» »

Prejemanje plače na račun Neobanke (Revolut, N26...)

Prejemanje plače na račun Neobanke (Revolut, N26...)

shadowfax ::

Pozdravljeni,

V podjetju, kjer delam sem zaprosil za prejemanje plače na račun Revolut banke, posredoval vse podatke nakar mi odgovorijo, da potrebujejo še IBAN banke in ne samo mojega osebnega IBANA. Na Revolutu pravijo, da tega nimajo. Sedaj poskušam še z N26 a zaenkrat gre v isti smeri. Kako ste to rešili, je kdo uspel pridobit še IBAN banke? V kadrovski službi mi odgovarjajo, da njihov program za obračun samo z osebnim IBAN-om ne spusti skozi.

delavec44 ::

Začneš tako, da najdeš ustrezno temo in objaviš tam. Ni daleč stran Revolut

Na kratko, so pa v tvojem podjetju idioti. Rabijo BIC banke kar si jim dal.

Zgodovina sprememb…

Kodrnusa ::

Najbrž so mislili bic banke. Za N26 je
NTSBDEB1XXX

Pithlit ::

V resnici ne rabijo. So mogoče samo nesposobni. Še nikoli nisem imela problemov kot jih opisuješ. Tud BIC načeloma ne rabiš dajat.
Life is as complicated as we make it...

Najbrž je sistem narejen da lahko samo slovenske ibane notri tipkajo in da avtomatsko SI56...
V tem primeru bojo morali ročno nakazovati plače. Videno že v veliko podjetjih...

Pithlit je izjavil:

V resnici ne rabijo. So mogoče samo nesposobni. Še nikoli nisem imela problemov kot jih opisuješ. Tud BIC načeloma ne rabiš dajat.

Bolje je da ga imajo. Ker online servisi za pridobivanje BIC iz IBAN niso 100% zanesljivi, še posebej kjer je več podružnic iste banke z različnimi BIC. Smo imeli že na firmi probleme.
Res pa da gre dandanes tudi nakazilo z BIC glavne banke skozi brez problemov. Znotraj sepa seveda.

Ne nisem se zmotil, tole so mi poslali iz kadrovske službe.

Pozdravljeni,

torej program je narejen tako, da gre plača naprej rabimo tako vaš IBAN kot IBAN banke.

Čigav je IBAN, ki ste ga napisali spodaj vaš ali od banke.

Ko nam boste posredovali oba IBAN-a vam bomo lahko sprovedli plačilo.

Tega pa ne uspem dobiti ne pri Revolutu in ne pri N26. Mislim pa, da obračun plač delajo preko Kadris sistema.

bastadu ::

To te trolajo oz. točno vejo, da tega najverjetneje ne boš pridobil in boš obupal, ker v sistemu najverjetneje nimajo možnosti vnesti IBANa brez SI56 oz. jih dodatno stane, če jim informatiki v ERPju to uredijo/omogočijo ...
Za sprovedbo plačila znotraj SEPA sistema je dovolj zgolj ime in priimek prejemnika ter IBAN (ter pogojno BIC, ne škodi če ga daš). Skratka identične podatke, kot jih daš v primeru prejemanja plače na slo banko, razlik med bankami znotraj EU pa po uredbi EC ne sme biti ...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bastadu ()

Kar je prejšnji napisal.

Najbolje da jim daš kar isti IBAN (tvoj) in rečeš naj ga v obe polji vpišejo :D

Si ti drugače prvi na firmi s tujim TRR? Če ne, rečeš naj naredijo isto kot so za ostale...

shadowfax je izjavil:

Ne nisem se zmotil, tole so mi poslali iz kadrovske službe.

Pozdravljeni,

torej program je narejen tako, da gre plača naprej rabimo tako vaš IBAN kot IBAN banke.

Čigav je IBAN, ki ste ga napisali spodaj vaš ali od banke.

