» »

Penzija - po novem 40 zaporednih let?

Penzija - po novem 40 zaporednih let?

««
8 / 11
»»

gen Maister ::

redtech je izjavil:

Točno tako je v komunizmu, ni važno koliko boš vplačal ali koliko let boš delal, na koncu bodo vsi dobili minimalca ali 50 EUR več.

NE! Nisi dobro razumel??
Pri 1900 bruto je zajamčena penzija! Za nekaj 100 bruto več boš morda dobil 50€ več!!? To/tu je zadeva (dokaj) linearna!!

Totej, 2000k bruto/mesec, 40 let!!

Za 3000 bruto, ali pa več, celo 5k bruto pa zadeva (sedaj) ni linearna, verjetno bolj strma....
Tako je za enkrat! Se bo pa tudi to še spremenilo, verjetno.... Samo ne pozabite, da gre tukaj samo za 1 steber!! Imeli pa naj bi tri!?
Za izbrise Utk, Gorečihkač, harmonikarjev in drugih, ki teme svinjajo spolitiko

bosto ::

Janša je imel že 3x vlado, pa nobene pokojninske reforme. Ne vem zakaj jamrat sam čez taleve, tadesni isto ne naredijo nič resnega.

En sistem k je mal bolj pošten je tole
Notional_defined_contribution

Poenostavljeno:
Penzija = Kolikor si plačal penzionistom med delovno dobo/ pričakovana življenjska doba.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bosto ()

bosto je izjavil:

Janša je imel že 3x vlado, pa nobene pokojninske reforme. Ne vem zakaj jamrat sam čez taleve, tadesni isto ne naredijo nič resnega.

Poenostavljeno:
Penzija = Kolikor si plačal penzionistom med delovno dobo/ pričakovana življenjska doba.

No, tole z Janšo, pa kolikor ga sam ne maram, ni čisto res. Se je tudi Golobček ujel že v to zanko. Janez je zaustavil (nadaljne) padanje penzij. Je sam Papež potrdil! :))

gen Maister je izjavil:

bosto je izjavil:

Poenostavljeno:

No, tole z Janšo, pa kolikor ga sam ne maram, ni čisto res. Se je tudi Golobček ujel že v to zanko. Janez je zaustavil (nadaljne) padanje penzij. Je sam Papež potrdil! :))

Kako pa? Saj se sistem nikoli resno ne spremeni. Mal se poveča/zmanjša št. let potrebnih za penzijo in ministri še vedno vsako leto določajo % . Ja, če to v startu postaviš dovolj nizko pol zdrži več časa.

3p ::

bosto je izjavil:

Kako pa? Saj se sistem nikoli resno ne spremeni. Mal se poveča/zmanjša št. let potrebnih za penzijo in ministri še vedno vsako leto določajo % . Ja, če to v startu postaviš dovolj nizko pol zdrži več časa.

Večina evropskih držav se zadolžujejo za penzije. Hkrati je praviloma, ko pride do odločanja o reformi penzij, povsod upor. Trenutno imajo nemci temo spet v delu in ena opcija je ravno ta NDC sistem... Kaj se bo zgodilo, pa je vprašanje.

No, hkrati zadolženost teh držav raste preko 100% BDP. In v nekem trenutku bojo težave in reforma več ne bo vprašanje politične volje ampak "biti ali ne biti" (bankrotirati ali ne).

3p je izjavil:

bosto je izjavil:

Večina evropskih držav se zadolžujejo za penzije. Hkrati je praviloma, ko pride do odločanja o reformi penzij, povsod upor. Trenutno imajo nemci temo spet v delu in ena opcija je ravno ta NDC sistem... Kaj se bo zgodilo, pa je vprašanje.

No, hkrati zadolženost teh držav raste preko 100% BDP. In v nekem trenutku bojo težave in reforma več ne bo vprašanje politične volje ampak "biti ali ne biti" (bankrotirati ali ne).

No saj vem to. NDC so naštudirali Švedi, v začetku 90ih. Dejansko so ga pa implementirali okoli leta 2000 ko so dobili brco od EU ...

