» »

S.P izplacilo honorarja

S.P izplacilo honorarja

1
2
3

bm1973 ::

velikBrokoli je izjavil:

In kdo to sklenjeno avtorsko pogodbo posreduje FURSu?

Zakaj bi potem pisal to pogodbo?

velikBrokoli ::

Nisi odgovoril na moje vprašanje, kdo posreduje to pogodbo fursu, posledično pa tudi CSD ve, da si zaslužil dodatnih 250e v prejšnjem letu?

Avtorsko pogodbo moraš seveda prijaviti FURSu kot podpisnik in dobitnik denarja. Saj gre za prihodek...

CSD ima pooblastilo nad vsem zabeleženim premoženjem, da ga lahko pogleda...

A moramo res razlagati osnove davkov tukaj ?!?!?!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

Kanban ::

velikBrokoli je izjavil:

In kdo to sklenjeno avtorsko pogodbo posreduje FURSu?

Noben, mora pa izplačevalec oddati REK obrazec FURSu in plačati ustrezne davke in morebitne prispevke.

Mato989 ::

Pa saj vem, vprašanje je itak neumno, frendu stisneš gotovino v roke in je to to. Najbrž troll tema.

Vprašanje je "neumno" ne zato ker je samo po sebi ampak zato ker OP govori o tem vprašanju znotraj Normiranega SPja... in tu je bistvo da je neumno... ker to da naredi to bolj legalno kot dvigne keš in stisne par stotakov na roke kolegu, za sabo ne prinese nobenih benefitov zanj niti za njegovega prijatla...

Drugo je če bi govorili o navadnem spju ali d.o.o.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zimonem ::

Ma jaz bi pa počakal na računovodkinjo. Ona bolj pozna situacijo in kako poslujete.

FireSnake ::

bm1973 je izjavil:

Fak no, gre za 3 ure dela...

Ne za 3 mesece...

Še na FURSu bi se ti smejali... In bi prišel na top listo kretenizma...

To si, s svojim obnašanjem, pravkar prišel ti.

Bleješ in smetiš vseskozi a nobene pametne informacije, ki jo je OP hotel.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Meizu ::

Torej mu plačam na črno in je to to.

Sam da vas ne vidim potem po raznih temah jokat, kako je vse skupaj koruptivno in se vse pod preprogre pometa in kako je oh in sploh vse v kurcu ker se samo z vezami dela.

P.S.: Zanimivo je da se človek, ki bi se rad podučil o legalni izpeljavi nečesa, okarakterizira kot bolnik.
P.S.2: Izplačat sem želel 250€ neto.

Svašta je ta banana republika.

Meizu je izjavil:

Sam da vas ne vidim potem po raznih temah jokat, kako je vse skupaj koruptivno in se vse pod preprogre pometa in kako je oh in sploh vse v kurcu ker se samo z vezami dela.

P.S.: Zanimivo je da se človek, ki bi se rad podučil o legalni izpeljavi nečesa, okarakterizira kot bolnik.
P.S.2: Izplačat sem želel 250€ neto.

Zakaj na crno saj si placal davek za svoje delo

Ce pa hoces kao legalno pa si lahko naredis dodatnih 200 stroskov in 3 ure svojega dela komot

Samo se ti bo vsak smejal

Utk ::

Pa sej jaz se strinjam z op, da to ni v redu, da se tega ne da legalno speljat. Pa je dost enostavna stvar. Nekdo ti nekaj pomaga, ti mu stineš 50 evrov. Legalno. Ampak je praktično nemogoče. Ali ima kdo sp ali ne je v bistvu vseeno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Utk je izjavil:

Pa sej jaz se strinjam z op, da to ni v redu, da se tega ne da legalno speljat. Pa je dost enostavna stvar. Nekdo ti nekaj pomaga, ti mu stineš 50 evrov. Legalno. Ampak je praktično nemogoče. Ali ima kdo sp ali ne je v bistvu vseeno.

Mislim seveda mu lahko legalno stisnes kes samo bos zapravil skor se 1x tolko kesa in casa

In postal bos posmeh vsakega ki razume kaj si naredil

Utk ::

Sem napisal "praktično" nemogoče. Če ne drugega, bi moral vnaprej rihtat papirje. Zlagaš drva, pride znanec mimo, počak, boš pomagal, samo na UE skočim...mogoče, ampak praktično nemogoče.

Furbo ::

Kakšno stvari, ki jo rabi, mu vzemi na firmo. Pa še DDV lahko prihrani(ta).
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Furbo je izjavil:

In eni še kar ne razumete, kaj je OP želel. Saj ne moreš verjeti.

Odgovor je: vrednotnica.

