» »

Danska vlada želi prepovedati telefone v šolah

Danska vlada želi prepovedati telefone v šolah

Slo-Tech - Na Danskem se morda obeta prepoved uporabe mobilnih telefonov v šolah, če bo vlada uspela skozi parlamentarno proceduro potisniti zakonski predlog. Posebna komisija, ki jo je vlada ustanovila predlani, je v torek objavila poročilo o svojem delu. V njem je več priporočil, med njimi pa je tudi prepoved uporabe mobilnih telefonov v šolah.

Komisija je proučila, zakaj med otroki in mladimi zadovoljstvo in dobro počutje upadata. Pomemben dejavnik je tudi digitalni svet, ki se čedalje opazneje plazi nadnje. Ugotovili so, da ima kar 94 odstotkov mlajših od 13 let že profile na družbenih omrežjih, pa čeprav jih lahko ustvarijo šele po dopolnjenem 13. letu. V povprečju mladi na YouTubu in TikTou preživijo tri ure dnevno.

Zato predlagajo, da se v osnovnih in srednjih šolah, torej do starosti 16 oziroma 17 let, prepove uporaba telefonov. Podobne zamisli so imeli na Danskem že v preteklosti, a tedaj vlada ni bila naklonjena uvedbi nove zakonodaje.

Ravnatelji nad zamislijo niso navdušeni. Poudarjajo, da je v večini šol uporaba mobilnih telefonov že prepovedana, a da je velika razlika med zakonsko prepovedjo in avtonomnimi odločitvami šol. Poudarjajo, da ne želijo igrati vloge policaja in preverjati spoštovanja zakona. Dodajajo, da je problematiko treba reševati širše. Večina šol je tako ali tako že sprejela različna pravila za uporabo telefonov. Vlada poudarja, da to ni dovolj, prav tako so nekatere šole še vedno brez pravil.

61 komentarjev

«
1
2

starfotr ::

Odlično!

Če bi starši bili pametni, ne bi otrokom pustili imet telefona, kaj šele pametnega telefona pred 18. letom.

Aramis ::

starfotr je izjavil:

Odlično!

Če bi starši bili pametni, ne bi otrokom pustili imet telefona, kaj šele pametnega telefona pred 18. letom.

starši pametni? seveda so, zato pa kupijo otrok telefon in imajo mir.
Se vidi, da nimaš otrok :))

Pred 18?

a si ga sam ne more kupit?

Scaramouche3 ::

Ni lepo biti odvisen, pa tega ne veš ker so vsi zadrogirani...

Magic1 ::

Haha, mladostnik po 15 letu gre lahko okoli po svetu, se fura z motorjem, ponočuje celo noč, ne sme pa imeti telefona:)). Najbolj, da jim poberemo vse pravice do 27. leta. Romi pa lahko imajo otroke pri 12. Sodobni svet extremov.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Seljak ::

Danci so Danci, mi pa smo Slovenci. Čisto drugačna mentaliteta ljudi.

Blinder ::

Magic1 je izjavil:

Haha, mladostnik po 15 letu gre lahko okoli po svetu, se fura z motorjem, ponočuje celo noč, ne sme pa imeti telefona:)). Najbolj, da jim poberemo vse pravice do 27. leta. Romi pa lahko imajo otroke pri 12. Sodobni svet extremov.

gre se za prepoved telefona v šoli, ne izven šole. Otroci bi še vedno imeli telefone, samo med poukom in mogoče med odmori jih ne bi smeli uporabljat.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

bm1973 ::

Francija ima to že, niti v šolo ne smejo prinesti telefona...

mtosev ::

Jaz sem dobil telefon ko sem bil v šestem razredu OŠ. Nekateri so ga že imeli pred mano.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Seljak ::

mtosev je izjavil:

Jaz sem dobil telefon ko sem bil v šestem razredu OŠ. Nekateri so ga že imeli pred mano.

Jaz sem ga tudi želel nesti v šolo, ampak nismo imeli tako dolgega kabla.