Odpor ne čudi:
Po NDC je penzija .. majhna, morda 50% plače, je pa recimo fiskalno vzdržna.

Zgodovina sprememb…

Alcarinnn ::

3p je izjavil:

bosto je izjavil:

Seveda je upor... to pa zato ker sindikati in neumen folk...

Ampak problem je da večino kar politika predlaga ni dejanska rešitev problema ampak samo prestavitev težave za XY let naprej... to pa je brezveze... to pa se pol ne strinjamo ne mi mladi, ne oni stari, ker stari bi bili na slabšem, mladi pa bi spet se morali s tem ukvarjat čez 15 ali 25 let...

solatko ::

fikus - Tebi ni jasno, da se šteje povprečje - nekaj penzionistov, ki koristijo sistem malo dlje, ne pomeni v masi nič. Koliko jih umre preden sploh stopijo v pokojninski sistem, koliko jih konča status upokojenca v petih - desetih letih. Moja mama je koristila status 45 let, moja žena pet, oče 5, brat 4 in pol, stric 6, en batranec 2,...... Povprečje samo v naši družini je okoli 10 let. 5 sodelavcev v moji zadni firmi ni dočakalo penzije z okoli 35 let delovne dobe, ogromna večina jih je šlo prej, kot v 8. letih....
Delo krepa človeka

redtech ::

Kaj so pa vzroki za prezgodnje smrti, kap, rak?

solatko je izjavil:

fikus - Tebi ni jasno, da se šteje povprečje - nekaj penzionistov, ki koristijo sistem malo dlje, ne pomeni v masi nič. Koliko jih umre preden sploh stopijo v pokojninski sistem, koliko jih konča status upokojenca v petih - desetih letih. Moja mama je koristila status 45 let, moja žena pet, oče 5, brat 4 in pol, stric 6, en batranec 2,...... Povprečje samo v naši družini je okoli 10 let. 5 sodelavcev v moji zadni firmi ni dočakalo penzije z okoli 35 let delovne dobe, ogromna večina jih je šlo prej, kot v 8. letih....

Tako, ampak mene zanima zakaj si potem ti proti temu da bi računi bili individualni in bi se dedovali... Takrat bi se točno videlo koliko kdo vplača in koliko porabi...

imagodei ::

Kere buče: Penzije menda ne bo, ker se je hodilo v šolo do tridesetega leta; rodnost je premajhna; ne bo prihodkov, zaradi premajhnega števila zaposlenih ljudi ...

Kako to, da je ob bistveno manjši zadolženosti Evropi uspevalo, da so imeli po WWII pa tja do poznih 90. let urejen in vzdržen sistem pokojnin (Pustimo Jugoslavijo in kasneje Slovenijo), brez neprestanega jamranja, kako se bo sesulo vse od pokojninskega sistema, do zdravstvenega sistema, šolstva, vrtcev in ne vem česa še...?

Newsflash: Poglejte obdavčitve plač in dobičkov npr v (Zahodni) Nemčiji do poznih 90-ih! Če bi danes v Sloveniji kdo predlagal take davke kot so jih imeli v 90-ih letih v Nemčiji, ga obtožijo za največjega komunista po Karlu Marxu! Bolj kot greš nazaj, v 80., 70. leta, višja je obdavčitev. Ne samo v Nemčiji, tudi v drugih državah na Zahodu. In glej ga zlomka(!): pomanjkanja ni bilo, bil je čas družbenega in tehnološkega razcveta, polagali so se temelji informacijski tehnologiji, računalništvu, internetu, telekomunikacijam... Pa dohtarjev je bilo na pretek, takisto medicinskih sester! Pa ljudje so v pokoj hodili pri 50., 55., 60. letih!

Jap, davki, moji dragi... Verjamem, da nikomur ni všeč dajat od svoje plače; ampak včasih so pač MNOGO več prispevali bogati. Danes so si pa globalno davčno sliko preuredili na tak način, da dejansko ena država težko solira in uvaja višje davke na dobičke. Tako da ni nobenih izgledov, da bi neka Slovenija obdavčevala bogate in s tem nafilala pokojninsko blagajno (in še kakšno drugo tudi). Samo pač toliko, da veste, zakaj je bilo včasih za vse dovolj.

