Forum » Loža » Katere pohodne čevlje
Katere pohodne čevlje

snipex ::
Iz lastnih izkušenj lahko priporočam tele čevlje:
https://www.kibuba.com/obutev/nizki-poh...
Prodajalec mi je že na začetku ponudil te ćevlje pa sem se malo upiral glede cene ampak ko sem probal ostale sem videl zakaj jih je priporočil.
So kar znani čevlji med pohodniki in zelo popularni.
Če ti ni škoda dati več denarja potem vzemi te (seveda če ti pašejo na nogo).
Prodajalec mi je že na začetku ponudil te ćevlje pa sem se malo upiral glede cene ampak ko sem probal ostale sem videl zakaj jih je priporočil.

Bici ::
Koliko časa ti zdrži? Meni alpina cca 15 mesecv preden začnejo pokat šivi in lim med podplatom in zgornjim delom. Notranjost pa je še povsem cela in tudi podplat bi še bil za kako leto.
Uporaba je pa res, 4-6 krat na teden po 1 do 2 uri na dan. Večinoma gozdne poti in makedam, pa nekaj asfalta.

Kurzweil ::
Ko pogledam te pohodne čevlje Scarpa iz Kibube (sploh 3. slika) me kar zaboli... govorim o tem, da so ekstremno ozki, seveda to nekaterim ustreza, jaz pa jih verjetno še gor ne spravim...

IL_DIAVOLO ::
Potem pa bos moral gledati barefoot kategorijo.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Kurzweil ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Potem pa bos moral gledati barefoot kategorijo.
Niti ne... že Adidas Terrex, če sem vzel pol številke ali številko večje je bilo OK... Merrell pa so sploh OK, jih grem ta teden malce potestirat, ampak že po slikah sodeč so neprimerljivo bolj primerni, kot tisti Scarpa, ker tam če pogledaš 3. sliko, so izrazito ozki, kar je super, če imaš ozke noge, jaz jih nimam ravno...

gruntfürmich ::
Če uporabljaš čevelj, podplata po parih letih ne bo več. Oz. bo brez profila. Tudi Vibram...
Imaš še čevljarje, ki ti ga zamenjajo za precej džabe, če je zgornji del še v redu...
ja, to je res. ampak če ga imaš za bolj po mehkem kot jaz, podplat ne bo toliko trpel.
sem dal zamenjat podplat letos na dveh čevljih, in mi je žal da sem. ker sta že čevlja kar stara, in v ljubljani ni bila menjava nič kaj poceni. planika to še naredi kolikor tolikor ugodno in se splača če imaš bolj novi čevelj, na starih čevljih pa tega jaz ne bom več počel...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

gidooo ::
Moje izkušnje, za lažje pohode trail running copati, trenutno imam ASICS super zadovoljen, za zahtevnejše ture usnjenje gtx Salewa, uporabljam nizke poleti, visoke pozimi, zamenljiv podplat, združijo več let. Priporočam še Scarpa in La Sportiva.

Likalnik ::
Tudi sam se predlagal trail running čevlje...ampak se dobil odgovor, da takšne "patike" niso primerne za v hribe...
kot rečeno tudi sam kombiniram med visokimi in nizkimi, odvisno od vremena, letnega časa, terena in načina (grem laufat ali samo na pohod).
pač meni ustrezajo veliko bolj kot težak gojzer za v gore.
kot rečeno tudi sam kombiniram med visokimi in nizkimi, odvisno od vremena, letnega časa, terena in načina (grem laufat ali samo na pohod).
pač meni ustrezajo veliko bolj kot težak gojzer za v gore.

AmokRun ::
Jaz za trail uporabljam Bushido II/III GTX in Akasho II od La Sportive. En par Bushido ima že blizu 900km pa imam precej agresiven tek. Akasha pa je tudi že čez 400 km pa se jim komaj kaj pozna. Kupujem pa pol številke večje.
Imam še Salomon Genesis pa mi je po par sto kilometrih že začel odstopad podplat spredaj pri prstih.
Imam še Salomon Genesis pa mi je po par sto kilometrih že začel odstopad podplat spredaj pri prstih.

NekdoPach ::
gruntfürmich je izjavil:
Če uporabljaš čevelj, podplata po parih letih ne bo več. Oz. bo brez profila. Tudi Vibram...
Imaš še čevljarje, ki ti ga zamenjajo za precej džabe, če je zgornji del še v redu...
ja, to je res. ampak če ga imaš za bolj po mehkem kot jaz, podplat ne bo toliko trpel.
sem dal zamenjat podplat letos na dveh čevljih, in mi je žal da sem. ker sta že čevlja kar stara, in v ljubljani ni bila menjava nič kaj poceni. planika to še naredi kolikor tolikor ugodno in se splača če imaš bolj novi čevelj, na starih čevljih pa tega jaz ne bom več počel...
Koliko si dal za menjavo? Znanec iz gorenjske je dal 50€ ampak ne vem kje.

