» »

P2P posojilnice denarja

P2P posojilnice denarja

pirx ::

Kolikor sem uspel še izbrskati, na P2P grejo predvsem po denar za projekte, ki se mogoče banki ne zdijo dovolj zanesljivi, kljub dobri bonitetni oceni.

delfinus ::

Ogromno je tudi kratkorocnih potrosniskih kreditov malih vrednosti. Predvsem je to v drzavah, kjer je stopnja obresti na bankah znatno visja kot pa pri nas. Hkrati pa targetira tudi populacijo, ki nima dostopa do kreditov.

slokekec ::

MI zna kdo razložit zakaj je na mintosu kar nekaj že odplačanih posojil v Pending paymants, nekateri že 3-4 tedne. Zakaj sredstva niso na računu prej?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: slokekec ()

delfinus ::

Hoj, to pomeni, da denar se ni pri Mintosu. Pri katerih Loan originatorjih imas ta problem? Ce pri Monego in Iute Credit bo verjetno zaradi tega: https://www.welltrado.com/blog/mintos-i...
Nadalje pa se je dobro izogibasti LO, ki imajo dolg pending payment rok. Kaze na dolocen stres, da LOji ne uspejo vrniti glavnice in obresti Mintosu.
lp, d.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

slokekec ::

finko in GetBucks, posojila so že zakljućena, zato mi je nerazumljivo dolgo v pending poziciji.

Edorta ::

Tako obdobje v letu, da se prav nikomur nikamor ne mudi, še najmanj posojilojemalcem?

janez89 ::

Če bi kdo rad razpršil svoj p2p portfolio in zmanjšal tveganje, so na voljo novejše platforme, ki ponujajo začetne bonuse: NEO Finance, Exporo, BoldYield, Brickstarter, TFG Crowd.

Pri Neo Finance je bonus že ob sami prijavi na platformo, pri Exporo pa zelo dober začetni bonus, tako kot v preteklosti na Kuflinku. Ko platforma pridobi na prepoznavnosti se začetni bonusi zelo znižajo.

Starejša platforma, ki ima po novem tudi referral program je Crowdestor.

Več lahko preberete v:
https://docs.google.com/document/d/1zP5...


Vprašanja lahko pošljete tudi na ZS.

pirx ::

Problem z novimi P2P platformami je, da nimajo nobene zgodovine. Veliko ljudi je tako zgubilo denar pri novih kripto menjalnicah (bust ali scam). Če ima kdo malo večjo vsoto denarja in hoče biti bolj na ziher, so velike in uveljavljene firme edina opcija.

delfinus ::

V izogib. Kuetzal je ena taka od novejsih in zelo problematicnih. Vlagatelji so lahko v skrbeh za svoja vlozena sredstva.

Vec:
https://explorep2p.com/alborg-petrol/
https://explorep2p.com/kuetzal-question...

lp, d.

pirx ::

Tu bo zdaj vedno več novih fake igralcev, ker P2P postaja trendovski. Isto je bilo s kriptoji. Praktično 90% novih borz/menjalnic je bila piramidna igra. Jaz sem samo pri Mintosu (največji v EU), pa nisem 100% siguren, da se ne bo sfižilo. :) Pri kriptojih pa je tudi samo nekaj velikih legitimnih igralcev - 90% jih je scam.

Tako da, kao zmanjšanje tveganja z vlaganjem v te novo nastale P2P lending platforme je v bistvu veliko povečanje rizika.

cendof ::

1) Ali je potrebna "ročna" oddaja dobička za Nekster ali sami oddajo na FURS?
2) Glede na informacije Kuetzal-u res slabo kaže, več na Telegram @CrowdlendingGlobal

Edorta ::

Nekster je zmanjšal donos na 7,40% bruto :(

buttcrack ::

Škoda ja...

Btw kolk ke pa autoinvest %?

Zgodovina sprememb…

gdjv ::

Bo očitno treba Neksterju nekaj vzet vstran in malo bolj razpršit. Saj P2P opcij je kar nekaj s primerljivo "varnostjo".

Dokler se delniški trg ne normalizira bo P2P dovolj, potem pa večji del v ETF.

Edorta ::

Kuetzal odhaja ...

Dear Kuetzal investor,

Our team wants to apologize for delays in payments and replies to e-mails received.


Unfortunately we have to inform that Kuetzal is announcing wind-down, furthermore the company will only process withdrawals of the funds, the company is no longer accepting new project applications, investors registrations and deposits. Company's reputation was harmed sufficiently for the past weeks, and Kuetzal management does not see a way to recover investor's activity, therefore we may not return to usual working process. The mission of the company may not be reached anymore.

