» »

Podiranje dreves za kurjavo - bukev

Podiranje dreves za kurjavo - bukev

miha1135899 ::

Pozdravljeni

Obicajno podiramo v januarju, ker pa se letos ni izslo sem ze zelo v zamudi.

Zanima me kaj bi bila zdaj najbolsa ideja, glede na to da so drevesa trenutno najbolj vodena?

Vecina seka po sredini avgusta ob ugasajoci luni, pusti lezat par tednov da listje se malo ven pocuza vode in razzaga ter scepi - ta drva NAJ BI bila ze uporabna za tekoco zimo.

Nekaj je narava, nekaj so pa stari reki z lunami na celu. Trenutno vem da so stebla tudi ranljiva pri vlacenju, pa tudi ob padanju hitro poskodujejo druge. Zuzki hitro tudi napadejo taka drva… Za avgust pa ne vem, mogoce je bila takrat vcasih na kmetijah luknja med ostalimi deli, pa so sli v hosto…

Zanima me mnenje takih, ki so v razlicnih casih sekali. Ali cakam na avgust, ali najbolje it takoj v akcijo?

feryz ::

Mlaj ste zamudili ta vikend, torej je vseen k...

Prec podrite, dokler listje še raste. Bo lažje potegnilo ven.
Drva so itak za prihodnje leto, mar ne?

Machete ::

Posekaj, za drva je pa res vseeno. Veliko se seka tudi sedaj.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-5080 GAMING|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

fikus_ ::

Malo si zamudil, ker je bukev že pognala listje. Če jo posekaš (podreš navzdol) preden požene listje, bo zelena prej pred še rastočimi, ko se bo listje posušilo, bo precej suha.
Lahko posekaš še sedaj, počakaš da se listje posuši in cepiš bolj drobno, zložiš in pokriješ, da bodo do jeseni dovolj suha.

Sem pa tudi slišal za varianto poseka avgusta in naj bi bila drva v jeseni dovolj suha?!?!
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

predi ::

miha1135899 je izjavil:

ta drva NAJ BI bila ze uporabna za tekoco zimo.
Drevja ne kurim, ampak..

...
Čas sušenja drv je odvisen od vrste lesa in sicer priporoča se najmanj:
...
  • 2 leti za bukev, jesen, sadno drevje,
...
https://www.dimnikar.si/koristno/pripra...

...
Priporočljiv čas sušenja drv iz smreke in topola je približno 1 leto, iz jelše, lipe, breze približno 1, 5 leta, iz bukve, gabra, sadnega drevja približno 2 leti, hrasta pa 2 do 3 leta.
...
https://www.obcina-krizevci.si/pravilna...

...
  • 2 leti za bukev, jesen, sadno drevje,
...
https://www.varcno-ogrevaj.si/nasveti-z...

...
Smreka in topol 1 leto, les jelše, breze in lipe 1,5 leta, les bukve sadnega drevja in gabra do 2 leti.
...
https://www.arboristika.si/drva-poskrbi...

Predi, ta "recept", da bukev posekaš pred listenjem, preverjeno deluje, ker listi potegnejo precej vlage iz drevesa in so cepljena drva že dovolj suha za kurjenje v jeseni.

Za kurjenje se priporoča pod 20% (vir navodila za peč) vlage v lesu. Sem nekajkrat meril (vprašanje, kako točno), ampak je 20% vlage precej, se na začetku in po vsakem nalaganju precej belo kadi, pod 15% je drugačen dim.

mancini ::

fikus_ je izjavil:

Predi, ta "recept", da bukev posekaš pred listenjem, preverjeno deluje, ker listi potegnejo precej vlage iz drevesa in so cepljena drva že dovolj suha za kurjenje v jeseni

Primerna za kaksne peci oz kotle to je vprasanje.
In drugo vprasanje koliko je smotrno kurit s taksnim lesom, ki ni pod 20%

Zimonem ::

fikus_ je izjavil:

Predi, ta "recept", da bukev posekaš pred listenjem, preverjeno deluje, ker listi potegnejo precej vlage iz drevesa in so cepljena drva že dovolj suha za kurjenje v jeseni.

Za kurjenje se priporoča pod 20% (vir navodila za peč) vlage v lesu. Sem nekajkrat meril (vprašanje, kako točno), ampak je 20% vlage precej, se na začetku in po vsakem nalaganju precej belo kadi, pod 15% je drugačen dim.

Problem z merjenjem je da bolj ali manj meriš površinsko vlažnost , katera zunaj precej niha. Za pokrita drva pa zgornji recept dovolj dobro drži.

jest10 ::

fikus_ je izjavil:

Sem pa tudi slišal za varianto poseka avgusta in naj bi bila drva v jeseni dovolj suha?!?!

So suha ja. Če so v sušilnici.

Baja ::

Zimonem je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Problem z merjenjem je da bolj ali manj meriš površinsko vlažnost , katera zunaj precej niha. Za pokrita drva pa zgornji recept dovolj dobro drži.

meriš tako, da razkalas par drv, zmeris vlago na razkalani stranici in vzameš povprečje.