Vso ostalo vaše nabijanje nima smisla.

FireSnake je izjavil:

Furbo je izjavil:

In eni še kar ne razumete, kaj je OP želel. Saj ne moreš verjeti.

Odgovor je: vrednotnica.

Vso ostalo vaše nabijanje nima smisla.

Neumnost Za osebno dopolnilno delo se štejejo manjša dela, pomoči v gospodinjstvu, obiranje gozdnih sadežev, izdelovanje izdelkov domače in umetne obrti, ipd.... ne pa kar karkoli bi nekdo želel...

Ne more nekdo kupit vrednotnice in it kr postavit ene male sončne ker pač ja... ali pa nekomu postavit strežnika ipd... to je mišljeno za manjša dela ki skorajda nimajo klasifikacije...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

OP želi ravno to: plačati za manjše delo.
Kje zdaj vi iščete probleme?
Hoče plačati legalno. Pa vendar se eni zaganjajo z "nasveti" kako to opraviti drugače.

shm ::

Za vrednotnico je točno določeno kakšno delo se lahko opravlja. Ker je OP samostojni podjetnik lahko nekdo za njega preko vrednotnice opravlja samo ta dela:

• izdelovanje, prodaja in prikazovanje izdelovanja rokodelskih izdelkov v skladu z zakonom, ki ureja ohranjanje in razvoj rokodelstva, in ki niso namenjeni zaužitju,
  • izdelovanje, popravilo in prodaja izdelkov, ki niso namenjeni zaužitju in jih je možno izdelovati na domu pretežno ročno ali po pretežno tradicionalnih postopkih,
  • nabiranje in prodaja gozdnih sadežev in zelišč v njihovi osnovni obliki,
  • mletje žita, žganje apna ali oglja na tradicionalen način in prodaja.

FireSnake je izjavil:

OP želi ravno to: plačati za manjše delo.
Kje zdaj vi iščete probleme?
Hoče plačati legalno. Pa vendar se eni zaganjajo z "nasveti" kako to opraviti drugače.

Realnega načina ni ki bi bil smiseln za ta hipotetičen primer...

- lahko kolega odpre popoldanca pa mu tja nakaže
- lahko ga zaposli za 4 ure in odpusti
- lahko mu da na podjemno
- lahko kolega zrihta napotnico od hčerke za študenta

ipd...

Večina izmed teh ali ni legalna in je obvod ali pa bo stala več denarja in časa kot bo končna oseba prejela...

Mogoče tudi vrednotnica kot ti govoriš ampak iskreno dvomim, ker vrednotnica ne vem če je namenjena kar "vsakemu" delu za par ur, ampak ok se ne bom kregal.

EDIT: vidim da je shm obrazložil kako je z vrednotnico.

Zgodovina sprememb…

Legon ::

Meizu je izjavil:

P.S.2: Izplačat sem želel 250EUR neto.

Izhajaš iz napačne predpostavke. To, da nekomu daš 250 EUR ni problematično, darila niso prepovedana. To, da nekdo zate kot s.p./d.o.o./whatever opravlja delo brez ustrezne pogodbe je problem. Tako, da ne zaposluj na črno, pa ne boš imel težav s "plačevanjem na črno".

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Legon ()

Saj noče zaposliti na črno.
Samo iščemo kako naj s.p. fizično osebo legalno zaposli za 4 ure?

hmmm, ne samo do ni res, da noče zaposlit na črno, ampak je to dejansko že storil. Sedaj se pogovaja o tem kako to legalno plačat, delo na črno je že opravljeno.

Zgodovina sprememb…

Legon je izjavil:

Meizu je izjavil:

P.S.2: Izplačat sem želel 250EUR neto.

Izhajaš iz napačne predpostavke. To, da nekomu daš 250 EUR ni problematično, darila niso prepovedana. To, da nekdo zate kot s.p./d.o.o./whatever opravlja delo brez ustrezne pogodbe je problem. Tako, da ne zaposluj na črno, pa ne boš imel težav s "plačevanjem na črno".

Kolikor jaz razumem OPja pomočnik nima nobene pravne oblike za izstavitev računa...

Torej to je nekako tako kot da bi meni ki sem normiran s.p. nekdo pomagal nekaj, en kolega in bi mi napisal en avtomatski test v 3 urah, in jaz mu bi hotel dat 250 EUR... Če odmislimo da je to delo na črno je kakršnokoli kompliciranje brezvezno, ker vse razen dvigni 250 EUR in mu stisni v roke, bo kot posledica podvojilo stroške in ali podvojilo porabljen čas papirologije.

matobeli ::

A bejž no, bruto ki ga plača delodajalec je praktično podvojen znesek ki ga izplača delavcu.