TehDucky ::
Malenkost offtopic pa vseeno - ali kdo uporablja sušilce za čevlje? Nimam radiatorjev, da bi jih lahko gor postavil.
Sicer običajno zatlačim kakšno brisačo noter pa jo potem zamenjam, ampak še vedno traja kakšen dan preveč.
Sicer običajno zatlačim kakšno brisačo noter pa jo potem zamenjam, ampak še vedno traja kakšen dan preveč.

bm1973 ::

Koliko si dal za menjavo? Znanec iz gorenjske je dal 50€ ampak ne vem kje.
ja, nekje 50€ v ljubljani v plezalnem centru, kjer pošiljajo v tržič. v tržiču je par tega.
ceneje pa je bilo v planiki (ne vem točno koliko, ampak dvomim da pod 30€), ampak tam pa morda zamenjujejo podplate samo njihovim čevljem.

GupeM ::
Malenkost offtopic pa vseeno - ali kdo uporablja sušilce za čevlje? Nimam radiatorjev, da bi jih lahko gor postavil.
Radiator ni najboljša stvar za to, ker preveč segreje.
Jaz kar razvlaževalec zraka zalaufam, pa dam čevlje na izhod suhega zraka, tako da piha v notranjost čevljev. Čez noč so suhi, če so bili prej dejansko popolnoma namočeni v vodi. Če so samo malenkost mokri, pa itak govorimo o nekaj 10 minutah, mogoče o nekaj urah, če so malo bolj mokri.

misek ::
ali kdo uporablja sušilce za čevlje? Nimam radiatorjev, da bi jih lahko gor postavil.Uporabljam https://www.decathlon.si/p/998790583-13...

snipex ::
Koliko časa ti zdrži? Meni alpina cca 15 mesecv preden začnejo pokat šivi in lim med podplatom in zgornjim delom. Notranjost pa je še povsem cela in tudi podplat bi še bil za kako leto.
Uporaba je pa res, 4-6 krat na teden po 1 do 2 uri na dan. Večinoma gozdne poti in makedam, pa nekaj asfalta.
To ne bi vedel ker jih imam sam šele pol leta ampak zaenkrat so še super (razen normalnih znakov uporabe). Sem jih pa res kar veliko nosil pa šel tudi na dva potovanja z njimi.
Pojdi v Kibubo (priporočam BTC) in tam vprašaj. Prodajalci tam kar veliko vejo in se vidi, da tudi sami te izdelke uporabljajo.
Druga trgovina, ki jo priporočam je Anapurna.
Če bi res rad neko pametno svetovanje glede čevljev ne hodi v Hervis/Decathlon itd. Kibuba/Anapurna so veliko bolj specializirani in veliko več vejo.

Zvezdica27 ::
lp,
pri cenah kot so, je menjava podplata bedarija - saj jahko vzameš tudi nove, kaj jaz vem, mckinley pa bo.
Glede EU: v eu ne moreš kupiti slabega gojzarja, vendar pa je moja osebna filozofija, da kupujem samo made in EU (torej tudi USA in UK ne), vendar me je zadnjič Alpina nategnila - šele doma sem videl made in BiH. Ne bom več, pa četudi Bošnjaki niso nič krivi... po svoje nabjž bolje delajo kot kaki Polajki, ne vem, sam pač tko imam jaz filozofijo. Toliko o SLO firmah, pardon, lastnikih. Ne bomo o temu.
Ampak ja, časi slabih čevljev so mimo... prej bo buma razpadla zaradi let kot pa čevelj. Ravno eltos bom vrgel stran ene... cca 15 let stare, made in Romania McKinley - sam še eno beotniranje dajo čez. Isto La Sportiva - ne bodo razpadli
Nizke - glej, ja, če imaš gležnje močne. Alpinisti imajo vsi nizke.
zz
pri cenah kot so, je menjava podplata bedarija - saj jahko vzameš tudi nove, kaj jaz vem, mckinley pa bo.
Glede EU: v eu ne moreš kupiti slabega gojzarja, vendar pa je moja osebna filozofija, da kupujem samo made in EU (torej tudi USA in UK ne), vendar me je zadnjič Alpina nategnila - šele doma sem videl made in BiH. Ne bom več, pa četudi Bošnjaki niso nič krivi... po svoje nabjž bolje delajo kot kaki Polajki, ne vem, sam pač tko imam jaz filozofijo. Toliko o SLO firmah, pardon, lastnikih. Ne bomo o temu.
Ampak ja, časi slabih čevljev so mimo... prej bo buma razpadla zaradi let kot pa čevelj. Ravno eltos bom vrgel stran ene... cca 15 let stare, made in Romania McKinley - sam še eno beotniranje dajo čez. Isto La Sportiva - ne bodo razpadli
zz

