» »

Cena nepremičnine - FURS ocenjuje drugače kot GURS

Cena nepremičnine - FURS ocenjuje drugače kot GURS

Phantomeye ::

Recimo, v lasti imaš hišo, ki je glede na podatke geodetske uprave, vredna 200kEUR. Hišo prodaš nekomu za točno 200kEUR, ker ne želiš plačevati davka na kapitalski dobiček (k. dobiček je del denarja nad 200kEUR. Potem pa plačaš 25% na to razliko. Torej, če prodaš za 225kEUR, plačaš 25% na teh 25kEUR. Tle vse štima (zakonsko gledano). Pustimo to, da si vseeno v plusu.

Prodaš hišo, dobiš 200kEUR ... potem pa dobiš pošto od FURS-a, ki pravi - hiša je vredna 175EURk. Ti si prodal za 200kEUR, kar pomeni, da imaš 25kEUR dobička... Plačaj davek!

Torej, kako je to mogoče? Od kje FURS pridobi vrednost nepremičnine? GURS pravi eno, FURS pa verjetno ni poslal ninje, ki bi na skrivaj ocenila neko hišo.

Any ideas?

(ne gre za mojo hišo - i wish).

svecka ::

Gleda se cenitev hiše ob pridobitvi in nato od prodaji. V 1 letu so šle hiše gor 10% gor minimalno.

c3p0 ::

GURS jim je samo smernica. Pa niti ni nujno, da upoštevajo cenitev. Poznam primer, ko je dal cenit pri dveh cenilcih in so oboje zavrnili. Nato se je vdal in plačal, kar so mu sami po svoje ocenili, hodijo tudi okoli gledat, imajo svoje ninje.

Groot ::

GURS ocena je zgolj informativna in v nobenem primeru ni podlaga za dejansko vrednost (čeprav vsaj pri praznih parcelah FURS vsaj po mojih izkušnjah sledi GURS). Plus vrednosti na GURS so že precej zastarele. Nimaš kaj FURS ima pač pooblastila da zadeve oceni po svoje. Če se ne strinjaš, se lahko še vedno pritožiš, kjer ti pa lahko zaželim zgolj obilo sreče.

svecka je izjavil:

Gleda se cenitev hiše ob pridobitvi in nato od prodaji. V 1 letu so šle hiše gor 10% gor minimalno.

Po mnenju fursa so očitno šle cene dol :D

user4683 ::

Davek na kap. dobicek pri nepremicnini se gleda od razlike med prodajno ceno (teh tvojih 200k) in vrednostjo ob pridobitvi nepremicnine (cena, za katero si jo ti kupil, ali pa vrednost, ko si jo podedoval). Ocitno si jo kupil za 175k. Cenitev GURSa ima bolj malo z vsem tem (v tem konoretnem primeru v bistvu nic).

Mato989 ::

znupy ima prav, je pa tudi res, da ko sem moral letos za lani plačat dave kod premoženja je FURS ocenil mojo stanovanje na 62.000€ medtem ko ga je cenilec za banko ocenil na 73.500€ tako da sem plačal davek od FURSove cenitve ne od cenilčeve ki sem ga plačal... Pa tudi na GURS je vrednost 68.500€
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

solatko ::

Phantomeye - Logična zadeva, FURS gleda povprečno vrednost opravljenih poslov na določenem področju, poleg tega plačaš 25%/25k€ in ne od dosežene cene, od tega plačaš samo 2%-ta.
Delo krepa človeka

user4683 je izjavil:

Davek na kap. dobicek pri nepremicnini se gleda od razlike med prodajno ceno (teh tvojih 200k) in vrednostjo ob pridobitvi nepremicnine (cena, za katero si jo ti kupil, ali pa vrednost, ko si jo podedoval). Ocitno si jo kupil za 175k. Cenitev GURSa ima bolj malo z vsem tem (v tem konoretnem primeru v bistvu nic).

Torej, vrednost hiše je pri GURS-u 200.000. Toliko je tudi zapisalo sodišče (v sklopu dedovanja). Od kje torej številka 175k?

