Forum » Loža » S.P izplacilo honorarja
S.P izplacilo honorarja

Malcolm_Y ::
Država se bori proti delu na črno tako, da se vsako delo obdavči s skoraj 50%.Dejansko bi OP bi rade volje plačal davka, kolikor pač je potrebno, tudi 50%, ampak sam postopek da pride do tega je nečloveški, saj morata s prijateljem skleniti pogodbo, prijaviti to in ono, narediti zdravniški pregled in varstvo pri delu in bog-ve-kaj še vse. Ful jaka borba proti delu načrno. Kvečjemu ga vse te birokratske oslarije spodbujajo. Ampak ja, z mano nekaj ni v redu.

mtošev ::
...ampak sam postopek da pride do tega je nečloveški, saj morata s prijateljem skleniti pogodbo...
Tudi to seveda ni res. Večkrat je bila omenjena vrednotnica za osebno dopolnilno delo.
https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/...

@Malcolm_Y
Samo potrdil si moj zadnji post...
Misliš tole "Tipična Slo-Tech tema, ko nekdo sicer da povsem legalno vprašanje za nek obskuren problem, Seveda s pomanjkljivi podatki, v prvem postu dobi praktičen odgovor. Ker mu ni všeč, si OP potem izmišljuje nove in nove scenarije, ostali pa tudi."?
Prvi post je bil "Kaj 50€ v žep ni vec in?", kar je sicer praktično, ni pa zakonito. In ravno to je vprašal OP, kako to izvesti zakonito.
In dajte si dopovedat - VREDNOTNICA NE PRIDE V POŠTEV - prijatelj je slučajno pomagal, vrednotnico pa je treba nabavit vnaprej, kaj vam ni jasno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Malcolm_Y ()

Mato989 ::
...ampak sam postopek da pride do tega je nečloveški, saj morata s prijateljem skleniti pogodbo...
Tudi to seveda ni res. Večkrat je bila omenjena vrednotnica za osebno dopolnilno delo.
Vrednotnica ni rešitev ker je omejena na nekaj vrst dela, ti je en uporabnik v temi prilepil pa se ti ne ljubi pogledat.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

hipertija ::
Jaz ves čas nakazujem preko flika raznorazne zneske, ki bi lahko eventuelno bili sumljivi (na primer sodelavka mi kupi v tujini za 400EUR parfumov in ji fliknem na trr - lahko bi bilo to tudi samo plačilo za delo)... še nikoli nihče nič ni vprašal, res pa da je tega morda nekajkrat letno... pa tudi če bi vprašal, je namen flika ravno to :)
Prekle za kurnk
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hipertija ()

bm1973 ::
PA mislim, kaki čistuni.
Nekdo ti pride pomagat, ti bi mu rad nekaj denarja dal, zraven pa ga spravil v jebanje z državo okoli birokracije in kazni zaradi napačnih dokumentov zaradi 3 urne pomoči.
WTF?!?!?!? Kdo je tu nor?
A se je kdo sploh vprašal, ali ta pomočnik hoče uradno plačilo?!?!?!?
Nekdo ti pride pomagat, ti bi mu rad nekaj denarja dal, zraven pa ga spravil v jebanje z državo okoli birokracije in kazni zaradi napačnih dokumentov zaradi 3 urne pomoči.

donvito ::
PA mislim, kaki čistuni.
Vprašanje je, če sploh hoče plačilo, če mu je prostovoljno pomagal?

Predpostavimo, for the sake of argument, da ja - hoče plačilo za svojo pomoč. Delo se je odvilo ad-hoc, zato ni bilo priložnosti, da prijatelj osebno dopolnilno delo registrira na AJPES in kupi vrednotnico.
Obstaja kak zakonit in relativno preprost način, da OP plača prijatelju? (Nezakonitih predlogov in pametovanj, kako budalo je OP, ker ne bi rad na črno plačeval, je že za tri strani, zato mogoče poiščimo zakonito rešitev.)
Obstaja kak zakonit in relativno preprost način, da OP plača prijatelju? (Nezakonitih predlogov in pametovanj, kako budalo je OP, ker ne bi rad na črno plačeval, je že za tri strani, zato mogoče poiščimo zakonito rešitev.)

Mato989 ::
Predpostavimo, for the sake of argument, da ja - hoče plačilo za svojo pomoč. Delo se je odvilo ad-hoc, zato ni bilo priložnosti, da prijatelj osebno dopolnilno delo registrira na AJPES in kupi vrednotnico.
zakonita rešitev je da prijatelj odpre popoldanski sp in izstavi račun... še vedno je to partially nezakonito če ga inšpektor vpraša kdaj je opravil storitev ampak če ne vpraša ni panike
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!

