilo, ampak ta je prva, na katero sem naletel, ki kar v paket priloži nalepko za vračilo (DHL, oddaš na najbližji naši pošti). Bolj preprosto vračilo ni možno.
Mimogrede, marsikatera e-trgovina ima brezplačno vračilo, ampak ta je prva, na katero sem naletel, ki kar v paket priloži nalepko za vračilo (DHL, oddaš na najbližji naši pošti). Bolj preprosto vračilo ni možno.
Sigurno, ampak jaz še nisem na tako naletel. Vedno je treba na spletni strani izpolnit en obrazec in moraš potem nalepko sam natisnit.
Danes je bilo sicer pretoplo za take čevlje, ampak sem jih vseeno moral iti takoj peljat na en sprehod. Prvi vtis po 6-7 km dober. Počutil sem se kot v mladih letih, ker zadnjič, ko sem imel na nogah take vrste čevlje (visoke "vojaške"), je bilo pred davnimi leti v vojski.
Danes je bilo sicer pretoplo za take čevlje, ampak sem jih vseeno moral iti takoj peljat na en sprehod. Prvi vtis po 6-7 km dober. Počutil sem se kot v mladih letih, ker zadnjič, ko sem imel na nogah take vrste čevlje (visoke "vojaške"), je bilo pred davnimi leti v vojski.
Zgodovina sprememb…
Jaz sem z novimi brez problema prehodil kraški rob od Socerba do Sočerge, tam okoli 23km.
Res so udobni, kako zgledajo, pa mene ne mozi, važna je funkcionalnost. Ta je pa na višku.
Res so udobni, kako zgledajo, pa mene ne mozi, važna je funkcionalnost. Ta je pa na višku.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WizzardOfOZ ()
Pa blacksmith pridejo s takimi šnirnci?
Povsod jih imaš. Samo cene so od 270e naprej. In niso vredne tega denarja.
Okapi mogoče kakšen uporaben link za tele zadnje čevlje, Red Wing?
Zgodovina sprememb…
Jaz sem jih kupil na Nizozemskem.
https://black-and-blue.shop/product/red...
Pa blacksmith pridejo s takimi šnirnci?
Za vezalke se ne spomnim, če so bile ravno take, nekaj podobnega vsekakor. Originalne sem uspel strgati in imam sedaj neke druge.
Kar se vrednosti tiče, ti pa sigurno ne bo teško dati linka na kakšne podobno kakovostne, ki so "vredne tega denarja".
Zgodovina sprememb…
kimmich ::
Za na hiter v hribe sam nosim tale model.
https://www.iglusport.si/tx5-gtx-23827
Lahki, udobni, nikoli težav, več ko zadovoljen.
V visokogorje ne hodim...2000+
https://www.iglusport.si/tx5-gtx-23827
Lahki, udobni, nikoli težav, več ko zadovoljen.