Zanima me izključno ena stvar. --- > Zakaj je vrednost hiše po Fursu nižja kot po Gursu.

Očitno ima FURS neke svoje kriterije, če jih poznaš, se priporočam, ne rabiš mi pa učit o kapitalskem dobičku, kjer sem že v prvi objavi naznanil, da vem, kaj je to.

solatko je izjavil:

Phantomeye - Logična zadeva, FURS gleda povprečno vrednost opravljenih poslov na določenem področju, poleg tega plačaš 25%/25k€ in ne od dosežene cene, od tega plačaš samo 2%-ta.

Beri prvo objavo. Sem napisal, da je 25% na razliko. a.k.a. dobiček. To, da mi na novo razlagaš, kaj je kapitalski dobiček, nič ne pripomore k mojemu vprašanju. Zanima me le eno - zakaj Furs vrednoti vrednost stavbe drugače kot Gurs in sodišče.

Ker glavno vprašanje je ali je vredno najemat cenilca. Kr malo ironično, da moraš plačat več davka, ker se je nekdo odločil, da je nekaj, kar si prodal manj vredno :)

Zgodovina sprememb…

Phantomeye - Furs obračuna davek na povprečno višino opravljenih poslov na lokaciji. Če je večina hiš prodanih za 200k€, ne moreš prit na furs s pogodbo za 150k€, oziroma, ti je ne bojo priznali.

Gurs je delal vrednosti nepremičnin za druge namene, predvsem predvideni davek na premoženje, ki naj bi zamenjal uporabo stavbnega zemljišča. Gradbena cena za vse nepremičnine v SLO je enaka, razlika je v oceni lokacije, opremljenosti nepremičnine, gradbenih materialih, načinu ogrevanja, opremljenost z infrastrukturo,.....

Če se na odločbo FURS-a pritožiš, ti pošljejo sodnega cenilca, ki poda oceno vredsnosti, ki pa za Furs ni zavezujoča.
Delo krepa človeka

solatko je izjavil:

Phantomeye - Furs obračuna davek na povprečno višino opravljenih poslov na lokaciji. Če je večina hiš prodanih za 200k€, ne moreš prit na furs s pogodbo za 150k€, oziroma, ti je ne bojo priznali.

Gurs je delal vrednosti nepremičnin za druge namene, predvsem predvideni davek na premoženje, ki naj bi zamenjal uporabo stavbnega zemljišča. Gradbena cena za vse nepremičnine v SLO je enaka, razlika je v oceni lokacije, opremljenosti nepremičnine, gradbenih materialih, načinu ogrevanja, opremljenost z infrastrukturo,.....

Če se na odločbo FURS-a pritožiš, ti pošljejo sodnega cenilca, ki poda oceno vredsnosti, ki pa za Furs ni zavezujoča.

Ne bi bilo ravno obratno, glede na moj zgornji primer? torej, da bi prišel s pogodbo za 200.000, pa bi mi rekli, ne, ne tole je pa samo 150.000 vredno, Ampak, ker ste pa prodali za 200.000€ morate pa plačati davek na razliko (kapital), torej na 50.000.

Ampak v resnici ni bilo nobene razlike med ocenjeno vrednostjo in prodano vrednostjo. Vsaj ne na podlagi podatkov, ki jih je lastnik prijel od kredibilne inštitucije - sodišča.

In kot verjetno veš, na koncu, ko dobiš sodni sklep - moraš plačat sodno takso, ki pa je specifičen % od vrednosti premoženja.

Torej, najprej mora dedič plačat sodno takso za bajto, ki je vredna 200.000, po sklepu sodišča. Potem pa, ko proda hišo za 200.000, mora pa plačati še kapitalski dobiček, ker se je ena DRUGA inštitucija iste firme odloči, da se s to oceno bajte ne strinjajo in, da je bajta ZIHER vredna še manj, kar pa pomeni, da mora (bivši)lastnik plačati dodaten davek, ker jo je prodal za več kot je vredna. In ne samo to. Posledično to pomeni, da je potem sodišču plačal previsok davek.

To mi je nelogično...

