Forum » Loža » S.P izplacilo honorarja
S.P izplacilo honorarja

Meizu ::
Ojla,
imam racunovodkinjo na dopustu pa je nocem morit s tem vprasanjem dokler ae vrne.
Imam SP in sem imel enega kolega, ki mi je pomagal prijateljsko pri eni zadevi. Rad bi mu izplacal nek honorar kot se spodobi, pa me zanima ce obstaja kak nacin da mu denar izplacam po legalni poti glede na to, da mi sam ne more izdati racuna, ker nima spja.
Je kdo od vas to ze kdaj pocel?
imam racunovodkinjo na dopustu pa je nocem morit s tem vprasanjem dokler ae vrne.
Imam SP in sem imel enega kolega, ki mi je pomagal prijateljsko pri eni zadevi. Rad bi mu izplacal nek honorar kot se spodobi, pa me zanima ce obstaja kak nacin da mu denar izplacam po legalni poti glede na to, da mi sam ne more izdati racuna, ker nima spja.
Je kdo od vas to ze kdaj pocel?

P.S.: Pa preden se kdo oglasi da zakaj ga nisem na avtorsko pogodbo vrgel ipd. - slucajno je prostovoljno pomagal ko je bil na obisku, jaz pa ne zelim da ljudje delajo zastonj.

IL_DIAVOLO ::
Kaj 50€ v žep ni vec in?
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Ma ne, tam cca enih 250eur bi mu rad izplacal, ni glih 50 :)
Ja, vem da se da to kar tako v zep, ampak me iz cistega firbca zanima kako se to izpelje po legalni poti, ce bom slucajno to kdaj se rabil naredit.
P.S.: Dejansko bi rad bil eden tistih parih, ki naredijo stvari zakonito, da se ti ne more potem en obesit na nacin poslovanja ali karkoli.
Hkrati verjetno ce naredimo to tako kot se zagre, mu taksno placilo ob urni evalvaciji lahko steje v delovno dobo, kar pa ne bi, ce mu dam v roke.
Ja, vem da se da to kar tako v zep, ampak me iz cistega firbca zanima kako se to izpelje po legalni poti, ce bom slucajno to kdaj se rabil naredit.
P.S.: Dejansko bi rad bil eden tistih parih, ki naredijo stvari zakonito, da se ti ne more potem en obesit na nacin poslovanja ali karkoli.
Hkrati verjetno ce naredimo to tako kot se zagre, mu taksno placilo ob urni evalvaciji lahko steje v delovno dobo, kar pa ne bi, ce mu dam v roke.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Meizu ()

val46 ::
Wau, v delovno dobo!? Pa kaj ti je pomagal kolk, leto časa? Za 250€??? Pelji ga nekam na eno fajn večerjo v rangu 100, 150€, ti si pa daj ta račun v stroške kot poslovna večerja z poslovnim partnerjem. Boš ti imel neki od tega, pa ta kolega tudi. Ne kompliciraj zadev če niso potrebne.

Ja no kurc, ene dobre tri ure mi je pomagal kaj, nekaj je nekaj :)
Meni je v koncni fazi vseeno kako mu izplacam, vazno mi je da ga skompenziram. Za vecerjo pa se ni za bat, ima itak v plusu.
Bolj me firbec matra kako se to legalno izpelje, ker nikjer na spletu ne najdem informacij kako se v tem primeru to izpelje.
Ali pa recimo banalno da imas nek piknik in se ti nekdo javi tam na licu mesta da ti bo pekel cevape (torej niso recimo imel casa sestavit pogodbe). Opravil je neko delo. Prav je da se ga placa, zaposlen je pa v fabriki. Ce torej noceva ne on ne jaz na crno nekaj pod roko, kak je postopek...
Lepo je vedet taksne stvari, mar ne?
Ali pa recimo da ti ta prijatelj prostovoljno pomaga pri delu recimo vsak drugi teden nekaj ur - zaposlit ga ravno ne mores, na roko mu itak lahko das, ampak ce to dela pol zivljenja pa tudi ur spet ni tako malo.
Al res kompliciram?
Meni je v koncni fazi vseeno kako mu izplacam, vazno mi je da ga skompenziram. Za vecerjo pa se ni za bat, ima itak v plusu.
Bolj me firbec matra kako se to legalno izpelje, ker nikjer na spletu ne najdem informacij kako se v tem primeru to izpelje.
Ali pa recimo banalno da imas nek piknik in se ti nekdo javi tam na licu mesta da ti bo pekel cevape (torej niso recimo imel casa sestavit pogodbe). Opravil je neko delo. Prav je da se ga placa, zaposlen je pa v fabriki. Ce torej noceva ne on ne jaz na crno nekaj pod roko, kak je postopek...
Ali pa recimo da ti ta prijatelj prostovoljno pomaga pri delu recimo vsak drugi teden nekaj ur - zaposlit ga ravno ne mores, na roko mu itak lahko das, ampak ce to dela pol zivljenja pa tudi ur spet ni tako malo.
Al res kompliciram?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Meizu ()

