» »

Priklop nape na dimnik

Priklop nape na dimnik

beweiss ::

Po nasvetu upravnikovega mojstra bom namesto na zračnik napo priklopil na dimnik. Ali moram na kaj posebnega paziti?

bm1973 ::

Da nobeden v bloku ne kuri >:D.

ššš ::

Eni dimniki imajo dve cevi. Ena za dim, ena za prezračevanje. Upam, da je mišljen priklop na to,..drugo cev.

c3p0 ::

Predvsem tako, da ne bo kondenz tekel dol nazaj v napo.

mirator ::

beweiss je izjavil:

Po nasvetu upravnikovega mojstra bom namesto na zračnik napo priklopil na dimnik. Ali moram na kaj posebnega paziti?
Slab in nezakonit nasvet. Dimnik je skupna lastnina vseh etažnih lastnikov, zato poseg vanj ni možen brez soglasja etažnih solastnikov.

bauci ::

Jaz sem imel priključeno napo v skupni zračnik v bloku. Kljub temu, da sem imel loputo, ki je zapirala dovod, mi je cela kuhinja smrdela po kuhariji in čikih, ko je ta spodnja soseda kuhala in kadila v kuhinji. Pomagalo je samo to, da sem takrat zalaufal napo, čeprav nisem kuhal. Ne priporočam.

toro69 ::

beweiss je izjavil:

Prosim ne poslušaj "mojstra"!

matobeli ::

V nekaterih (starejših) blokih ima vsako stanovanje svojo dimniško cev. Jasno je ta še vedno v skupni lastnini in namenjena točno temu čemur je...

Smo pa le na balkanu in mojstri so dostikrat balkanci najvišjega razreda. ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

Bici ::

Če je cev lastna za stanovanje in da urediš odvajanje kondenza ne vidim problema če notri spelješ napo.

V kolikor pa je to deljena cev, pa ne tega počet, ker boš imel neprijetne vonjave v svojem stanovanju.

matobeli ::

vprašanje a bo sploh delovalo zadovoljivo ker bo pozimi mrzel zrak dol tiščal vse skupaj.

Ganon ::

bauci je izjavil:

Jaz sem imel priključeno napo v skupni zračnik v bloku. Kljub temu, da sem imel loputo, ki je zapirala dovod, mi je cela kuhinja smrdela po kuhariji in čikih, ko je ta spodnja soseda kuhala in kadila v kuhinji. Pomagalo je samo to, da sem takrat zalaufal napo, čeprav nisem kuhal. Ne priporočam.

Ni kriva skupna vertikala, ampak napačna izvedba. Misliš, da ima vsako stanovanje lasten odvod za napo? Nima.

tony1 ::

beweiss je izjavil:

Kupi še kak detektor CO, preden ti kdo v flatu umre.

Bil sem v bloku, kjer je investitor priklapljal odvode rekuperacijske naprave kar na dimne tuljave, na katerih so bile še plinske peči... Rezultat je bil CO v kopalnici.

bm1973 ::

Ali pa plinske peči priklopijo na zračnike...

Jure14 ::

bm1973 je izjavil:

Nekaj v tej smeri sem jaz naredil.
Moral sem zamenjat staro plinsko peč, na naravni vlek, staro 25+ let.
Čeprav sem ostal zadnji, ki sem bil priklopljen na skupni dimnik, nisem dobil soglasja, da bi v ta dimnik tisto dvojno cev za kondenzacijo speljal.
Zato je dimnikar predlagal da uporabim zračnik, ki pa je samo moj (vsako stanovanje ima ločen zračnik).
Požegnano od dimnikarja, monterja in energetike.

sandmat ::

Ganon je izjavil:

bauci je izjavil:

Ni kriva skupna vertikala, ampak napačna izvedba. Misliš, da ima vsako stanovanje lasten odvod za napo? Nima.