Gre do 68% za najvišji razred...

matobeli je izjavil:

A bejž no, bruto ki ga plača delodajalec je praktično podvojen znesek ki ga izplača delavcu.

Koliko že vzame podjemna pogodba?

400 EUR moraš plačat da dobiš 250 EUR neto ven... nsiem se veliko zmotil medtem ko je strošek delodajalca 533,77 EUR

https://data.si/avtorska-podjemna-obcas...

Zgodovina sprememb…

matobeli ::

In od kje tebi da je to preveč? Ne zdej iz stališča normiranca gledat, tist je praktično davčna utaja.
Mislim, sej je preveč, ampak takle pač imamo dokler ne bomo mel spet socializma.

velikBrokoli ::

Prav tako upam, da nista s kolegom pozabila opraviti varstva pri delu, da ne bo slučajno kaj nelegalno!

matobeli je izjavil:

In od kje tebi da je to preveč? Ne zdej iz stališča normiranca gledat, tist je praktično davčna utaja.
Mislim, sej je preveč, ampak takle pač imamo dokler ne bomo mel spet socializma.

Čakaj zdaj, kaj se sam s sabo kregaš, ni preveč a hkrati je preveč... trololol

Legon je izjavil:

hmmm, ne samo do ni res, da noče zaposlit na črno, ampak je to dejansko že storil. Sedaj se pogovaja o tem kako to legalno plačat, delo na črno je že opravljeno.

Pomagal mi je pospravit garažo. Tudi če bi hotel nekoga najet predčasno preko pogodbe/naročila, a obstajajo reigstirani "pospravljači"? Najamem skladiščnika? Ker čistilka ne bo šla glih nosit 50+kg težke robe.

Pa prijatelja nisem "najel", sam se je pač javil na licu mesta in mi pomagal brez, da bi ga karkoli vprašal. Predmeti pa tudi niso takšne narave, da bi rabil katero koli usposabljanje/kvalifikacijo za rokovanje. So pa težki, ja.

klemenSLO ::

Preko študentske napotnice :)
Ja recimo tu bi mogla država iti nasproti neke enostavnosti in minimalne obdavčitve.
NAvodila za REK-O obrazec majo 33 strani :|
Sem pa za hec malo klikal na edavkih:
-vpišeš DATUM IZPLAČIla,
-izbereš VRSTA DOHODKA (šifrant...recimo 2501 - Dohodek na podlagi pogodbenega razmerja)
-določiš za kateri MESEC (mm.yyyy)
Pol se pa odpre okno kjer vneseš ime /priimek / nalov / davčno ....
pol se pa začne komplicirat in mi ni ratalo naprej :(
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

mtošev ::

Meizu je izjavil:

Pomagal mi je pospravit garažo. Tudi če bi hotel nekoga najet predčasno preko pogodbe/naročila, a obstajajo reigstirani "pospravljači"? Najamem skladiščnika? Ker čistilka ne bo šla glih nosit 50+kg težke robe.

Pa prijatelja nisem "najel", sam se je pač javil na licu mesta in mi pomagal brez, da bi ga karkoli vprašal. Predmeti pa tudi niso takšne narave, da bi rabil katero koli usposabljanje/kvalifikacijo za rokovanje. So pa težki, ja.

Ne vem zakaj so drugi komentatorji tako nesramni.

Prosi kolega, naj odpre SP z naslednjimi dejavnostmi, potem pa naj ti izda račun za opravljene storitve.
O81.22 Drugo čiščenje stavb, industrijskih naprav in opreme
O81.23 Drugo čiščenje
H52.25 Logistične storitve
R87.2 Dejavnost nastanitvenih ustanov za oskrbo oseb, ki živijo z duševno motnjo ali zasvojenostjo ali jim je bila ta diagnosticirana

Meizu je izjavil:

Legon je izjavil:

Ce ti je kolega naredil uslugo, mu jo pac vrni. Pa cetudi tako da mu senkas teh 250 eur. Se sam ne ves kaj bi rad in pac nabijas v tri dni. Ce mu hoces pacat delo, potem si ze v osnovi zajebal, ker gre za delo na crno.

Drugace pa ja, komot najames ali studenta ali kakega privatnika. Za 70-80 eur na uro bos brez tezav dobil.

Zgodovina sprememb…

Legon je izjavil:

Skratka nimaš odgovora.

Rofl, so tablete popustile, ko te clovek dobi da blodis in ne sledis temi? Al zakaj si svoj idiotizem ispustil v citatu?