kloko ::
Razlika je, če nekdo dela zate, če si pravna oseba ali dela zate privat doma. Za pravne osebe obstajajo študentska napotnice, avtorske pogodbe in popoldanski SPji. Za privat pomoč doma pa vrednotnice.

OutOfTheBox ::
torej niso recimo imel casa sestavit pogodbe
Da je vse legalno boš potreboval pogodbo tako ali drugače. Uporabiš lahko načeloma podjemno ali avtorsko pogodbo.

Utk ::
Teoretično bi v tistem trenutku bilo to delo na črno, ker drugače bi vsak lahko reku da "samo še ni bilo časa naredit pogodbe".

Razlika je, če nekdo dela zate, če si pravna oseba ali dela zate privat doma. Za pravne osebe obstajajo študentska napotnice, avtorske pogodbe in popoldanski SPji. Za privat pomoč doma pa vrednotnice.
Evo ga, tole sem rabil. Hvala :)

bm1973 ::
A je to trolanje ali idiotizem ?!?!?
Kolega, ki ti pomaga za 3 ure, to je ena večerja, ki jo daš v stroške. Če rabi keš, pa en fake potni nalog in denar na roke.
Jao bože...
Super, kolega bo zdaj dal 50% denarja še državi.
Res no, al si troll al kreten...
Kolega, ki ti pomaga za 3 ure, to je ena večerja, ki jo daš v stroške. Če rabi keš, pa en fake potni nalog in denar na roke.
Jao bože...
Evo ga, tole sem rabil. Hvala :)
Res no, al si troll al kreten...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()

Jah, ne vem kaj naj ti rečem. Si kot oni tam na avtocesti, ko peljem skozi gradbeno cono 65km/h ko je omejitev 60km/h, pa se nalimaš zadaj s 100km/h in blendaš.
Ne razumem pa zakaj ne bi smel povprašat po legalni poti. Ko pa v eni drugi temi nekdo drug napiše, da je 2 leti prodajal majice na črno, zdaj ga pa FURS tolče po jajcih pa vsi pljuvat po njemu ker je delal na črno. No, odločit se bo treba. :)

Jure14 ::
Da ne bo ta kolega zaradi tvoje želje po legalnosti na koncu ostal brez kakšnega CSD nadomestila ali pa v višjem razredu za vrtec.

Fak no, gre za 3 ure dela...
Ne za 3 mesece...
Še na FURSu bi se ti smejali... In bi prišel na top listo kretenizma...
Ne za 3 mesece...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()

donvito ::
Al res kompliciram?
Ja, res kompliciraš, sploh pa, kako veš, če bo on sprejel plačilo, če ti je prostovoljno pomagal.? Najprej mu povej, da bi mu rad plačal, potem boš pa videl kako in kaj.

Machete ::
Jezus s kakimi problemi se eni resno ukvarjate..
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-5080 GAMING|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

cekr ::
Rečeš mu naj si v tehnični trgovini izbere nek izdelek za XXX €, ki ga potrebuje. Kupiš na svojo firmo in vojla. V čem problem?
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Vice ::
Al res kompliciram?
Kot podjetnik bi bil že čas, da znaš optimizirat stroške. Razen, če te je vzgajal Pedro Opeka... potem OK

Meizu, preveč pričakuješ, da random klošarja lahko uradno plačas kadar se ti zazdi. Zato so določena razmerja in prej izpolnjeni pogoji. Ne vem s katere risanke si.

OutOfTheBox ::
Folk ne zna razbrat iz vrstic da je OP dal fiktivni primer in se sam hoče naučit kako shendlat potencialno situacijo, vi mu pa pridigate lol.

