» »

Applova Siri prisluškovala

Slo-Tech - Pred dobrimi petimi leti je The Guardian razkril, da so Applovi pogodbeni partnerji, ki so delali na asistentki Siri, slišali marsikaj. Siri je poslušala tudi, ko je uporabniki niso aktivno poklicali (Hej, Siri), posnetke pa so v okviru programa za izboljševanje delovanja Siri analizirali partnerji. Apple je tedaj dejal, da zgolj manjši vzorec ukazov, ki nikakor niso povezani z osebami in jih ni možno deanonimizirati, dejansko pošljejo v analizo za nadaljnji razvoj Siri. A žvižgač iz podjetja je trdil, da gre tudi za posnetke, ki sploh ne bi smeli nastati, ker Siri nihče ni namerno aktiviral.

Sledila je kolektivna tožba, v kateri so oškodovanci Applu očitali prisluškovanje. Trdili so, da se Siri aktivira brez vzklika Hej, Siri. V nekaterih primerih je zadoščalo, da so premaknili uro Apple Watch, ki je bila povezana s telefonom. Uporabniki so prisluškovanje opazili šele, ko jim je naprava začela streči neverjetno personalizirane oglase, povezane z zadnjimi pogovori.

Apple je v tožbi sprva zavračal kakršnokoli prisluškovanje, naposled pa se je pripravljen poravnati. Ponudil je približno 95 milijonov dolarjev, in sicer 20 dolarjev za vsako napravo (iPad, iPhone, Apple Watch, MacBook, iPod touch, Apple TV, HomePod), ki so jo imetniki kupili od 17. septembra 2014 do konca minulega leta. Odškodnina je omejena na največ pet naprav na uporabnika. Ali bo poravnava tudi potrjena, je odvisno od sodišča, ki bo o tem odločalo 14. februarja. Tožniki so že dejali, da se s predlogom strinjajo.

42 komentarjev

kow ::

V novici je napaka, da je apple karkoli priznal, torej prisluskovanje. "samo" pristali so na poravnavo oz. priznanje je kvecjemu implicitno. Tudi "prisluskovanje" je malo mocna beseda.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

Gregor P ::

Torej najmanj 20 dolarjev so vredni naši osebni podatki za podjetje :-)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

paradajzos ::

Te poravnave so čisti BS. Za prisluškovanje bi morale te obične pederčine odsedet nekaj let - vključno z Ekipnim Kuharjem.
Levakarski fake forum.
Moderatorske manipulacije.
Serijsko.

Spura ::

paradajzos je izjavil:

Te poravnave so čisti BS. Za prisluškovanje bi morale te obične pederčine odsedet nekaj let - vključno z Ekipnim Kuharjem.

Itak. Illegal wiretapping. Vsi bi morali sedet, od najnizjih tipov, ki so to implementirali, navzgor do direktorja. Ce ti delodajalec nalaga izvedbo ilegalnih stvari, si odgovoren, da tega ne naredis.

karafeka ::

Pomagalo bi že, če bi šli direktorji sedet za take pizdarije in laganje. Ko dobivajo ogromne par milijonske plače na leto, se zgovarjajo da nosijo ne vem kako odgovornost, pa je še slepcu jasno da skoraj nikoli zares ne odgovarjajo za bilo kaj.

ZigaZiga ::

Gregor P je izjavil:

Torej najmanj 20 dolarjev so vredni naši osebni podatki za podjetje :-)

Vredni so verjetno (veliko) več, le zanje niso pripravljeni dati več kot to.

Gregor P ::

Veliko več so vredni vsi skupaj komulativno.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

twom ::

Meni je moja že večkrat omenila, da dobi oglase z vsebino o kateri so se pred tem pogovarjale s kolegicami, pravzaprav jo dobijo vse kolegice istočasno. Imajo android telefone. Kje je sedaj prispevek na slo-techu in tožbe v ameriki?

Ales ::

kow je izjavil:

V novici je napaka, da je apple karkoli priznal, torej prisluskovanje. "samo" pristali so na poravnavo oz. priznanje je kvecjemu implicitno. Tudi "prisluskovanje" je malo mocna beseda.

"Močna beseda" bi bila, da bi jim rekel, da so lažnivi izkoriščevalski degeni. Pa bi bila kljub temu čisto na mestu.

Prisluškovanje je pa slovarska definicija tega, kar so počeli. Pa ne vem, če je preteklik tu sploh ustrezen. Sedanjik bi bil kar ta prava izbira, IMHO.

Zimonem ::

Siri je še nedolžna, sedaj so jih posilil še z Apple inteligence, kjer jih bodo Apple fangirlice oskrbovale z vsem kar imajo na telefonu.

Poldi112 ::

kow je izjavil:

Tudi "prisluskovanje" je malo mocna beseda.

Zakaj bi bila močna? Mar niso počeli točno to - prisluškovali?