Tako pač je: če ni treba sitih futrat, lačnih v državi ni.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

• spremenil: imagodei ()

delavec44 ::

Meni gre pri trenutnem sistemu najbolj na živce, da umreš pred upokojitvijo in gre ves vplačan denar adijo. Neka vzajemnost ali kaj.

Sem takoj za, da vsak varčuje zase.

delavec44 je izjavil:

Meni gre pri trenutnem sistemu najbolj na živce, da umreš pred upokojitvijo in gre ves vplačan denar adijo. Neka vzajemnost ali kaj.

meni gre zraven tega še nateg izračuna oz odmere višine pokojnine... ki je sleparski in dejansko nagrajuje one na minimalcih cel lajf vs one ki imajo ves čas malo nad... dobijo pa obojni enako plačajo pa različno... KAKŠEN NATEG.

Ja, saj če bi vsak zase varčeval, to avtomatsko odpade.

tony1 ::

imagodei je izjavil:

Kere buče: Penzije menda ne bo, ker se je hodilo v šolo do tridesetega leta; rodnost je premajhna; ne bo prihodkov, zaradi premajhnega števila zaposlenih ljudi ...

Kako to, da je ob bistveno manjši zadolženosti Evropi uspevalo, da so imeli po WWII pa tja do poznih 90. let urejen in vzdržen sistem pokojnin (Pustimo Jugoslavijo in kasneje Slovenijo), brez neprestanega jamranja, kako se bo sesulo vse od pokojninskega sistema, do zdravstvenega sistema, šolstva, vrtcev in ne vem česa še...?

Newsflash: Poglejte obdavčitve plač in dobičkov npr v (Zahodni) Nemčiji do poznih 90-ih! Če bi danes v Sloveniji kdo predlagal take davke kot so jih imeli v 90-ih letih v Nemčiji, ga obtožijo za največjega komunista po Karlu Marxu! Bolj kot greš nazaj, v 80., 70. leta, višja je obdavčitev. Ne samo v Nemčiji, tudi v drugih državah na Zahodu. In glej ga zlomka(!): pomanjkanja ni bilo, bil je čas družbenega in tehnološkega razcveta, polagali so se temelji informacijski tehnologiji, računalništvu, internetu, telekomunikacijam... Pa dohtarjev je bilo na pretek, takisto medicinskih sester! Pa ljudje so v pokoj hodili pri 50., 55., 60. letih!

Jap, davki, moji dragi... Verjamem, da nikomur ni všeč dajat od svoje plače; ampak včasih so pač MNOGO več prispevali bogati. Danes so si pa globalno davčno sliko preuredili na tak način, da dejansko ena država težko solira in uvaja višje davke na dobičke. Tako da ni nobenih izgledov, da bi neka Slovenija obdavčevala bogate in s tem nafilala pokojninsko blagajno (in še kakšno drugo tudi). Samo pač toliko, da veste, zakaj je bilo včasih za vse dovolj.

Tako je. Podobno je bilo v 50ih z ZDA: najboljši časi za državo so bili časi, ko so bili najbogatejši (najvišji doh. razred je bil 400k USD letnega prihodka) najbolj obdavčeni.

tony1 je izjavil:

imagodei je izjavil:

Tako je. Podobno je bilo v 50ih z ZDA: najboljši časi za državo so bili časi, ko so bili najbogatejši (najvišji doh. razred je bil 400k USD letnega prihodka) najbolj obdavčeni.

Seveda, samo 400k takrat je like what 3 mil danes? Še več mogoče?

Point je da verjetno bi, če bi naredili glasovanje bila večina za davek na nepremičnine ko je tvoja skupna vrednost like 1mil+ ali 2mil+ sploh če uvedemo avtomatsko letno usklajevanje z inflacijo...

Ampak to nekaterim recimo tu ne bi bilo prav ali preveč...

Čim je sistem penzij odvisen od višine obdavčitve bogatih (ki sploh ne hodijo v službo), je že v osnovi sfaljen.

