» »

Zunanja tv antena vprašanje

Zunanja tv antena vprašanje

xlarge ::

Živjo.

Torej, zanima me, če se kdo tu kje zastopi na tv antene. Torej, do zdaj je zadostovala boljša notranja antena, sam zdaj si bomo pa počasi morali nabavit zunanjo anteno...
Kako se da prepoznati dobro zunanjo anteno? Ali bo potreben ojačevalec oz. kako dolg je še lahko kabel, da ojačevalca še ni treba? Kaj je še treba vedet na to temo za uspešen nakup in postavitev antene?
Pa prosim ne mi govorit, da poklicat monterja, ko bi rad sam sestavil skup in iskal frekvence.
O tem se na netu res ne najde skoraj ničesar.
Če kdo o tem kaj ve, hvala za odgovor. Sem za vsak nasvet hvaležen:))

MiranRxx ::

Mislis za antene za sprejem TV programov?

Jaz imam eno anteno in en ojacevalec, pa vse skupajpar metrov kabla. Je pa problem, ker moram to nateno veckrat obracati in premikati. Zato ti priporocam "komplet vec anten", pa nastavis in uzivas.

Scorpia ::

No da se še jaz umešam... Obstajajo eni ojačevalniki, sam dozdej nisem pretirano iskal pa raziskoval na tem področju. Večkrat v kakšen lokalu sem videl da majo programe tudi da 500km daleč lovijo. Npr v grčiji sem lahko gledal poptv, kanal a, slovenijo itd... Sicer slika ni bila ne vem kaj, ampak dal se je gledat. V bosni pa lovijo 300km daleč vse srbske, slovenske programe. Zdej zanima kje bi se dal take ojačevalnike dobit če kdo kaj ve več o tem.?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Scorpia ()

xlarge ::

Kaj je kot ojačevalnik mišljeno
nekaj takega?
Ko glede tega sem še popoln začetnik...
Pa menda je nevarnost udara strele med nevihto zaradi zunanje antene vlk večja, sem slišal ? Dajte povejte kaj tisti ko to obvladate no pease:D

nokia6310 ::

Kolikor je meni znano, imajo ojačevalce kabelski operaterji drugače se pri nas v prosti prodaji teško kaj dobi, bi pa tudi mene zanimali taki ojačevalci, ki so sposobni ojačati signale do 500 km daleč pa da kolikor toliko čisto lovi.
Bi me zanimalo kako bi to delal res samo mogoče bi bil en problem. V slo frekvenčnem prostoru je že tko mal mest, kako bi blo šele pol, če bi ti ojačal ne vem kakšne postaje.
Drugače pa tut poceni verjetno ni taka zadeva.
Fino bi blo če bi kdo vedu kako se to imenuje pa bi lahk pol na netu pogledal, bi bil vsaj bolj seznanjen za kakšne ojačevalce sploh gre.

Scorpia ::

Glede mešanja signala, večinoma tisti oddajniki ki so na isti frekvenci oddajajo na vertikalniemin horizotalnem načinu. Tako da se s ta pravo anteno se da to ločit in se enostavno ne meša z drugim signalom. Sam ta problem se večinoma na morju srečal, ker italijani imajo preveč programov, pa očitno tudi 2x več oddajnikov.

neres ::

Jaz se tudi zanimam za postavitev ene zunanje antene in sicer v kombinaciji s sobno, ki jo trenutno uporabljam. Namreč zunanjo bi priključil kar na sobno (ki ima vhod za to). Zunanja bi bila ene 5m kabla proč od sobne.
Bi bilo to v redu ali bi rabil še kak ojačevalnik?

Lahko več TVjev uporablja isto anteno? (z razdelilci)

Je kaj nevarnosti da ti udari strela v anteno?

In še:
Kako se da prepoznati dobro zunanjo anteno?

Je kaj takega v redu?

Azrael ::

Prvo kot prvo, antenski ojačevalnik ni čudežna paličica, ki reši vse probleme. Lahko povzroči le kup problemov, to pa z lahkoto, sploh, če je za ziher izbran premočan ali preveč občutljiv, ali tak, ki ima veliko lastnega šuma.

Skratka, če je signal prešibak, ga bo tudi najboljši ojačevalec na svetu le še poslabšal.