Če je debilni fiktivni primer, si kot nek navaden s.p., zasluži tako pridigo...
200 EUR lahko b.p. prikažeš kot strošek preko fiktivnega potnega naloga, greš pač po robo v Muenchen ali na Dunaj, zraven pa pelješ še ženo na izlet
. Al pa greš pač tja na kurbe, sam tega pač ne moreš dat v stroške
. Ali pa bo še za to spraševal
.
200 EUR lahko b.p. prikažeš kot strošek preko fiktivnega potnega naloga, greš pač po robo v Muenchen ali na Dunaj, zraven pa pelješ še ženo na izlet

Pol naj še napiše, da se gre za fiktiven, potencialni primer. V prvem postu je izrecno napisal, da se je to dejansko zgodilo in da noče morit svojo računovodkinjo(ker je kao na dopustu) s tem primerom, zato sprašuje tu na forumu. Meni se bolj zdi da sprašuje tu, namesto svojo računovodkinjo, ker je lepše če se ti nekdo smeji v obraz preko neta, kot pa v živo

Joj ste eni tu posebni :)
Prvic, sem normiranec, drugic, dostikrat se mi zgodi da pac od koga zunaj prejmem kaksno pomoc, ker pac nimam 150 zaposlenih, gre za majhen sp.
Posteno pa je da se ljudi placa, zanimalo me je samo kako se to legalno izpelje.
Na vecerjo jaz lahko peljem prijatelja kadarkoli, ne rabi mi on pomagat da si to zasluzi.
Ne vem pa kaj si bo z vecerjo pomagal, raje mu dam denar pa naj si kupi kar si hoce.
Se mi pa zdi glupo, da ni neke enostavne resitve za taksne primere, ko ti recimo nekdo pride slucajno mimo in pomaga zlozit nekaj skatel, potem ga pa se placat ne mores.
Ce bi bil pa nek inspektor takrat slucajno hipoteticno v blizini bi bil pa denar na roke seveda delo na crno. Mislim, krneki.
Prvic, sem normiranec, drugic, dostikrat se mi zgodi da pac od koga zunaj prejmem kaksno pomoc, ker pac nimam 150 zaposlenih, gre za majhen sp.
Posteno pa je da se ljudi placa, zanimalo me je samo kako se to legalno izpelje.
Na vecerjo jaz lahko peljem prijatelja kadarkoli, ne rabi mi on pomagat da si to zasluzi.
Ne vem pa kaj si bo z vecerjo pomagal, raje mu dam denar pa naj si kupi kar si hoce.
Se mi pa zdi glupo, da ni neke enostavne resitve za taksne primere, ko ti recimo nekdo pride slucajno mimo in pomaga zlozit nekaj skatel, potem ga pa se placat ne mores.
Ce bi bil pa nek inspektor takrat slucajno hipoteticno v blizini bi bil pa denar na roke seveda delo na crno. Mislim, krneki.

Za v tedija.

OutOfTheBox je izjavil:
Zakaj bi se ti nekdo smejal če vprašaš nekaj kar ne veš? Kaj smo v vrtcu?
Zato ker je govora o 3h neke pomoči prijatelja. Takemu se da 20, 50, 70€, odvisno kaj ti je pomagal in to iz svojega žepa. Če pride ravno takrat mimo inšpektor, kot se OP boji, se mu reče da to ni plačilo ampak prijateljsko darilo. Kdo ti pa prepoveduje, da prijetelju daš 50€ recimo? Sam v stroške si pol tega ne moreš dat...to je edini problem.
Tisto s smehom je blo pa najbolj mišljeno to, da če bi res svojo računovodkinjo "martral" s tem vprašanjem, bi se mu ona najbrž smejala nazaj in mu predlagala točno to, kar smo mu že vsi tu gor. Da naj si ne komplicira življenja za brezveze in v kolikor ni te pomoči za vsaj par 100€ plačila, je brez veze se s tem ukvarjat. Ko pa preseže plačilo eno tako "resno" cifro, pa je tudi že dobil par nasvetov kaj se da in kako se to naredi.

Günther ::
Mogoče bi šlo če kupiš na firmo neki izdelek v Hoferju z 3 leta garancije. Prinese tvoj kolega nazaj in dobi keš na kasi.

Vice ::

Gama ::
Meizu, kako mislis po legalni poti?
Ti si uporabil za 3 urno pomoc z namenom da ga bos kasneje izplacal - brez dokumentacije, se pravi je delal na črno. To ali ga bos zdaj prijavil za redno ali izplacal za 3 ure po legalni metodi ne spremeni dejstva da je delal na črno.
Drugace pa kot so drugi rekli, das mu gotovino. Ni najbolj 'legalno' ampak tudi ce se sam prijavis na FURS te ne bojo preganjali zaradi tega.
Ti si uporabil za 3 urno pomoc z namenom da ga bos kasneje izplacal - brez dokumentacije, se pravi je delal na črno. To ali ga bos zdaj prijavil za redno ali izplacal za 3 ure po legalni metodi ne spremeni dejstva da je delal na črno.
Drugace pa kot so drugi rekli, das mu gotovino. Ni najbolj 'legalno' ampak tudi ce se sam prijavis na FURS te ne bojo preganjali zaradi tega.

