» »

Kako povečati likvidnost podjetja, kredit/factroing. Nasveti?

Kako povečati likvidnost podjetja, kredit/factroing. Nasveti?

Stikalo ::

Spoštovani,

kolega ima firmo in ima porast naročil. Zanima me, ali obstaja kakšen mehanizem za factoring ali kaj podobenga. Kaj je težava. Posluje z državo, ki mu plača 30 dni po izstavljenem računu. Torej, javna uprava v slo ali na hr naroči, recimo za 15.000€ opreme, sedaj je potrebno to naročiti in založiti recimo 10k€, potem traja cca 14-30 dni, da oprema pride in potem je potrebno to opremo dobaviti in dodatno čakati še 30 dni na plačilo. Je pa dobavitelj opreme iz tujine, tako, da je tam treba plačati takoj.

Torej je recimo cikel takoj 60 dni. Obstaja kakšen realen dobaviteljski oziroma oziroma klasični faktoring. Oziroma mogoče kakšna zanimiva podjetniška posojila.

Pri recimo 420k€ prometa/letno je za vsak mesec zakasnitve potrebno 35k€ svojega kapitala. V tem primeru pa recimo 2 meseca 75k€ kapitala. Sedaj, če pa nenadoma priletijo dodatna naročila za 100k€ je spet problem.

Zanima me, če kodo pozna ali se to splača, obstajajo kakšna slovenska podjetja in podobno.

tukaj je opisan factroing. https://mladipodjetnik.si/novice-in-dog...

feryz ::

Limit, revolving kredit in podobne zadeve.

Jaz sem držim načela da toliko dam v usta, kolikor jih lahko odprem.
Ker ne vidim smisla, da grem v nekaj, kar me lahko celo pokoplje.
Pri 420k letnega prometa, bi moral imeti vsaj 10 posto na lagerju. Prav bi bilo, da še dosti več.

Furbo ::

Ja nekajkrat je treba stisniti zobe, najti kredit, si sposoditi pri komu.. potem pa počasi ustvariš rezervo, ki ti omogoča poslovanje brez krede.

Pa fino je, če se vse dobičke spotoma ne zagoni za kak BMW.

Lahko terjatve tudi proda kaki firmi, ki se ukvarja s tem.. in ima keš takoj, ga je pa manj.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Furbo ()

Tody ::

Mislim to je smisel ekonomije. O tem govorijo v FED in drugih kraticah. Banke posojajo denar podjetjem (tisto kar dajo prebivalcem je bolj za sproti.), zato da se gredo take hece.

Zdaj pride na vrsto podjentiški duh. Pogajanja z banko, iskanje najboljšega posojila, različni produkti... od balonskega odplačila do prodaje terjatev... Ti se komot z banko zmeniš, da jim prodaš še ne plačane račune.

Machete ::

Gotovinski lizing, če mu ga bo kdo dal.. Pa naj veže na kako vozilo, parcelo ipd..
Ali kredit. Ne razumem, zakaj ga sploh še ni vzel, razen, če ga ne dobi. tudi stroj moraš kredit vzet, ampak računaš, da ti to prinese dobčke v prihodnosti, kajneda.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

feryz je izjavil:

Limit, revolving kredit in podobne zadeve.

Jaz sem držim načela da toliko dam v usta, kolikor jih lahko odprem.
Ker ne vidim smisla, da grem v nekaj, kar me lahko celo pokoplje.
Pri 420k letnega prometa, bi moral imeti vsaj 10 posto na lagerju. Prav bi bilo, da še dosti več.

Ja saj nekaj rezerve seveda je, samo je dodano nekaj nepredvidljivosti. Torej rast, če se ti poveča promet imaš potrebuješ dodatni likvidnosti kapital. Potem je tukaj še, da včasih pride več naročil hkrati, potem pa nekaj časa ni nič. In se hitro nabere, da je nek mesec potrebno plačati precej.

Dobro, se bomo pozanimali pri teh raznih faktroing družbah. Za banke pa ne vem, če odkupujejo neplačane račune. Še ne vem kako je to, ker načeloma se mora pomojem za factroing strinjati, prejemnik računa, ker nakaže drugam. Ni čisto tako preprosto.

feryz ::

Factoring stane, saj to veš verjetno, ne?
Sicer pa popolnoma vsaka stvar stane. Če si jo vkalkuliral, ni problema, če ne, ti odjeda dobiček.

Zimonem ::

Jah pro da naj, sredstev nima , posel ima pa nastavljen. Gotovo bo kdo zainteresiran.

feryz je izjavil:

Factoring stane, saj to veš verjetno, ne?
Sicer pa popolnoma vsaka stvar stane. Če si jo vkalkuliral, ni problema, če ne, ti odjeda dobiček.

