» »

Sestava daljinsko vodenega avtomobilčka (C++))

Sestava daljinsko vodenega avtomobilčka (C++))

scarymovie ::

Pozdravljeni,

Rad bi sestavil daljinsko voden avtomobil, ki bi ga lahko v prvi vrsti upravljal z brezžičnim/Bluetooth PC krmilnikom (kasneje pa morda tudi z Android telefonom). Moj glavni cilj je avtomobil sprogramirati v C++, saj se službeno ukvarjam s C/C++ in bi rad nadgradil svoje znanje.
V elektroniki imam le osnovno znanje. Rad bi ga sicer nekoliko razširil, a se ne bi poglabljal v preveč zahtevne podrobnosti. Zato sem razmišljal, da bi uporabil nekaj "preprostega", kot je Raspberry Pi ali ESP32.
Ker ne vem, katere komponente vse potrebujem za sestavo avtomobilčka, sem povprašal ChatGPT, ki mi je predlagal naslednje:

Mikrokrmilnik: ESP32
Motorni driver: L298N
DC motorji (2x): 6V DC motorji
Servo motor: SG90 ali MG995
Napajanje: 7.4V LiPo + LM2596 (pretvornik)
Šasija avtomobila: Smart Car Kit
Brezžična povezava: Bluetooth HID (za kontroler) ali Wi-Fi (za telefon)

Moja vprašanja:

1.Kaj menite o teh komponentah? So primerne za moj namen, ali priporočate kakšne druge?
2. Ali potrebujem še kaj dodatnega iz vidika elektronike (npr. dodatne module, varovalke, stikala ipd.)?
3. Bi bil ESP32 prava izbira glede na to, da želim programirati v C++, ali bi priporočali kaj drugega?
4. Ali imate kakšne nasvete glede povezave Bluetooth PC krmilnika z ESP32?
5. Ve mogoce kdo za kaksen vredu Car Kit, kjer bi nato lahko namestil elektronske komponente?

Hvala ze v naprej :)

RobertMavric ::

Lahko začneš s tem in predeluješ naprej: https://randomnerdtutorials.com/esp32-w...

Za krožek sem "očistil navlake" odslužen robotski sesalnik.
Odstranjena elektronika in sesalni del. Žice motorjev in baterije so speljane v prostor, kjer so se prej zbirale smeti-lepo pod pokrovom :)
Potem se odpre ogromno možnosti nadgradnje kot so IR senzorji za sledenje črti, UZ senzorji za izogibanje predmetom, morda RPi z kamero, ...

Opkow ::

Bolj enostavno bi bilo, da si omisliš kar kit komplet, ki omogoča pogramiranje v C++.
Primer strani

Eduardo ::

Še bolj simpl, da kupiš končan avto, ampak nekdo ima preveč časa in bi imel hobi. :) ESP32, če se prav spomnem programiraš v c++ ali pa nečim podobnem. Torej lahko začneš.

BTW imaš simulatorje, tako da lahko testiraš opremo. Kaj takega https://wokwi.com/ bi znalo delovati. Sam še nisem testiral, ker že dolgo nimam več teh hobijev vem pa, da obstajajo neke zadeve.

Lowink ::

Kaj pa nek D/A pretvornik in prestrežeš "potenciometre" na "original" oddajniku. Tako boš prec vedu kje maš latence, zaščite so že naštimane, kamera signal gre posebaj. Tekmovalni oddajniki so včasih imeli snemljiv oddajni del, kaj je v njem bi blo za preverit.

link_up ::

arduino je c++...go for it.
In and Out

Hvala za vase nasvete. Odlocil sem se, da bom vzel FREENOVE 4WD Car Kit for ESP32-WROVER.
Sedaj imam se eno vprasanje in namrec, pri FREENOVE 4WD Car Kit pise
Needed but not included:
2 x 3.7V 18650 rechargeable battery (Please refer to the downloaded tutorial to buy.)
1 x Charger for battery

Tu rabim nakaksen regulator zraven? Torej kaj takega: GTIWUNG Pack of 10 3.7 V 18650 Battery Holder with Wire Leads, Single Slot + 15 Pieces Type-C USB 5V 1A 18650 Lithium Battery Charger Module Charging Board with Dual Protection
Prosil bi za pomoc, ker se na to sedaj res ne spoznam.

Predlagam, da kupiš polnilec za več različnih tipov baterij. Primer1, Primer2.
Baterije pa vzameš tukaj
Ohišje za baterijo imaš pa tudi na isti strani.
Nkon je preverjena stran in nudi preverjeno robo.

Hvala. Kako pa je z BMS (Battery Management System)? Bral sem pac na strani od FREENOVE 4WD Car Kit, da mocno svetujejo BMS, ker drugace lahko pride tudi do stika, posledicno eksplozije baterije itd.
Kako je s tem BMS?

Sem spregledal, da rabiš BMS.
Tukaj nisem ziher, katero je ok vzet. Mogoče je ta ok. Je pa edina na zalogi pri njih :)
To pa naj svetuje nekdo, ki se bolj spozna na to. Nisem še nikoli posebej kupoval BMSja.

GupeM ::

Ta BMS mislim da ni v redu, ker je za 1S, on rabi pa 2S, ker ima dve bateriji zaporedno (2 Serial).

Tu sem zdaj malo zmeden. Kaj točno je BMS? Po sliki sodeč, ima ta komplet že to da lahko vstaviš baterijo:
 Slika

Slika

Ampak to kolikor sem razumel ne pomeni še, da preveri ali je z baterijo vse vredu in v nasprotnem primeru prekine tok v avtu?
Kako je potem če pade recimo napetost pod 2 V, se poraba baterije že prej prekine? Kolikor sem bral in gledal so te Li-Ion baterije nevarne, sploh če pride do kakega kratkega stika ...

Zgodovina sprememb…

Peteln007 ::

Bms zasciti baterijo pred popolno izpraznitvijo, prenapolnitvijo, kratkimi stiki, ce ima temp senzor tudi pred previsoko temperaturo...

Peteln007 ::

Ce ma holder za baterije gor pol je tud vsaj zascita pred ispraznitvijo pa kratkim stikom na plosci. Torej rabis li-ion polnilec za celice velikosti 18650.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kit za električno kolo (strani: 1 2 3 416 17 18 19 )

Oddelek: Šport
906144373 (1715) dnsd
»

Baterijske celice (litij, vseh vrst), dobava, nakup ... (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15020463 (6230) stara mama
»

Kje kupit tako baterijo?

Oddelek: Loža
342714 (1447) Leko
»

TTGO (ESP32 z zaslonom in SD kartico)

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
81260 (1138) mmario82
»

Vezava li-ion celic