Zimonem ::

Pička materina spet en pameten od amena pa cepilca videl ni. Če je zunaj megla se bo razklan ravno tako ovlažil. Ko piha veter bo pa kazal takoj precej drugačno vlago. In v sredi precej bolj vleče vlago kot na obodu.

feryz ::

Saj se ne meri na površini, ampak se igle zabije v les.
Tako da pič... mat... odpade. Ni potrebe po njej.

Bud_Bundy ::

-vzameš poleno, stehtaš,
-daš v pečico za en dan, stehtaš
-sušiš in tehtaš, dokler se teža ne spreminja več
-razlika v teži je količina vlage

Tako jaz merim žito, drva pa vem, da se pripravlja za 2 leti v naprej.

Magic1 ::

Vzameš motorko, prerežeš eno debelejšo poleno in nato zmeriš vlago. Ali sekiro in jo precepiš... Načeloma lahko izmeriš tudi s multimetrom.
Magic

Sem meril vlago na novo precepljenem polenu, tako da je to bila sredina. Kako točen je pa merilec vlage, pa ne vem. Vem da je pri izmerjeni vlagi okrog 20% še precej bel dim.
Po nekaj dneh vlaznega vremena so drva od zunaj bolj vlazna, kot na sredini.
Sem že večkrat podrl bukev pred olistanjem, ko je listje pognalo, je bil les precej suh. Deluje! Drva scepiš, zloziš, pokrijes, v jeseni so primerna za v peč.

val46 ::

Ma svašta! Najboljše da đe pri žaganju drevja nosite vsako poleno preden ga daste v peč, na laboratorijske preiskave. Drži se tega, da maš drva za dve leti v naprej, ali vsaj eno leto v naprej razžagane vsaj na meterce in ne bo nobenih težav. Mislim res kam je prišla ta današnja družba?

Ce ne verjamete pa nič! Iz prve roke pravim, da deluje. Tako podrta bukev prej ozeleni, kot še rastoče, listje posrka vlago in je les precej suh.

Ti pa kar susi bukova drva dve leti. Če ne bos imel pokrita, bodo v tem času strohnela.

A je tako težko pokrit?

Kdo pravi, da je tezko pokrit?!

Neki fikus.

IL_DIAVOLO ::

Seveda se podira jeseni, ko listje odpade, ampak taka drva nikakor niso dovolj suha za tekoco zimo. Še zdaj so imela neke vlage v sebi in je minilo cca 6 mesecev.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

jest10 ::

Če sušiš na primerni lokaciji(dobro pod streho, sončna stran), je za bukev dovolj eno poletje. Torej zimsko podiranje, da je v jeseni istega leta ok za kurjenje.

V teh skladovnicah, ki se jih ponavadi vidi, ko so minimalno pokrite in drva opere vsak dež z minimalnem vetrom, pa res rabijo vsaj 2 leti, pa še takrat vprašanje, kako je z njimi>:D

PacificBlue ::

Načeloma je fajn, da imaš drva pripravljena za dve sezoni, da ne kuriš po nepotrebnem vlažne.
I’m out.
:3

Govora je o podiranju bukev spomladi, pred ozelenitvijo! Bukev podreš navzdol, pustiš veje, da ozeleni oz. požene liste (kar se zgodi hitro, še preden ne podrte bukve poženejoi liste), ti listi porabijo večino vlage, ko se posušijo, narediš drva, zložiš in pokriješ, v jeseni so dovolj suha za kurjenje.
To sem že večkrat naredil in deluje.
Ali moram še narisat, da boste razumeli?!

Legende, merili bi vlažnost polen.

joez7 ::

Bukev. Podreš, razrežeš in scepiš. Bolj ko je mokra lepše se cepi. Od podiranja do cepljenja je idealno prej kot v 10tih dneh. Pol pa zložit v klaftro in pokrit - ostalo naredi narava.
Vsaj tak smo delali pred 40 leti. Sedaj pa SE in TČ (vmes pa daljinsko). :).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

So taki, ampak ne vem kako si prišel do tega sklepa tukaj.
Če si maher vzameš poleno v roko, potežkaš, potipaš, poovohaš. Samo ena opcija je dovolj, da veš kje si z vlago.

Za letos je že prepozno, bukev je že pognala listje, lahko pa naslednje leto naredimo test, bom pravočasno podrl bukev in izmeril blago sveže in ko se bo listje posušilo še eno merjenje vlage, da se vidi razlika.
Spomnite me.

val46 ::

Ti kar če se ti da s tem ukvarjat. Jaz že vsaj 30 let podiram drevesa v jesensko zimskem času in jih potem imam na meterce zložene vsaj do naslednje zime, morda do druge in nism nikdar imel težav s kurjavo ali slabim izkoristkom drv. Pa nisem nikdar rabil merit neke vlage v polenih ne nič. Edino kar res pazim je to, da kar je hrasta razžagam, razkoljem in pustim na dežju, da ga spere. In to je vse. Ostalo pa v taso in pokrit s "cerado".

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sekanje drv/uporaba cepilca (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16119506 (13877) val46
»

Se splača nakup gozda za ogrevanje? (strani: 1 2 3 4 )

15725151 (20375) energetik
»

Kaj narediti s kmetijsko parcelo? (strani: 1 2 3 )

13417966 (13175) kuall
»

Kurjenje v vasi

397530 (4671) noraguta
»

idiotska država in biomasa (strani: 1 2 )

5118895 (16596) gruntfürmich

Več podobnih tem