Glugy ::

"Ravnatelji nad zamislijo niso navdušeni. Poudarjajo, da je v večini šol uporaba mobilnih telefonov že prepovedana"
Zakaj potem tak odpor ??? Sej že zdej večina šol to izvaja. Tak argument vn prvlečejo da sami seb pluvajo v skledo.

Magic1 je izjavil:

Vse kar naštevaš ne počne v šolah ampak izven le teh. Če bi vse to našteto počel v šolah pol bi pa imela tvoja opazka nekaj veljave. Takoj ko stopi skozi vrata šole lahko uporablja telefon kokr mu paše oziroma kokr mu starši pustijo.

Drgač pa dvomim da bo ta prepoved rešila pomanjkljivo vzgojo staršev. Pa niso starši vsega krivi spet ker konec koncev včasih je bilo normalno da je mama doma in se res otrokom na polno posveti pri vzgoji ( ima več energije in časa samo za to ). Danes morata pa oba starša na polno delat za produktivnost ki je mnogo večja kot je bila včasih, in po možnosti več kot 8 ur. Kje imaš tle še energijo za otroka vzgojit tako kot je treba. Sej zato pa tud rodnost šepa.
Če danes mama in oče oba ne delata na polno...pol finance škripajo, ni variante da en povprečen državljan preživlja in ženo in dva otroka. Ampak včasih se je pa dal ja.

Ampak ja važn da je tehnologija vsega kriva.....

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Glugy ()

nodrim ::

Na vhodu v šolo telefone v Faradayevo kletko in basta. Dobiš nazaj ob odhodu domov.

NekdoPach ::

Mladostniški možgani so dosti bolj dovzetni za dopaminske odvisnosti, ker so nagonski in niso sposobni enake samokontrole kot odrasli. Vzgoja tu pomaga samo deloma, pa neke optimalne vzgoje niti ne moreš pričakovat od povprečnega starša v trenutnem letu. Tako da je prepoved smiselna, še pri nas naj jo uvedejo.

Netrunner ::

To bi morali narediti na nivoju celotnega EU.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

kanarin ::

Blinder je izjavil:

Otroci bi še vedno imeli telefone, samo med poukom in mogoče med odmori jih ne bi smeli uporabljat.

Nisem vedel, da lahko v naših šolah otroci kar med poukom uporabljajo telefone. Saj veste , pač snov je malo dolgočasna pa igrajo igrice. Nič takega, saj imajo na tiho.

Ne vem kako je danes, včasih smo v srednji šoli lahko imeli telefone in marikateri so tetris nabijali. V osnovnih šolah pa je danes marikje telefon v šolah prepovedan. Kar je prav. za srednje šole pa nisem več toliko prepričan, ali je to način, saj so tam že polnoletniki... Ma da učitelj narekuje pravila.
Magic

111111111111 ::

Glugy je izjavil:

"Ravnatelji nad zamislijo niso navdušeni. Poudarjajo, da je v večini šol uporaba mobilnih telefonov že prepovedana"
Zakaj potem tak odpor ??? Sej že zdej večina šol to izvaja. Tak argument vn prvlečejo da sami seb pluvajo v skledo.

Eno je zakonska prepoved, drugo je pa pravilnik šole.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

gruntfürmich ::

a niso v pametnih državah že zdavnaj prepovedani telefoni v šolah ?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Samo kaj konkretno pomeni "prepovedati telefoni v šolah" - da ga otroci sploh ne smejo imeti oz prinesti v šolo ali samo, da ga ne smejo uporabljat v šolskih prostorih, torej med poukom in odmori ? Ker če pomeni to prvo - torej bodo učitelji oz varnostniki vsakega na vhodu v šolo natančno pregledali al kako ? Ali je samo taka prepoved na papirju, v praksi pa tega ne bo noben preverjal ? Ne štekam kaj je točno namen oz kako bi se to izvajalo.

Glugy ::

Konkretno to pomen da pustiš telefon v svoji garderobni omarici, čisto preprosto. Lahko sicer skrivaš ampak prej al slej resnica pride na dan in s tem kazen. Bistveno je da se tega ne bo množično delal pa da se bo manj motil pouk z preusmerjanjem pozornosti. Če moraš telefon uporabljat na čisto čisto na skrivaj boš pač toliko bolj uvideven in toliko manj moteč.