Drugič, če željenega signala na mestu sprejema ni, ga ne boš pričaral z nobeno anteno. Ne verjeti reklamam za neke super duper antene (v reklami), ki lovijo TV ali druge UKV signale par 100km daleč. Za tak sprejem je običajno vrh glave par metrov dolga žica. Zakaj?

TV in drugi UKV signal iz oddajnika se širijo kot svetloba. Tak signal skozi hrib ali zemeljsko površje ne more, da bi dosegel sprejemnik, ki se nahaja za njegovim horizontom. Občasno, nekajkrat na leto, se ionosfera okrepi toliko, da deluje kot zrcalo za UKV signale (običajno samo za KV) in tako se lahko doseže sprejem par 100 km oddaljenih TV in radijskih postaj na UKV področju. Signali so lahko zelo močni, toda tak sprejem običajno traja le nekaj minut ali raje sekund. Povsem neuporabno, saj je sprejem povsem nakljuičen.

Tretjič, antenski ojačevalniki so prvenstveno namenjeni blaženju izgub signalov na kablih. Za par metrov kabla ojačevalnika enostavno ne rabiš.

Toliko za začetek.

Kako pogrunatatio kakšne antene rabiš, pa več tu.
Nekoč je bil Slo-tech.

Vikking ::

za vsak kanal potrebuješ svojo anteno, ter majhen prenosen tv, da jih boš umeil. Potrebuješ seveda vse možne nosilce da jih boš pritrdil na določena mesta.

Potem naletiš na to, da imaš dva različna kanal na isti frekvenci, ter tako možnost da izbereš samo enega. Če ne uloviš določenega kanala ti nitit najdražja antena v trgovini ne bo pričarala. (verjetno rabiš TV3 za fuzbal).

Cenovno je ceneje da ti nekdo to naredi, kot da sam kupuješ antene in niti ne veš, kaj boš v svoji vasi lahko ulovil z antenami. Med tem ko nekdo ki se s tem ukvarja skoraj zanesljivo že ve katere programe boš dobil inkatere ne. Tako te lahko že na začetku razveseli ali razžalaosti in prihrani denar.

Lahko ti poslikam kako zadeva približno zgleda, mi smo svojo rešitev postavili na podstrešje da ni na strehi. Žalostno je pač to da če si predaleč da lahko imaš internet TV ter nobene možnosti za kabelski TV, je potem takšna rešitev edina. Pri nas ni možno uloviti TV3 z navadnimi antenami in mi niti 1000€ vredna antena tega pač ne pričara.

neres ::

Jaz to rabim predvsem za dva italijanska muxa DVB-T, ki jih ne lovim. Slovenske in nekatere druge italijanske DVB-T muxe lovim brez problema.

Sicer pa sem našel malo več informacij o teh oddajnikih na goriškem in situacija je taka:
MUX-A RAI
UHF kanal 37
Frekvenca: 602
Polarizacija: Horizontalna
Lokacija oddajnika: COL GAIARDIN
Pokritost območja: ni na voljo

MUX MEDIASET 2
UHF kanal 64
Frekvenca: 818
Polarizacija: Horizontalna
Lokacija oddajnika: PIANCAVALLO 1
Pokritost območja: 1%


Zdej glede na pokritost območja bi morda moral kar obupat oz. počakat da bojo kaj izboljšali. Ampak vseeno me zanima kakšna antena bi bila najbolj primerna za horizontalno polarizacijo.

alsl ::

Jaz sem tudi nekaj preizkušal iz Nove Gorice ulovit COL GAIARDIN in PIANCAVALLO 1 vendar neuspešno. Enkrat do novega leta je bila na SAN MICHELE vsaj Italia 1, Canale 5 in Rete 4 vendar so jih zamenjali z plačljivimi. Tudi sosedje iz italijanske Gorice se pritožujejo, tako da ...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Težave z digitalnim zemeljskim signalom

Oddelek: Zvok in slika
193640 (1553) AštiriL
»

DVB-T antena

Oddelek: Zvok in slika
284293 (2780) 737
»

TV več ne lovi pop tv in A kanala

Oddelek: Zvok in slika
3211277 (9735) Alexius Heristalski
»

Dve zunanji TV anteni - težava s signalom

Oddelek: Pomoč in nasveti
153501 (3189) Frenckie
»

tv - antena

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
193720 (3152) Alexius Heristalski

Več podobnih tem