» »

Metro - vracilo davka

Metro - vracilo davka

SuperBit ::

Pozdravljeni!
Kljub temu, da na forumu obstaja dosti tem z vprasanji, katera cena velja v Metrojevem katalogu, (ali tista, ki je napisana z velikim fontom, ali ona z malim, ki 20% visja) konkretnega odgovora na to nisem nasel.
Vem, da je, preden smo pristopili v Evropsko unijo, veljala nizja cena (MWS si pac dobil nazaj), zanima pa me, kako je sedaj s tem. Kaksen so vase iskusnje...
Jaz sem namrec malo zmeden - pred dvema dnevoma sem prvic odpravil v to trgovino po LCD in sem placal polno ceno, (z MWS, ki je tudi vpisan na racunu). Placal sem na prvi blagajni, skrajno levo, pred placilom sem pokazal kartico... vendar pa mi ni nihce od prodajalcev nicesar omenil glede vracila davka...(nobenega obrazca ali karkoli). Sedaj pa me zanima, ali sem jaz kaj narobe storil, ali bi jim moral kaj reci, ali mogoce pokazati potni list...?
Ne gre se mi sicer, da bi dobil nazaj tistih par evrov - davek od LCD-ja, zanima me zato, ker se nameravam drug teden se enkrat odpeljati tja in si nabaviti prenosnika...tu pa gre ze za vecjo vsoto, in rad bi bil preprican.

BTW
Znanec ki je pred parimi tedni kupil tam pralni stroj je rekel, da je placal nizjo ceno...vendar je ta informacija nezanesljiva...zato me zanimajo vase osebne izkusnje nakupov v Metroju po vstopu v EU.

kanabis ::

Pozabi na vračilo davka v VSEH državah ki so v EU. Tisti kateri ti je rekel drugače, oziroma da je dobil nazaj te je dobro nalagal.
lp
Spoštujem mnenje vsakega, zato spoštuj moje!

SuperBit ::

To se naceloma strinjam s tabo, samo ne smes pozabiti, da tu ne kupujes kot fizicna oseba, temvec kot pravna - podjetnik, za te pa mislim da veljajo drugacna pravila...da davek"placajo" Sloveniji...
Poudarjam, to sem nekje zasledil, povsem mogoce je, da se motim...

roscha ::

Motiš se. Davek ki se ne plačuje v državi nakupa ampak v državi kamor je produkt "izvožen" je edino avto.

Že skoraj 1 leto smo v EU pa ljudem še vedno NAJOSNOVNEJŠE stvari niso jasne. Jao jao.

perci ::

roscha: Pravne osebe in sp-ji, ki so zavezanci za DDV plačujejo DDV pri nas.

SuperBit ::

perci, ali mogoce ves, kaj moram narediti, da bom dobil placani davek nazaj, ali potrebujem kaksen zig podjetja ali kaksen obrazec...

Magician ::

Davka ne boš dobu nazaj vsaj iz Avstrije ne.

Razen seveda če greš v Metro v Rijeko ( Hrvaška ), tam pravjo da pa lahko dobiš nazaj. Ni pa zadeva preverjena.

perci ::

Superbit: Ne, žal ne vem - pokliči na davčno izpostavo.

SuperBit ::

OK, da se stvar enkrat koncno razjasni...v Metroju je možno kupovati stvari po nizji ceni (ceni brez davka). Na ta nacin sem vceraj nabavil prenosnik. Vse kar potrebujete je potrdilo o davcni stevilki, ki so ga (baje) vsa podjetja, sp-ji...itd. dobili lansko leto od dzave. S tem potrdilom greste na informacije (takoj po vhodu desno - vsak dan samo do pete ure) ali pa ga faxirate v trgovino. Potem vam tam (po priblizno desetminutnem preverjanju) izrocijo eno potrdilo, ki ga morate pokazati na blagajni... Tako placate nizjo ceno...nobenega vracanja davka ali kaj podobnega...
Upam, da je stvar zdaj jasna. (tudi vama roscha in Magician 8-) )

perci ::

SuperBit: Da te samo malo popravim, naj povem, da tisto potrdilo o katerem govoriš, ni potrdilo o davčni številki ampak o mednarodni identifikacijski številki za DDV, ki pa je res sestavljena iz prefiksa SI in davčne številke.

Sklepam pa, da mora biti račun, ki ga boste dobili, izdan v skladu z Zakonom o DDV, kar pomeni, da mora vsebovati zahtevane elemente - drugače ne boste mogli odšteti vstopnega DDV.

roscha: eno opravičilo SuperBitu bi bilo na mestu, se ti ne zdi?