Ko nam boste posredovali oba IBAN-a vam bomo lahko sprovedli plačilo.

Tega pa ne uspem dobiti ne pri Revolutu in ne pri N26. Mislim pa, da obračun plač delajo preko Kadris sistema.

To je kar buča, ne sam bučka. Rabijo tvoj IBAN in nič drugega. BIC pomaga, ni pa nujen (jaz ga nikomur nisem dajala). Dvomim tudi da je njihova zahteva kakorkoli zakonita (ne me za besedo držat).

Pa sem Revolut za plačo uporabljala še preden so se v banko preorganizirali.

DamijanD ::

A je možno, da bi software imel nek "bulk" način, kjer maso denarja nakaže banki in pošlje specifikacijo, banka pa potem prenakaže denar naprej do prejemnikov? To je nekako edini scenarij, ki ga vidim, zakaj bi mogoče potrebovali oba IBANa.
- ampak za kaj takega še nikoli nisem slišal
- pa tudi če bi to obstajalo, bib bilo to smiselno delat samo kad gre res za mase...

DamijanD je izjavil:

A je možno, da bi software imel nek "bulk" način, kjer maso denarja nakaže banki in pošlje specifikacijo, banka pa potem prenakaže denar naprej do prejemnikov? To je nekako edini scenarij, ki ga vidim, zakaj bi mogoče potrebovali oba IBANa.
- pa tudi če bi to obstajalo, bib bilo to smiselno delat samo kad gre res za mase...

Ja nekaj v tej smeri mi je odgovorila v računovodstvu, ko sva govorila po telefonu. V smislu, da mora it denar najprej do banke in potem na moj račun.

Njen odgovor je bil, da banke nočejo dat svojega Ibana, da pri Slo-bankah so Ibani javni in ni nobenih problemov. Pri Revolutu pa so mi poslali obrazec, da je to kar oni zahtevajo nelegalno in da naj vložim "claim" za diskriminacijo.

Sem rekel tud, da sigurno nisem prvi, ki želi plačo na Revolut/N26 in, če imajo že kje ta podatek iban-a in ga lahko uporabijo pa je rekla, da ne.

Svoj prejšnji slo račun, sem že zaprl, tako, da bom zdaj primoran to razčistit do konca. Nisem sploh pričakoval toliko komplikacij oz. "nesposobnosti".

bsell ::

Verjetno te bodo zaradi gdpr odpikali, ker potem morajo samo zaradi tebe ločen paket oddat (tipa halkom) in nato se lahko vidi kaksno placo imas.

Je pa res da je to njihov problem in ne tvoj.

Javi kako ti uspe.

kriptobog ::

Po veljavni zakonodaji ti mora delodajalec nakazovati placo na tvoj TRR. Da mora biti TRR slovenski ni predpisano. Ce je tvoj edini TRR v tujini, ti morajo urediti, da se nakazuje tja.

shadowfax je izjavil:

DamijanD je izjavil:

Ja nekaj v tej smeri mi je odgovorila v računovodstvu, ko sva govorila po telefonu. V smislu, da mora it denar najprej do banke in potem na moj račun.

Njen odgovor je bil, da banke nočejo dat svojega Ibana, da pri Slo-bankah so Ibani javni in ni nobenih problemov. Pri Revolutu pa so mi poslali obrazec, da je to kar oni zahtevajo nelegalno in da naj vložim "claim" za diskriminacijo.

Sem rekel tud, da sigurno nisem prvi, ki želi plačo na Revolut/N26 in, če imajo že kje ta podatek iban-a in ga lahko uporabijo pa je rekla, da ne.

Svoj prejšnji slo račun, sem že zaprl, tako, da bom zdaj primoran to razčistit do konca. Nisem sploh pričakoval toliko komplikacij oz. "nesposobnosti".