Navadno imajo tudi starejsi bloki (npr iz 60ih) poleg dimnikov lastne zracnike. Seveda je dobro pogledat v nacrte kateri je od katerega stanovanja, preden mojster zacne veselo vrtat v sosedovo cev.

floyd1 ::

Saj vidiš, katera cev ima odprtino v tvojem stanovanju. Ampak... po prvih obnovah v isti vertikali, je vedno vprašanje, če je ta tuljava res še samo tvoja. Majstra itak ne briga, če prebije še v kako zraven, stene med zračnimi kanali pa so bile pri nas debele le kaka 2-3 centimetre (iz opeke) in to prebiješ če jih samo grdo pogledaš:|, ka šele s štemarco. Pri nas očitno ni bila več cela, najemnika spodaj to seveda ni brigalo, nam pa je občasno smrdelo po čikih v naši jedilnici. Najprej smo se še nekaj dogovarjali s spodnjimi lastniki, na koncu pa smo odprtino raje zaprli.

Furbo ::

floyd1 je izjavil:

Saj vidiš, katera cev ima odprtino v tvojem stanovanju. Ampak... po prvih obnovah v isti vertikali, je vedno vprašanje, če je ta tuljava res še samo tvoja. Majstra itak ne briga, če prebije še v kako zraven, stene med zračnimi kanali pa so bile pri nas debele le kaka 2-3 centimetre (iz opeke) in to prebiješ če jih samo grdo pogledaš:|, ka šele s štemarco. Pri nas očitno ni bila več cela, najemnika spodaj to seveda ni brigalo, nam pa je občasno smrdelo po čikih v naši jedilnici. Najprej smo se še nekaj dogovarjali s spodnjimi lastniki, na koncu pa smo odprtino raje zaprli.

Jaz bi cev prej še zapurpenal. ;)
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Ring0Ruin ::

c3p0 je izjavil:

Predvsem tako, da ne bo kondenz tekel dol nazaj v napo.

Predvsem tole.
Tega ne pisem jaz, sem se cepil proti Covidu in sem ze leta mrtev. Baje.

Ljudje, ki najbolj mahajo z zastavami, si je ne zasluzijo imeti.

beweiss ::

Prišel do ugotovitve, da raje kupim recirkulacijsko napo. Kaj moram pazit pri taki napi? Vem za energetsko učinkovitost ter glasnost pod 65 dB.

Günther ::

Jaz sem v lastno dimniško cev v bloku, ki je dovolj široka dal dva nova rora z manjšim fi. Prvi bo za zračenje drugi pa za kamin.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Günther ()

tony1 ::

Jure14 je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Nekaj v tej smeri sem jaz naredil.
Moral sem zamenjat staro plinsko peč, na naravni vlek, staro 25+ let.
Čeprav sem ostal zadnji, ki sem bil priklopljen na skupni dimnik, nisem dobil soglasja, da bi v ta dimnik tisto dvojno cev za kondenzacijo speljal.
Zato je dimnikar predlagal da uporabim zračnik, ki pa je samo moj (vsako stanovanje ima ločen zračnik).
Požegnano od dimnikarja, monterja in energetike.

Pravilneje bi se to rešilo tako, da bi 20 let po izgradnji ves blok naredil sestanek, kjer bi se naučili, da je 20 let stare plinske peči dobro zamenjati. In ker bodo nove seveda vse kondenzacijske in bodo potrebovale koaksialne dimnike, bi kot cel blok šli v vgradnjo koaksialnih cevi v obstoječe dimniške tuljave. To je edina obvladljiva rešitev, da se za cel blok ve, kako je narejen. Obenem pa nihče nima več starega tipa peči, ki vleče zrak iz kopalnice, kar je precej manj varno kot, da zrak vleče skozi dimnik.

Tako bo pa vsak prčkal nekaj po svoje in ta prvi, ki bo zajebal, lahko ogrozi še koga drugega. Škoda, to bi moral predlagati že upravnik, če bi bil za kaj...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Skozi dimnik v bloku teče voda

Oddelek: Loža
161871 (716) nejc_nejc
»

Napa skozi dimnik

313805 (2904) tony1
»

Pomoc - Kaj je ta gradbeni element?

212271 (788) Silici
»

Večkrat prekoračena maksimalna količina CO v stanovanju (strani: 1 2 )

8515927 (6929) sandmat
»

Posiljevanje z dimnikarskimi storitvami (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
14736627 (21820) shadeX

Več podobnih tem