V normiranca tako ne moreš dajati stroškov, haloooo ?!?!?!?!
Jebentiš no. Meni se ne gre za to, da si izplačilo štejem pod stroške. Česa ne razumeš?
Meizu, kako mislis po legalni poti?
Ti si uporabil za 3 urno pomoc z namenom da ga bos kasneje izplacal - brez dokumentacije, se pravi je delal na črno.
Saj to - pomagal mi je pospravit garažo. Nisem pričakoval da bo prišel na obisk, še manj pa sem pričakoval, da mi bo pomagal. Po zakonu torej bi moral njegovo pomoč odslovit? Oziroma če jo že sprejmem, bi jo moral sprejet kot volunterizem? To mi je čudno - ideja da bi nekoga "legalno" plačal (ker pač povsod moraš za vse izstavit račun - po zakonu govorim) se izkaže za kar velik zalogaj. Pa ne bi smel bit - moje mnenje.
No, 250€ mu bom dal pa zato, ker mi je že nekajkrat tako pomagal in če ne drugega je to moja odločitev, da ga za takšno dobro voljo tudi vsaj nekako nagradim, ane. Nočem bit eden tistih, ki samo vzame, da pa nič. Ampak glede na to, da je najbolj logična rešitev klasična "denar na roko" po mojem skromnem mnenju nakazuje samo na to, da naš sistem enostavno ne deluje.
V Avstriji, ko sem bil v podobnem položaju tudi sam pred leti, ko sem tam še študiral, mi je za opravljeno storitev oseba enostavno izdala papir na katerega sem se podpisal, da sem prejel znesek, on je to evidentiral črno na belem, jaz pa sem pač legalno prejel plačilo - mislim, da imajo celo v veljavi zakon, ki dovoljuje prihodke do neke mere brez, da bi prihodek moral prijavljati - pri nas to takoj zabeležijo kot dopolnilno delo.

Legon ::
Sj lahko narediš enako kot v avstriji, mu daš 250 eur, podpišeta list papirja, si z njim obrišeta rit in ga vržeta stran. Volk sit in koza cela.
ČE si noramiranec, ki ne vodi stroškov, ne razumem za kaj izumljaš toplo vodo. Če je delal za tvoj s.p. gre za delo na črno in je brezpredmetno kako ga plačaš. ČE ti je naredil uslugo in posrpavil garažu, pa mu mirno lahko šenkaš 250 eur in je to to.
Bolj imam občutek, da pač veselo trolaš v bolestni portrebi o tem, da nabijaš o tem kako imamo zgrešen sistem, ker ne poznamo delovno pravnega razmerja, kjer bi si v delovno dobo vštevali 3 urno naključno pomoč, enkrat na vsakih 50 let.
ČE si noramiranec, ki ne vodi stroškov, ne razumem za kaj izumljaš toplo vodo. Če je delal za tvoj s.p. gre za delo na črno in je brezpredmetno kako ga plačaš. ČE ti je naredil uslugo in posrpavil garažu, pa mu mirno lahko šenkaš 250 eur in je to to.
Bolj imam občutek, da pač veselo trolaš v bolestni portrebi o tem, da nabijaš o tem kako imamo zgrešen sistem, ker ne poznamo delovno pravnega razmerja, kjer bi si v delovno dobo vštevali 3 urno naključno pomoč, enkrat na vsakih 50 let.

Bolj imam občutek, da pač veselo trolaš v bolestni portrebi o tem, da nabijaš o tem kako imamo zgrešen sistem, ker ne poznamo delovno pravnega razmerja,
Ne, to si si ti zdaj izmislil.
Ni delal direkt mojih spjevskih stvari, ker nima niti izobrazbe, ne kvalifikacije za to. In kaj reče recimo inšpektor hipotetično, če gre glih mimo in vidi njega pospravljat mojo garažo nakar v roke prejme plačilo?
ČE si noramiranec, ki ne vodi stroškov, ne razumem za kaj izumljaš toplo vodo.
Jaz ne izumljam tople vode. Evidentirana plačila zahteva zakon. Konec koncev zakon veli, da je treba vsak prihodek prijavit. Torej zakon izumlja toplo vodo?