Davek na nepremičnine od 1mil+ skupno je meni čisto kul. Samo kaj ko bo potem pobranega "premalo" denarja. Saj menda je cilj, da se obdavči tiste z 10+ nepremičninami, ki z njimi špekulirajo?

pujsekpepe ::

MojsterX je izjavil:

Penzij NE BOSTE dobili, ker:
1. rodnost je premajhna in ne bo prihodkov, zaradi premalo število zaposlenih ljudi
2. ker bo premalo zaposlenih ljudi v privat sektorju kar pomeni javni fikusi sam paratizirajo državni proračun, namesto da bi kaj ustvarjal na dodani vrednosti in ustvarjali nova produkcitvna delovna mesta.
3. Na tisoče in tisoče ilegalnih migrantov prihaja v Evropo in zažirajo socialni sistem z NEDELOM in celo-življenskem uživanju v free money of sociale in bonitet. Če nič nimaš, ti vse pripada zastonj.

Pozabljas se AI ki bo pometla z white colarji.

Sicer pa vse po tockah. Delat se ne splaca razen ce ne prijemas med 5-10 k v eu. Nasprotno bolje da zdis na sociali pa uzivas tolikor let kolikor imas pol pa gres in “poljubis drevo”:)

delavec44 je izjavil:

Čim je sistem penzij odvisen od višine obdavčitve bogatih (ki sploh ne hodijo v službo), je že v osnovi sfaljen.

Davek na nepremičnine od 1mil+ skupno je meni čisto kul. Samo kaj ko bo potem pobranega "premalo" denarja. Saj menda je cilj, da se obdavči tiste z 10+ nepremičninami, ki z njimi špekulirajo?

Seveda to pravijo da je namen, ampak v resnici pa je skrivni namen kaznovati tiste ki imajo flet + vikend ali pa hišo + flet, da bog ne daj ne bi kaj preveč zapustili lastnim potomcem ampak čim več morali dat stran državi ali drugim ki si drugače niso sposobni pridelat.

Blinder ::

Nekoč se je dalo it po OŠ pri 15 letih delat v fabriko. In se pri 55 upokojit. Ljudje in zakoni še danes imajo to mentaliteto, da šteje samo delovna doba. Kao jaz sem 40 let delal in zdaj mi pripada denar.

Meni je zanimivo, da ni ravno obratno. Nekje v nekem paralelnem univerzu se študentska leta šptejejo dvojno za penzijo. Človek, ki pri 20 letih dela, ima denar, ima pičke, se lahko važi, ko plača runde v baru, medtem ko njegovi vrstniki, ki so na faksu, so neka semena, za katere se ne ve, ali bo sploh kaj iz njih.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i5-14400f rtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

enavlaka ::

55 ? Kaj ti kadiš? Policaji so bili že pred 40 v penziji.

Slovenski kapital je v preteklosti zbil vplačila v pokojninsko blagajno za polovico, Zato denarja ni.
Letos je dal ponovno idejo, da so preobremenjeni..

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: enavlaka ()

fikus_ ::

solatko je izjavil:

Tvoj vzorec je premajhen za povprečje, ZPIZ ima veliko več podatkov.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

DamijanD ::

delavec44 je izjavil:

Kako točno bi bilo pri individualnem varčevanju rešen "problem", ko bi nekdo imel "nesrečo" in živel precej dolgo in bi mu zmanjkalo denarja?

DamijanD je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Kako točno bi bilo pri individualnem varčevanju rešen "problem", ko bi nekdo imel "nesrečo" in živel precej dolgo in bi mu zmanjkalo denarja?

A ni to problem dejansko individualen problem in (če že) problem družine take osebe? Zakaj bi bil to vsedržavni problem?

