Forum » Pomoč in nasveti » Povezava receiver + tv
Povezava receiver + tv

stiper7 ::
Želim povezati receiver Sony str-dh190 in tv LG C3. Receiver ima samo RCA opcijo, tv pa optični izhod. Predvidevam da je edina možnost tukaj pretvornik rca-optical, ali sem spregledal kakšno možnost?
Kako se obnese potem vse skupaj s tem pretvornikom?
Kako se obnese potem vse skupaj s tem pretvornikom?

Ales ::
Glede na to, da gre za enostavni stereo receiver in ti večkanalni zvok nič ne pomaga, bo izhod za slušalke na TV-ju čisto OK kot vir zvoka.
Saj ima C3 analogni izhod za slušalke? 3,5mm konektor? Če ima, rabiš le 3,5 mm jack / RCA kabel, ki je dokaj običajen, in nobenih dodatnih konverterjev.
Saj ima C3 analogni izhod za slušalke? 3,5mm konektor? Če ima, rabiš le 3,5 mm jack / RCA kabel, ki je dokaj običajen, in nobenih dodatnih konverterjev.

matobeli ::
Rabiš napravo ki se ji reče DAC, Digital to Analog Converter. Lahko nabaviš iz aliexpress za 10$ ali pa high end za 1000+€
Kle je praviloma več muske, več dnarja, ampak če poveš kakšne zvočnike imaš in koliko bi rad zapravil, pol ti bomo bolje znal nekaj predlagat kar bo špilal dobro zate.
Recmo čez palc, če ne misliš dat cca 50-100€ pol je bolš da prodaš obstoječega sonyja in nabaviš enega ki bo imel spdif vhod in bo isti pes po zvoku.
A maš na ta ojačevalc priklopljen gramofon?
Kle je praviloma več muske, več dnarja, ampak če poveš kakšne zvočnike imaš in koliko bi rad zapravil, pol ti bomo bolje znal nekaj predlagat kar bo špilal dobro zate.
Recmo čez palc, če ne misliš dat cca 50-100€ pol je bolš da prodaš obstoječega sonyja in nabaviš enega ki bo imel spdif vhod in bo isti pes po zvoku.

Jarvice ::
Rabiš samo cinch pretvornik, ki se dobi za HDMI ali optiko. Torej v TV daš HDMI ali optiko in povežeš na pretvornik, od pretvornika dalje vežeš s cinch kablom.
Primer optika / cinch pretvornik:
https://www.conrad.si/sl/p/av-pretvorni...
Primer optika / cinch pretvornik:
https://www.conrad.si/sl/p/av-pretvorni...
AMD Ryzen 7 5800X3D - Gigabyte B450 Aorus Elite - MSI GeForce RTX 4080 SUPRIM X
G.Skill 32GB 3600 - Be quiet! Straight Power 11 850 - Be quiet! Pure Base 500DX
Dell 32 Curved 165Hz S3220DGF - LG OLED55B13LA HDR 120Hz 4K - Sony PlayStation 5
Dell 32 Curved 165Hz S3220DGF - LG OLED55B13LA HDR 120Hz 4K - Sony PlayStation 5

To je DAC za 17.99, sej clo na sliki piše. Digital zu Analog. Pr kitajcu je ista stvar 6€.

Rabiš napravo ki se ji reče DAC, Digital to Analog Converter. Lahko nabaviš iz aliexpress za 10$ ali pa high end za 1000+€
Zvočniki so Pioneer CS-7070
Za DAC bi dal nekje kot si napisal 50-100€, ampak seveda če je sploh smiselno ob tem sistemu.
O prodaji sem razmišljal, ampak dvomim, da bi za njega dobil kaj omembe vrednega.
Na ta ojačevalec nimam priklopljenega gramofona.

To je DAC za 17.99, sej clo na sliki piše. Digital zu Analog. Pr kitajcu je ista stvar 6€.
SHIT DAC je OMG

people, people, people, people.......

SHIT DAC je OMG
Lepo, da si ugotovil, da so nekateri "cinch pretvorniki" dejansko DAC-i.

