» »

Cigare

Cigare

MarkV ::

OPOZORILO: Osebam mlajšim od 15 let odsvetujem branje tega članka.

KAJENJE ŠKODUJE ZDRAVJU. TOBAK UBIJA.
Ta članek in celotna tema NIMATA NAMENA PROPAGIRATI tobačnih izdelkov in z njimi povezanih užitkov. Gre le za izmenjavo izkuženj in pogovor o cigarah med tistimi, ki smo se prostovoljno odločili za ta hobi. Če komu kaj ne paše naj prosim zapusti temo.

Tako, formalnost smo dali skozi, zdaj pa se lahko posvetimo naši temi. V temi o tobaku smo se precej zaklepetali na temo cigar, kar sicer ni spadalo v tisto temo, zato sem se odločil, da odprem novo.

Kratki vedež o cigarah:
Cigara[na wikipediji] je zvitek posušenih in fermentiranih tobačnih listov, zvitih na roko ali na stroj. Tobak za cigare se pridobiva na več krajih po svetu, najbolj pa slovi tisti iz Kube in Dominikanske Republike. Za začetnike se priporočajo tiste iz Dominikanske Republike, saj niso tako močne. Za začetnike je super cigara znamke Macanudo, "model" caffe baron de rotschild. Gre za ročno izdelano cigaro višjega kakovostnega razreda, cene pa se začnejo pri 5€, tako da ni preveč draga. Velikost cigar se miri v colah; velikost prejšnje cigare je 6.5". Drugi pomemben podatek pa je debelina cigare, ki ji v terminologiji pravimo "ring gauge". Ring gauge se meri v 1/64 cole. Tale macanudo ima Ring Gauge 48, kar pomeni, da je njena debelina 0.75 cole.

Cigare delimo na short-filler in long-filler. Short-filler so cigare, ki jih dobimo po trafikah, raznih gostilnah in povsod drugje. Short-filler cigare so zvite STROJNO, niso sestavljene iz čistega tobaka (dodano jim je mnogo primesi), njihovo jedro (filler v terminologiji) pa ni iz celih listov tobaka ampak je iz drobljene mešanice (tobacco blend). Short-filler cigare ne potrebujejo posebnega načina shrambe, so pa manj kvalitetne in kot že omenjeno vsebujejo primesi. Te cigare so ponavadi zelo poceni.

Long-filler cigare so "real stuff". To so ročno zvite cigare, ki jih sestavljajo samo listi tobaka. 100% tobak in nobenih primesi. To so slavne Kubanke in zelo dobre cigare iz Dominikanske Republike. Za te cigare se posebej sortira najboljši tobak, vse pa so skrbno izdelane do najmanjšega detajla. Kot je bilo že omenjeno, je njihova sredica(filler) iz celih listov tobaka. Long-filler cigare potrebujejo posebne pogoje. Hraniti jih moramo pri sobni temperaturi (ali par stopinj nižje), optimalna vlažnost pa je 70%. Če vlažnost pade pod 65% cigare izgubijo olja, ki jim dajejo okus in so praktično zanič, če jih pa hranimo pri visoki vlažnosti pa se hitro pritakne zraven kaka plesen. Za shranjevanje cigar uporabljamo škalico z vlažilcem, ki ji v terminologiji pravimo "humidor". V humidorju tudi staramo prvovrstne cigare, ki so čez kako leto ali dve veliko boljše. Sicer pa stare cigare ni. Pravilno hranjena cigara je pri visoki starosti (tudi 50 let) prava poslastica, ki si jo lahko privošči le redkokdo. Cigare staramo v škatlah španske cedre, kjer se tudi "poročijo" - olja prehajajo z ene cigare na drugo, tako šibkejše postanejo močnejše in obratno - na tak način dobimo univerzalno cigaro.