nejc_nejc ::
Scaramouche3 je izjavil:
Zvezdica27 je izjavil:
Alpinisti imajo vsi nizke.
zz
Tudi v snegu?
čimprej naj uvedejo obvezno zavarovanje, bodo hitro vsi v visokih...
kaj tukaj berem, s kakšnimi penami folk hodi v hribe in celo normalno mu je....

Zvezdica27 ::
o fak... a govorimo o zimskih/gorniških čevljih? Govorimo o pohodnih, lahkoh gojzarjih - ki pa so v bistvu primerni tudi za cele SLO, ker imamo dokaj malo res visokega visokogorja s samo agresivno skalo.
Zdaj, glede na to, da sem se šel alpinizem cca 10 let, ti povem, kako je bilo, in je še, zdaj je to še bolj, ker folk čedalje bolj teče v hribe. Če je folk izkušen, je to OK tudi za Triglav recimo, če si lesen ti tud gorniški ne pomaga...
Adijo idioti, i am outta here
zz
Zdaj, glede na to, da sem se šel alpinizem cca 10 let, ti povem, kako je bilo, in je še, zdaj je to še bolj, ker folk čedalje bolj teče v hribe. Če je folk izkušen, je to OK tudi za Triglav recimo, če si lesen ti tud gorniški ne pomaga...
Adijo idioti, i am outta here
zz

Samo komentiram v smeri, ki mi jo razodeva žlahtnik, ki pacijente s 'supergami' iz hribov dol vlači kot reševakec. Večina ma gležnje sesute.

bm1973 ::
čimprej naj uvedejo obvezno zavarovanje, bodo hitro vsi v visokih...
kaj tukaj berem, s kakšnimi penami folk hodi v hribe in celo normalno mu je....![]()
Visok čevelj te ne zaščiti pred zvinom, sploh če si štor...
Podpiram pa zavarovanje za hribe. V Švici je letno zavarovanje 50CHF (bilo včasih). Avstrija ima tudi nekaj, drobiž...
Naj to uvedejo plus profesionalen GRS...

Samael ::
Madoniš, kako smo se oddaljili od teme. @Kurzweil potrebuje izrecno navedeno nizko (ja, nizko - ne mid ali visoko) pohodniško obutev specifične barve.
Splošna debata o raznorazni pohodni obutvi je tu:
Splošna debata o raznorazni pohodni obutvi je tu:
Nakup pohodnih čevljev
Samael != Samuel

Samo komentiram v smeri, ki mi jo razodeva žlahtnik, ki pacijente s 'supergami' iz hribov dol vlači kot reševakec. Večina ma gležnje sesute.
pridi k meni na skupni lov in bova šla v pogon čez drn in strn počez čez grabne, pa boš potem komentiral kaj in kako z visokimi gojzerji, kje, in katerimi... dokler pa tega ne doživiš pa živiš v svojem svetu visokih gojzerjev...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()

BlaY0 ::
Scaramouche3 je izjavil:
Zvezdica27 je izjavil:
Alpinisti imajo vsi nizke.
Tudi v snegu?
Ja, zakaj pa ne. Zadnjih 20 let uporabljam samo nizke t.i. dostopovne. V snegu dam gor pač gamaše. Edino za kar jih res ne moreš uporabit je dol po melišču.
Trenutno je v mojem arzenalu tole (po teži):
Garmont Dragontail MNT GTX 575g
CMP Moon Low 500g
CMP Elettra 425g
Prve imam že tadrugi par in sem z njimi res zadovoljen (kot vliti). Heavy duty dostopovni, svojega denarja vredni.
Druge sem kupil dve leti nazaj in so spredaj malo širši ter višji ampak zelo udobni za celodnevne ture (te uporabljam najmanj).
Tretji so pa bolj kot ne za šminkirat po trail-ih al pa tudi za s kolesom v službo, če dežuje.
Meni je predvsem pomembno da imajo dober opetnik in podplat, da so iz usnja (vsaj zgornji del), da ti lahko tudi kakšen malo večji kamen pade gor in ne bo posledic, ter da se jih da enostavno čistit.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlaY0 ()

gruntfürmich je izjavil:
pridi k meni na skupni lov in bova šla v pogon čez drn in strn počez čez grabne, pa boš potem komentiral kaj in kako z visokimi gojzerji, kje, in katerimi... dokler pa tega ne doživiš pa živiš v svojem svetu visokih gojzerjev...
Ja mi je skoda gleznjev, sem enga ze mal načel. Z nizkimi čevlji.
Bandažirat se mi ne da obeh nog, preveč zamudno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nejc_nejc ()