Magician ::

Hja če lahko kopuješ po nižji ceni vendar nekdo mora plačati DDV ?!? Ga potem kasneje plača podjetje oz. samostojni podjetnik preko katerega kupiš ceneje ?!? Kako je to urejeno ?
Kako je z izposojo kartice od druge osebe ( samostojnega podtjetnika ) ? Zaenkrat je to šlo brez komplikacij, je zdaj kaj drugače ?

Še nekaj, kaj moraš potem pred vsakim nakupom opravizi formalonosti pri informacijah, da dobiš potrdilo, ali je to enkrat narejeno in "drži" celo leto ?

Brane2 ::


Pravne osebe in sp-ji, ki so zavezanci za DDV plačujejo DDV pri nas.


Si ziher ? Sem kar nekajkrat preletel zakon o DDV, pa se ne spomnim nič takega...
On the journey of life, I chose the psycho path.

roscha ::

@perci

Opravičevanja ni in ga ne bo.

Kaj mutite v Metroju mi ni jasno, še vedno pa velja kar sem napisal. DDV se plača v državi nakupa (razen avtomobilov), pa če si fizična ali pravna oseba. Pika.

Če ni tako prosim link na URADNO obrazložitev.

SuperBit ::

perci: hvala za popravek, res je, da se nisem poglobil v oni list.
Magician: glede onega potrdile ne vem, koliko casa je veljavno...na njem je sicer datum, vendar nikjer ne pise, do kdaj velva, po tem sklepam, da velja ali v nedogled, ali pa samo za enkrat. (nagibam se k drugi moznosti:\ ) Glede izposoje karcic ti ne bi vedel veliko povedati, ker tega nisem pocel, glede tega, kdo placa davek pa tudi ne... Lahko pa sporocim, ce ga bom moral kasneje placati...do bo se ti vsem jasno.
roscha: Metro ni ravno obicajna trgovina...saj ves, izjeme potrjujejo pravilo:) Uradne obrazlozitve nimam, in je ne mislim iskati zato, da bi tebe zadovoljil, ce pac ne vrjames, ne vrjames...jaz zaradi tega ne bom nic slabse spal... Nikoli nisem rekel, da ne se davka ne placuje, rekel sem samo, da se ga Avsriji ne...

Magician ::

Tkole je določeni artikel dobiš v trgovini ceneje, vendar boš moral slej ko prej pri nas v SLO plačati DDV.

Zdej ali od gor k nam pošiljajo to mesečno ali pa boš poravnal DDV na koncu leta, ko ti bo davčna uprava poslala ogromno položnico iz nakupov Metroja. DDV se ne boš izognil nikoli !!!

SuperBit ::

Cisto mozno...se ne bom sekiral...tudi, ce bi placal z davkom bi bila stvar mnogo cenejsa kot v Slo. Bomo videli, pa vam sporocim...

NiggerBob ::

ne razumem, kaj kaj komplicirate, kaj vam ni jasno.

Se bom potrudil napisat kratko in jasno obrazložitev sistema DDV, ji je v praksi zelo pravičen in zelo enostaven:
- vse firme in s.p., ki SO (-smo) davčni zavezanec za DDV, imajo pravico odbijat vstopni DDV. To v praksi pomeni, da npr. moja firma mesečno proda za 960.000 Sit izdelkov končnim kupcem. Teh 960.000 Sit je sestavljenih iz 800.000 cene za izdelke + 20% DDV (od osnove 800.000 Sit) kar znese 160.000 Sit DDV-ja. 800.000 Sit + 160.000 Sit = 960.000 Sit.
Ker je firma končnim kupcem zaračunala 160.000 Sit DDV-ja, ga je dolžna nakazati državi.
Firma je davčni zavezanec, zato ima pravico odbijat vstopni DDV in ker je npr. firma kupila v Sloveniji računalnik za 240.000 Sit (200.000 Sit osnove + 20% DDV, 40.000 Sit), ima pravice teh 40.000 Sit davka (ki ga je plačala pri nabavi računalnika) ODBITI (=odšteti) od tistih 160.000 Sit, ki jih je dolžna plačat državi in plača državi sami 120.000 Sit DDV-ja. To je razloženo zelo poenostavljeno, kolikor je pač mogoče.

In ko potegnem pod vse to črto, pomeni, da je firmo stal ta računalnik 200.000 Sit, državi pa je dolžna plačat 120.000 Sit DDV-ja (od svoje prodaje).