Zdaj ko vemo kako se delijo cigare in kakšne velikosti so, lahko povemo še nekaj na račun "wrapperja". Ja, še en izraz iz terminologije, uganili ste! Wrapper je ovojni list tobaka in pravzaprav daje celotni cigari okus. Za wrapper izberejo najbolj popolne liste tobaka, brez najmanjše napake, zato da je cigara na zunaj lepa. Zanimivo je, da je 90% cene cigare pravzaprav cena wrapper lista. Wrapper list je lahko:
- claro (oz. cafe); svetla barva
- natural (oz. colorado claro); srednje do temno rjava barva
- maduro; od temno rjave do črne
Bolj temen je wrapper, bolj močna je cigara.

Cigare so sestavljene iz 3 plasi. Wrapper, filler in binder. Prva dva že poznamo. Ali ne? Binder je središčna masa tobaka, ki drži cigaro skupaj. Tobak za prej omenjene dele cigare lahko prihaja iz različnih držav. Če tobak izhaja iz iste države, cigari rečemo puro (cigare s Kube in Dominikanske Republike so puros). Za kajenje cigare moramo imeti čas. Zgoraj omenjeni Macanudo gori približno 30 min, najdaljše in najdebelejše cigare pa lahko celo 2 uri in več.

//

Kako kadimo cigaro?

PRIPRAVA CIGARE
Najprej cigaro vzamemo v roke in jo pogledamo, lahko tudi povohamo vonj tobaka. Opazili bomo, da je en konec cigare zaprt z kapico (če gre za "figurados" cigare je kapica kake druge oblike, npr. piramida, torpedo, itd). Ta del cigare se imenuje glava, drugi konec pa je noga. To kapico bomo morali odrezati. POZOR! Na tem koraku lahko popolnoma uničimo cigaro! Režimo le z zelo kvalitetnim rezilom za cigare(giljotino), ali pa z "bullet" rezilom. Nekdo, ki prvič kadi cigaro, najbolje da vpraša prodajalca, da mu odreže kapico (seveda če je v specializirani trgovini, kot je cigarnica v ljubljani), ali pa da mu to stori izkušen kadilec cigar. Rezanje predaleč v cigaro namreč povzroči zoprno odvijanje wrapperja, če pa odrežemo premalo, pa cigara ne bo vlekla. Kapico lahko odrežemo tudi z nožem, vendar mora biti ZELO ZELO oster. Odstranjevanje kapice z zobmi je nesmisel, katerega posledica bo uničena cigara! Preden cigaro prižgemo, lahko parkrat povlečemo neprižgano cigaro in okusimo tobak.

PRIŽIGANJE CIGARE
Cigaro prižgemo lahko z vžigalnikom, če pa smo kupili celo škatlo cigar smo dobili poleg košček lesa(španska cedra). Le ta je namenjen prižiganju cigar. Cedrovina da poseben okus. Izogibajmo se zippotu, ker pušča okus po bencinu. Naj se javi frajer, ki bi z zippotom uničil okus cigari vredni 50€ npr. Cigare ne prižigamo kot cigarete. Držimo jo nekoliko nad ognjem (in ne v njem!!), posledično ima cigara manj zažgan okus. Cigaro držimo nekje pod kotom 45° glede na plamen in jo počasi vrtimo nad njim, tako da se enakomirno prižiga. Zraven tega delamo rahle vleke cigare. Parkrat povlečemo, pogledamo če cigara cela gori. To ponavljamo toliko časa dokler ne gori cela noga. OPOZORILO: cigara naj ne gori kot sveča! To jo bo uničilo. Najboljše, da se plamen sploh ne dotakne cigare.