V visokogorje ne hodim...2000+
HrščPščvnk ::
Imam več parov Čevljev, ker veliko prehodim in jih uporavljam predvsem takole:
a)za hojo po utrjenih predvsem ravninskim Poteh, nizke usnjene pohodniške Čevlje. Uporabljam Meindl Caracas GTX, Hanwag Gritstone II GTX, Danner Bull Run Chelsea
b) za hojo po hribovju,strmem naklonu in visokogorju, srednje visoke usnjene Čevlje. Zunanji materijal obvezno iz maščenega govejega nabuk usnja debeline najmanj 2,6mm z nepremočljivo GoreTex podlogo , zamenljivim notranjim vlozkom, varjenim Norveškim šivom in moznostjo zamenjave obrabljenega podplata. Imam raznolike modele ,v gozdu uporabljam protivrezne zaščitne gozdarske Čevlje ANDREW ROZES WOOD WELT in Haix Protector Light 2.0. Za pohodništvo in treking uporbljam Meindl Ortler in Asolo TPS 520 GV Evo
c) za hojo po blatnih poteh, močvirjih, vodnatemu terenu, odvisno od terena nizki ali visoki gumijasti Škornji. Uporabljam HUSQVARNA protivrezne-zascitne škornje FUNCTIONAL 24 razred zascite 2 in Borovo škornje z filcem
d) za visoke temperature poleti, usnjeni natikači Birkenstock
e) v stanovanju, usnjeni cokli z leseno peto. Imam nek model od Kopitarne Sevnica z luknjicami v usnju na sprednjem delu stopala in so brez paščka
f) za nizke temperature pri kampiranju ali kar v stanovanju pozimi, copati z polnilom iz gosjega perja angleškega znamke Montane
a)za hojo po utrjenih predvsem ravninskim Poteh, nizke usnjene pohodniške Čevlje. Uporabljam Meindl Caracas GTX, Hanwag Gritstone II GTX, Danner Bull Run Chelsea
b) za hojo po hribovju,strmem naklonu in visokogorju, srednje visoke usnjene Čevlje. Zunanji materijal obvezno iz maščenega govejega nabuk usnja debeline najmanj 2,6mm z nepremočljivo GoreTex podlogo , zamenljivim notranjim vlozkom, varjenim Norveškim šivom in moznostjo zamenjave obrabljenega podplata. Imam raznolike modele ,v gozdu uporabljam protivrezne zaščitne gozdarske Čevlje ANDREW ROZES WOOD WELT in Haix Protector Light 2.0. Za pohodništvo in treking uporbljam Meindl Ortler in Asolo TPS 520 GV Evo
c) za hojo po blatnih poteh, močvirjih, vodnatemu terenu, odvisno od terena nizki ali visoki gumijasti Škornji. Uporabljam HUSQVARNA protivrezne-zascitne škornje FUNCTIONAL 24 razred zascite 2 in Borovo škornje z filcem
d) za visoke temperature poleti, usnjeni natikači Birkenstock
e) v stanovanju, usnjeni cokli z leseno peto. Imam nek model od Kopitarne Sevnica z luknjicami v usnju na sprednjem delu stopala in so brez paščka
f) za nizke temperature pri kampiranju ali kar v stanovanju pozimi, copati z polnilom iz gosjega perja angleškega znamke Montane
Hrošč Puščavnik, ogrožena živalska vrsta iz Tivolija.
Pestra (in kar draga) izbira.
Drugače imam pa tudi jaz en manjši fetiš na terensko obutev, raje ne povem, koliko jih je v omari
Ampak recimo trenutno največ uporabljam naslednje:
za a) Topo Traverse.
za b) AKU Suiterra ali Mammut Ducan.
za c) visoki LL Beans z "ovčko".
za d) usnjeni sandali Karrimor.
za f) zimske copate Stoik, sintetična izolacija.
Drugače imam pa tudi jaz en manjši fetiš na terensko obutev, raje ne povem, koliko jih je v omari
Ampak recimo trenutno največ uporabljam naslednje:
za a) Topo Traverse.
za b) AKU Suiterra ali Mammut Ducan.
za c) visoki LL Beans z "ovčko".
za d) usnjeni sandali Karrimor.
za f) zimske copate Stoik, sintetična izolacija.
Za poleti Merrel moab speed pa adidas adipure barefoot. Za vse ostalo pa Lowa zephyr gtx mid.
GupeM ::
Prve od mojih povezav.
Gojzarji ratitovec? Kaj ima to skupnega z Blacksmith, razen da so oboji čevlji?
Tvoja druga povezava je bila na Red Wing Iron Ranger, ki so v bistvu enaki čevlji kot Blacksmith, sam da so še malce dražji.
Oboji so usnjeni gležnarji. Ratitovec so EU stil iron Ranger pa ameriški. V sami izdelavi ni velikih razlik. Pa oboji so usnjeni. .razlik je ogromno, ni pa da so oboji samo čevlji. Drug pristop do istega problema. in ja oboje imam in nosim. In redvingov ne špram za fuzbal Brcat al pa it v kak hribček. Niti Ratitovec za delavnico.