To je bullshit. Kak racun od banke? To te nategujejo. Ne da se jim rocno sprovest nakazilo ker sistem avtomatsko vpise SI56.
Zahtevaj da se nakazilo sprovede na ta racun, saj je taka evropska direktiva. Ne govorim na pamet, sem delal v banki 5 let... Ni nobenega skupnega racuna.. to bi veljalo za nakazila v tujino kjer ni sepa sistema. Vztrajaj pri svojem...

Grimnir3 ::

Nisi prvi s tem problemom, jaz sem pred časom hotel da mi neke ostanke iz enega sklada izplačajo na revolut in ni šlo.
Po malo pregovarjanja mi je gospa pokazala zaslon aplikacije,kjer je hardcodan SI56.

Ona dejansko ne more tega naredit, ne da ne bi hotla.

Je pa stvar podjetja da pač to uredijo, samo jaz se za par stotakov ne bom šel sedaj tožit z njimi.

Jure14 ::

DamijanD je izjavil:

Točno temu se je včasih reklo "na spisek".
In je podjetje nakazalo celoten znesek z enim nalogom, zraven pa poslalo spisek, kako naj se znesek razdeli.
Po eni strani prihranek pri nalogah, po drugi strani večja anonimnost na plačilnih nalogov. Da računovodkinja ni videla, koliko ima Jaka plače.

matobeli ::

Pa še mal prišparajo. Če ima podjetje 100 zaposlenih in bi nakazovali dve postavki za vsakega zaposlenega je to cca 80c/zaposlenega/mesec. Kar je jurja na let.

Naša računovodkinja ima SW ki sicer dovoli tuj iban, ampak nima v bazi BICa tko da je treba ročno v fajlu vnest...

Jure14 je izjavil:

DamijanD je izjavil:

Točno temu se je včasih reklo "na spisek".
In je podjetje nakazalo celoten znesek z enim nalogom, zraven pa poslalo spisek, kako naj se znesek razdeli.
Po eni strani prihranek pri nalogah, po drugi strani večja anonimnost na plačilnih nalogov. Da računovodkinja ni videla, koliko ima Jaka plače.

Kaj banka to storitev pa zastonj izvede? Še vedno mora prenakazati na individualne račune. Ajde, so znotraj iste banke, ampak vseeno.
Ne vem sicer kakšne pogodbe imajo večji poslovni subjekti z bankami. Na naši firmi Pantheon ni tako deloval in tudi z računi v tujini ni bilo nobenih problemov.

OP, kaj pa vaša firma naredi, če je treba poslovnemu parnerju iz tujine kaj nakazati? Ali plačati kakšen račun na TRR za hotel, rentacar, letalo? Ali je samo pri plačah problem. Naj delajo ročno.

Zgodovina sprememb…

Update.

Samo pri plačah je problem, nakažejo banki in banka naprej na posamezne račune pri različnih bankah. Govorila je o nekih paketih nakazil. Ampak, če sem prav razumel oni pošljejo njihovi verjetno pogodbeni banki (NLB) in ta naredi prenakazila naprej. Je vztrajala pri svojem, da mi tuja banka ne želi izdat svojega ibana in da ona pri tem nič ne morem, program, ki ga uporabljajo pa od nje to zatheva. Potem sem šel do vodje finančne službe s katero sva jo potem skupaj prepričala, da pač dvakrat vpiše moj, tuj iban. Na kar je rekla, da ker gredo ta plačila v paketu in, če se bo ustavilo pri mojem, v smislu napake, bo cela firma ostala brez plače. Skratka bomo videli čez 5 dni.

velikBrokoli ::

:)) pač so nesposobni, nimaš kaj, to ni tvoj problem, pa naj ročno nakazila izvajajo, če njihov program tega ne podpira.

Tebi zakonodaja EU omogoča, da imaš odprt račun v katerikoli EU državi, če pa njihov shit program ne omogoča vnosa (SI56 imajo kar default nastimano), je pa to njihov problem.

no comment ::

shadowfax je izjavil:

Update.

