Forum » Loža » Napoved za odmero davka od premoženja - vložiti ali ne?
Napoved za odmero davka od premoženja - vložiti ali ne?
UFOking ::
Pozdravljeni,
z ženo imava sledeč problem in sicer sva kupila 50 let staro hišo, katere kvadratura je 188m2.
Oba sva lastnika, vsak ima torej 50% delež.
Od obeh je to prva in edina nepremičnina.
V hiši še ne živimo, ker jo obnavljamo in ko bo obnovljena, se bomo vselili in tudi spremenili stalni naslov.
Ali moreva sedaj oddati na FURS izpolnjeno "Napoved za odmero davka od premoženja" katero bi naj oddal po 15-ih dneh od pridobitve nepremičnine? Ne vem, če se to upoštevajo samo delovni dnevi ali vsi dnevi, ker če vsi, sva tako že preko.
Bilokoga vprašava, noben ne plačuje posebej tega davka FURSu in tudi nihče ni te vloge oddajal.
Če kličeva na FURS, pa tako ne znajo nič konkretnega povedati. Če sem jih prav razumel, so rekli, da če ne živimo notri, potem bomo morali plačati davek, spet nekdo drug je rekel, naj jim pošljeva slike kako poteka obnova in da resnično renoviramo...
Potem sem še nekje prebral, da če sva oba lastnika, se kvadratura razpolovi in pripada vsakemu v najinem primeru 94m2, kar je pod 160m2 in sva potemtakem oproščena tega davka...
Zanima me sedaj, če oddava to vlogo, ali počakava, če bo kak odziv od FURS-a?
Hvala in lep pozdrav.
z ženo imava sledeč problem in sicer sva kupila 50 let staro hišo, katere kvadratura je 188m2.
Oba sva lastnika, vsak ima torej 50% delež.
Od obeh je to prva in edina nepremičnina.
V hiši še ne živimo, ker jo obnavljamo in ko bo obnovljena, se bomo vselili in tudi spremenili stalni naslov.
Ali moreva sedaj oddati na FURS izpolnjeno "Napoved za odmero davka od premoženja" katero bi naj oddal po 15-ih dneh od pridobitve nepremičnine? Ne vem, če se to upoštevajo samo delovni dnevi ali vsi dnevi, ker če vsi, sva tako že preko.
Bilokoga vprašava, noben ne plačuje posebej tega davka FURSu in tudi nihče ni te vloge oddajal.
Če kličeva na FURS, pa tako ne znajo nič konkretnega povedati. Če sem jih prav razumel, so rekli, da če ne živimo notri, potem bomo morali plačati davek, spet nekdo drug je rekel, naj jim pošljeva slike kako poteka obnova in da resnično renoviramo...
Potem sem še nekje prebral, da če sva oba lastnika, se kvadratura razpolovi in pripada vsakemu v najinem primeru 94m2, kar je pod 160m2 in sva potemtakem oproščena tega davka...
Zanima me sedaj, če oddava to vlogo, ali počakava, če bo kak odziv od FURS-a?
Hvala in lep pozdrav.
- spremenilo: UFOking ()
Utk ::
V par mesecih boš itak dobil od fursa poziv, da prijaviš. Potem boš pa res moral.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Torej bom sam dobil poziv? Ali bom moral za to plačati kakšno kazen, ker nisem po 15ih dneh po pridobitvi nepremičnine oddal te vloge?
Načeloma ne dobiš takoj kar kazni.
Ali boš plačal davek ali ne, pa odločijo potem oni, ne ti na neki vlogi. Napiši pa da se obnavlja, ni možno živet not, itd, če bo kaj pomagalo.
Ali boš plačal davek ali ne, pa odločijo potem oni, ne ti na neki vlogi. Napiši pa da se obnavlja, ni možno živet not, itd, če bo kaj pomagalo.