A ni bistvo potomstva, med drugim ravno tudi skrb za starejše v neugodnih primerih, kot je bilo to že tisoče let? Zakaj takšna nuja razbiti družinsko celico in vrednost, po drugi strani pa silit v kolektivistični sistem penzij...

deepsick ::

Menda je vzdržalo nekje 150 let od uvedbe v Evropi - kako dolgo bo, ne vem, bomo sami deležni tudi tega konca? Nič ni trajno, izgleda, se da tudi brez in v Evropi si radi sami nakopljemo vse vrste težav, četudi bi bilo čisto v redu brez njih in so očitno izven našega konteksta in vpliva. V AI rešitve, niti kakšne druga, pa tako ne zaupamo, če niso ekstremno obdavčene :D

delavec44 je izjavil:

Saj imaš TRI stebre!! Načeloma.
Samo vsi govorijo, razpravljajo in blebetajo samo o prvem, kot da bi bil ta edini!??

Res čudno!!? 8-O

deepsick ::

Mislim, da ni bilo vprašanje glede drugih dveh (ali treh... stotih...) stebrov ampak prvem.

bosto je izjavil:

Saj ne rabiš 'resnih sprememb'!?
Sistem se spreminja počasi, v eno ali drugo stran. Pozitivno ali negativno.... Včasih malo hitreje, drugič malo počasneje....
To, kaj je počasi, ali hitreje je zelio relativno.
'Resne spremembe' ponavadi primašajo hude/večje pretrese.

gen Maister je izjavil:

bosto je izjavil:

Saj ne rabiš 'resnih sprememb'!?
Sistem se spreminja počasi, v eno ali drugo stran. Pozitivno ali negativno.... Včasih malo hitreje, drugič malo počasneje....
To, kaj je počasi, ali hitreje je zelio relativno.
'Resne spremembe' ponavadi primašajo hude/večje pretrese.

Jah, seveda bi bil prehod relativno počasen, sam nov sistem, "resna sprememeba", se pa lahko naenkrat uzakoni.
Švedi so menda prehod na NCD delali ene 16 let. Italjani jo pa delajo že 30+ let .

Zgodovina sprememb…

karafeka ::

gen Maister je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Saj imaš TRI stebre!! Načeloma.
Samo vsi govorijo, razpravljajo in blebetajo samo o prvem, kot da bi bil ta edini!??

Res čudno!!? 8-O

Saj tudi za drugi steber moraš čakati do penzije, pa še takrat si ne moreš vsega izplačat, brez da bi moral plačat dohodnino.

nejc_nejc ::

Vprašanje je, koliko delovno aktívnega prebiválstva je v stanju varčevati sam zase?
malo
več kot polovica
vsi

To je (nažalost) odvisno od višine rednega prihodka in če sploh je.

nejc_nejc je izjavil:

Vprašanje je, koliko delovno aktívnega prebiválstva je v stanju varčevati sam zase?
malo
več kot polovica
vsi

Odvisno... Če živiš sam zase in imaš slabo plačo potem bolj ne kot ja (še vedno bi lahko dobil namesto v skupno blagajno na individualni račun ZPIZ svojo prispevek za penzijo in bi se compoundalo z obrestno, obrestnim računom...)

Če pa živita 2 skupaj pa bi brez otrok skoraj morala bit v stanju nekaj prihranit, tudi če sta na skoraj minimalcih...

nejc_nejc je izjavil:

malo
več kot polovica
vsi

1/3 pod pragom revščine, torej ti ne
Najpogostejša plača, minimalec, ti tudi ne

Kaj ti ostane ?

enavlaka je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

malo
več kot polovica
vsi

Kaj ti ostane ?

ne štekate:
mentaliteta ljudi z bruto kešom v roki
torej država mora pobirat, prisilno, drugače maš še večje sranje

Bizkit45 ::

Ni res. Sedaj nimaš izbire, ti vzamejo, če bi dobil bruto jo imaš. Vplačuješ ali pa zafuraš vse, sam ne pol jokat ko zboliš.

nejc_nejc je izjavil:

enavlaka je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

malo
več kot polovica
vsi

Kaj ti ostane ?

ne štekate:

To se jaz strinjam, kar je problematično je to da ni na ZPIZu računa s tvojim imenom kamor bi se prijavil z davčno in pogledal koliko keša si vplačal in kak je donos v ETFjih in izračunal potem predikcije pri podobnih donosih povprečja 30 let itd...