Itd ...

Vuli ::

Kaj je z Neksterjem, da že en čas nima nič za investirat?
|Gb x570 Pro|R9 5900x|32GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

Edorta ::

Mislim, da gre na vseh platformah za povečan pritisk investitorjev, kar bo imelo za posledico padec obrestnih mer in še kakšna druga posledica bo dodana po vrhu.

pirx ::

OM se bodo, ob vedno večji popularnosti, samo manjšale. Ampak OK, v primerjavi z bankami je to še vedno fenomenalno, razen tega je tu donos "fiksen" (v primerjavi z delniškim trgom). Razen tega, ko bo kriza udarila, bo 90% manjših P2P posojilnic izginilo, o tem sem prepričan. Zato je definitivno najboljše ostajati samo pri velikih in uveljavljenih.

gdjv ::

Vuli je izjavil:

Kaj je z Neksterjem, da že en čas nima nič za investirat?


Saj je vsako leto ob tem času malo zatišje. Je bilo v četrtek in petek nekaj opcij za cca. 100k EUR, ampak je hitro šlo.

Vuli ::

a ok. Sem šele prvo leto.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|32GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

sloxl8 ::

Envestio ni dosegljiv? Se še komu pojavlja napaka?

buttcrack ::

delfinus ::

Envestio zna bit po vsej verjetno drugi Kuetzal, Instalirajte Telegram na androidu in najdite Envestio. Sta dve grupi.

ManDriver ::

pirx je izjavil:

Tu bo zdaj vedno več novih fake igralcev, ker P2P postaja trendovski. Isto je bilo s kriptoji. Praktično 90% novih borz/menjalnic je bila piramidna igra. Jaz sem samo pri Mintosu (največji v EU), pa nisem 100% siguren, da se ne bo sfižilo. :)


Sfižilo se bo, to je dejstvo. Le vprašanje časa je, ker gre tudi v tem primeru za piramido. Samo poglej si strukturo posojilojemalcev...
--
If all the world is a stage, where is the audience sitting?

buttcrack ::

govoriš na splošno ali za envestio?

ManDriver ::

buttcrack je izjavil:

govoriš na splošno ali za envestio?


Govorim na osnovi svojih opažanj za Mintos, kjer imam tudi sam vložek...
--
If all the world is a stage, where is the audience sitting?

J.McLane ::

A lahko nekaj osnov o tem kako banka pride do denarja in kako ga lahko posodi naprej. V spominu imam, da posamezna banka lahko "naredi" nek mnogokratnik (x10?) posojil glede na depozite, ki jih ima.

Ali je to vsa fora tega P2P posojanja? Da v bistvu ti daš depozit banki, ona pa lahko 10x več posojil naredi iz tega. Tebi sicer mora dati visoke obresti, ostalo količino pa si praktično zastonj sposodi od ECB ali podobnega. Torej na koncu banko to stane nek 1% obresti, naprej pa posodi po 3+% obrestni meri in imajo plus stranke pa še vedno ugodne obrestne mere.

A si tole prav razlagam? Vprašanje samo zakaj klasične banke ne ponujajo kaj več kot tisti promil na depozite? Morda zaradi nevarnosti, da bi kdo vzel kredit in ga dal vezati kot depozit nazaj na banko ...oh wait.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

lojze54 ::

Pozdravljeni,

sem že pisal na na fb v Nekster skupino pa ni odgovora.

Sem nov v teji stvari in imam dve vprašanji.
Razumem, da so investicije zavarovane (90% krije zavarovalnica, 10% Achilles in obresti Nekster) Ali je to zavarovanje omejeno na določeno višino investicije?

Kako, če sploh je zavarovan vložek na sami platformi... ali moraš pač pri teji stvari slepo zaupat resnosti samega podjetja ?

Hvala za odgovor.

gdjv ::

Vse investicije na Neksterju so zavarovane v celoti, ker delajo faktoring samo za dolgove, ki so predhodno odobreni pri zavarovalnici.Torej zavarovalnica krije 90%, ne glede na višino, ker so ze v osnivi vse zavarovano.