@stiper7, če boš imel DAC še za kaj drugega, potem se splača malo pogledati kaj bi si dejansko želel (po funkcijah in po neki solidni kvaliteti), pa da ima še zraven pač optični vhod.
Če pa bo samo za to TV-receiver navezo, pa dvomim, da bi lahko slišal kakršno koli slišno razliko med takim za 10 € in za nekajkrat več.
Samo omenim: nekatere te male par-eurske škatlice imajo Bluetooth sprejemnik in optični vhod, pa RCA/jack izhod. S tako spraviš tudi Bluetooth zvok iz npr. telefona na tvoj receiver in zvočnike, ne le optiko iz TV-ja.
Pri tem morda pazi, da ima recimo podporo za aptX HD ali LDAC Bluetooth codece, ne le za čisto osnovne. Nič kaj dražje ne bo zato...

Anney ::
Vse vredu pa prav, samo zdaj enemu k ne zna kablov povezat razlagat o aptX HD ali LDAC Bluetooth codec-u, je pa mal mim.
To je gramofonski ojačevalec, naj menja za navadnega pa bo najlažje in najhitreje in najbolje. Ja da se pa vse, to pa res.
To je gramofonski ojačevalec, naj menja za navadnega pa bo najlažje in najhitreje in najbolje. Ja da se pa vse, to pa res.
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

SHIT DAC je OMG
Lepo, da si ugotovil, da so nekateri "cinch pretvorniki" dejansko DAC-i.
Ne razumem? Vem kaj sem mu predlagal in nisem omenil DAC, ampak pretvornik.
Kaj je z ljudmi res, svašta

Vse vredu pa prav, samo zdaj enemu k ne zna kablov povezat razlagat o aptX HD ali LDAC Bluetooth codec-u, je pa mal mim.
Ne vem zakaj podcenjuješ človeka, ne vidim razloga za to. Čisto lepo je vprašal, kako naj poveže TV in receiver oz. ali je še kaj spregledal.
Če ima ojačevalec oz. receiver med drugim tudi gramofonski vhod, to ne pomeni, da je "gramofonski ojačevalec".
Včasih so vhod za gramofon imeli prav vsi ojačevalci in še zdaj ga ima marsikateri. Ni to nič čudnega in nič posebnega...

Pretvornik bo izključno uporabljen za navezo receiver-tv. Sepravi bo najbolj osnovni vredu?

Tudi najbolj osnovni bo deloval. Ampak ne vzet tistega iz Conrada ker je identični na Aliexpress samo 6eur, če se ti seveda ljubi počakat tistih 14-21 dni.
Ker pa ta mala škatlica močno vpliva na kvaliteto zvoka, je smiselno vzet nekaj kar je vsaj mejčken boljše.
https://amzn.eu/d/1R1Koq0 SMSL SU-1 je kar dost dober DAC za teh 80eur.
Dobi se tudi kaj podobnega za 50, ampak a boš pri 2k€ vredni opremi res stiskal.
Imaš pa še dve dobri opciji:
Ojačevalec in zvočnike vržeš na bolho in kupiš soundbar ki ga boš priklopil direkt v TV prek HDMI.
Najvišja jakost in kvaliteta zvoka bo sicer nižja kot pri kombinaciji ki jo imaš ampak bo še vedno ok in ena zelo važna stvar: z dalincem od TVja boš lahko kontroliral jakost zvoka.
Na bolho vržeš samo ojačevalec in kupiš podobnega ki je mišljen za priklop TVja, ampak zna bit da bo dražje. Bo pa plus da boš lahko predvajal glasbo iz telefona, spotifija ali drugih tudi če bo TV ugasnjen.
Ker pa ta mala škatlica močno vpliva na kvaliteto zvoka, je smiselno vzet nekaj kar je vsaj mejčken boljše.
https://amzn.eu/d/1R1Koq0 SMSL SU-1 je kar dost dober DAC za teh 80eur.
Dobi se tudi kaj podobnega za 50, ampak a boš pri 2k€ vredni opremi res stiskal.
Imaš pa še dve dobri opciji:
Ojačevalec in zvočnike vržeš na bolho in kupiš soundbar ki ga boš priklopil direkt v TV prek HDMI.
Najvišja jakost in kvaliteta zvoka bo sicer nižja kot pri kombinaciji ki jo imaš ampak bo še vedno ok in ena zelo važna stvar: z dalincem od TVja boš lahko kontroliral jakost zvoka.
Na bolho vržeš samo ojačevalec in kupiš podobnega ki je mišljen za priklop TVja, ampak zna bit da bo dražje. Bo pa plus da boš lahko predvajal glasbo iz telefona, spotifija ali drugih tudi če bo TV ugasnjen.