Okapi ::
Vedno pogosteje hodim v hribe, trenutno pa iščem kakšen par pohodnih čevljev, ki niso za gore in sneg, torej nižje. Kar se tega tiče nimam pojma, sem pa prepričan, da vas je tule malo morje, ki poznate pohodne čevlje bolje kot jaz. Gledem neke mid-range, kaj bi vi recimo izbrali od tega? Absolutno iščem čevlje, ki so čim bolj clean, enobarvni, najboljše kar črni...
Imaš 100+ plus minus enakovrednih modelov, svetoval ti bo pa vsak v slogu "vsak berač svojo malho hvali".

Evo, moji dve malhi.
Z Mammut Mercury sem skrajno zadovoljen. So bolj old school, imaš tudi črne.
Zelo v redu so pa tudi Topo Traverse - lažji, malo manj robustni, namenjeni prav temu, kar iščeš.
Pa za dobro mero še tretji (malo starešji) model, s katerim sem tudi zelo zadovoljen. Merrel Chameleon 4 Ventilator.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()

Meni je GTX precej v redu. Recimo, imam adidas Eastrail brez GTX in adidas Eastrail v GTX različici. Prvi premočijo že, če jih spredaj na hitro očistim z mokro krpo, medtem ko slednji prenesejo tudi konkreten curek vode iz pipe.
GTX seveda ni vsemogočen, je pa človek v taki obutvi precej bolj brezskrben. Edini minus je lahko, če se ti noge močno potijo.
Predvsem se je treba zavedati, da goretex ni "nepremočljiv". In ko se premoči (kar se zgodi prej, kot si marsikdo predstavlja), je pogosto bolje, da so čevlji "premočljivi", ker se tudi precej hitreje posušijo.
Vojaški "jungle boots" imajo prav zaradi tega luknje, da lahko voda odteče. Iz čevljev z goretexom namreč ne odteče, ko enkrat pride vanje.
V toplem vremenu, ko veš, da boš hodil po mokrem, so recimo v marsikaterem primeru bolj primerni terenski sandali.
Pozimi je seveda druga pesem.

Samael ::
Mene je pred leti, no zdaj že precej let nazaj, presenetil predvsem v obratni smeri. Vseeno sem pričakoval (radovednost pač), da če bom stopil v potoček, bo noga mokra. No, pa ni bila. Brez težav prenese tudi (to "testiram" že več kot 20 let - iz leta v leto) vse tiste luže, blato (vsaj vsako drugo sezono nas opere kot mačke) in muhasto tolminsko vreme na nekdanjem Metalcampu oz. zdaj Tolminatorju. Pri ekvivalentni obutvi brez gtx-a čutiš vlago znotraj že po bežnem sprehodu čez travnik po jutranji rosi.
Se pa strinjam, da se suši dlje, celo precej dlje. To opazim predvsem pri konkretnem (tudi notranjost) pranju.
Odkar nosim (večinoma lahkotno) treking gtx obutev tudi v vsakdanjem življenju, praktično ne vem več, kam z vsemi temi all starkami, Dr. Martensi in ostalo obutvijo, ki sem jo nosil prej in se je še nisem rešil.
Seveda pa to ne pomeni, da nosim samo gtx obutev. V vročih obdobjih imam precej rad Salomonove, tako sandale (Techamphibian), kot tudi natikače (reelax slide - izgledajo kot copati) s traktorskim podplatom, ampak to je za kakšno drugo temo.
Se pa strinjam, da se suši dlje, celo precej dlje. To opazim predvsem pri konkretnem (tudi notranjost) pranju.
Odkar nosim (večinoma lahkotno) treking gtx obutev tudi v vsakdanjem življenju, praktično ne vem več, kam z vsemi temi all starkami, Dr. Martensi in ostalo obutvijo, ki sem jo nosil prej in se je še nisem rešil.
Seveda pa to ne pomeni, da nosim samo gtx obutev. V vročih obdobjih imam precej rad Salomonove, tako sandale (Techamphibian), kot tudi natikače (reelax slide - izgledajo kot copati) s traktorskim podplatom, ampak to je za kakšno drugo temo.
Samael != Samuel
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Samael ()