Glede zavarovanja ne razumem vprasanja. Sam si si odgovoril, 90% zavarovalnica, 10% Achilles, obresti Nekster. Ce te zanima resnost zavarovanja, se oglasi fizicno na firmi in poglej originalne zavarovalne police. To sem jaz storil.

lojze54 ::

Ti nakažeš denar na platformo in potem izbtam investiraš. Razumem zavarovanje investicije.
Kako si lahko "ziher" da pojutrišnem ne skenslajo spletno stran in si ob denar? Lahko se tebi lepo nabirajo obresti na obresti 10let potem pa vse skupaj propade... in to me zanima imaš pr teji stvari kaj zavarovano, krito, kakšno zagotovilo, da boš prišel nazaj do svojih sredstev.

vvvvvvvvvvvv ::

Kukr vem P2P ni regulirano področje, tko da ni nobenga zagotovila da dobiš nazaj. Edino lahko zaupaš, da če hoče bit podjetje uspešno na fair način, bo skrbelo za to da ne propade.

slokekec ::

Ker sem bolj nov v tem biznisu me zanima, kako Nekster pri določenem izplačilu obračuna davek. Se najprej izplačujejo obresti ali glavnica? Primer: vložiš 10000e čez eno leto imaš 11000e nato si nakažeš prvo izplačilo 5000e in nato še drugo 6000e. Kdaj se obračuna davek, pri prvem , drugem ali pri obeh in v kakšnem razmerju? Hvala za odg.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: slokekec ()

buttcrack ::

v FAQ piše, da mora za plačilo davka vsak poskrbeti zase, se pravi, da moraš do sredine februarja FURSu prijaviti količino akumuliranih obresti za leto 2019. Te pa dobiš na izpisku, ki ga kreiraš na spletni strani. Ta dokument potem pripneš tudi pri oddaji napovedi.

BuDi79 ::

buttcrack je izjavil:

Ta dokument potem pripneš tudi pri oddaji napovedi.
Mislim da ne rabiš.

buttcrack ::

Škodi verjetno ne, razn če te skrbi za par kb prostora na serverjih.

slokekec ::

Na vprašanje kako je z davkom Nekster odgovarja:
Pozdravljeni. Za davčne rezidente Republike Slovenije davek skladno z zakonodajo odvede Nekster™. Investitorjem po mailu posreduje potrdilo o plačilu davka in obvestilo o obračunanem davku. Davek obračunamo na podlagi trenutno veljavne davčne zakonodaje. Gre za dokončno (ceduralno) obdavčitev, zato investitor ne prijavlja prihodka iz obresti v dohodnino.
Plačnik davka (Nekster™) mora davčnemu organu predložiti obračun REK-2 na dan izplačila dohodkov. Na dan izplačila dohodkov mora plačnik davka predložiti tudi prejemniku dohodka podatke iz obračuna davčnih odtegljajev o dohodku, o odtegnjenem in plačanem davčnem odtegljaju in druge podatke, ki vplivajo na višino davčnega odtegljaja.

delfinus ::

Sam imam se en mali delez v Envestio. Ce je se kdo sporocam, da se organizira velika skupina investitorjev, ki bo slo v skupinsko tozbo in lahko posredujem info. Sredstva se bo poskusalo dobiti direktno od podjetij, katerim so bila posojena. Sicer pa naj me kdorkoli prosim kontaktira, da se mal pogovorimo kaj in kako z davki v 2019 v tem primeru, ker platforma trenutno ni dostopna tam pa so vsa porocila itn. Trenutno imam problem, da se ne vem kako porocati davcni v tem primeru.

lp, d.

Edorta ::

Meni je prav žal za Envestio, ker sem vedno planirala tja vložiti kak evro. Zadržalo me je samo njihovo kompliciranje z odprtjem računa. Isti problem imam tudi pri Wisefundu, a ga zdaj rešujem. No, upam, da ne bo Wisefund naslednji.

Je pa dejstvo, da take platforme ne prenesejo dvogovanja denarja v povečanem obsegu. Tudi regularne banke ga ne bi. Če je zadaj še pol piramidni sistem, pa sploh ne gre.
Meni se je njihovo sporočilo takrat zdelo zelo realno in zlahka razumljivo:

"Envestio also faced a number of pre-mature investment buybacks and subsequent withdrawal of funds, which were accomplished without any delay and in full amount thanks to Envestio's reserve fund, which in present circumstances varies from EUR 500 000 up to EUR 800 000."

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Edorta ()

delfinus ::

Jep, sam sem se ze od maja lani pocasi umikal z Envestia, tako da hvala bogu izguba ni velika. En podton sumljivosti je bil ves cas prisoten, ker je pac sibal tekoce in neproblematicno. Sem pa pri Envestiu ob ves profit pa se mal poleg seveda. Sem pa imel se en kredit, ki se mi je iztekal in sem pac racunal, da se ne bo zgodilo tako hitro, pa se je. Je pa kar dosti ljudi, ki so tudi ob zivljenske prihranke. Rahlo ludo.