Günther ::

Op imam predlog. Narediš mu usugo. Daš mu zlatnik težak 2g ali 3g. Če nimaš kupiš in mu nato podariš. Zlato ni obdavčeno in ne bo imel problemov z fürs.

Ma ne, dal mu bom v roko, saj to je jasno. Mene bolj čudi, da je sistem tako skompleksan da tudi če bi želel bit "vzoren" državljan se prav potrudijo, da je ja čim težje in skoraj nemogoče.

Ne razumem čemu se država tako zelo brani občasnega dopolnilnega dela, kot da je to nek tabu. Pa če ti nekdo pomaga pospravit garažo nisi glih gospodarstvu povzročil neke konkurenčne škode...

OutOfTheBox ::

Sam v tem točnem primeru bi bilo karkoli drugega kot denar na roke popolnoma brez veze. Si predstavljaš da bi babica in vnuk morala pisat pogodbo vsakič ko ji pride kaj pomagat (in del plačat državi), ona pa mu da nekaj deset eur v roke.

Zgodovina sprememb…

Se sam ne ves kaj bi rad in pac nabijas v tri dni.

Res ne razumem od kje ti občutek, da ne vem kaj bi rad.

Ker delo na črno je lahko marsikaj potemtakem, tudi to, da ti pride soseda za piknik pomagat spečt potico, jo želiš finačno skompenzirat v zahvalo, jok, delo na črno. A če jo nagradim s čigumijem je pa ok.

V tem primeru ji pač daš v roke. In če smo pošteni, tudi če bi ji nakazal na TRR ti noben ne bi reku nič lol.

OutOfTheBox je izjavil:

Sam v tem točnem primeru bi bilo karkoli drugega kot denar na roke popolnoma brez veze. Si predstavljaš da bi babica in vnuk morala pisat pogodbo vsakič ko ji pride kaj pomagat (in del plačat državi), ona pa mu da nekaj deset eur v roke.

Hja, sej imaš prav. Ampak ajde "for the sake of it", to lahko ekstrapoliramo tudi drugače - koliko je recimo ljudi, ki je izgubilo službo tik pred pokojem in bi si lahko s takšnim dopolnilnim delom, ki je dejansko evalvirano v obsegu ur to razliko do polne penzije z lahkoto pokrilo. Ne vem no...

Okej, če eni pravijo da ti teh nekaj eur naredi krizo s CSDjem in vrtcem, razumem. Ampak da pa sploh nikakor ne moreš tega izpeljat na nek eleganten način legalno je pa tudi butasto...

Če ekstrapoliramo še drugače,.. veš koliko ljudi še dela dodatna dela (na črno, keš na roke) ko so v pokoju? In ne govorimo o par deset eur na mesec ampak relativno konkretne vsote. Ampak ok to je druga zadeva, se pa to dogaja (obstaja trg takih del, ki ni majhen). Največ teh del je preko pomoči na domu (pomoč za starejše, čiščenja,..ipd).

Bi pa v tem primeru legalno seveda potrebovali papir, ampak država upokojencem teh stvari noče poenostavit, se pa zato znajdejo drugače.

Zgodovina sprememb…

Zimonem ::

Jemlješ ga kot pavšalista kmeta ali kot normiraneca sp. Denar na roke pol pa naj sam prijavi dohodek.

Meizu je izjavil:

Se sam ne ves kaj bi rad in pac nabijas v tri dni.

Res ne razumem od kje ti občutek, da ne vem kaj bi rad.

Ker delo na črno je lahko marsikaj potemtakem, tudi to, da ti pride soseda za piknik pomagat spečt potico, jo želiš finačno skompenzirat v zahvalo, jok, delo na črno. A če jo nagradim s čigumijem je pa ok.

Se vesdno nabijas v tri dni o stvareh ki ti niso jasne. Eno je medsoseska pomoc, drugo pa je ko ti pri pridobitni dejavnosti "brezplacno" pomagajo znanci.

Zgodovina sprememb…

Eno je medsoseska pomoc, drugo pa je ko ti pri pridobitni dejavnosti "brezplacno" pomagajo znanci.

In kaj je po tvoje pospravljanje garaže?

DamijanD ::

Odvisno a je to garaža od firme ali pa od tebe kot privatne osebe. In a boš tej osebi naflikal € iz privat računa ali pa želiš nakazat iz računa firme (oz. ali želiš v firmi to prikazati kot izplačilo/strošek).

Drugače se pa strinjam, da so določene stvari bistveno preveč zakomplicirane.