Če kaj, je šibka, ker so ne le prisluškovali, ampak tudi analizirali in profilirali uporabnike.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Poldi112 ()

tetriandoch ::

Sem popolnoma zaprepaden. Naši pa ja ne prisluškujejo. Samo grdi Kitajci in Rusi. Pa komunisti po stacionarcu.

paradajzos ::

tetriandoch je izjavil:

Sem popolnoma zaprepaden. Naši pa ja ne prisluškujejo. Samo grdi Kitajci in Rusi. Pa komunisti po stacionarcu.

Normalni osebki bomo ostro kritizirali kogarkoli, ki počne takšno sranje. Fanboyzi pa drek, ki pride od “njihovih”, hvalijo in se oblizujejo po njemu, kot drek vidijo samo tistega od konkurence.
Levakarski fake forum.
Moderatorske manipulacije.
Serijsko.

RedDrake ::

tetriandoch je izjavil:

Seveda. Ker je prisluškovanje z namenom ubijanja/zapiranja in prodajanja več neuporabnega sranja eno in isto kar se tiče morale.
Oboje je sicer narobe, ampak ...

paradajzos je izjavil:

Normalni osebki bomo ostro kritizirali kogarkoli, ki počne takšno sranje.
Čakam. Kritiko namreč. Androida, da ne bo pomote. Tam ti gugle na telefonu servisira reklame med tem ko o dotičnem izdelku še klepetaš za mizo...

twom je izjavil:

paradajzos je izjavil:

Normalni osebki bomo ostro kritizirali kogarkoli, ki počne takšno sranje.
Čakam. Kritiko namreč. Androida, da ne bo pomote. Tam ti gugle na telefonu servisira reklame med tem ko o dotičnem izdelku še klepetaš za mizo...

A si slep? Nočeš videt? Koliko kritik Googla, Samsunga in drugih povampirjenih multinacionalk se mora ljudem zvrteti pred očmi, preden jih bodo hoteli videti?

Koji k**ac čakaš ti?? :))

Utk ::

Mislim da ne rabiš bit nek genij, da ti je jasno, da če je naprava voice controlled, da te stalno posluša. Če te stalno posluša pa v resnici ne veš ali vsaj občasno kaj ne pošlje, ali kot zvok ali pa že kot tekst. Takoj ko zbudiš napravo gre pa itak v online, ker lokalno ti kaj dost nima za pomagat niti najbrž ne razume (vsega).

Glugy ::

Ta poravnava je zagotovilo da lahko Apple to dela še naprej. Naslov bi moral biti Applova Siri še naprej prisluškuje.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Glugy ()

pegasus ::

twom je izjavil:

Meni je moja že večkrat omenila, da dobi oglase z vsebino o kateri so se pred tem pogovarjale s kolegicami, pravzaprav jo dobijo vse kolegice istočasno. Imajo android telefone. Kje je sedaj prispevek na slo-techu in tožbe v ameriki?

To se preverjeno dogaja, če imaš fejsbuk app nameščen. Moja stalno dobiva oglase o rečeh, o katerih se pogovarjava, jaz nič.

OutOfTheBox ::

Moja stalno dobiva oglase o rečeh, o katerih se pogovarjava

Na iPhonu vsak app, ki potrebuje mikrofon ali kamero in to zahteva preko Applovega API-ja, bo sistem obvestil uporabnika tako da bo spredaj kazal indikator v specifični barvi. Tega sama od sebe, brez vednosti uporabnika ne dela nobena tretja aplikacija.

To da ona stalno dobiva oglase o rečeh o katerih se pogovarjata izhaja iz enega preprostega razloga - išče jih oz. izraža željo preko interesov na Facebooku.

Zgodovina sprememb…

LeQuack ::

OutOfTheBox je izjavil:

Na iPhonu vsak app, ki potrebuje mikrofon ali kamero in to zahteva preko Applovega API-ja, bo sistem obvestil uporabnika tako da bo spredaj kazal indikator v specifični barvi. Tega sama od sebe, brez vednosti uporabnika ne dela nobena tretja aplikacija.

To da ona stalno dobiva oglase o rečeh o katerih se pogovarjata izhaja iz enega preprostega razloga - išče jih oz. izraža željo preko interesov na Facebooku.

Človek. To komentiraš pod novico, kjer piše da je Apple dokazano to delal, in bo še delal vnaprej. Tvoje conspiracy theories, da so podjetja poštena in pravična, ne sodijo v to temo.
Quack !

Nikonja ::

OutOfTheBox je izjavil:

Potem je svizec zvil čokolado ane!!!
Pa ne moreš bi tolk naiven da misliš da sam Apple ne zna sprogramirat da se indikator ne vklopi vsakič ko poslušajo??? A si res taka ovca???

Meizu ::

OutOfTheBox je izjavil:

DamijanD ::

Samsung TVji imajo dejansko fizično stikalo, da lahko izključiš mikrofon (če se pa res izključi pa ne vem:) )

starfotr ::

Vam sploh ni jasno, da je čipovje ameriško, prav tako programska oprema. In da imamo vohunske naprave. Vsak po več njih, 24/7 povezane v internet in v svoji bližini. In da obstajajo razne 3 črkovne agencije.