PR s strani Envestia je bil slab, buyback bi morali ustaviti ze takoj po novem letu, ker je panika zaradi Kuetzla pritiskala na polno. So poskusali resevati, ampak se ni izslo. Kaj je zadaj pa bo stvar policije in tozilstva. Investitorji smo vlagali v dobri veri v podjetja, ki so realna im mnoga ze poslujejo vec kot deseletje, tudi direkten stik z nekaterimi je to narekoval. Nekaj pa je seveda bilo mal mutnih kreditov, katere sem se izogibal. Pri Envestiu je cisto mozno, da je bilo vecina dobrih kreditov, ampak tudi nekaj crnih ovc, ki jo kot investitorji nismo videli. Lahko je tudi ponzi oz. pol ponzi, lahko pa preprosto prehud psiholoski napor in izjemno mali tim, ki je popustil pod prehudim pritiskom. V glavnem zadeva bo sla v skupinsko tozbo, hkrati pa je tudi ze vlozenih na stotine prijav pri EE policiji. Tudi z moje strani bo, ker pac rabim nek ceglc, da sem to vlozil.

Nasvet, ki velja bilokdaj za bilokogar in tudi zame. Ne vlagaj tistega cesar nisi pripravljen izgubiti.

lp, d.

delfinus ::

Edorta sam bi se izognil svezega investiranja v P2B platforme. Trenutno prevladuje izjemen strah in folk je zivcen na polno, se vidi to po forumih in FB. Na dan pa prihajajo spekulativne zgodbice. Boljse ostati pri kaksnih bol renomiranih P2P platformah. lp, d.

Edorta ::

delfinus je izjavil:

Jep, sam sem se ze od maja lani pocasi umikal z Envestia, tako da hvala bogu izguba ni velika. En podton sumljivosti je bil ves cas prisoten, ker je pac sibal tekoce in neproblematicno. Sem pa pri Envestiu ob ves profit pa se mal poleg seveda. Sem pa imel se en kredit, ki se mi je iztekal in sem pac racunal, da se ne bo zgodilo tako hitro, pa se je. Je pa kar dosti ljudi, ki so tudi ob zivljenske prihranke. Rahlo ludo.

PR s strani Envestia je bil slab, buyback bi morali ustaviti ze takoj po novem letu, ker je panika zaradi Kuetzla pritiskala na polno. So poskusali resevati, ampak se ni izslo. Kaj je zadaj pa bo stvar policije in tozilstva. Investitorji smo vlagali v dobri veri v podjetja, ki so realna im mnoga ze poslujejo vec kot deseletje, tudi direkten stik z nekaterimi je to narekoval. Nekaj pa je seveda bilo mal mutnih kreditov, katere sem se izogibal. Pri Envestiu je cisto mozno, da je bilo vecina dobrih kreditov, ampak tudi nekaj crnih ovc, ki jo kot investitorji nismo videli. Lahko je tudi ponzi oz. pol ponzi, lahko pa preprosto prehud psiholoski napor in izjemno mali tim, ki je popustil pod prehudim pritiskom. V glavnem zadeva bo sla v skupinsko tozbo, hkrati pa je tudi ze vlozenih na stotine prijav pri EE policiji. Tudi z moje strani bo, ker pac rabim nek ceglc, da sem to vlozil.

Nasvet, ki velja bilokdaj za bilokogar in tudi zame. Ne vlagaj tistega cesar nisi pripravljen izgubiti.

lp, d.



Tole so pri Envestiu res odigrali kot največji začetniki. 800K € množica pokuri v enem dnevu, če jih pograbi panika. S tako nizko vsoto se tega ne da pogasiti. Oni bi morali buy back enostavno ustaviti, denarja zanj je pač zmanjkalo. Enostavna in povsem verjetna razlaga. V izogib težavam bi lahko organizirati Secondary market. Pa naj se krediti prodajajo po 80% diskontu. Vlagatelji na teh platformah so dovolj špekulativne narave (upam vsaj), da bi na tak način sami sebi plačali pot ven.
Vse to s predpostavko, da je 800K za buy back sploh obstajalo.

wechta ::

Kako pa mislite recimo za bondoro, pay&go? Se bo tut sesulo?

delfinus ::

Ce bo panika s strani vlagateljev bo prislo do povecanega withdrawa, kar pomeni, da Bondora ne bo shendlala takojsnje izplacevanje vsem. Verjetno majo sami varnostni mehanizem do kod lahko tekoce izplacujejo. Je relevantno vprasanje za Bondoro direktno, kaj ce.