In če kupi ta firma enak računalnik za 200.000 Sit npr. v Avstriji v Metroju (ali Nemčiji,..ali kjerkoli v EU) in ob nabavi predloži potrdilo od davčne uprave, ne plača MwSt (MwST=DDV) jo ta računalnik pride 200.000 Sit, torej 40.000 Sit ceneje kot v Sloveniji. Ampak, ker ob nabavi ni plačala davka, ga tudi ne more odbijat in je dolžna plačat državi polnih 160.000 Sit DDV-ja od svoje prodaje (glej zgornji odstavek).

Ko potegnem črto, je za firmo popolnoma vseeno, ali je kupila računalnik v Slo in zanj plačala 240.000 Sit (z DDV) ali pa ga je kupila v Avstriji za 200.000 Sit (brez MwSt.). Finančna obremenitev je do tolarja enaka.

Če računamo dalje, pridemo do tega, da je firmi CENEJE v trgovini kupit nov računalnik za 240.000 Sit, kot pa npr. kupit od fizične osebe na Bolhi ali preko malih oglasov na Slo-Techu popolnoma enak računalnik za 15% ceneje. Če kupi nov računalnik, jo le-ta stane 200.000 Sit (čeprav je plačala 240.000 Sit), če pa kupi rabljenega, jo stane 204.000 Sit (240.000 Sit -15% = 204.000 Sit).
"Hrabri umrejo samo enkrat, strahopetci umirajo tisočkrat"

Zgodovina sprememb…

Brane2 ::

No, to je preveč poenostavljeno.

Kot se jaz spomnim zakona o DDV, je firma dolžna plačati vstopni DDV, vendar je tu nekaj razlićčnih scenarijev:

- če gre za posel, ki je bil opravljen v SLO, potem tu ni dileme. Cesar hoče in dobi svoj DDV ob plačilu, v katerem je bil nakup opravljen. Če ima ta firma pri tem nakupu pravico do odbitka DDV, se ji pri obračunu obveznosti DDV ta plačani DDV prizna in odšteje od obveznosti.

- če gre za izdelek ali storitev, opravljeno v okvirih EU, potem je vse odvisno od tega, kje je bil "promet opravljen"- z nekaj izjemami (npr nakup avta). To je pa odvisno od vrste posla. Pri nakupu robe je jasno promet opravljen tam, kjer si jo kupil. DDV plačaš tam, kjer si opravil promet. Ne spomnim se, ali lahko uveljavljaš razliko pri plačilu DDV, če se njihov DDV razlikuje od tvojega recimo.


-če gre za uvoz iz držav izven EU, je več ali manj tako kot je bilo doslej (carine, DDV itd)...

No, toliko se spomnim, lahko da sem kje kaj falil.
On the journey of life, I chose the psycho path.

NiggerBob ::

@Brane2

če kupiš kaj iz države, ki je v EU, potem ne plačaš DDVja. Na fakturi prodajalca mora biti netto znesek, brez davka.
Seveda ob predhodni predložitvi potrdila, da si zavezanec za DDV, na fakturi prodajalca pa mora tudi biti navedena kupčeva ID številka za DDV (tvoja).
Prav tako pa mora biti plačilo obvezno sprovedeno negotovinsko preko trans. računa, torej nalog za nakazilo v tujino.

V firmi redno opravljam uvoz (oz. pridobitev :D ), zato ti lahko povem iz prve roke.
"Hrabri umrejo samo enkrat, strahopetci umirajo tisočkrat"

Zgodovina sprememb…

bigbug ::

Se pravi DDV potem ce kupujes iz eu ti ga vsekakor zaracunajo pri nas?Imajo v metroju tudi projektorje in kaksne so kaj cene le teh?

NiggerBob ::

če si fizična oseba + kupuješ v EU = plačaš davek v trgovini. Popolnoma enako, kot bi kupoval pri nas v Slo.

Če pa si firma + davčni zavezanec za DDV + predložiš potrdilo o registraciji za DDV + sprovedeš plačilo negotovinsko preko banke + prodajelec je zavezanec za davek + prodajalec na fakturi navede tvojo ID številko za DDV = potem ne plačaš davka ob nabavi.
"Hrabri umrejo samo enkrat, strahopetci umirajo tisočkrat"


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Plačilo provizije nepremičninskemu agentu

Oddelek: Loža
285310 (1773) mat xxl
»

Kupovanje v Metroju

Oddelek: Kaj kupiti
173426 (2782) Realman
»

Postal bom podjetnik, kako naprej (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5522994 (17626) K0K0
»

Samostojni podjetnik S.P.

Oddelek: Loža
218196 (7277) BluPhenix
»

S.P. nasveti

Oddelek: Loža
292793 (2224) ABX

Več podobnih tem