Bolj a ne nenprenešam obutve z ocenami ve podplatu in tkanino za zgornji del. Za tisto ta lahko hojo imamo še vedno espdrile.
Zgodovina sprememb…
Za moj okus (vsak ima svojega, subjektvno pač) so gozjarji Ratitovec popolnoma druga vrsta čevlja od Red Wing Iron Ranger/Blacksmith.
Ratitovec so klasični gojzarji, v katerih izpadeš kerjavelj, če greš z njimi na poslovni sestanek ali na večerjo v restavracijo ali na pir v kafič. Medtem ko z blacksmith pa vse to lahko narediš brez problema (samo hlače boš verjetno imel druge za sestanek/restavracijo kot za v kafič). Na drugi strani te bodo pa pohodniki na Krimu malce čudno gledali, če boš tja prišel z njimi, ali lovci na jagi.
Blacksmith so bili (nekoč) narejeni prav za to, da si jih lahko imel čez dan na delu, zvečer pa, ko si šel "na lepše".
Z Ratitovcem greš lahko zvečer kvečjemu v kakšno pohorsko krčmo ali lovsko kočo.
Ratitovec so klasični gojzarji, v katerih izpadeš kerjavelj, če greš z njimi na poslovni sestanek ali na večerjo v restavracijo ali na pir v kafič. Medtem ko z blacksmith pa vse to lahko narediš brez problema (samo hlače boš verjetno imel druge za sestanek/restavracijo kot za v kafič). Na drugi strani te bodo pa pohodniki na Krimu malce čudno gledali, če boš tja prišel z njimi, ali lovci na jagi.
Blacksmith so bili (nekoč) narejeni prav za to, da si jih lahko imel čez dan na delu, zvečer pa, ko si šel "na lepše".
The Blacksmith is descended from a boot that was worn in farm fields and workshops by day and shined-up to go out at night.
Z Ratitovcem greš lahko zvečer kvečjemu v kakšno pohorsko krčmo ali lovsko kočo.
Antilopa ne vem več, kam se gre kam. Rajtam pa da smo imel za cečerje in plesat svoje šolne. In ja tud preobil in preoblekli smo se pred sestankom pozimi. Sej v blacksmith izpadeš pa delavec.
Kako izpadeš z blacksmithi, je odvisno od tega, kako se obnašaš in kako si oblečen. Kmet lahko izpadeš s katerimikoli čevlji.
Drugače pa so to čevlji, ki jih brez problema nosiš v pisarni, na poslovnem sestanku... sproščeno-poslovni/formalni slog.
Gojzarjev na tak način pač ne moreš uporabljati. Oziroma jih lahko, ampak izpadeš hribovc.
Drugače pa so to čevlji, ki jih brez problema nosiš v pisarni, na poslovnem sestanku... sproščeno-poslovni/formalni slog.
Gojzarjev na tak način pač ne moreš uporabljati. Oziroma jih lahko, ampak izpadeš hribovc.
Zgodovina sprememb…
nejc_nejc ::
Glih s kaksnim vampom spredaj, Iron Ranger, ni glih za obut....
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nejc_nejc ()
Iron Ranger je res bolj "delavski", oziroma manj vsestranski kot Blacksmith. Zato sem jaz tudi izbral slednjega.
jernejl ::
Jaz imam za pohodništvo in hojo ter tek po hribih in naših gorah obutev za gorski tek, konkretno Hoka Speedgoat:
Gorskotekaški čevlji so lažji in udobnejši od gojzarjev in zadostujejo za naše hribe (ko ni snega).