Bizkit45 je izjavil:

Ni res. Sedaj nimaš izbire, ti vzamejo, če bi dobil bruto jo imaš. Vplačuješ ali pa zafuraš vse, sam ne pol jokat ko zboliš.

Kot brezposeln brez, da si prijavljen na zavodu, te zdr. zavarovanje pride 40€.

Bizkit45 je izjavil:

to je res, samo,
kaj boš potem, ko jih boš imel veliko brez vsega in bodo za delo nezmozni zaradi starosti?
drugo je upravljanje s strani "znastvenikov" itd

@enavlaka statiskika pravi drugače...

cca 1.09 M zaposlenih
pod pragom cca 40.000
minimalc cca 155.000

pujsekpepe ::

enavlaka je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

malo
več kot polovica
vsi

Kaj ti ostane ?

Bitkojnerji, trgovci, preprodajalci drog zupani…z obicnim pa tiud nadpovprecnim sihtom ne bos mogu nic. Aja mas se prostitutke pa OF punce

Alcarinnn je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

enavlaka je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

malo
več kot polovica
vsi

Kaj ti ostane ?

ne štekate:

To se jaz strinjam, kar je problematično je to da ni na ZPIZu računa s tvojim imenom kamor bi se prijavil z davčno in pogledal koliko keša si vplačal in kak je donos v ETFjih in izračunal potem predikcije pri podobnih donosih povprečja 30 let itd...

Sam da bo jasno: kar se plačuje v prvi steber gre za izplačilo penzij trenutnim upokojencem. Tukaj ni nobenega donosa. Nobenega šparanja za "mojo penzijo" .

Vplačevanje kot individualno investicijsko varčevanje za penzijo, to naj bi bil drugi steber.

nejc_nejc je izjavil:

Bizkit45 je izjavil:

to je res, samo,
kaj boš potem, ko jih boš imel veliko brez vsega in bodo za delo nezmozni zaradi starosti?
drugo je upravljanje s strani "znastvenikov" itd

@enavlaka statiskika pravi drugače...

cca 1.09 M zaposlenih
pod pragom cca 40.000
minimalc cca 155.000

https://lider.si/320-000-slovencev-ogro...

cca 1.09 M zaposlenih
pod pragom cca 40.000
minimalc cca 155.000

Torej 200k ki ne more nič na 1 mil upokojencev, ki majo komaj za kruh.
Kdo bo kaj našparal ?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: enavlaka ()

DamijanD je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Isto kot bo pri meni pa še komu drugemu. Mogoče celo pri vseh čez par let, ko sistem propade. Pametno investiraš in glavnica ostane nedotaknjena, živiš od "obresti".

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

Blinder ::

Ideja v štartu je, da bi človek sam managiral svoja vplačila zato, da bi iz tega dobil ven več denarja. In ta ideja je napačna, ker je v nasprotju z interesom kolektivnosti. Isto kot ljudje, ki bi se z BTC rad okoristili nad ostalimi. Ali pa kot se danes dogaja, folk porabi 40k za nov električni avto, cestno takso pa mu plačajo ostali. Ali 30k za avto z manj kot 1.33 motorjem turbo, cestne takse plača tistih bogih subvencioniranih 60 €
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i5-14400f rtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

nejc_nejc je izjavil:

malo
več kot polovica
vsi

V USA zgleda večina. Smo mi bolj neumni?

Bizkit45 ::

delavec44 je izjavil:

DamijanD je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Isto kot bo pri meni pa še komu drugemu. Mogoče celo pri vseh čez par let, ko sistem propade. Pametno investiraš in glavnica ostane nedotaknjena, živiš od "obresti".

In nekdo, ki mu država pobere vsak mesec 2-3k, naj potem še špara? Ima najvišje davke, najvišje cene vrtca, najvišjo obrestno mero za nepremičnino. Tak naj dodatno še zategne pas, pa malo našpara na stara leta, ker ve da tista 2-3k davka ne gresta za njega..pa se vam to zdi normalno? Ali celo moralno? Bolano je to!!!

karafeka je izjavil:

Bizkit45 je izjavil:

Kot brezposeln brez, da si prijavljen na zavodu, te zdr. zavarovanje pride 40EUR.