111111111111 je izjavil:

Glugy je izjavil:

Ja in? kaj zdej? efekt je isti, telefona pri pouku že zdej v 90% šolah ni blo zdej ga pa ne bo pri 100%. Kaj je hudga? Kaj se te ravnatelji sekirajo za teh 10%? A jih je strah odgovornosti al kaj. Sej pol pa imamo šole iz katerih otroci pridejo slabo poučeni in vzgojeni.

Glugy je izjavil:

Konkretno to pomen da pustiš telefon v svoji garderobni omarici, čisto preprosto.

Pa jaz sem mislil, da tako velja že zdaj - na vseh šolah. Ne razumem, zakaj bi sploh kdo zavračal tak red.

Bellator ::

Kdo odgovarja za krajo iz omaric? Če šolar oz. dijak, potem je pametneje imeti vredne predmete kar v žepu.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Bellator ()

nekikr ::

Včeraj smo bili z mulci v toplicah. Vsaj 95% odraslih, ki so bili na ležalniku ali za mizo v kavarni, je buljilo v telefone. Vsaj 95%. Sem hotel narediti sliko, ker je bila ena cela vrsta sklonjena nad telefonom in je prav smešno izgledalo, pa nisem imel telefona pri sebi. Še v kavarni tam, za isto mizo sedijo trije in gledajo vsak svoj telefon. Kako naj bodo potem otroci imuni na to?

Podpiram prepoved v šoli, ampak to ne bo spremenilo kaj dosti, če pa vsi okoli njih cel dan buljijo v ekran.

s1m0n ::

Prepovedi uporabe so že sedaj in kar efektivne... (Vsaj pri nas). Omarice nima vsak, nima pa jih tudi vsaka šola dovolj za vse učence, ki imajo pameten telefon. Če se koga z njim zaloti med odmorom se telefon vzame in ga mora priti iskat eden od staršev po koncu pouka v tajništvo. Ko čakajo na avtobuse pa je tak 90% mularije na telefonih.

Cantstandya ::

Menda se vsi strinjamo, da je uporaba mobilnih telefonov pri otrocih šla predaleč. Ampak, ni mi jasno kaj želijo s tem doseči. Uporaba mobilnih telefonov v osnovnih šolah je na ravni šol že zdaj prepovedana. Ali bodo otroci s tem manj uporabljali telefone? Mislim, da je vsem jasno da ne. Težavo rešujejo na čisto napačnem mestu.

Težavo rešujejo tam kje jo lahko. Če starši visijo cel dan na telefonu, potem doma očitno ne bo primerne vzgoje.

Legon ::

Glugy je izjavil:

Konkretno to pomen da pustiš telefon v svoji garderobni omarici, čisto preprosto. Lahko sicer skrivaš ampak prej al slej resnica pride na dan in s tem kazen. Bistveno je da se tega ne bo množično delal pa da se bo manj motil pouk z preusmerjanjem pozornosti. Če moraš telefon uporabljat na čisto čisto na skrivaj boš pač toliko bolj uvideven in toliko manj moteč.

111111111111 je izjavil:

Glugy je izjavil:

Ja in? kaj zdej? efekt je isti, telefona pri pouku že zdej v 90% šolah ni blo zdej ga pa ne bo pri 100%. Kaj je hudga? Kaj se te ravnatelji sekirajo za teh 10%? A jih je strah odgovornosti al kaj. Sej pol pa imamo šole iz katerih otroci pridejo slabo poučeni in vzgojeni.

Ja, povsem upravicen strah imajo. Ker eno je prepoved na novoju sole, kjer je sola tista, ki dolocan sankcije in nadzor, cisto neka drugega pa je zakonska prepoved. A to pomeni da bodo ucitelji morali imeti policijska pooblastila, da bodo sankcionirali prekrske? A bodo potem ucitelji tudi odgovorni za papirologijo in sodne postopke povezane s tem? Al bodo imeli v vsaki ucilnici policaja? Izvajat zakonsko doloceno prepoved je povsem druga kategorija odgovornosti in zahtevnosti kot je to na primeru solskega hisnega reda.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Legon ()

Miki N ::

nekikr je izjavil:

Včeraj smo bili z mulci v toplicah. Vsaj 95% odraslih, ki so bili na ležalniku ali za mizo v kavarni, je buljilo v telefone. Vsaj 95%.