Ja, se ve. Načeloma, če dobiš naročilo, moraš imeti likvidnostna sredstva. Zoprno pri tej zadevi je, da je takojšno plačilo robe in, + 30 dni od dobave.

Ja factoring stane, saj to ni problem, samo stvar mora lavfat. Mislim, da se da dobit.

Nikonja ::

Zanimivo da kolega išče nasvet o osnovami podjetništva od osebe katera nič ne ve in ta potem išče nasvet na Slo-tech forumu, kje je ogromno wanna-be podjetnikov in kvaiz ekonomistov kateri pojma nimajo kako se kaj odvija v realnosti - ne vem kaj je tu bolj tragikomično????

bm1973 ::

No ja, edini podatek o likvidnosti firme bo dala banka, ko boš hotel kak kredit.

Če oni pocenijo, da ne bo nič iz tebe, si pač za njih nelikviden...

Financirali te ne bodo...

Nikonja je izjavil:

Zanimivo da kolega išče nasvet o osnovami podjetništva od osebe katera nič ne ve in ta potem išče nasvet na Slo-tech forumu, kje je ogromno wanna-be podjetnikov in kvaiz ekonomistov kateri pojma nimajo kako se kaj odvija v realnosti - ne vem kaj je tu bolj tragikomično????

Lej zanima tudi mene, ker, če bom kaj širil dejanost. Možnosti za financiranje je mnogo, dobro je, da imaš čim boljšo predstavo, ko se greš menit za posel.

bbbbbb2024 ::

Stikalo je izjavil:

Spoštovani,

kolega ima firmo in ima porast naročil. Zanima me, ali obstaja kakšen mehanizem za factoring ali kaj podobenga. Kaj je težava. Posluje z državo, ki mu plača 30 dni po izstavljenem računu. Torej, javna uprava v slo ali na hr naroči, recimo za 15.000EUR opreme, sedaj je potrebno to naročiti in založiti recimo 10kEUR, potem traja cca 14-30 dni, da oprema pride in potem je potrebno to opremo dobaviti in dodatno čakati še 30 dni na plačilo. Je pa dobavitelj opreme iz tujine, tako, da je tam treba plačati takoj.

Torej je recimo cikel takoj 60 dni. Obstaja kakšen realen dobaviteljski oziroma oziroma klasični faktoring. Oziroma mogoče kakšna zanimiva podjetniška posojila.

Pri recimo 420kEUR prometa/letno je za vsak mesec zakasnitve potrebno 35kEUR svojega kapitala. V tem primeru pa recimo 2 meseca 75kEUR kapitala. Sedaj, če pa nenadoma priletijo dodatna naročila za 100kEUR je spet problem.

Zanima me, če kodo pozna ali se to splača, obstajajo kakšna slovenska podjetja in podobno.

tukaj je opisan factroing. https://mladipodjetnik.si/novice-in-dog...

Dal bom tebi in tvojemu prijatelju dobronameren nasvet.
Ker pri poslovanju z državo in njenimi 30 dnevi (oz 60 dnevi za večja plačila) smo mi skoraj propadli.
Ampak nismo, ker sem jaz pokril luknjo, ki jo je naredila država, z drugimi posli.

Zato bodi manj entuziastičen, oz svoj kolega, preden se znajdeš v škripcih.
Najprej, kako povečati likvidnost.

Pro-forma tako, da na banki najameš kredit, tam nekje 25.000EUR je zavarovanje na menice, za več kot to pa običajno rabiš, pravim, običajno, hipoteko. Ceno kredita seveda vračunaš v ponujeno ceno.

Pro-forma to lahko rešiš tako, da ti terjatev odkupi faktoring. Tarifa je nekje 5-7% vrednosti posla. To zopet moraš imeti vračunano.

Zdaj pa omejitve... Banka ti običajno noče posoditi revolvinga, če je to prvo leto poslovanja, oziroma če več let posluješ, pa ne izkazuješ dovolj prostega denarnega toka.

Faktoringarji ti ponavadi tudi nočejo odkupiti, razen če se s tem ukvarjaš več let, ter jim recimo dostaviš dokazila, da ti je ta stranka (ali podobna) v prejšnjih poslih v nulo plačala v 30 dnevih.

Zdaj pa tisti del, kar narekuje previdnost.
Da "država" plača v 30 dnevih, je včasih mit. Recimo bolnice se na plačilne roke požvižgajo. Kaj naredijo? 29. dan, to imajo naštudirano, ti račun zavrnejo, ter ti nekaj zraven napišejo, da niso vse garancije priložene, da na monitorju ni prave svetilnosti. Nekaj meglenega napišejo.