Likalnik ::
Zvezdica27 je izjavil:
lp,
zz
s takim mišljenjem bi se potem moral distancirati tudi od avtomobila, bele tehnike in ostalih stvari...določene komponente v teh aparatih so made in BiH, made in Serbia itd...in če teh zadev ne prebavljaš pri enih usranih čevljih...potem furaj to mišljenje do konca tudi pri ostalih stvareh...ne pa, da se obnašaš kot en ljubljanski snob...kateri kritizira in se zmrdujem samo nad stvarmi kateremu njemu paše...po drugi strani pa te iste zadeve podbira skozi druge produkte...

predi ::
Merrell so mi vedno kot uliti, medtem ko moram tako Salomonke (črni Outrise Mid Gtx FTW!) kot Adidas Terrex kupiti vsaj za številko večje, sicer me tiščijo prsti spredaj. Oboji znajo biti spredaj blazno ozki.Merrell jaz potrebujem eno in pol večjo številko od običajnih ne-pohodniških copatov. Pri Alpini mi je recimo dovolj številka več od običajne obutve.
Pred kratkim sem kupil Moab 3 GTX. Vroči so in zelo trdi pri peti. Primerni za hladnejše vreme.

Mene je pred leti, no zdaj že precej let nazaj, presenetil predvsem v obratni smeri. Vseeno sem pričakoval (radovednost pač), da če bom stopil v potoček, bo noga mokra. No, pa ni bila.
Ko sem napisal, da goretex ni "nepremočljiv", verjetno nisem bil dovolj jasen.
V bistvu je goretex - membrana sama - dejansko nepremočljiv. Problema sta dva:
1) membrana je nepremočljiva, ampak čevelj sam pa ni. Če stopiš v milimeter pregloboko lužo, pride voda vanj od zgoraj. Če predolgo stojiš v vodi, lahko pride voda noter tudi pri vezalkah ali kakšnem šivu. V dežju pride voda noter od zgoraj. Če hodiš po mokri travi, prav tako pride voda noter od zgoraj. Kako hitro pride voda v "nepremočljiv" čevelj, je seveda odvisno od okoliščin. Gamaše recimo naredijo čevelj bolj nepremočljiv.
In ko enkrat pride voda noter, boš tisti dan hodil z mokrimi čevlji.
2) mebrana "diha" samo, dokler je zunanji del čevlja bolj ali manj suh. Se pravi, ko je vlaga znotraj (zaradi potenja) višja od tiste na zunanji strani čevlja, bo goretex "delal". Problem pa nastopi, ko se zunanji del čevlja (tkanina, usnje...) napije vode (in to se slej ko prej zgodi). Voda sicer še vedno ne bo šla noter (preko membrane), ampak ker sedaj vlaga na zunanji strani membrane ni več nižja kot na notranji strani, goretex neha "delati" in si moker zaradi potenja.
In potem boš že spet cel dan hodil v mokrih čevljih. Poleg tega membrana sicer "diha" (dokler je zunanji del čevlja suh), ampak neprimerno manj, kot če membrane sploh ni. Zaradi tega se v čevljih z goretexom v vsakem primeru bolj znojiš kot v čevljih brez membrane.
V hladnem vremenu so čevlji z goretexom (ali kakšno podobno membrano) vseeno zelo koristni, poleti je pa večinoma bolje imeti obutev, ki ni "nepremočljiva", ker veliko bolje "diha", se pravi se v njej ne potiš, če se vseeno zmoči, se pa veliko hitreje posuši.
Mimogrede, podobno velja tudi za jakne in hlače z goretexom.
Zgodovina sprememb…

Merrell so mi vedno kot uliti, medtem ko moram tako Salomonke (črni Outrise Mid Gtx FTW!) kot Adidas Terrex kupiti vsaj za številko večje, sicer me tiščijo prsti spredaj. Oboji znajo biti spredaj blazno ozki.Merrell jaz potrebujem eno in pol večjo številko od običajnih ne-pohodniških copatov. Pri Alpini mi je recimo dovolj številka več od običajne obutve.
Ampak tega, da številke niso enake pri vseh proizvajalcih (in modelih), ne moreš šteti kot slabost. Kupiš čevelj, ki ti ustreza, ne glede na to, ali gor piše 42, 43, 44...
Bolj je problem, da ne moreš zanesljivo vedeti, ali ti čevelj ustreza, dokler z njim ne narediš vsaj nekaj deset kilometrov, po različnem terenu. Nekaj deset korakov po trgovini gor in dol ti pove samo, kateri čevelj ti zanesljivo ne bo ustrezal. Pa še to ni čisto res - bolj klasično narejene usnjene čevlje moraš dobro uhoditi, da postanejo res udobni.