KAJENJE CIGARE
Po prižigu cigare jo pustimo, da se 1 minuto umiri. Zdaj lahko odstranimo nalepko na cigari če hočemo, vendar ni priporočljivo, ker lahko poškoduje wrapper. Nato vlečemo približno 1x na minuto, nikakor pa ne bolj pogosto kot na vsakih 30 sekund, saj bomo tako pregreli cigaro in bo postala slaba. Dima iz cigar NE INHALIRAMO, temveč zadržimo v ustih, pri tem naj delajo vse mišice v ustni votlini. Dim okušamo in pihnemo ven. Vlečemo dovolj pogosto, da cigara ne ugasne. Frekvenca je odvisna od same cigare in pravega nasveta tukaj ne morem dati. Cigare ne otresamo kot cigaret! Dobro narejena cigara lahko zdrži 4 cm ali več pepela. Ko se nam ga zdi preveč, naredimo par močnih potegov da se cigara segreje, nato jo nežno potrepljamo. Če ogorek ne pade, ni še čas za otresanje. Idealno pa je, če pepel pade sam. Ko cigaro otresemo, jo pustimo, da se nekoliko umiri. Ko pride čas da se od cigare poslovimo, je NE UGASNEMO kot cigareto, temveč jo pustimo v pepelniku, da sama ugasne. Če pa jo že moramo ugasniti na hitro, prej parkrat močno pihnemo v cigaro da jo očistimo dima, sicer začne širiti slab vonj.

Če nam cigara ugasne, jo otresemo, spihamo ven dim in ponovno prižgemo. Upam da se vam to ne zgodi, saj ugašnjena cigara nima več takega okusa kot ga je imela prej.

ŠE PAR OPOZORIL
- cigare kadimo po obroku, nikoli na prazen želodec
- začetnik naj si izbere claro wrapper in cigaro z gorenjem do 30 min
- cigare vsebujejo nikotin in to veliko več kot cigareti, sicer ne inhaliramo, vendar nikotin pronica skozi sluznico. Tako začutimo nikotin iz cigare nekje po 10-15 minutah kajenja.
- sicer so dosti manj škodljive od cigaret, pa še vedno so!
- cigar ne kadimo kot cigarete. Optimalno doziranje je od 1-5 na teden!
- ne kadimo na javnih mestih, ker cigare zelo zadimijo prostor
- ne kadimo v bližini otrok

Ljubitelji cigar iz vsega sveta se združujejo na spletni strani INTERNET CIGAR GROUP, tam je pa tudi dostopen zelo dober FAQ, v katerem bomo zvedli vse in še več o cigarah!

Edit: napake
  • spremenil: MarkV ()

robert512 ::

pa se nekaj dobrih slovenskih sajtov, sicer pa MarkV pohvalno za izcrpno predszavitev !

http://cigare.naspletu.com/
http://www.cigarclub-president.si/

robert512 ::

sicer pa naj sam povem kot zanimivost, da nisem cigaret nikoli kadil. Enkrat v rani mladosti sem poskusil, posledice pa so bile slabost in bruhanje, od takrat nisem nikoli vec probal. Se vec, cigareta mi zelo smrdi in preprosto sovrazim ce jo nekdo zraven mene vlece.

Na cigare pa sem naletel cisto po nakljucju in se takoj zaljubil, kmalu se jim je pridruzil se konjak in podobne pijace (vinjak veno pilon je bozanski poleg dobre cigare !).

Sicer pa je to razvada, ki je dosti neskodljiva. Cigare kadim ze 5 let in sem obcasen kadilec. Vcasih pokadim 3 na teden, zgodi se pa tudi da cel mesec ne pomislim nanje, ker preprosto nimam casa za to (sluzba). Ko pa si vzamem cas zase in si privoscim kako uro za dobro hrano, obvezno sledi se ena ura za cigaro :)

edi123 ::

je kje kakšna cigarnica v okolici Maribora,Ptuja ali pa vsaj na štajerski ?

najbližja mi je ta iz Celja,imajo pa tudi prodajo preko interneta http://www.cigarnicaklemen.si/shop.php?...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tobak (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9655943 (8085) Baja
»

Opera

Oddelek: Loža
71069 (659) draxler
»

Elektronska cigara (?)

Oddelek: Loža
71080 (822) PecenkA
»

Najljubse pivo in cigareti? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15218623 (10713) BCSman
»

Konjak in cigara

Oddelek: Loža
225109 (4562) Blazzz

Več podobnih tem