Samo pri plačah je problem, nakažejo banki in banka naprej na posamezne račune pri različnih bankah. Govorila je o nekih paketih nakazil. Ampak, če sem prav razumel oni pošljejo njihovi verjetno pogodbeni banki (NLB) in ta naredi prenakazila naprej. Je vztrajala pri svojem, da mi tuja banka ne želi izdat svojega ibana in da ona pri tem nič ne morem, program, ki ga uporabljajo pa od nje to zatheva. Potem sem šel do vodje finančne službe s katero sva jo potem skupaj prepričala, da pač dvakrat vpiše moj, tuj iban. Na kar je rekla, da ker gredo ta plačila v paketu in, če se bo ustavilo pri mojem, v smislu napake, bo cela firma ostala brez plače. Skratka bomo videli čez 5 dni.

Temu se reče SEPA množično plačilo. In ja, BIC prejemnika je podatek v strukturi. Ali je obvezen? Specifikacija pravi, da se to polje kontrolira na aplikativni ravni na strani ponudnika plačilnih storitev. Ali je kakšna banka kdaj že sprejela plačilni nalog brez /DbtrAgt/FinInstnId/BIC. Mogoče. Ali je kakšna kdaj že zavrnila? Vsekakor.

Ljudje, ki skrbijo za plače, imajo "najraje", ko plače na dan ne gredo "skozi".

IBAN prejemnikove banke pa ni podatek strukture oz. se ne uporablja (za identifikator banke prejemnika se uporabi BIC). Zato je vztrajanje podjetja na IBANu Revoluta verjetno pogojena s programsko opremo vaše firme. Iz različnih razlogov (tudi zgodovinskih) podjetja namreč vodijo šifrant poslovnih bank, ki lahko zahteva vnos IBANa banke (ali pa vsaj določenih segmentov). Iz takega šifranta bank lahko npr. za vsak IBAN potem ugotoviš BIC (vsaj za slovenske, pri nekaterih državah pa tega ne moreš) in prišparaš uporabnikom en podatek, ki jim ga ni treba priskrbeti...

Skratka, če ste vnesli tvoj IBAN in BIC, boste v firmi tudi ta mesec dobili plače. Sicer boš pa pač "that guy"... ;)

svetip ::

Imam pri Revolut odprt račun in nanj prejemam plačo.

Enako so mi komplicirali do onemoglosti kako se ne da, oziroma, da mi bojo zaračunali provizijo pri nakazilu.
Ko sem jim pomahal z https://eur-lex.europa.eu/legal-content... se je pa naenkrat dalo.
Poslal sem jim IBAN (imaš ga pod account details moj je LT63 xxxx)
Prijavil sem ga FURSu in zaprl račun pri SLO banki takoj ko sem uredil še prenos trajnikov.

bbbbbb2024 ::

DamijanD je izjavil:

Vsaka banka v EUR sistemu ima (mora imeti) t.i. poravnalni račun, ki je odprti (ponavadi v Sloveniji) pri Banki Slovenije.
Možno je, da nakazujejo denar v paketih (samo to je ponavadi bilo pri NLB) ter res nakažejo na poravnalni račun.

To sem jaz nazadnje videl leta 2004, ko je firma nakazovala dividende delničarjem. Nakazali so banki. Samo je bil problem pri nakazilu na tuje IBANe.

Problem pa je, verjetno, da recimo NLB noče (ne more) nakazati v Nemčijo v batchu.

Firma bi lahko direktno nakazala v Nemčijo, na primer, samo potem jo doletijo stroški retail nakazila, t.j. pač stroški transakcije.

Da pa sprašujejo za poravnalni račun N26 pa je res verjetno bolj zato, da se te zahteve znebijo. N26 pa sigurno ima poravnalni račun pri Nemški narodni banki ali pač kako jim je že ime. Tudi ne vem, po katerem SEPA protokolu to nakazujejo, samo je verjetno to mogoče.