Tudi če si prijavljen na zavodu, te pride 40EUR. Plus 40EUR dopolnilno + 6EUR za oskrbo.

Verjetno si mislil reči, če si na socialni ali prejemaš nadomestilo, potem te ne pride.

Bizkit45 je izjavil:

delavec44 je izjavil:

DamijanD je izjavil:

delavec44 je izjavil:

In nekdo, ki mu država pobere vsak mesec 2-3k, naj potem še špara? Ima najvišje davke, najvišje cene vrtca, najvišjo obrestno mero za nepremičnino. Tak naj dodatno še zategne pas, pa malo našpara na stara leta, ker ve da tista 2-3k davka ne gresta za njega..pa se vam to zdi normalno? Ali celo moralno? Bolano je to!!!

Normalno da ne. V moji ideji se ZPIZ prispevek seveda ne plačuje več. Trenutno je pa žal tako.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

Blinder je izjavil:

Ideja v štartu je, da bi človek sam managiral svoja vplačila zato, da bi iz tega dobil ven več denarja. In ta ideja je napačna, ker je v nasprotju z interesom kolektivnosti. Isto kot ljudje, ki bi se z BTC rad okoristili nad ostalimi. Ali pa kot se danes dogaja, folk porabi 40k za nov električni avto, cestno takso pa mu plačajo ostali. Ali 30k za avto z manj kot 1.33 motorjem turbo, cestne takse plača tistih bogih subvencioniranih 60 €

Kar nekaj nabijate in NABIJATE kot norc v kovačnici! Veš čemu se reče norc v kovačnici!?? To je tisto kladivo, ki je gnano od vodnega kolesa, tako kakor mlinski kamni! ;)
AJA!??? Vi ne nabijate!?? Vi meljete in meljete kot mlinska kolesa, zrnja pa ni notri!?? :))

NO, stebri so trije; z besedo TRIJE (STEBRI)!!

Zdaj pa začnite razmišljati in uporabljati pamet, če jo imate kaj!?? :)

Ne zdaj tega preveč osebno jemati, ker ni namenjeno samo tebi! 8-)

Vendar, če igraš samo s kmeti, potem to ni več šah, ampak se taki igri reče Dama. Pri šahu se uporabljajo in igrajo tudi druge, močnejše figure, ki ne premikajo samo naprej. ;)

Trije, štirje, pet stebrov. Pa kaj ma veze, če ti skladi nimajo več denarja?

bosto je izjavil:

Alcarinnn je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

enavlaka je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

malo
več kot polovica
vsi

Kaj ti ostane ?

ne štekate:

Sam da bo jasno: kar se plačuje v prvi steber gre za izplačilo penzij trenutnim upokojencem. Tukaj ni nobenega donosa. Nobenega šparanja za "mojo penzijo" .

Vplačevanje kot individualno investicijsko varčevanje za penzijo, to naj bi bil drugi steber.

Saj je jasno, ampak kar je potrebno je treba to spremenit drugače bomo v nenehnih težavah, samo da zdaj mamo unikatno priliko ki je že na pol zamujena da bi nastradali tisti ki so večinsko krivi za to ekr dobivajo penzije ki jih niso vplačali. Beri vrednost DINARJA je danes nič tolarja pa tu tu... in bi lahko vsem tem dali minimalne penzije nazaj oz. socialno pomoč ostalo pa naj plačajo svojci če hočejo ali pa karitas itd...

To pa zato ker prvi ki so šli v penzijo so dobili to gratis in od takrat je luknja...
««
8 / 11
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pokojninska reforma 2023- (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8813442 (11394) zobnik
»

Nižanje pokojnin najstarejši populaciji? (strani: 1 2 3 4 )

15525592 (21315) solatko
»

Zakaj nadure ne gredo v delovno dobo? (strani: 1 2 )

5215376 (12592) solatko
»

Višina pokojnine vs. prispevek ZPIZ (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
6919252 (17798) solatko

Več podobnih tem