Če pa bo samo za to TV-receiver navezo, pa dvomim, da bi lahko slišal kakršno koli slišno razliko med takim za 10 € in za nekajkrat več.
Ravno med takim za 10 in 50eur se sliš razlika, med tistim za 50 in tistim za 1500 si pa ne upam trdit, vsaj ne če ni tudi ostala oprema vredna nekaj 1000€, pa še to bi verjetno večina ljudi pogrnila.
Mislim, jasno, če nekdo ne sliši razlike pol je tudi vprašanje če ni smiselno imet samo tiste iz TVja. Sem bil presenečen da so danes zvočniki v TVju že skoraj poslušljivi, ker leta nazaj so bili bolj ali manj za okras.

Ravno med takim za 10 in 50eur se sliš razlika, med tistim za 50 in tistim za 1500 si pa ne upam trdit, vsaj ne če ni tudi ostala oprema vredna nekaj 1000€, pa še to bi verjetno večina ljudi pogrnila.
Mislim, jasno, če nekdo ne sliši razlike pol je tudi vprašanje če ni smiselno imet samo tiste iz TVja. Sem bil presenečen da so danes zvočniki v TVju že skoraj poslušljivi, ker leta nazaj so bili bolj ali manj za okras.
Ne bi si upal trditi, ali se pri npr. 10€ in 50€ DAC-ih sliši razlika, lahko gre tudi za istoveten DAC čip v notranjosti. Bi bilo treba pogledati dejansko implementacijo.
Bolj verjetno je, da bo kaka merljiva razlika, za slišno pa res ne bi bil zih.
In zna biti tudi, da bo razlika v naboru funkcionalnosti, kvaliteti ohišja, konektorjev itd.. Ampak spet, to bi se bilo najbolje pogovarjati o konkretnih napravah.

Točno v čipu je razlika, lahko imaš budget DAC z istim čipom kot tisti za 500eur, ampak zaradi cene samega čipa ta ne more bit 6eur (kot tisti iz Conrada), lahko pa bi bila, ugibam, okoli 30eur, ampak bisem našel. Načeloma je tisti za 80eur ki sem ga linkal kar precej poceni glede na vgrajeni čip.
In to ne govorimo o audiofilstvu, najcenejše zadeve zna ločit od tistih za 50eur vsak človek z kolkortolko zdravim sluhom.
In to ne govorimo o audiofilstvu, najcenejše zadeve zna ločit od tistih za 50eur vsak človek z kolkortolko zdravim sluhom.

Možno, nekatere med njimi sigurno. Ampak preden s tako gotovostjo trdiš za vse, naredi double blind test parih konkretnih naprav, v nadzorovanem okolju, z umerjeno glasnostjo. Morda boš presenečen.

Sem to že počel, zato vem da ločim največji šrot (kar DAC za 6€ je) od česarkoli kar je vsaj za silo solidno.
Nisem sicer še testiral več 1000€ vredne opreme ampak kot sem že zapisal, ne trdim da ločim 50€ DACa od 4k€ DACa.
Nisem sicer še testiral več 1000€ vredne opreme ampak kot sem že zapisal, ne trdim da ločim 50€ DACa od 4k€ DACa.

In ste ugotovil da ne ločite najcenejšega daca iz aliexpress od tistega ki je vsaj soliden?