No tega, da je FURS naknadno znizal vrednost nepremicnine ob *pridobitvi*, v prvem postu nisi zapisal, zato ni bilo cisto jasno kaj se sploh dogaja.

Ce imas sklep sodisca o vrednosti in stempelj FURSa o placanih 2% na tisto ceno ob dedovanju (200k), jih vprasaj o zdravju in zakaj so sele sedaj znizali vrednost in ne ze takrat, ko so potrdili vrednost prvega posla (dedovanje). Potem imas vec moznosti:
- zahtevaj prevec placan davek nazaj (2% od 175k in ne od 200k)
- najames lastnega sodnega cenilca, ki lahko izpodbija njihovo vrednotenje

Phantomeye - Zadeva je malo bolj komplicirana - dediči, ki imajo namen prodajati nepremičnino, se na sodišču odločijo, kakšna je vrednost dediščine in raje plačajo malo več takse, da se izognejo obdavčitvi dobička.
Prejšnji teden sva imela s sinom zapuščinsko za pokono ženo, sva storila enako (lastnica dveh stanovanj do polovice) in sva enako dala najvišjo še sprejemljivo vrednost, realna je malo nižja in FURS ob morebitni prodaji, niti slučajno ne bo priznal številk iz dedne odločbe. Vseeno niso tako neumni. Ti lahko, brez da bi sodnik/ca ugovarjal/a za stanovanje podaš vrednost 200k€, realno pa je vredno 140k€, plačaš nekaj sto € višjo takso, kar je še vedno manj, od davka, FURS pa pogleda, za koliko so se taka stanovanja prodajala v času pridobitve in na podlagi tega izračunajo dobiček in obdavčitev. Imaš pa vedno možnost ugovora in potem eventualno znižanje KD.

znupy - Ob dedovanju ne plačaš nič FURS-u, od kje ti 2%-ta? Ocena sodnega cenilca ne zavezuje FURS-a.
Delo krepa človeka

solatko je izjavil:

znupy - Ob dedovanju ne plačaš nič FURS-u, od kje ti 2%-ta? Ocena sodnega cenilca ne zavezuje FURS-a.

Mae culpa, imas prav, ob dedovanju seveda ni davka od prometa z nepremicninami ;(( Tako da ja, imaš prav, FURS ob dedovanju nima prstov zraven.

To, da jih ne zavezuje vrednost, ki jo je ocenil sodni cenilec pa ni povsem res - vsaj v dveh primerih, ki jih osebno dobro poznam, je FURS drugače določil ceno nepremičnine in nam rekel da če se z njo ne strinjamo, lahko najamemo sodnega cenilca in bodo upoštevali tisto.

znupy - Ste dobili to napisano v odločbi ali so vam samo rekli. Trije cenilci bojo dali neodvisno oceno, ki niti slučajno ne bo v razponu 5-10%-ov + ali -. Jih ocenitev ne zavezuje upoštevati jo, je potrebno se obrnit na sodišče (kar pa itak vemo, da za nekaj k€ razlike ne bo šel nihče in na koncu, raje plačaš odrejeno), seveda napišeš pritožbo
Delo krepa človeka

V enem primeru pisno v drugem ustno. Tudi v interesu FURSa v 90% ni, da zavlačujejo za nekaj 100€ razlike in se da marsikaj dogovoriti ustno, že pred uradnimi odločbami. Cenitev sodnega cenilca je tudi precej bolj natančna oziroma verodostojna kot neka povprečena vrednost (brez ogleda dejanskega stanja), na katero se najprej opre FURS. Močno dvomim, da si bo kakšen inšpektor delal dodatno delo in težave z oporekanjem cenitvi sodnega izvedenca.

znupy - Najbolj sigurno je spremljanje realiziranih cen na določenem področju za določeno vrsto nepremičnin in to v glavnem uporablja Furs, kjer prometa ni pa največkrat zadostujejo podatiki iz dedne listine in tam uporabljena vrednost.
V LJ je določena nepremičnina vredna 100k€ prodajajo se po 200k€+ in ti bo v primeru prodaje, pogodba s 150k€ težko šla skozi na FURS-u. Tam, kjer ocena GURS-a, pri prodaji niti ni dosežena in se tudi povprečno prodajajo nepremičnine po nižji ceni, pa gre skozi vsaka pogodba, ki je v okriru realne vrednosti na tej lokaciji.
Delo krepa človeka