Gorskotekaški čevlji so lažji in udobnejši od gojzarjev in zadostujejo za naše hribe (ko ni snega).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jernejl ()
Če je lepa gozdna pot, so v redu, sicer so pa za moj "okus" premehki, premalo stabilni. Čutiš vsak malo večji kamen, korenino... Imam Altra Lone Peak in za na Rožnik so v redu, za kakšno brezpotje pa ne, vsaj zame. Morajo imeti bolj tog podplat (togo zaščitno ploščico v podplatu - rock plate).
Jazon ::
Jaz sem si izposloval https://garmonttactical.com/product/271....
Drugače pa pohodniški Salomon, usnjeni, Quest nekaj in pa za Sketchers neki gtx nizki gležnarji za po terenu v službi. Ne kompliciram preveč.
Drugače pa pohodniški Salomon, usnjeni, Quest nekaj in pa za Sketchers neki gtx nizki gležnarji za po terenu v službi. Ne kompliciram preveč.
jernejl ::
Če je lepa gozdna pot, so v redu, sicer so pa za moj "okus" premehki, premalo stabilni. Čutiš vsak malo večji kamen, korenino... Imam Altra Lone Peak in za na Rožnik so v redu, za kakšno brezpotje pa ne, vsaj zame. Morajo imeti bolj tog podplat (togo zaščitno ploščico v podplatu - rock plate).
Nekateri gorskotekaški imajo tudi rock plate, res pa je, da so bolj redki. Drugi pa imajo dovolj debel spodnji del, da bolj malo kamnov "pride skozi". Recimo omenjeni Speedgoat ima kar znatno višji "stack height" (višino od podplata do stopala) kot Altra Lone Peak. Mogoče tudi zato jaz s tem nimam večjih težav - kak kamen tu in tam začutim kvečjemu pri teku, pri hoji pa nikdar.
Okapi, lowa zephyr mid desert tf, ki so lahko samo usnjeni, brez goretexa.
jernejl, za po hribih hodit imam osebno raje polvisoke ali visoke čevlje. Ko več ur z večjim ruzakom na hrbtu hodiš po skalah, je noga zmatrana in hitro lahko narobe stopiš, pa zviješ gleženj in imaš problem. Pri čevljih, ki ti objamejo gleženj je to težje (ni pa nemogoče).
jernejl, za po hribih hodit imam osebno raje polvisoke ali visoke čevlje. Ko več ur z večjim ruzakom na hrbtu hodiš po skalah, je noga zmatrana in hitro lahko narobe stopiš, pa zviješ gleženj in imaš problem. Pri čevljih, ki ti objamejo gleženj je to težje (ni pa nemogoče).
iso2000 ::
Od kar sem probal prve proalp pred leti, imam za pohodništvo le še njihovo obutev. Večinoma mi zadošča njihov nizki model kofce. Za ostalo (razen za kolo) večinoma nosim razne "barefoot" čevlje ali sandale. Pa seveda, če je sneg, obujem neke alpinine usnjene gojzarje, mislim da so model Ladakh.
paraboŁa ::
Jaz imam tele in so res top! Imaš dve opciji, vrhnja plast usnje (malce bolj vroči), in pa navadna tkanina, ki pa tudi ne premoči, če jo impreniraš. Udobni, topli in nepremočjivi, skratka priporočam ful https://www.alpinasports.com/sl/special...
Samo tile so kr dost težki. Recimo lowa zephyr mid tehta par celih 1120g (560g en čevelj). Hi model pa par 1240g (620g en čevelj). Alpina Tiearra ima čevelj skoraj 1kg.
Sem cel vojaški rok nosil Alpina Triglav gojzarje (Gorska enota - Bohinjska bela). Sej so odlični, noro dobra opora za nogo, nepremočljivi,...., ampak težki so pa bili.
In danes težim k čim lažjim, ampak vseeno z dobro oporo gležnju in da so udobni. Lowa zephyr tukaj, zaradi zunanjega exoskeletona naparjenega na usnje (Monowrap), odlično drži pozicijo noge. Tako lahkih in trdnih čevljev na trgu ni prav dosti.