Hm, zveni kot da že vnaprej veš, kateri je vsaj soliden in da sklepaš po ceni. Tak predhodni bias je lahko škodljiv za test, ampak če je dejansko double blind, na koncu ne moti.
Bom ob priliki objavil rezultate v tisti temi o budget audiofilskih napravah. To pomlad se imamo namen lotiti še ojačevalcev, pa morda takrat vse skupaj objavim.
Bom ob priliki objavil rezultate v tisti temi o budget audiofilskih napravah. To pomlad se imamo namen lotiti še ojačevalcev, pa morda takrat vse skupaj objavim.

V resnic sem iskal po tem ker je najcenejši dac z sabre čipom not in sem pol pogledal še par recenzij, smsl je pa tudi relativno uveljavljena znamka.
Dej zdej začni prepričevat OPa da v resnici njegov oko itak ne loči med 4k in 2k ter med dobrim qled in oled panelom in da boš enkrat objavil svoje rezultate kako je to vse res.
Ali pa kako je percepcija o bmwjevem leder zicu samo subjektivno mnenje in je v resnici tisti iz dacie v blind testu enako fin.
Dej zdej začni prepričevat OPa da v resnici njegov oko itak ne loči med 4k in 2k ter med dobrim qled in oled panelom in da boš enkrat objavil svoje rezultate kako je to vse res.
Ali pa kako je percepcija o bmwjevem leder zicu samo subjektivno mnenje in je v resnici tisti iz dacie v blind testu enako fin.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matobeli ()

link_up ::
ce si ze nabavil oled, nabavi se nov avr...tistega stereo pa poslusaj v kleti.
In and Out

Če ne bo imel 5.1 ali več ozvočenja je to čist nepotrebno ker nov budget avr ne bo čist nič bolje igral kot njegov trenutni.
Se pa znebi ene škatlice to pa je res.
Sam pol bi blo že vseen če nabavi soundbar ki se lepo poveže s TVjem da mu ni treba met dveh dalincev.
Se pa znebi ene škatlice to pa je res.
Sam pol bi blo že vseen če nabavi soundbar ki se lepo poveže s TVjem da mu ni treba met dveh dalincev.

V resnic sem iskal po tem ker je najcenejši dac z sabre čipom not in sem pol pogledal še par recenzij, smsl je pa tudi relativno uveljavljena znamka.
Tvoje priporočilo za S.M.S.L SU-1 se mi zdi čisto OK, to bi lahko omenil. Za ostalo pa ne vem če ti sledim.
Razumem, da sem se pri izjavah skliceval na nekaj, kar nisem podkrepil s podatki, ampak to lahko popravim le tako, da... objavim podatke. Objavim ko objavim, sori če je/bo to predolgo za čakat. Je preveč drugih rokov v lajfu, da bi si ga dajal še za to, kar je pravzaprav ljubiteljsko početje...
Razmišljam pravzaprav, da bi za slepi test ojačevalcev povabil še koga, ki bi ga to zanimalo, sploh če ima za povrh kak zanimiv kos opreme in bi ga prinesel s sabo. Morda lahko ponovimo še test DAC-ov s še več napravami takrat. Objavim tam v "audiofilski" temi ko bo aktualno, pa si takrat tudi vljudno vabljen zraven v živo...

Bi mi tisti ki se bolj spoznate, lahko dali konkretne predloge? Se pravi nekaj primernega mojemu sistemu. Da ni šrot in da ni overkill. Če je možno dobit prej, je plus.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: stiper7 ()

DAC Marmitek DA21
Vzorčevalna frekvenca: 192 kHz, 24-bit
Razmerje signal/šum: >= 90 dB
Frekvenčni odziv: 20 Hz - 20 kHz +- 3 dB
Bo ta zadevica vredu?
Vzorčevalna frekvenca: 192 kHz, 24-bit
Razmerje signal/šum: >= 90 dB
Frekvenčni odziv: 20 Hz - 20 kHz +- 3 dB
Bo ta zadevica vredu?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: stiper7 ()

Delala bo, ampak komot vzameš tole ker je čist ista stvar, celo ohišje nekak zgleda. Prozor DAC https://amzn.eu/d/iIa32wY
Prozor je en tak uredu cheap kitajc.
Prozor je en tak uredu cheap kitajc.