Jure14 ::
Ali pa "Dohodek na podlagi pogodbenega razmerja" ali "Dohodek za opravljeno avtorsko delo". Izplačila, ki gredo na FURS na REK-O obrazcu, vrsta dohodka 2501 do 2504.
In če hoče OP dati prijatelju 250€, ga bo to preko teh nakazik skupaj prišlo cca 500€.
Prijatelj bo ta prihodek videl v svoji dohodninski napovei. Ta dohodek bo prav tako videl CSD in ostali. Kar sem že parkrat napisal.
Tako da, odgovor je "da". Da se zakonito, ampak je zapleteno, traja, drago za izplačevalca, ima lahko negativne posledice za prejemnika.
In če hoče OP dati prijatelju 250€, ga bo to preko teh nakazik skupaj prišlo cca 500€.
Prijatelj bo ta prihodek videl v svoji dohodninski napovei. Ta dohodek bo prav tako videl CSD in ostali. Kar sem že parkrat napisal.
Tako da, odgovor je "da". Da se zakonito, ampak je zapleteno, traja, drago za izplačevalca, ima lahko negativne posledice za prejemnika.

matobeli ::

Legon ::
Eno je medsoseska pomoc, drugo pa je ko ti pri pridobitni dejavnosti "brezplacno" pomagajo znanci.
In kaj je po tvoje pospravljanje garaže?
Odvisno kdo dela komu. Ce znanec to dela za potrebe pridobitne dejavnosti je delo na crno. Ampak saj vse to ves, samo imas neverjetno potrebo delat bedaka iz sebe s tem nekritocnimim pljuvanjem v tri dni.
Ja, je. Znanec ga tozi za transformacijo v delovno razmerje in mu bo placal vsak mesec posebej.
Drugace pa ze 100x povedano, dela na crno ne more legalno placat, lahko pa kolegu vrne uslugo in mu senka 200 eur.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Legon ()

Meizu ::
Torej po tej logiki moram v svojo privatno garažo postavit tablo "vstop nezaposlenim prepovedan", da se zaščitim pred morebitnim preganjanjem inšpektorjev?
Ja, smo kar zašli iz teme mojega prvotnega vprašanja (sem mu že dal na roko denar, je mimo) ampak debata je vseeno zanimiva, sploh glede na odzive. Keep on bashing.
Ampak jaz od njegove pomoči nimam nobene pridobitve - tiste škatle bi lahko ostale tudi tam, meni ne spremeni poteka dela. Tudi ne profitiram od tega. Lahko bi rekli, da je kolega opravil povsem ne-profitno dejavnost. In ja, lahko bi se mu zahvalil in ga "poslal domov" ampak čaki no malo, a smo ljudje kulturni in zahvalni za pomoč nekoga al samo ponujene prste potegnemo s celo roko vred? Meni se to zdi skrajno nemoralno.
Zgleda sem kriv želje po plačilu nekomu, ki mi je pomagal. Niti mi ni v interesu to prijavljat kot strošek, ker kot sem že večkrat omenil, imam normiran prikaz stroškov tako da mi je popolnoma vseeno. Pa tudi če bi imel realni prikaz stroškov mi ne bi bilo legalno plačilo razlog za odbijanje stroškov. Obstaja en pregovor - "pometi pred svojim pragom" - če vsi delamo vse na črno, kako imamo jajca potem na državni ravni moralizirat o tem kaj je prav in kaj ni?
Zaradi mene to lahko označite kot kompliciranje, fantaziranje, filozofiranje celo... Meni osebno pa to predstavlja neko moralno držo. Practice what you preach, pa te fore ane...
Ta tema me ubistvu v tej točki močno spominja na realen odraz tega, kar je Michael Manske govoril v tem posnetku:
Ja, smo kar zašli iz teme mojega prvotnega vprašanja (sem mu že dal na roko denar, je mimo) ampak debata je vseeno zanimiva, sploh glede na odzive. Keep on bashing.
Ampak saj vse to ves, samo imas neverjetno potrebo delat bedaka iz sebe s tem nekritocnimim pljuvanjem v tri dni.
Ampak jaz od njegove pomoči nimam nobene pridobitve - tiste škatle bi lahko ostale tudi tam, meni ne spremeni poteka dela. Tudi ne profitiram od tega. Lahko bi rekli, da je kolega opravil povsem ne-profitno dejavnost. In ja, lahko bi se mu zahvalil in ga "poslal domov" ampak čaki no malo, a smo ljudje kulturni in zahvalni za pomoč nekoga al samo ponujene prste potegnemo s celo roko vred? Meni se to zdi skrajno nemoralno.
Zgleda sem kriv želje po plačilu nekomu, ki mi je pomagal. Niti mi ni v interesu to prijavljat kot strošek, ker kot sem že večkrat omenil, imam normiran prikaz stroškov tako da mi je popolnoma vseeno. Pa tudi če bi imel realni prikaz stroškov mi ne bi bilo legalno plačilo razlog za odbijanje stroškov. Obstaja en pregovor - "pometi pred svojim pragom" - če vsi delamo vse na črno, kako imamo jajca potem na državni ravni moralizirat o tem kaj je prav in kaj ni?
Zaradi mene to lahko označite kot kompliciranje, fantaziranje, filozofiranje celo... Meni osebno pa to predstavlja neko moralno držo. Practice what you preach, pa te fore ane...
Ta tema me ubistvu v tej točki močno spominja na realen odraz tega, kar je Michael Manske govoril v tem posnetku:

Furbo ::
Ja in kaj potem če je bila omenjena? Te so samo 100 let za časom. Samo poglej za kakšna dela so. To se je nekdo zajebaval v stilu Babylon Bee, ampak so birotati vzeli resno in uzakonili.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Furbo ()

Torej po tej logiki moram v svojo privatno garažo postavit tablo "vstop nezaposlenim prepovedan", da se zaščitim pred morebitnim preganjanjem inšpektorjev?
Ampak saj vse to ves, samo imas neverjetno potrebo delat bedaka iz sebe s tem nekritocnimim pljuvanjem v tri dni.
Idioti na delu ni kaj. Kaj točno ima sedaj tvoja privatna garaža s kakršnimkoli izplačevanjem iz s.pja? Vztrajno poskušaš izumit toplo vodo, pa ti nikakor ne uspe.
In še 100x, fizičnim osebam nihče ne prepoveduje, da denar preprosto podarijo.
Zgodovina sprememb…

Idioti na delu ni kaj. Kaj točno ima sedaj tvoja privatna garaža s kakršnimkoli izplačevanjem iz s.pja?
Glej če imaš ti težave z bralnim razumevanjem potem kaj naj ti rečem... jaz se s tabo ne bom ukvarjal. Svoje žaljenje pa odnesi kam k tebi podobnim. Enkrat v tej temi te nisem žalil, ti še enega posta ne premoreš brez podrkavanja.

bogi revček, nisme ti jaz kriv, če vsakič prilagajaš zgodbico kod ti paše, da lahko v tri dni pljuvaš po sistemu.
Če zadeva nima nič s pridobitno dejavnostjo, če gre za privatno garažo in če gre za prijateljsko uslugo potem to nima nič z s.p.
Zanimivo, da pri vsem nabijanju, ki smo ga od tebe deležni v tej temi še vedno nisi odgovoril na enostavno vprašanje: Zakaj mu denarja preprosto ne podariš? Povsem legalna rešitev, glede na opisano. Razen seveda, če je tvoj namen slaboumno jokat, ne pa dejansko razmišljat o rešitvah.
Če zadeva nima nič s pridobitno dejavnostjo, če gre za privatno garažo in če gre za prijateljsko uslugo potem to nima nič z s.p.
Zanimivo, da pri vsem nabijanju, ki smo ga od tebe deležni v tej temi še vedno nisi odgovoril na enostavno vprašanje: Zakaj mu denarja preprosto ne podariš? Povsem legalna rešitev, glede na opisano. Razen seveda, če je tvoj namen slaboumno jokat, ne pa dejansko razmišljat o rešitvah.
Zgodovina sprememb…

še vedno nisi odgovoril na enostavno vprašanje: Zakaj mu denarja preprosto ne podariš?
Točno 4 poste nad tabo sem napisal kaj sem naredil. Toliko o tem s kakšnim intelektom razpolagaš. Ali bralno razumevanje. Ali pa kar oboje.
če vsakič prilagajaš zgodbico kod ti paše, da lahko v tri dni pljuvaš po sistemu.
To je bolj produkt tvoje shizofrenije.