Sem cel vojaški rok nosil Alpina Triglav gojzarje (Gorska enota - Bohinjska bela). Sej so odlični, noro dobra opora za nogo, nepremočljivi,...., ampak težki so pa bili.
In danes težim k čim lažjim, ampak vseeno z dobro oporo gležnju in da so udobni. Lowa zephyr tukaj, zaradi zunanjega exoskeletona naparjenega na usnje (Monowrap), odlično drži pozicijo noge. Tako lahkih in trdnih čevljev na trgu ni prav dosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WizzardOfOZ ()
Eduardo ::
Kaj to imate za zimo? Jaz sem vedno, pa sem bil dosti v planinah, najmanj tedensko, bil ali v adidastkah ali pa maksimalno Salomonke. Salomonke sem imel tudi za večino zimskih tur. Ves čaš pa sem videval ljudi opremlene kakor, da so na vojaški misiji. Meni je vedno delovalo nekoliko patetično ampak vsakomur svoje.
Tovariš iz B Bele, zaradi Alpina Triglav je bilo kar nekaj težav, predvsem okoli pete. Zatečene ahilove tetive, posebej, če si bil v B Beli pozimi.
Tovariš iz B Bele, zaradi Alpina Triglav je bilo kar nekaj težav, predvsem okoli pete. Zatečene ahilove tetive, posebej, če si bil v B Beli pozimi.
Jaz sem si izposloval https://garmonttactical.com/product/271....
In kako se obnesejo ti Garmonti?
Jaz sicer gledam njihov model brez goretexa.
Gledam tudi ene italijanske, Naglev (combat desert), s tkanino iz kevlarja in še nekaj zanimivimi posebnostmi. So tudi zelo lahki - 420 g en čevelj.
https://www.naglev.com/product-unico-co...
Samo so dragi, 280 evrov, in ne ravno množično preizkušeni (ni kaj dosti zanesljivih testov na netu).
Kaj to imate za zimo? Jaz sem vedno, pa sem bil dosti v planinah, najmanj tedensko, bil ali v adidastkah ali pa maksimalno Salomonke. Salomonke sem imel tudi za večino zimskih tur. Ves čaš pa sem videval ljudi opremlene kakor, da so na vojaški misiji. Meni je vedno delovalo nekoliko patetično ampak vsakomur svoje.
Saj lahko greš tudi v sandalih na Triglav. Ali pa bos.
S planine Konjščica do Planike so člani društva Bosa noga potrebovali pet ur, do vrha Triglava pa še dve uri.
https://old.delo.si/druzba/panorama/bos...
Eduardo ::
Sandali niso primerni. Čevlji katere zasledim v temi pravtako ne.
Recimo Salomonke talahke so super dokler ni mokro zunaj, ker se lepo sušijo. In več kot dovolj za praktično vse naše planine. V bistvu si bolj agilen z bolj lahkimi.
Kar pa vidim tu pa daje občutek, da boste sredi ture izvedeli, da je vojna in se boste vrgli v blato.
https://old.delo.si/druzba/panorama/bos...
Mimogrede je ustanovitelj tega gibanja pravtako bil vojak v B Beli. A si tu David?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Eduardo ()
Sandali niso primerni.
Dobri terensi/pohodniški sandali so čisto primerni za marsikatero pot. Jih pogosto uporabljam, Imajo vibramov podplat, dober oprijem stopala. Samo prstov pač nimaš zaščitenih, če brcaš po skalah ali koreninah.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Pohodni čevlji (strani: 1 2 )Oddelek: Šport | 23023 (3018) | JanezH |
» | Prva Liga - Supege - Jože Urankar (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 11648 (1502) | 2dark |
» | Nakup pohodnih čevljev (strani: 1 2 3 4 … 15 16 17 18 )Oddelek: Šport | 239427 (15904) | theStranger |
» | O gojzarjih (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 16511 (11411) | pegasus |
» | Obutev (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 21930 (3779) | gruntfürmich |