Forum » Loža » Samofakturiranje
Samofakturiranje

MM123456 ::
Kupcu prodamo izdelek in mu izstavimo račun, kjer si odbijamo DDV in tudi on si ga odbija po prejetem računu. Nato prejmemo od tega kupca dobropis, ki je v bistvu račun. Na računu piše: "Na podlagi 3. odstavka 81. člena ZDDV-1 in 136. člena Pravilnika o izvajanju ZDDV-1 je sklenjen dogovor, da račun oz. bremepis oz. dobropis izstavi kupec v račun dobavitelja - Samofakturiranje. Obveščamo vas, da kupec nima pravica do odbitka vstopnega DDV izkazanega na dobropisu."
Ali imamo pravico do odbitka DDV?
Hvala v naprej za odgovore.
Ali imamo pravico do odbitka DDV?
Hvala v naprej za odgovore.

laguna1 ::
Ne. Je pa celotni potek malce napačno napisan.
1. če vi izdate račun z DDV moreta ta DDV plačat... in ne si ga odbijat, kot navajate ...
2. drugi del pa je razumet, kot da on v vašem imenu in za vaš račun izdaja račun.... to nima nobene veze..
3. od kupca ne morete prejeti za prvotno dobavo dobropisa... dobropis morete izstaviti vi...
1. če vi izdate račun z DDV moreta ta DDV plačat... in ne si ga odbijat, kot navajate ...
2. drugi del pa je razumet, kot da on v vašem imenu in za vaš račun izdaja račun.... to nima nobene veze..
3. od kupca ne morete prejeti za prvotno dobavo dobropisa... dobropis morete izstaviti vi...

MM123456 ::
OK, da bo malo bolj jasno... najprej hvala za odgovor.
Mi izstavimo račun kupcu z obračunanim ddv. Za nas je to izhodni davek, za kupca pa odbitni ddv. Kupec nam nato v našem imenu izstavi dobropis, nam ta dokument znižuje terjatev do kupca, znižuje obveznost za SSV in znižuje realizacijo (tako kot da bi dobropis izstavili mi). Kupec si mora na tem "self-billing" dobropisu zmanjšati vstopni DDV.
Vprašanje je, kaj pa mi, ali na tem dobropisu lahko odbijamo ddv ali ne?
Mi izstavimo račun kupcu z obračunanim ddv. Za nas je to izhodni davek, za kupca pa odbitni ddv. Kupec nam nato v našem imenu izstavi dobropis, nam ta dokument znižuje terjatev do kupca, znižuje obveznost za SSV in znižuje realizacijo (tako kot da bi dobropis izstavili mi). Kupec si mora na tem "self-billing" dobropisu zmanjšati vstopni DDV.
Vprašanje je, kaj pa mi, ali na tem dobropisu lahko odbijamo ddv ali ne?

Jure14 ::
Kaj se je pa prodalo?
Kaj gradbenega?
Je šlo za 76a člen?
Obrnjena davčna obveznost?
Je kupec zavezanec za DDV?
Kaj gradbenega?
Je šlo za 76a člen?
Obrnjena davčna obveznost?
Je kupec zavezanec za DDV?