Seveda, to je vse res in ok. Ampak če se s kakršnega koli razloga ne strinjaš z oceno, ki jo je naredil FURS, imaš možnost s sodnim cenilcem izpodbijati njihovo oceno. In če sodni cenilec oceni drugače bodo brez komplikacij upoštevali vrednost cenilca - vsaj meni in še enemu družinskemu članu so, v dveh povsem ločenih zadevah.

Tudi v tem tvojem hipotetičnem primeru je povsem realno možno, da neka nepremičnina je pač vredna 150k zaradi dejstev, ki jih FURS pri svoji oceni ne pozna. In če sodni cenilec dokaže, da je nepremičnina res vredna manj, kot "primerljive" nepremičnine, bo FURS upošteval njegove argumente.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: user4683 ()

joze67 ::

solatko je izjavil:

V LJ je določena nepremičnina vredna 100k€ prodajajo se po 200k€+
Kako si dobil vrednost 100k, če se prodaja po 200k?
vrédnost -i ž (ẹ́)
1. značilnost česa
a) glede na količino denarja, ki se dobi zanj: vrednost zemljišča pada, se veča; določiti, oceniti vrednost hiše; nakit ima majhno, veliko vrednost; merilo vrednosti; neskladnost med ceno in vrednostjo / prodati blago v vrednosti več milijonov / denarna vrednost

Da dodam - sodišče je tisto, ki je pridobilo vrednost napremičnine. Kot sem bral zapis sodišča je cifra omenjena tam identična cifri iz Gursove baze.

Zdaj pa ... zakaj se sodišče pri iskanju informacij naslanja na cenitev GURS-a, če je pa v končni fazi, v primeru prodaje, FURS tisti, ki ima zadnjo besedo.

In to je meni najbolj problematično. Imaš več državnih inštitucij in vsaka črpa informacije iz svojega vira.

Gledam en dokument in recimo za parcelo piše tudi, da je "vredna" 0€. Torej znižal so osnovo hiše, in parcele na 0.

joze67 ::

Kaj pa je vrednost nepremičnine?

Če se ti mudi s prodajo, boš za isto nepremičnino načeloma dobil manj, kot če lahko čakaš. Pri vsakem ocenjevanju vrednosti nepremičnine veliko vlogo igrajo zunanji dejavniki (na primer dober prodajalec, izkušen kupec, ...), ki seveda vplivajo na vrednost nepremičnine. Objektivne vrednosti ni.

GURSov model je model. Pove, kako se uradno (registrirano) prodajajo nepremičnine, ki so po nekih parametrih primerljive z ocenjevano. Kupec se lahko na to mirno požvižga, prodajalec prav tako. Model so razvili za potrebe nepremičninskega davka, pa še za to ga ne uporabljajo. Kako naj bo sedaj zapovedan kar povprek?

V idealnem primeru, ko nepremičnino kupiš in prodaš, bo FURS razpolagal z izmerjenimi vrednostmi (ki jih bo sicer ocenjeval, konec koncev smo ne samo na Balkanu, ampak so tihotapci ipd vzor naši mladini od malih nog), ampak v principu je to to. Če pa do nepremičnine prideš z drugačno transakcijo, mora FURS oceniti vrednost po svojih močeh. Kot mora narediti tudi sodni cenilec, menda. GURSov model tudi ne operira s svežimi podatki (nepremičnina je lahko delno porušena ali popolnoma obnovljena od zadnjega popisa).