mikhaair ::
pa tudi Gore-tex membran je več tipov, glede na njihovo spletno stran. Pri čevljih je razlika ali oklepajo celo stopalo ali le zgornji del. Ali se membrana razlikuje pa nič ne piše.
Gore-tex garments, pro garments, performance garments, active garments
Gore-tex footwear, sorround footwear, invisible fit footwear
Gore-tex garments, pro garments, performance garments, active garments
Gore-tex footwear, sorround footwear, invisible fit footwear

PunkDude ::
Veliko bolj so mi čevlji udobni brez GTX.
Letno prehodim ogromno, cca. 60 dvatisočakov letno.
Višje je moj zvesti spremljevalec že nekaj let: La Sportiva TX4
Nižje pa: Hoka Speedgoat
Čevlja primerna za široko stopalo, zelo udobna, že dalj časa ne menjam. Ko znucam preprosto kupim zopet iste.
Letno prehodim ogromno, cca. 60 dvatisočakov letno.
Višje je moj zvesti spremljevalec že nekaj let: La Sportiva TX4
Nižje pa: Hoka Speedgoat
Čevlja primerna za široko stopalo, zelo udobna, že dalj časa ne menjam. Ko znucam preprosto kupim zopet iste.

alekskac ::
gruntfürmich je izjavil:
ta nizka alpina je verjetno kitajska. je treba točno na listek pogledat katera je made in slovenia in katera made in china
Salomon pa se baje v sloveniji ne sme kupovati, ker vsi pravijo da je to drugorazredna roba.
Jaz sem se pred leti častil alpina vision simpatex, visoke. Leder in zgornji del čevlja dober, podplat (nalepljen vibram) absolutno poden. Delaminacija, tudi pri kolegih (smo skupinsko šli kupit) isto, delaminacija podplata. Popravit se ne da, ker je popustil stik med poluretnasko banco in podplatom, Tud vibram je precej tenek, samo par mm. Nadomesnih vibram podplatov ni, edina varijanta da postrugajo vse dol, in dajo novo banjico direkt na gorni del čevlja. Ni poceni tako popravilo. Bom dal vseeno, ker je leder še kot nov.
Takole zgledajo, samo brez rdečih okraskov (ena generacija nazaj).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: alekskac ()

Alpina ima 50 % popusta trenutno na vse pohodne čevlje. Koda POHOD50
Alpinski čevlji se mi osebno zdijo vzdržjivejši od konkurence, enako udobni od konkurence ampak žal nekoliko težji od konkurence. Če bi še maso znižali, konkurence sploh probal ne bi.
Precenjena jajca, sploh tisti z lepljenim vibramom. Trpijo za delaminacijo, in ko gre serija ven ni več za dobit nadomestnega podplata. Popravilo drago, ker ni original podplatov.

Če je samo delaminacija, se pravi, da se je gumijasti podplat odlepil od poliuretanske pene, ga lahko brez problema zalepiš nazaj.
Problem pa je, če je začel podplat odstopati, ker je poliuretan začel razpadati. Poliuretanska pena namreč ni zelo (kemijsko) obstojna, sčasoma začne razpadati zaradi hidrolize. In ta "sčasoma" je običajno samo 5 do 10 let, odvisno od različnih dejavnikov. Vlaga in toplota pospeši hidrolizo, zato je treba pazit, kje shranjuješ čevlje. Hidroliza je tudi hitrejša, če čevljev ne uporabljaš. Če recimo kupiš čevelj na razprodaji, potem ko je bil že 2-3 leta v skladišču, si lahko že takoj na pol poti do razpadanja podplata. Ali pa če je bil podplat par let v skladišču, preden so ga v tovarni prilepili na čevelj.
Odvisno je tudi od kakovosti poliuretana, ker niso vsi enaki. Ampak razpadati pa slej ko prej začne, pri vseh proizvajalcih. Tako da se pri nakupu splača pozanimati, kako je narejen podplat, ker so tudi materiali, ki tega problema nimajo.
Problem pa je, če je začel podplat odstopati, ker je poliuretan začel razpadati. Poliuretanska pena namreč ni zelo (kemijsko) obstojna, sčasoma začne razpadati zaradi hidrolize. In ta "sčasoma" je običajno samo 5 do 10 let, odvisno od različnih dejavnikov. Vlaga in toplota pospeši hidrolizo, zato je treba pazit, kje shranjuješ čevlje. Hidroliza je tudi hitrejša, če čevljev ne uporabljaš. Če recimo kupiš čevelj na razprodaji, potem ko je bil že 2-3 leta v skladišču, si lahko že takoj na pol poti do razpadanja podplata. Ali pa če je bil podplat par let v skladišču, preden so ga v tovarni prilepili na čevelj.
Odvisno je tudi od kakovosti poliuretana, ker niso vsi enaki. Ampak razpadati pa slej ko prej začne, pri vseh proizvajalcih. Tako da se pri nakupu splača pozanimati, kako je narejen podplat, ker so tudi materiali, ki tega problema nimajo.