Ja saj. Ali pa če greš na bus - je kot v kakem distopičnem "body snatcher" ZF filmu. :|

Ja, ker avtobusi so bili res znani po aktivni socialni interakciji med potniki, mi jo je uporaba mobilnih telefonov povsem unicila.

Gre bolj za "scenografijo" ... psica pametna.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: hruske ()

Včasih je pa folk buljil v časopise, knjige, ali pa v prazno, kot da nima 100 pik...

Neke razlike ravno ni...

A ti resno primerjaš časopis ali knjigo z buljenjem v instagram in tiktok? Pa ne mi zdaj s tem, da buljite dokumentarce na tiktoku.

Miki N je izjavil:

Gre bolj za "scenografijo" ... psica pametna.

Gre v prvi vrsti za tvoje pomankanje intelekta in nerazumevanje problematike.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Legon ()

feryz ::

Folk ploska političnim omejitvam in kaznim. Milina.
Ima pa Danska popolnoma prav. Ovce moraš čimprej navaditi na uboganje oblasti. In pri mladih ovcah ni popolnoma nič bolj učinkovitega od tega, da jim prepoveš ekrane. Če bi jim karkoli drugega, se ne bi sekirali. Tako pa...
Če jih bodo dovolj dobro strenirali, jim, kot odraslim, niti na pamet ne bo prišlo, da ugovarjajo čemurkoli v zvezi z oblastjo. Pa najsibo to nove nore prepovedi ali pa kraje pri belem dnevu. Vzgojena ovca je pač vzgojena ovca.

nekikr je izjavil:

A ti resno primerjaš časopis ali knjigo z buljenjem v instagram in tiktok? Pa ne mi zdaj s tem, da buljite dokumentarce na tiktoku.

Ja, ko sedis 4 ure na avtobusu ni popolnoma nobene razlike ali bulis tik tok ali beres Hopla. Voznjo na avtobusu dajat kot primer kako telefoni negatovno vplivajo na socialne interakcije je pac idiotizem brez primere.

nekikr je izjavil:

V bistvu saj babe od neke starosti naprej bolj praskajo po šoping straneh/socialcih neko čip kramo ko laboratorijske podgane. Tiktokarije je bolj mularija. Ja itak, da špegam, saj kdo pa ne dandanes - bolje kot kak techbro! Če nimate kaj skrivati se nimate kaj sekirati.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Miki N ()

feryz je izjavil:

Ima pa Danska popolnoma prav. Ovce moraš čimprej navaditi na uboganje oblasti. In pri mladih ovcah ni popolnoma nič bolj učinkovitega od tega, da jim prepoveš ekrane. Če bi jim karkoli drugega, se ne bi sekirali. Tako pa...
Če jih bodo dovolj dobro strenirali, jim, kot odraslim, niti na pamet ne bo prišlo, da ugovarjajo čemurkoli v zvezi z oblastjo. Pa najsibo to nove nore prepovedi ali pa kraje pri belem dnevu. Vzgojena ovca je pač vzgojena ovca.

Tako, tako! Temu se je treba upreti in najbolje je to storiti tako, da v termah buljiš telefon ves čas, ko si tam (in tudi mulce s tem učiš, da je to želel Che!). Mene že naujo jebal! S tiktokom naprej, z instagramom do cilja!

nekikr je izjavil:

feryz je izjavil:

Tako, tako! Temu se je treba upreti in najbolje je to storiti tako, da v termah buljiš telefon ves čas, ko si tam (in tudi mulce s tem učiš, da je to želel Che!). Mene že naujo jebal! S tiktokom naprej, z instagramom do cilja!