Skratka, model GURS je še daleč od uporabnosti. Ko se bo uporabljal za davek (in bodo torej vsi vnesli vse pripombe in dejansko stanje ipd), bo morda zrel za določanje nekakšne ocene vrednosti nepremičnine. Do takrat pa se mora vsak znajti po svoje.

znupy - Reciva, da imaš prav, oglej si cene sodnih cenilcev za gradbeništvo in te bo minilo, da jih kličeš, ker so dražji, kot boš s tem prihranil. Slovenska miselnost, tožit pa ni važno koliko košta.
Napišeš ugovor na odločbo o odmeri, povabljen boš v LJ k davčnemu referentu, s bosta vsedla, pregledala vsa njegova mnenja in vire, po katerih so prišli do višine obdavčitve, poslušal bo tvoja argumentirana bla, bla in potem ti bo, če ga boš prepričal, določili nižji odmerek, višjega ne.
Kaj boš naredil, če bo sodni cenilec podal enako oceno, saj bo izhajal tudi iz podatkov FURS-a na tej lokaciji? Plačal davek in cenilca, win-win.

joze67 - Glavni podatek FURS-a je, realizirane prodaje podobnih nepremičnin na določeni lokaciji. Torej dosežena povprečna tržna cena pri poslih.
Delo krepa človeka

Seveda, nikjer nisem trdil, da je to vedno smiselno. (Preverjeno sem) trdil samo to, da bo FURS uposteval sodnega cenilca. Ce je razlike v davku nekaj 100eur se tega seveda ne bos sel.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: user4683 ()

znupy - FURS-u ocena vrednosti sodnega cenilca ni zavezujoča.
Delo krepa človeka

Ja, ampak jo bo moral v primeru tozbe spodbijati z oceno drugega cenilca in bo cela p*zdarija ce se odlocita precej drugace :) Fursu ni v interesu zavlacevati in se zafrkavati s tem, razen ce se gre za precej velike zneske. Za 1000eur razlike se FURS ne bo sekiral, tebi se pa ze izplaca.

Invictus ::

Za 1000 EUR se ti ne splača v tožbo, četudi boš našel drugega cenilca.

Drugi cenilec bo ocenil podobno, saj gre za ceh, ki ščiti sebe, ne stranke...

To je najbolje kar urejati na FURSu z davčnim referentom in malo pojamrat. Se veliko doseže...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

1. Kakšno tožbo? Če si prepričan, da je FURS narobe ocenil (ker nima dejstev s terena) in da bo cenilec potrdil tvojo ceno in da bi bilo razlike za 1000eur v davku pac tvegas tistih nekaj 100eur za cenilca. Ne greš v tožbo, ki se je niti furs ne bo šel.

2. FURS pri svoji prvi oceni ni opravil analize s cenilcem (na terenu) in nima pojma o dejanskem stanju nepremičnine. Svojega cenilca bo najel šele kasneje, da kontrira tvojemu (ga ne bo, ker se jim ne splača komplicirat + kot si rekel bi drug cenilec verjetno dal podobno oceno kot tvoj).

3. Govorim o primerih, ko normalno jamranje referentu ne pomaga več in ti rečejo, da prinesi oceno sodnega cenilca.

In to tretje je bil tudi moj point ves čas - ko me je solatko prepričeval, da furs ne upošteva cenilca in ne vem kaj še. Iz prve roke in iz mnogih podobnih pričevanj je jasno da jih. Če se ti ga splača najemat smo pa tudi že obdelali. V tožbo se pa ne tebi ne fursu ne splača it, razen če gre za ogromne zneske.

znupy - Poglej cene sodnih cenilcev za nepremičnine.
FURS upošteva višino vrednosti drugih opravljenih poslov s podobnimi nepremičninami na tej lokaciji, če jih ni, po navadi upošteva številke iz kupoprodajne pogodbe.
Cenitve se kar razlikujejo, ker ne gre za dogovorne ocene.
Izhajam iz dveh poslov, ki jih poznam in z informacijami, ki sem jih dobil od nepremičninarjev.
Delo krepa človeka

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dober cenilec nepremičnine ?

Oddelek: Loža
256212 (5167) Mato989
»

Nepravdno pravo

214696 (3714) Vikking
»

Kako FURS in ATVP regulirata kriptožetone in kriptovalute (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
507162211 (126357) Aquafriend
»

Prepis stanovanja

Oddelek: Problemi človeštva
201674 (1211) solatko
»

Prodaja dedovane nepremičnine

218873 (8174) s1m0n

Več podobnih tem