Machete ::

20% ekonomije je na roke, zguba časa doktorirat s temi robnimi primeri in teoretičnimi primeri nekih palčkov pomagalčkov ''ko ni računovodkinj na voljo"".
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-5080 GAMING|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Meizu je izjavil:

Ma ne, dal mu bom v roko, saj to je jasno. Mene bolj čudi, da je sistem tako skompleksan da tudi če bi želel bit "vzoren" državljan se prav potrudijo, da je ja čim težje in skoraj nemogoče.

Ne razumem čemu se država tako zelo brani občasnega dopolnilnega dela, kot da je to nek tabu. Pa če ti nekdo pomaga pospravit garažo nisi glih gospodarstvu povzročil neke konkurenčne škode...

Recimo moj predlog rešitve sistema in tudi tvojegap riemra bi bil, da bi vsak državljan bil normiran s.p. po defaultu... konec pogodb o nedoločenem in določenem času itd... če bi skupaj s to reformo tudi uredili konec prisilnega ZPIZ in ZZZS in bi le imeli obvezno da si zavarovan država pa poskrbi za regulacijo privat zavarovalnic kaj morao snovna košarican udit kaj naslednja itd... in če bi prisilno morali odvajat le % od prihodka za penzijo (recimo 10% vseh nakazil se konec meseca mora odvest na individualni penzijski račun ki ga lahko začneš črpat po 65 letu...

Bi naenkrat večino težav šlo stra, tudi ta tvoj primer... seveda bi nastale neke druge ki bi se s časom tega ko bi ljudje začeli razmišljat uredile (ali pa bi trpeli ker so neumni)

Tipična Slo-Tech tema, ko nekdo sicer da povsem legalno vprašanje za nek obskuren problem, Seveda s pomanjkljivi podatki, v prvem postu dobi praktičen odgovor.

Ker mu ni všeč, si OP potem izmišljuje nove in nove scenarije, ostali pa tudi.

Plus neko lažno moraliziranje okoli pravičnega plačevanja davkov...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

Malcolm_Y ::

bm1973 je izjavil:

Tipična Slo-Tech tema, ko nekdo sicer da povsem legalno vprašanje za nek obskuren problem, Seveda s pomanjkljivi podatki, v prvem postu dobi praktičen odgovor.

Ker mu ni všeč, si OP potem izmišljuje nove in nove scenarije, ostali pa tudi.

Plus neko lažno moraliziranje okoli pravičnega plačevanja davkov...
Zakaj 'lažno moraliziranje'? Po moje je OP želel samo opozoriti, da imamo v SLO tako zj**an sistem, da je človek praktično primoran v kaj nezakonitega, ker je povsem zakonita pot nemogoča in/ali nečloveška.

In ja, "dati mu denar v žep" je seveda najlažje, ampak to ni point teme. Množični odgovori tega tipa kvečjemu potrjujejo tezo, da je SLO mentaliteta taka, da ko pridemo do vprašanja "kako nekomu plačati za opravljeno delo" je prva misel "keš na roke, mimo davkarije". Nekdo, ki bi pa (magari samo hipotetično) želel človeku plačati korektno in zakonito, je pa na koncu še deležen posmeha. Tam smo.

Zgodovina sprememb…

mtošev ::

Malcolm_Y je izjavil:

Zakaj 'lažno moraliziranje'? Po moje je OP želel samo opozoriti, da imamo v SLO tako zj**an sistem, da je človek praktično primoran v kaj nezakonitega, ker je povsem zakonita pot nemogoča in/ali nečloveška.

Sistem ni zjeban. Deluje ravno tako, kot je bilo zamišljeno. Država se bori proti delu na črno tako, da se vsako delo obdavči s skoraj 50%.

In ja, "dati mu denar v žep" je seveda najlažje, ampak to ni point teme. Množični odgovori tega tipa kvečjemu potrjujejo tezo, da je SLO mentaliteta taka, da ko pridemo do vprašanja "kako nekomu plačati za opravljeno delo" je prva misel "keš na roke, mimo davkarije".

Ja, to je point teme. Če hočeš to mentaliteto projicirati na celotno populacijo in v vseh primerih, potem s teboj nekaj ni vredu.
1
2
3

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Uber kaznovan v Franciji, Nemčija zavrnila pritožbo

Oddelek: Novice / Ostale najave
4218384 (15837) nekikr
»

Kako najceneje ponuditi storitev? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5012043 (9928) Invictus
»

Osebno dopolnilno delo (strani: 1 2 3 )

10624496 (21503) Okapi
»

Fleksibilnejša oblika samozaposlitve (strani: 1 2 3 4 5 )

21545049 (39886) kkk7
»

Kako poiskati zaposlitev oziroma kako legalizirati moje delo? (strani: 1 2 )

6816429 (13719) St235

Več podobnih tem