Takole pa izgleda na busu (dino v ozadju sem jaz!) - sposojeno in dronyxove javno dostopne zasebne zbirke prefinjene generativne umetnosti

nekikr je izjavil:

Isti šit, nesocialnost do ostalih...

Imeti časopise za neko referenco resnice in inteligentnosti, je pa danes tudi kretenizem...

Cantstandya ::

nekikr je izjavil:

Težavo rešujejo tam kje jo lahko. Če starši visijo cel dan na telefonu, potem doma očitno ne bo primerne vzgoje.

Težava je, da so otroci depresivni, manj motivirani, anksiozni, itd. S tem bodo še vedno vse to. Torej težave sploh ne rešujejo. Je pa šola edini prostor, kjer se vsaj malo naučijo kaj pomeni uporaba digitalnih orodij.

Vsak zase naj se odloča v kaj bulji.
Lahko pa Danci sprejmejo še to, da morajo mulci obvezno, namesto telefona, med odmori brati Dostojevskega, recimo.
Da si ne bodo slučajno našli kakšno drugo zabavo.

Sicer bi normalen človek pričakoval, da so telefoni že zdaj prepovedani v šolah. Vsaj kar se učnega načrta tiče, učilnic in teh zadev.
Ostalo pa ni briga, niti šole, niti države.

Kje si našel Dostojevskega, ruske knjige se zdaj zažiga...

Drugače pa ja, med poukom pač ni telefonov...

Ok, ok, whatever.
Potem pa Marx-a. Nekaj težkega pač, da nimajo časa drugega razmišljati.

jlpktnst ::

mtosev je izjavil:

Ja ampak je bil TELEFON, ne pametni telefon. V najboljšem primeru si imel nekaj z grafičnim monokromatskim ekranom. V slabšem pa 2 vrstici teksta. Torej si ga tudi uporabljal kot telefon in to je to.

Moderni telefon ni telefon ampak je igračka za še 1000 drugih reči. Pa saj to veš.

bbf ::

feryz je izjavil:

Rajš ma ovce za sosede, kot volkove..

gruntfürmich ::

kakorkoli se mi zdi da so ljude tako debilno zatopljeni v telefone, da ne opazijo življenja okoli sebe, sem po drugi strani zelo vesel da bulijo v telefone in ne delajo bedarij.

ker na enem folku iz face vidim, da če ne bi bulil v telefon, bi pa po ulici delal bedarije pa nadlegoval mimoidoče iz ljubega dolgčasa. tako kot pred 40 leti.

tako da...8-O
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Poanta je, da se država nima kaj vtikati v to, ker jo popolnoma nič ne gane.
Učitelj si mora znati narediti red v razredu, za to ne rabi zakona.

Kaj bodo pa vnesli v zakon, v primeru, da bo mulc vseeno prišel s telefonom? Ker marsikateri bo.
Ga bodo dali pred strelski zid? Mesec dni zapora? Izključitev iz obvezne osnovne šole?

feryz je izjavil:

Poanta je, da se država nima kaj vtikati v to, ker jo popolnoma nič ne gane.
Učitelj si mora znati narediti red v razredu, za to ne rabi zakona.

Kaj bodo pa vnesli v zakon, v primeru, da bo mulc vseeno prišel s telefonom? Ker marsikateri bo.
Ga bodo dali pred strelski zid? Mesec dni zapora? Izključitev iz obvezne osnovne šole?

To je zelo preprosto.

Zapleniš telefon, ga daš v šolski trezor in obvestiš starše, da ga pridejo iskat.

Takoj, ko vključiš starše v bedarije, je takoj mir z mulcom :D.

In potem se šola sooči z grožnjami z odvetnikom, ker nimajo kaj posegat v lastnino učenca.

Če ima šola odlok, da telefoni niso dovoljeni, je v odloku tudi napisano, da se telefone lahko odvzame. Če se starši s tem ne strinjajo, lahko zamenjajo šolo.
Če še potem lahko starši kaj dosežejo s odvetniki, potem pa lahko otroci tudi s mačeto pridejo v šolo, da si bodo kruh namazali...
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()
«
1
2