socialec ::
Ok, to ste zdaj sprepotencirali vse skupaj. Tole ti je pomagal prazniti nekaj v smislu tistih Storage wars ali kaj so že? Prinam, sem res hrčkar že sam ampak zna biti še slabše. Včasih se zgodi, da se kakšna ropotija nabavi, potem pa se nikomur ne ljubi mountati in ostane tako zapakirano, od tisti nepraktičnih iromb, zvočnikov, avio igral, slušalk, stojal za tvje, še nek 50" (premajhen) tv, še neke hladilnike in štedilnike so nam nategunsko pripeljali s šleperjem. Še neki šolni in to. Če bom več halucinirajoče pisal, se dramatično povečuje verjetnost, da se že tako lažem, da sam ne bom vedel, kje se konča resnica in začne laž - kar je tako normalno stanje, če sem odkrit. Izgleda, da je bilo nakupljeno pred nekimi podražitvami pred-med-po neki zombi bolezni, spomin pa je že malo, hmm, političen :D Glej, kaj morem, socialci ne znamo z denarjem...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()

še vedno nisi odgovoril na enostavno vprašanje: Zakaj mu denarja preprosto ne podariš?
Točno 4 poste nad tabo sem napisal kaj sem naredil. Toliko o tem s kakšnim intelektom razpolagaš. Ali bralno razumevanje. Ali pa kar oboje.
če vsakič prilagajaš zgodbico kod ti paše, da lahko v tri dni pljuvaš po sistemu.
To je bolj produkt tvoje shizofrenije.
Odgovoril si kaj si naredil, jaz sem te vprašal zakaj nisi zadeve rešil povsem legalno tako da si mu dal darilo? Namreč tvoje besedičenje poskuša indikirat, da si moral dat denar na roko (kot nekaj nepravilnega in protizakonitega) in potem napletaš neke budalaštine o sistemu, slaboumnem moraliziranju in pometanju pred lastnim pragom. Ampak si očitno samo bedak, ki mu osnove niso jasne potem pa vlečeš butaste zaključke.
Zgodovina sprememb…

Gama ::
V teoriji ni dovoljeno da ti sosed naredi nekaj in mu to placas v gotovini. V praksi pa je to dovoljeno in prakticirano.
Recimo da si star 30 let, podedoval si slovenski sistem malih podjetnikov in tega se pac drzis. Tudi FURS ve.
En zanimiv fact, obstaja uslužbenec FURSA ki včasih rabi malarja,keramičarja in ga plača gotovinsko brez računa. Ker on ve kakšen je sistem in doma je privat oseba ne FURSovec.
90% malih obrtnikov včasih naredi kaj brez računa (na črno). 50% malih obrtnikov včasih vzame dodatnega delavca in ga plača na črno, tako to gre.
Kdo smo mi da bomo zdaj spreminjali sistem? To je delo poslancev in ministrstev, če bojo hotli to zmanjšat bojo že izdali neke dodatne sklepe in kontrole.
100% S.P-jev je tudi v prekršku ker je vzelo mikrovalovno pečico za osebno rabo in jo dalo v stroske. Tako to pac je, mladi samo podedujemo ta sistem.
Recimo da si star 30 let, podedoval si slovenski sistem malih podjetnikov in tega se pac drzis. Tudi FURS ve.
En zanimiv fact, obstaja uslužbenec FURSA ki včasih rabi malarja,keramičarja in ga plača gotovinsko brez računa. Ker on ve kakšen je sistem in doma je privat oseba ne FURSovec.
90% malih obrtnikov včasih naredi kaj brez računa (na črno). 50% malih obrtnikov včasih vzame dodatnega delavca in ga plača na črno, tako to gre.
Kdo smo mi da bomo zdaj spreminjali sistem? To je delo poslancev in ministrstev, če bojo hotli to zmanjšat bojo že izdali neke dodatne sklepe in kontrole.
100% S.P-jev je tudi v prekršku ker je vzelo mikrovalovno pečico za osebno rabo in jo dalo v stroske. Tako to pac je, mladi samo podedujemo ta sistem.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Uber kaznovan v Franciji, Nemčija zavrnila pritožboOddelek: Novice / Ostale najave | 18391 (15844) | nekikr |
» | Kako najceneje ponuditi storitev? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 12064 (9949) | Invictus |
» | Osebno dopolnilno delo (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 24548 (21555) | Okapi |
» | Fleksibilnejša oblika samozaposlitve (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 45087 (39924) | kkk7 |
» | Kako poiskati zaposlitev oziroma kako legalizirati moje delo? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 16442 (13732) | St235 |