Update, plačo normalno prejel na Revolut. Kljub temu, da naj bi bilo nemogoče. Torej, se da:)

Benny123 ::

Odlično. Mi lahko kdo sporoci zakaj je ta revolut tak fajn.

Benny123 je izjavil:

Zato ker z njim nimaš stroškov. Zato ker ti ne zaračunava provizij na plačilo položnic. Do 200€ maš dvig iz bankomata zastonj. Maš še par bonbončkov ki mogoče odtehtajo.

Lahko greš na premium pa maš zastonj tinder pa nordvpn (če se ne motim) in wolt... Tko da če to uporabljaš hitro prineseš not naročnino. Pa do 400€ z bankomata. Spet nekaj ekstra bombončkov k mogoče odtehtajo.

Ni fajn če rabiš kredit al pa limit.

Ne vem, sodelavec je razlagal kako ga nkbm (bivša) vsako leto olupi za 140€ skoz razne provizije in stroške. Js mam nekaj malega na revolutovem varčevalnem tko da nekaj dobim (ja, vem, inflacija je večja... ampak vsak + je boljši kot -) nazaj.

Jaz osebno ne vidim minusov. No, vidim jih, ampak ne vplivajo name.

shadowfax je izjavil:

Update, plačo normalno prejel na Revolut. Kljub temu, da naj bi bilo nemogoče. Torej, se da:)

Seveda se da. "ne da se" samo zaradi tega ker ljudje delajo po liniji najmanjšega odpora in veliko raje vidijo da se folk 'ustraši' pa sam uredi tko da njim ni treba delat.

Zgodovina sprememb…

• spremenila: Pithlit ()

Benny123 ::

Pithlit hvala za izčrpen odgovor :) če nebi rabil kredit ..

OutOfTheBox ::

Benny123 je izjavil:

Zato, ker sploh ni , ampak je to unpopular opinion, za katerega bom križan.

Nič te ne košta, da plačo prejemaš na svoj standardni račun na banki in po potrebi top-upaš na revolut kolikor ti pač paše. Prejemanje primarnega dohodka na banko ki furajo algoritmi je pač debilno.

Zgodovina sprememb…

socialec ::

OutOfTheBox je izjavil:

Benny123 je izjavil:

Zato, ker sploh ni , ampak je to unpopular opinion, za katerega bom križan.

Nič te ne košta, da plačo prejemaš na svoj standardni račun na banki in po potrebi top-upaš na revolut kolikor ti pač paše. Prejemanje primarnega dohodka na banko ki furajo algoritmi je pač debilno.

Po vsega 12 urah od odprtja topica:
EDIT: as many people still commenting - the issue has now been solved.

OutOfTheBox ::

Super. Končno se lahko človek na dopustu sprosti.

/s off

Verjemi, da že pakira kovčke.. na drugo banko. Do tega sploh ne bi smelo pridet.. in ne, tega ne bom nikoli normaliziral, pa se lahko na glavo postavite.

Zgodovina sprememb…

socialec ::

Se ne obremenjujem, kaj vse ti normaliziraš ali ne - sicer normalni ljudje tako ne stavijo samo na eno banko.

Ti verjamem, da že pakira kovčke.. na drugo banko :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

Me res zanima katero banko ima OutOfTheBox in koliko plačuje na leto. Glede na skrbi sicer predvidevam, da ima vsaj 2 banki. Za zihr.

Popolnoma nepomembno, glede na to a je namen teme razrešen. Vsak naj ima tisto banko ki mu odgovarja. Nekateri rabijo fizično poslovalnico za vogalom in jim za to ni težko plačat. Drugi tega ne rabijo in jim takisto tega ni težko plačat. Menjat banko dandanes pa res ni neka huda umetnost... še največ težav s tem imajo računovodje.