Poliuretanska banjica je na prvi pogled v redu. Vibram je tudi počen na nekaj mestih. OK, za po suhem bi najbrž še šlo če bi sam pacal. Ampak te, ledraste, sem si vzel ravno zato, da mi vsaj za eno ploho drži suhe ficle. Skoz razpoke vibrama bo vedno prišla voda do poliuretana, pa nisem nič naredil. Shoe doctor ti da vibram Bifida podplat celo če poliuretan že mal švohni. 65 eur vzamejo za popravilo. https://shoedoctor.eu/pohodna-obutev/
Človek bi se pozanimal ob nakupu, ampak kaj pa prodajalka take detajle ve? Bolj švoh je to znanje v štacuni ... Materiale že znajo navest, povedat da he vibram, pa da je gornji del leder, ampak tukaj se pa skoro neha... Več sem zvedel o čevljih, ko sem fehtal po telefonu za kak par iz zaloge podplatov, če bi imeli (niso, model je opuščen). Seveda so svetval čevlje okrog 300 eur. men je blo že teh 180, kolikor so me takrat stali absolutni plafon. Mam še ene pocenske McKinley, 25 let stare, tud vibram, pa je podplat še vedno 100%. Je že usnje spokano, kapica tudi, ma nobenga sledu o delaminaciji podplata.
Človek bi se pozanimal ob nakupu, ampak kaj pa prodajalka take detajle ve? Bolj švoh je to znanje v štacuni ... Materiale že znajo navest, povedat da he vibram, pa da je gornji del leder, ampak tukaj se pa skoro neha... Več sem zvedel o čevljih, ko sem fehtal po telefonu za kak par iz zaloge podplatov, če bi imeli (niso, model je opuščen). Seveda so svetval čevlje okrog 300 eur. men je blo že teh 180, kolikor so me takrat stali absolutni plafon. Mam še ene pocenske McKinley, 25 let stare, tud vibram, pa je podplat še vedno 100%. Je že usnje spokano, kapica tudi, ma nobenga sledu o delaminaciji podplata.

Shoe doctor ti da vibram Bifida podplat celo če poliuretan že mal švohni. 65 eur vzamejo za popravilo.
65 evrov je v bistvu poceni, v primerjavi s tem, da bi moral kupit nove čevlje, kljub temu da je zgornji del še čisto uporaben.
Ampak če je poliuretan že začel razpadati, pa jaz ne bi menjal samo gumijastega dela podplata, ampak kvečjemu vse. Ker ko enkrat opaziš, da je začel razpadati, običajno do popolnega razpada ne mine dolgo.

energetik ::
Nimaš prav. Gore-tex in ekvivalenti delujejo vedno, kadar je razlika parnih tlakov vode. Razlika pa je večja v hladnem vremenu, jasno. Ampak od znotraj se sušijo, tudi če so zunaj povsem napiti, če je le dovolj hladno. Jaz sem šel dejansko delat preizkus - imam Mammutove nepremočljive rokavice. V umivalnik sem natočil mrzlo vodo. Nato sem si povsem zmočil roke in jih mokre dal v rokavice in potopil v umivalnik. Čez 10minut, ko sem roke potegnil ven, so bile dejansko SUHE. FIzika deluje, če je le membrana dovolj dobro narejena in lepljena.Mene je pred leti, no zdaj že precej let nazaj, presenetil predvsem v obratni smeri. Vseeno sem pričakoval (radovednost pač), da če bom stopil v potoček, bo noga mokra. No, pa ni bila.
Ko sem napisal, da goretex ni "nepremočljiv", verjetno nisem bil dovolj jasen.
V bistvu je goretex - membrana sama - dejansko nepremočljiv. Problema sta dva:
1) membrana je nepremočljiva, ampak čevelj sam pa ni. Če stopiš v milimeter pregloboko lužo, pride voda vanj od zgoraj. Če predolgo stojiš v vodi, lahko pride voda noter tudi pri vezalkah ali kakšnem šivu. V dežju pride voda noter od zgoraj. Če hodiš po mokri travi, prav tako pride voda noter od zgoraj. Kako hitro pride voda v "nepremočljiv" čevelj, je seveda odvisno od okoliščin. Gamaše recimo naredijo čevelj bolj nepremočljiv.
In ko enkrat pride voda noter, boš tisti dan hodil z mokrimi čevlji.
2) mebrana "diha" samo, dokler je zunanji del čevlja bolj ali manj suh. Se pravi, ko je vlaga znotraj (zaradi potenja) višja od tiste na zunanji strani čevlja, bo goretex "delal". Problem pa nastopi, ko se zunanji del čevlja (tkanina, usnje...) napije vode (in to se slej ko prej zgodi). Voda sicer še vedno ne bo šla noter (preko membrane), ampak ker sedaj vlaga na zunanji strani membrane ni več nižja kot na notranji strani, goretex neha "delati" in si moker zaradi potenja.
In potem boš že spet cel dan hodil v mokrih čevljih. Poleg tega membrana sicer "diha" (dokler je zunanji del čevlja suh), ampak neprimerno manj, kot če membrane sploh ni. Zaradi tega se v čevljih z goretexom v vsakem primeru bolj znojiš kot v čevljih brez membrane.
V hladnem vremenu so čevlji z goretexom (ali kakšno podobno membrano) vseeno zelo koristni, poleti je pa večinoma bolje imeti obutev, ki ni "nepremočljiva", ker veliko bolje "diha", se pravi se v njej ne potiš, če se vseeno zmoči, se pa veliko hitreje posuši.
Mimogrede, podobno velja tudi za jakne in hlače z goretexom.
V đungli seveda ne delujejo in bolje imeti kar naluknjane.
Ampak v naših krajih pa dobro delujejo vedno, razen v najhujših vročinskih valovih. Jaz GTX čevlje uporabljam skoraj vedno, razen v topli polovici leta, če točno vem, da bo tura in pot povsem suha.
Sicer pa - že 6 let uporabljam predhodnika tehle: https://www.decathlon.si/p/330812-14539...
Brez pripomb, dejansko sem nekje 5 let lahko brodil po potoku, pa niso premočili - membrana je povsod, tudi pod vezalkami in jezikom. Sedaj so počasi zmatrani, ampak mokro travo in dež še vedno zadržijo, po potoku pa ne več. Takoj grem po nove isti model.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()