DamijanD ::
Vglavnem nimaš opcije, da bi mu legalno plačal za "delo na črno", sploh pa ne, da bi ti dal v stroške 100€ in bi on prejel 100€ (je treba dati še cesarju).
Najlažje je, da ga vprašaš kaj rabi (recimo napajalnik, processor ipd...) in to kupiš na firmo in mu daš robo.
Najlažje je, da ga vprašaš kaj rabi (recimo napajalnik, processor ipd...) in to kupiš na firmo in mu daš robo.

Mato989 ::
Joj ste eni tu posebni :)
Resnično ne razumem tvojih težav... če si normiranec itak nimaš stroškov, ves preostali keš je tvoj denar... prenakaži si na osebni TRR dvigni 250 EUR in mu jih stisni v roko... Kje točno je težava?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

klemenSLO ::
Tako kot je rekel Mato989 in še kakšen prej:
Če hočeš legalno pomeni podjemna/avtorska pogodba (kjer MORAŠ ti plačati še davek še državi - rek obrazec) ali brezplačna pomoč družine.
Če hočeš legalno pomeni podjemna/avtorska pogodba (kjer MORAŠ ti plačati še davek še državi - rek obrazec) ali brezplačna pomoč družine.
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

Še enkrat: vprašaj tega kolega, ali sploh hoče, da mu "uradno" plačaš.
Da ne bo potem v večji izgubi zaradi CSDja, otroških dodatkov, vrtca.
Če si normiran s.p., dvigni denar in mu daj na roko.
Da ne bo potem v večji izgubi zaradi CSDja, otroških dodatkov, vrtca.
Če si normiran s.p., dvigni denar in mu daj na roko.

velikBrokoli ::
A vi to resno, enkratno izplacilo 250e se bo poznalo pri otroškemu dodatku ali vrtcu??

eVro ::

Fak no, gre za 3 ure dela...
Ne za 3 mesece...
Ti razumeš teoretična vprašanja? Kupljena diploma?
Saj smo mu teoretično razložili
Če je NORMIRANEC, potem dileme ni, plačaš 4% davka na prihodek, pošlješ na svoj TRR in nato dvigneš in mu stisneš cifro na roko... Karkoli drugega je absurd in nesmiselno in dobesedno jebanje samega sebe v glavo... bolje da doniraš potem nekomu na cesti

velikBrokoli je izjavil:
A vi to resno, enkratno izplacilo 250e se bo poznalo pri otroškemu dodatku ali vrtcu??![]()
Dovolje je 1€, da prideš preko meje.
250€ na letnem nivoju pomeni 20€ dohodka na mesec.
Recimo 3 članska družina, foter ima malo nad minimalca (1400€bruto), žena brezposelna.
Na mesec je to neto 950€ prihodkov na družino, 316€na osebo.
Dodaj zraven še teh dodatnih 250€, pa dobiš 323€ na osebo na mesec.
Potem pa, glej no glej, razlika med 2. in 3. razredom za vrtec je pri 319€.
In plačuje 50€ na mesec več vrtca.

velikBrokoli je izjavil:
In kako bo CSD prišel do avtorske pogodbe ali kakorkoli ste že to želeli izplačati?
Pa zakaj bi sploh kompliciral, če si faking normiranc... vzameš dol stisneš v roko, nihče ne more in ne bo nikol vedel, razen če boš tako direkt plačal FURS inšpektorju...

velikBrokoli je izjavil:
In kako bo CSD prišel do avtorske pogodbe ali kakorkoli ste že to želeli izplačati?
FURS...

velikBrokoli ::
velikBrokoli je izjavil:
Pa zakaj bi sploh kompliciral, če si faking normiranc... vzameš dol stisneš v roko, nihče ne more in ne bo nikol vedel, razen če boš tako direkt plačal FURS inšpektorju...
Pa saj vem, vprašanje je itak neumno, frendu stisneš gotovino v roke in je to to. Najbrž troll tema.
velikBrokoli je izjavil:
FURS...
In kdo to sklenjeno avtorsko pogodbo posreduje FURSu?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Uber kaznovan v Franciji, Nemčija zavrnila pritožboOddelek: Novice / Ostale najave | 18384 (15837) | nekikr |
» | Kako najceneje ponuditi storitev? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 12042 (9927) | Invictus |
» | Osebno dopolnilno delo (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 24492 (21499) | Okapi |
» | Fleksibilnejša oblika samozaposlitve (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 45045 (39882) | kkk7 |
» | Kako poiskati zaposlitev oziroma kako legalizirati moje delo? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 16426 (13716) | St235 |