» »

Kako napravit razdelilec za SAT iz ene glave na 2 recivera?

Kako napravit razdelilec za SAT iz ene glave na 2 recivera?

bf4ed ::

Rabil bi razdelilec za SAT, mam eno anteno in bi rad razdelil na 2 recivera.

Raje kak načrt za izdelavo kot pa kje se da kupit.:D

Azrael ::

Mislim, da prav enostavno ne gre. Problem je v tem, da reciver napetostno krmili glavo na SAT anteni (horizontalna in vert. polarizacija - enkrat je okoli 8V, drugič pa 15V ali nekaj takega) tako, da bi na drugem sprejemniku lahko sprejemal samo polovico programov, oz. bi delalo, ko bi bila oba reciverja nastavljena na isto polarizacijo, ko pa bi eden od sprejemnikov spremenil kanal nek drug z drugačno polarizacijo, bi na enem od obeh reciverjev spremenil kanal na napačnega.

SAT kanali nimajo določene samo frekvence, ampak tudi polarizacijo (H ali V), tako, da sta na isti frekvenci lahko dva neodvisna kanala in se ločita samo po polarizaciji signala.

Poskusiš lahko z razdelilci za SAT ali kabelski signal, važno je, da je razdelilec s čim manj izgubami (manj dB je bolje) in za frekvenco do 2GHz ter ima eno od vej izolirano za enosmerni tok, v nasprotnem boš dobil zmedo, ki sem jo opisal zgoraj. Tako boš dobil master / slave reciver, na master boš lahko gledal vse, na slave pa samo polovico možnih programov in še to odvisno od tega kako je nastavljen master reciver in master bo moral biti vklopljen, da bo slave sploh kaj lovil.

Samogradnja razdelilca ne pride v poštev, ker je cena narejenih razdelilcev nizka (Merkur), samogradnja komponent za frekvenčni obseg do 2GHz pa ni mačji kašelj. Kako bo potem to delovalo v praksi ne vem, sedaj imamo kabelsko, prej pa dva SAT krožnika...

Edina zanesljiva možnost je uporaba glave z dvema priključkoma ali predelava nosilca glave tako, da lahko nanj montiraš vzporedno dve navadni glavi. Ohraniti moraš isto razdaljo in višino, kot jo je imel originalni nosilec.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

bf4ed ::

Aha saj sem si mislil da ne gre tako enostavno. Za to polarizacijo pa mi je zdaj jasno zakaj so dvojne glave. Vedno sem mislil da se polarizacija v reciveru določa, nisem pa znal da direkt vpliva na glavo.

Potem pa najbolje nabavit dvojno glavo pa bo mir.:)

Ok, hvala za razlago.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Satelitska TV - čiste osnove, kaj potrebujem, programi... (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
5312365 (7939) Scorpy84
»

Satelitska antena - premestitev

Oddelek: Pomoč in nasveti
184950 (3216) SavoS
»

Zunanja tv antena vprašanje

Oddelek: Pomoč in nasveti
107731 (7322) alsl
»

satelit in tuner