» »

Danska vlada želi prepovedati telefone v šolah

Danska vlada želi prepovedati telefone v šolah

Slo-Tech - Na Danskem se morda obeta prepoved uporabe mobilnih telefonov v šolah, če bo vlada uspela skozi parlamentarno proceduro potisniti zakonski predlog. Posebna komisija, ki jo je vlada ustanovila predlani, je v torek objavila poročilo o svojem delu. V njem je več priporočil, med njimi pa je tudi prepoved uporabe mobilnih telefonov v šolah.

Komisija je proučila, zakaj med otroki in mladimi zadovoljstvo in dobro počutje upadata. Pomemben dejavnik je tudi digitalni svet, ki se čedalje opazneje plazi nadnje. Ugotovili so, da ima kar 94 odstotkov mlajših od 13 let že profile na družbenih omrežjih, pa čeprav jih lahko ustvarijo šele po dopolnjenem 13. letu. V povprečju mladi na YouTubu in TikTou preživijo tri ure dnevno.

Zato predlagajo, da se v osnovnih in srednjih šolah, torej do starosti 16 oziroma 17 let, prepove uporaba telefonov. Podobne zamisli so imeli na Danskem že v preteklosti, a tedaj vlada ni bila naklonjena uvedbi nove zakonodaje.

Ravnatelji nad zamislijo niso navdušeni. Poudarjajo, da je v večini šol uporaba mobilnih telefonov že prepovedana, a da je velika razlika med zakonsko prepovedjo in avtonomnimi odločitvami šol. Poudarjajo, da ne želijo igrati vloge policaja in preverjati spoštovanja zakona. Dodajajo, da je problematiko treba reševati širše. Večina šol je tako ali tako že sprejela različna pravila za uporabo telefonov. Vlada poudarja, da to ni dovolj, prav tako so nekatere šole še vedno brez pravil.

16 komentarjev

starfotr ::

Odlično!

Če bi starši bili pametni, ne bi otrokom pustili imet telefona, kaj šele pametnega telefona pred 18. letom.

Aramis ::

starfotr je izjavil:

Odlično!

Če bi starši bili pametni, ne bi otrokom pustili imet telefona, kaj šele pametnega telefona pred 18. letom.

starši pametni? seveda so, zato pa kupijo otrok telefon in imajo mir.
Se vidi, da nimaš otrok :))

Pred 18?

a si ga sam ne more kupit?

Scaramouche3 ::

Ni lepo biti odvisen, pa tega ne veš ker so vsi zadrogirani...

Magic1 ::

Haha, mladostnik po 15 letu gre lahko okoli po svetu, se fura z motorjem, ponočuje celo noč, ne sme pa imeti telefona:)). Najbolj, da jim poberemo vse pravice do 27. leta. Romi pa lahko imajo otroke pri 12. Sodobni svet extremov.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Seljak ::

Danci so Danci, mi pa smo Slovenci. Čisto drugačna mentaliteta ljudi.

Blinder ::

Magic1 je izjavil:

Haha, mladostnik po 15 letu gre lahko okoli po svetu, se fura z motorjem, ponočuje celo noč, ne sme pa imeti telefona:)). Najbolj, da jim poberemo vse pravice do 27. leta. Romi pa lahko imajo otroke pri 12. Sodobni svet extremov.

gre se za prepoved telefona v šoli, ne izven šole. Otroci bi še vedno imeli telefone, samo med poukom in mogoče med odmori jih ne bi smeli uporabljat.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

bm1973 ::

Francija ima to že, niti v šolo ne smejo prinesti telefona...

mtosev ::

Jaz sem dobil telefon ko sem bil v šestem razredu OŠ. Nekateri so ga že imeli pred mano.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Seljak ::

mtosev je izjavil:

Jaz sem dobil telefon ko sem bil v šestem razredu OŠ. Nekateri so ga že imeli pred mano.

Jaz sem ga tudi želel nesti v šolo, ampak nismo imeli tako dolgega kabla.

Glugy ::

"Ravnatelji nad zamislijo niso navdušeni. Poudarjajo, da je v večini šol uporaba mobilnih telefonov že prepovedana"
Zakaj potem tak odpor ??? Sej že zdej večina šol to izvaja. Tak argument vn prvlečejo da sami seb pluvajo v skledo.

Magic1 je izjavil:

Vse kar naštevaš ne počne v šolah ampak izven le teh. Če bi vse to našteto počel v šolah pol bi pa imela tvoja opazka nekaj veljave. Takoj ko stopi skozi vrata šole lahko uporablja telefon kokr mu paše oziroma kokr mu starši pustijo.

Drgač pa dvomim da bo ta prepoved rešila pomanjkljivo vzgojo staršev. Pa niso starši vsega krivi spet ker konec koncev včasih je bilo normalno da je mama doma in se res otrokom na polno posveti pri vzgoji ( ima več energije in časa samo za to ). Danes morata pa oba starša na polno delat za produktivnost ki je mnogo večja kot je bila včasih, in po možnosti več kot 8 ur. Kje imaš tle še energijo za otroka vzgojit tako kot je treba. Sej zato pa tud rodnost šepa.
Če danes mama in oče oba ne delata na polno...pol finance škripajo, ni variante da en povprečen državljan preživlja in ženo in dva otroka. Ampak včasih se je pa dal ja.

Ampak ja važn da je tehnologija vsega kriva.....

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Glugy ()

nodrim ::

Na vhodu v šolo telefone v Faradayevo kletko in basta. Dobiš nazaj ob odhodu domov.

NekdoPach ::

Mladostniški možgani so dosti bolj dovzetni za dopaminske odvisnosti, ker so nagonski in niso sposobni enake samokontrole kot odrasli. Vzgoja tu pomaga samo deloma, pa neke optimalne vzgoje niti ne moreš pričakovat od povprečnega starša v trenutnem letu. Tako da je prepoved smiselna, še pri nas naj jo uvedejo.

Netrunner ::

To bi morali narediti na nivoju celotnega EU.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

kanarin ::

Blinder je izjavil:

Otroci bi še vedno imeli telefone, samo med poukom in mogoče med odmori jih ne bi smeli uporabljat.

Nisem vedel, da lahko v naših šolah otroci kar med poukom uporabljajo telefone. Saj veste , pač snov je malo dolgočasna pa igrajo igrice. Nič takega, saj imajo na tiho.

Magic1 ::

Ne vem kako je danes, včasih smo v srednji šoli lahko imeli telefone in marikateri so tetris nabijali. V osnovnih šolah pa je danes marikje telefon v šolah prepovedan. Kar je prav. za srednje šole pa nisem več toliko prepričan, ali je to način, saj so tam že polnoletniki... Ma da učitelj narekuje pravila.
Magic

111111111111 ::

Glugy je izjavil:

"Ravnatelji nad zamislijo niso navdušeni. Poudarjajo, da je v večini šol uporaba mobilnih telefonov že prepovedana"
Zakaj potem tak odpor ??? Sej že zdej večina šol to izvaja. Tak argument vn prvlečejo da sami seb pluvajo v skledo.

Eno je zakonska prepoved, drugo je pa pravilnik šole.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.