Nimaš prav. Gore-tex in ekvivalenti delujejo vedno, kadar je razlika parnih tlakov vode.
Kakšen je parni tlak vode?
Kam je šla vlaga iz tvojih rok ne vem (verjetno je izhlapela v zrak, ker rokavice niso bile neprodušno zaprte in povsem potopljene, ali pa jo je vpila notranja obloga rokavic), ampak sigurno pa ni šla skozi membrano v vodo. Sem precej prepričan, da je to fizikalno nemogoče.
Zgodovina sprememb…

lahko gre samo na drugo stran membrane. saj tekoča voda na drugi strani tega verjetno ne bo preprečila.

Seveda bo preprečila. Ne more voda iti (ne da bi jo kdo potiskal) iz tam, kjer jo je manj, tja, kjer jo je več. Membrana ni črpalka.

Seveda bo preprečila. Ne more voda iti (ne da bi jo kdo potiskal) iz tam, kjer jo je manj, tja, kjer jo je več. Membrana ni črpalka.
'črpalka' je v tem primeru razlika (parnih?) tlakov!?

energetik ::
Nimaš prav. Gore-tex in ekvivalenti delujejo vedno, kadar je razlika parnih tlakov vode.
Kakšen je parni tlak vode?
Kam je šla vlaga iz tvojih rok ne vem (verjetno je izhlapela v zrak, ker rokavice niso bile neprodušno zaprte in povsem potopljene, ali pa jo je vpila notranja obloga rokavic), ampak sigurno pa ni šla skozi membrano v vodo. Sem precej prepričan, da je to fizikalno nemogoče.
Malce fizike si boš moral še naštudirat. Seveda gre para skozi membrano v tekočo vodo. Parni tlak vode je na strani tekoče vode pri 10˚C nekje 12 mbar, notri v rokavici pri nekje 35˚C pa 57mbar. Točno ta razlika tlaka paro porine skozi membrano, kjer nato kondenzira v vodo.
gruntfürmich je izjavil:
Točno to. Membrana samo omogoči, da gre voda v plinastem stanju lahko skozi, v tekočem pa ne.Seveda bo preprečila. Ne more voda iti (ne da bi jo kdo potiskal) iz tam, kjer jo je manj, tja, kjer jo je več. Membrana ni črpalka.
'črpalka' je v tem primeru razlika (parnih?) tlakov!?
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Taktična (terenska) obutev (strani: 1 2 )Oddelek: Šport | 6737 (2134) | Okapi |
» | Pohodni čevlji (strani: 1 2 )Oddelek: Šport | 24852 (4847) | JanezH |
» | Nakup pohodnih čevljev (strani: 1 2 3 4 … 15 16 17 18 )Oddelek: Šport | 253313 (29790) | theStranger |
» | O gojzarjih (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 19811 (14711) | pegasus |