To so ravno tolk specifikacije kot če bi kupoval avto in bi trgovec napisal da ima avto motor, 4 kolesa in streho. Veš da ne bo cabrio mercedes, niti enoprostorc honda, ampak nimaš pa pojma a ti bo prodajalec za ta keš dal 20let starga golfa z 500kkm ali pa 10let staro Dacio z 150kkm.
ampak, če nisi navajen poslušat kaj boljšega je malo verjetno da boš sploh opazil, oziroma, bolje bo kot vgrajeni TV zvočniki.
Moje osebno mnenje je da se stegneš do tistega SMSL SU-1 ali pa celo naročiš oboje in sam potestiraš (oziroma prosiš nekoga da ti pripravi blind test). Amazon ima itak dobre pogoje vračila.
Edin ena zadeva... moj Samsung TV ima preko optike obupno nizek signal, moram, glede na druge vire, precej dvignit jakost.
Pri LGju mogoče to ni težava, ampak, sam tolk da opozorim... Rešitev je da bi zvok peljal ven preko Hdmi eARC, sam je pa še mal dražje vse skupej.
ampak, če nisi navajen poslušat kaj boljšega je malo verjetno da boš sploh opazil, oziroma, bolje bo kot vgrajeni TV zvočniki.
Moje osebno mnenje je da se stegneš do tistega SMSL SU-1 ali pa celo naročiš oboje in sam potestiraš (oziroma prosiš nekoga da ti pripravi blind test). Amazon ima itak dobre pogoje vračila.
Edin ena zadeva... moj Samsung TV ima preko optike obupno nizek signal, moram, glede na druge vire, precej dvignit jakost.
Pri LGju mogoče to ni težava, ampak, sam tolk da opozorim... Rešitev je da bi zvok peljal ven preko Hdmi eARC, sam je pa še mal dražje vse skupej.

Ni neke pametne izbire vidim... jaz bi še vedno šel z SMSL.
ne pa vzet tistega "Prozor DAC".
ne pa vzet tistega "Prozor DAC".

Zadeva je sledeča. Priklopim SMSL. Novi kvaliteten optični kabel. Novi kvalitetni RCA kabli. Nastavim na optični izhod na tv. Grem predvajat zvok. Iz zvočnikov šumenje/hreščanje/brnenje. Probam priklopit cheap DAC iz big banga. Se ne sliši nič. Če nastavim na tv zvočniki od tv+optični, se sliši nekaj iz zvočnikov ampak čistoooo malo.
V čem je težava?
V čem je težava?

Na tvju. Na recieverju morš samo pravi optični izhod izbrat pa pogledat da nimaš kaj ekstra vklopljen ali izklopljen. Recimo A in B zvočnike morš zadet

Na tvju ni te opcije. Optičnega izhoda na recieverju ni, ampak vem kaj si hotel povedat. Tudi A/B zvočnik je pravilno nastavljen. Glede na to da signal prihaja, ampak je popačen, je problem po moje nekje drugje.

A maš kaj drugega z optičnim izhodom? CD player, računalnik, Kakšna konzola tud zna imet

Settings-all settigs-audio-advanced-digital sound output
A je šlo?
A je šlo?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matobeli ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kako povezati tv in soundbar,prosim pomočOddelek: Zvok in slika | 6720 (2175) | Škorc |
» | prvi hi-fi sistem (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 47487 (18595) | Ales |
» | PC -> smart tv -> hišni kinoOddelek: Zvok in slika | 6257 (5379) | St235 |
» | Kateri avdio receiver za predvajanje flac (gapless) fm in mp3Oddelek: Kaj kupiti | 4639 (3915) | umexteacher |
» | Brezžični prenos zvoka od tablice na hifi ojačevalec (strani: 1 2 )Oddelek: Zvok in slika | 10881 (9809) | axee |