To povzroči to, da 30. dan mine - brez plačila. Od tod naprej pa je vse - arbitrarno. Tudi če ti skočiš naslednji dan, se oglasiš, iščeš skrbnika pogodbe, ipd... Namen je v bistvu ta, da te zavlečejo.

Potem ti lahko plačajo recimo ne vem, ko dobijo denar na "konto". To je lahko za 45 dni, lahko pa za eno leto. Bolj si ti v stiski, bolj jim paše.
Tebi pa se nabirajo obresti.

Tako da s tem 30 dnevnim plačilnim rokom bodi previden.
Zdaj pa nekaj trikov, oz. to smo mi delali.
Prvi je, da takrat, ko je dobavljeno, greš k skrbniku in ga prosiš, če lahko takoj plačajo. Na enem ministrstvu so meni tako ustregli od leta 2003 do 2009. Drug tak trik je, da greš k slovenskemu dobavitelju (in ne tujcu) in mu pač rečeš, ko bo plačano, ti jaz plačam. Tako sem jaz delal na zastopniku za Dell dolgo časa.
Pa teh trikov je še nekaj.

Vse to pa velja, dokler ti ljudje denar imajo. Ko jim ga pa zmanjka, potem pa se izgovarjajo na vse, kar je možno. Zato je treba biti pri "državi" zelo zelo previden.

Ter ne preveč zajemati z veliko žlico, ker te bodo enkrat namerno zafrknili.
Eni direktorici Ljudske univerze so naredili 200k EUR minusa, jokala je kot dež. Tako da previdno.

Zgodovina sprememb…

@bbbbbb2024

odlične informacije. Ja načeloma velja 30 dnevni rok, se pa res kdaj tudi kaj "izmislijo" in zavlečejo.

Ok, faktoring je smiselen za ponvavljajoče dobave, to je pa sicer stalno in že nekaj let, ampak so vedno nove stvari. Torej je kredit še najbolj realna stvar, pa še to je zoprno, če neka ustanova zavleče plačilo in imaš finance v zraku. Seveda lahko čakaš na 30. dan potem pa potegnejo za 30 dni :D

Zimonem ::

Dejmo eno stvar razčistit ali je dežava edini resen odjemalec?

bbbbbb2024 ::

Zimonem je izjavil:

Dejmo eno stvar razčistit ali je dežava edini resen odjemalec?

Če sem odkrit, ko sem jaz začel s svojo firmo, je bila država ena večjih naročnikov, posloval sem pretežno v Sloveniji, je pa bilo denarja kot pečka, ter nikoli nisem doživel, da bi me zafrknili. Delal sem tudi s tujci, iz EU, kar se je na koncu pokazalo, da so pri plačilih točni kot ura.

Delal sem tudi z Azijci, finančna institucija plačilo točno, da bi lahko NLB svoje interne ure na PCjih naravnala po tej instituciji.

Potem je bila kriza 2011-2014 (vsaj za nas), zviseli smo za cca 400k EUR iz teh plačil po "30 dnevih". Ampak sem poznal direktorje, ko so zviseli tudi za več mio EUR. Imeli smo malo sreče. Lahko bi zviseli še za dodatnih 1,5 mio EUR, pa sem dobil hardver plačan. 1,9 mio EUR luknje ne vem, če bi zaflikal, 400 k EUR sem.

Po letu 2014 poslujemo s tujci. Delamo s firmami, ki imajo 40 000 zaposlenih in bankami, ki so dobesedno stare 200 let.

Odnos je tako spoštljiv, da to ni za povedati. Vsi računi od leta 2014 plačani. Nobene reklamacije ali zajebavanja. To se res lahko posvetiš delu, plačilo pride točno.

Sodelavec dela za IPO startup iz tujine, v nulo plačano.

Vsaj zame in za moje sodelavce, v Slovenijo ne gledamo.

Zgodovina sprememb…

borisk ::

sps ravno odpira mikro kredite likvidnost, majše investicije
https://www.podjetniskisklad.si/p7r-202...
do 100k€ po fiksni 1,4% če ustrezaš pogojem, je pa postopek zelo poenostavljen...

HotBurek ::

Zanimivo, da je zaradi plačila v roku 30 dni (napram plačilu ob dostavi) končna cena višja (ker je rizik za dobavitelja višji... in ta da to v ceno. Right?).

bbbbbb2024, tvoje zapise iz industrije je ful dobro brat. To je ta prav material.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: HotBurek ()

bm1973 ::

Najbolj pameten nasvet je, ne posluješ z državo>:D.

Jaz še v Sloveniji nočem delati, imam sme tuje stranke.