Zgodovina sprememb…
Baja ::
po zakonu bi moral prijaviti
če prejšnje leto nisi živel notri, bi moral plačati davek
jaz sem dobil poziv, nazaj je prišel davek za samostoječo garažo, za bajto mi niso nič kasirali (čeprav prejšnje leto nisem živel notri).
jaz sem dobil poziv, nazaj je prišel davek za samostoječo garažo, za bajto mi niso nič kasirali (čeprav prejšnje leto nisem živel notri).
Primopredajo hiše smo imeli 3.1.2025, tako da je hiša naša komaj od letos in prejšnje leto nismo mogli živeti v hiši.
Zgleda najboljše, da počakam na poziv. No mogoče ga pa sploh ne bo :)
mirator ::
Če si hišo kupil, pri notarju overil pogodbo, plačal davek na promet nepremičnin in uredil vpis v zemljiški knjigi, si naredil vse. Nič se ne boj, zelo hitro boš dobil račun za NUSZ. Tudi novi premičninski zakon v kakršni koli obliki že bo, te ne bo tangiral, če se boš v hišo res preselil.
Če si hišo kupil, pri notarju overil pogodbo, plačal davek na promet nepremičnin in uredil vpis v zemljiški knjigi, si naredil vse. Nič se ne boj, zelo hitro boš dobil račun za NUSZ. Tudi novi premičninski zakon v kakršni koli obliki že bo, te ne bo tangiral, če se boš v hišo res preselil.
Vse je bilo urejeno tako kot si napisal in tudi račun za NUSZ pričakujem :)
Če si hišo kupil, pri notarju overil pogodbo, plačal davek na promet nepremičnin in uredil vpis v zemljiški knjigi, si naredil vse.
Ne, ni res:
Davek od premoženja:
Zavezanec mora vložiti napoved v 15 dneh od nastanka davčne obveznosti, katera nastane, ko je sklenjena pogodba o pridobitvi nepremičnine. Če je zavezanec predmet obdavčitve pridobil z gradnjo, nastane davčna obveznost z izdajo dovoljenja za uporabo. Če se začne predmet obdavčitve uporabljati pred izdajo dovoljenja, nastane davčna obveznost s pričetkom uporabe teh prostorov.
Celo ne od "primopredaje", ampak v 15 dneh od sklenjene pogodbe. Če smo že pikolovski.
Zgodovina sprememb…
Kaj bi pa bila boljša poteza, da si že sedaj spremenimo stalni naslov, čeprav se v hišo še nekaj mesecev ne bomo vselili, ali ne?
Poglej si kolk časa moraš živet v letu tam, da ne rabiš plačat davka. Vsaj tolk prej se prijavite, ja. Sploh če niste lastniki tu kjer zdaj živite.
Kalibri ::
Torej bom sam dobil poziv? Ali bom moral za to plačati kakšno kazen, ker nisem po 15ih dneh po pridobitvi nepremičnine oddal te vloge?
Marsikdo tega ni naredil po 10 in več let, in še čaka poziv. Ki ga ne bo do novega zakona.
Takrat so bile malo drugačne evidence in povezave med njimi. Ja, tist, ki 10 let ni dobil, ne bo niti zdaj, res je. OP pa težko da ne bi.
Baja ::
Primopredajo hiše smo imeli 3.1.2025, tako da je hiša naša komaj od letos in prejšnje leto nismo mogli živeti v hiši.
Zgleda najboljše, da počakam na poziv. No mogoče ga pa sploh ne bo :)
ja, lepote naše zakonodaje :) za prvo leto bi načeloma mogel plačati, amapak očitno tega ne pobirajo.
sem vprašal kolege ki so kupovali pred kratkim. nobenenu niso davka odmerli. tudi meni za bajto ne, samo za samostoječo garažo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Baja ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Davek na premozenje (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 13395 (2132) | JH84 |
» | Davek od premoženjaOddelek: Loža | 5171 (825) | Baja |
» | Cena nepremičnine - FURS ocenjuje drugače kot GURSOddelek: Loža | 4824 (3700) | solatko |
» | novo vrednotenje nepremičnin (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 28464 (23448) | buttcrack |
» | Prijava TRR v tujini?Oddelek: Loža | 6474 (5394) | BlaY0 |