PgSurfer ::

Bondora je nekaj malega objavila na to temo

Possible delays in payments: in case other users of Go & Grow accounts do not immediately have sufficient funds to purchase your claim rights from us, the payment of the selling price to you will be delayed for an unknown period until sufficient funds become available. Therefore, the use of the Go & Grow account is not comparable to a deposit or investment account, since it may not be possible to liquidate assets or withdraw funds immediately, nor is the preservation of value allocated to the Go & Grow account guaranteed.

https://www.bondora.com/en/riskstatemen...

dvojka ::

Mogoče moja izkušnja pri Mintosu. Za test sem odprl 20 short loan "pozicij" v Španiji ID Finance. 8 od 20 jih je trenutno v defaultu. Mogoče sem falil državo ampak to je kar precej velik deležev v defaultu. Sicer imam buy back ampak dolgoročno to za originatorja ne more biti vzdržno. Vaše mnenje?

delfinus ::

Hja ni ravno lepo, kako pa je LO uspesen, da nato izterja dolg je pa drugo. Od tam naprej ni vec tvoj problem. Sicer pa na dolgi rok bi se jaz osebno tudi izogibal LOjev, ki imajo veliko defaulta. Pri Mintosu si je dobro v pomoc vzeti tole in pogledas ratinge in profit posameznih LO: https://explorep2p.com/mintos-lender-ra...

lp, d.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

dvojka ::

Tole sem že pregledal. Če ima LO dober rating so obresti kar precej nizke. Trenutno izbiram LO, ki imajo cca 10% kar naj bi bila nekje sredina. Časi ko so bile obresti po 12-15% pri dobrih LO so kot kaže mimo.

Edorta ::

Od novega leta naprej intenzivno testiram Mintos in sem tja v ta namen nakazala 400€. Najraje investiram po 12€ na posojilo in najraje v posojila, ki jih izbiram na teh dveh povezavah:

https://www.mintos.com/en/invest-en/pri...

in

https://www.mintos.com/en/invest-en/sec...

Stremim za tem, da so obresti 16%+, čas pa 30dni+ kar včasih uspe, večinoma pa je čas pod 30 dni.
Da z vložkom 400€ zaslužim 1€ traja okoli 3 - 4 dni.

Težava je po mojem v naslednji izpostavljenosti:

Grace Period: 24,05€
1-15 Days Late: 36.00€
16-30 Days Late: 29.05€
31-60 Days Late : 1.69€

Originatorji:
Cashwagon
Finko
Sun Finance
Eno samo posojilo 12€, ki bo iz zgornjega late seznama izpadlo, oziroma postalo nevračljivo, bo postavilo pod vprašaj donosnost celotnega testa, in bo spremenilo teoretični obrestni zaslužek v praktično izgubo.
Upam, da si kdo lahko s tem poročilom kaj pomaga.
Osebno sem skeptična, da bi 400€ povišala na 4000, ali 40.000. Glede na trenutne pokazatelje tega ne bi naredila. Se pa še naprej intenzivno učim.
Vsak nasvet, komentar, dobrodošel :)

delfinus ::

Ce investiras v posojila z buyback guarantee bo pac izpadlo iz seznama, dobila bos pa povrnjeno glavnico + obresti. Torej investiraj v zgolj samo taksna. Sam bi se izogibal visokodonsnim in pa preveri LOje na lestvici, izkljucil bi tudi kaksne zumba republike. Problem bo ce gre LO ciu cau in takrat lahko pride v najboljskem primeru do zelo zapoznelih poplacil (primer Monego) ali pa celo izgube.

Mal pocekiraj tole: https://explorep2p.com/mintos-lender-ra...

lp, d.

otago ::

@Edorta
priblizno 25% posojil je v zaostanku.

Kar lahko naredis je, da enakomerno razdelis vlozek v platforme, drzave in organizatorje. Sam bom zmanjsal vlozek, ce se prej ne zrusi sistem, na eno placo. Z delno izgubo le tega lahko zivim.

Kaj pa LO, ki imajo obresti okrog 11.5%? Dolgorocno manj tvegano kot Lo z 16%.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

P2P lending - oddaja napovedi za odmero dohodnine (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12516357 (505) Kiwix
»

Kam investirati 50 000€ (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15233561 (4036) redtech
»

P2P lending

Oddelek: Loža
143362 (667) janez09
»

Mintos P2P (Invest & Access) - kaj počnete z late loans?

Oddelek: Loža
121502 (1117) pirx
»

Varčevanje

Oddelek: Loža
4812497 (6096) T-h-o-r

Več podobnih tem