Pomnite, diski so poceni. So povedali naši že pred leti.

Mene od prisluškovanja bolj skrbi bralno razumevanje folka v splošni populaciji.

jecok ::

Celotna debata izvira iz preprostega dejstva, da je velika večina Apple uporabnikov tehnološko nesposobnih pozerjev, ki bi radi šminkirali. Niso vsi (poznam nekaj ljudi, ki preprosto applove laptope uporabljajo, ker je vse ostalo, unix-like based, tako sranje - in tu jim dam prav, po letih nameščanja linuxa na vse laptope, ki sem jih imel, lahko rečem samo - vedno nekaj ne dela, razen, če imaš laptop dve generaciji zadaj ali pa izgubljaš čas na večnem popravljanju težav), je pa zelo velika večina.

Ker je zasebnost, zaradi zajedanja marketinških vampirjev v vse pore življenja, "the thing", bi seveda radi bili tudi tukaj "in".

Potem si pa tole namestijo: https://www.obdev.at/products/littlesni... , vklopijo blokado tudi sistemskih aplikacij v načinu učenja in ugotovijo, da vsak njihov prdec na sistemu, applovih aplikacijah, dobi apple v svoj cloud.

In nato slišiš čričke... razen pri tistih bolj neumnih, ki opravičujejo znamko do onemoglosti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jecok ()

rok_p ::

Osebno na iphonu nisem nikoli opazil kakih oglasov, ki bi bili povezani s pogovori, imam pa izklopljeno siri.
Se pa to redno dogaja punci na samsungu. A ve kdo, kako to preprečiti na samsungu? Tako na prejšnjem S10 kot na sedanjem S24
rok

jecok ::

rok_p je izjavil:

Osebno na iphonu nisem nikoli opazil kakih oglasov, ki bi bili povezani s pogovori, imam pa izklopljeno siri.
Se pa to redno dogaja punci na samsungu. A ve kdo, kako to preprečiti na samsungu? Tako na prejšnjem S10 kot na sedanjem S24

Ne kupiš Samsunga ampak googlov pixel in namestiš https://grapheneos.org/

Žal podpirajo samo pixel, ki ga hkrati kupujejo enako zabiti zagovorniki znamke, kot jabolčniki, in zato niso dovolj pametni, da bi naložili grafen.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jecok ()

Miki N ::

Robopsica! ;(

no comment ::

LeQuack je izjavil:

OutOfTheBox je izjavil:

Človek. To komentiraš pod novico, kjer piše da je Apple dokazano to delal, in bo še delal vnaprej. Tvoje conspiracy theories, da so podjetja poštena in pravična, ne sodijo v to temo.

Človeka, preberita. Govora je bilo o targetiranih reklamah, ki jih dobijo ljudje, ki jim prisluškujejo Android telefoni. Kar je splošno znana stvar.

no comment je izjavil:

Človeka, preberita. Govora je bilo o targetiranih reklamah, ki jih dobijo ljudje, ki jim prisluškujejo Android telefoni. Kar je splošno znana stvar.

V novici je govora o Apple telefonih, ki prisluškujejo ljudem, kar je bila tudi splošno znana stvar vsem, ki si ne zatiskajo oči pred očitnim.

Čeprav se eni trudijo biti slepi in sem zih, da se bodo še kar naprej trudili, to je zgleda v človeški naravi...

sennheizer ::

rok_p je izjavil:

Pri meni pa je obratno. jaz imam samsunga in ne dobivam oglasov povezanih z nedavnimi pogovori, punca pa iphona in jih stalno dobiva. facebook in insta ji ves cas ponujata izdelke in storitve o katerih je bilo govora.

Čudno da sam punce dobivajo targetirane oglase na iPhonu. Zanimivo da jih jaz ne.

EDIT: Da pa ne Apple samo ženskam prisluškuje :O

EDIT 2: Aja, ne to ni mogoče, ker moja tudi ne dobiva targetiranih oglasov

EDIT 3: Da pa ni moja moški :O

Zgodovina sprememb…

Unilseptij ::

Ne razumem čisto dobro, kaj je narobe... jasno da mora Siri (in podobna jajca, ki so še na voljo) poslušati, če želimo, da se odzove na "Hey, Siri" ali karkoli jo že aktivira. Posluša torej stalno, temu se ne da izogniti, vprašanje je samo, kaj potem počne s tem, kar sliši. Lepo je seveda verjeti, da ne počne nič in samo čaka na pozivni ukaz, da se aktivira in opravi, karkoli že želimo, samo to je nekako tako, kot bi pričakoval, da otroku zaupaš v hrambo koš sladkarij in verjameš, da ne bo nič zmanjkalo :D... precej nerealno, bi rekel.

Te funkcije bi morale biti z zakonom prepovedane oz. bi vsaj morala obstajati možnost, da uporabnik popolnoma in v celoti izključi vse take funkcije v katerikoli napravi, ki jo kupi, že v trgovini/tovarni... isto je pri pametnih TV-jih, telefonih, ki sprejemajo glasovne ukaze, itd... vse to ves čas prisluškuje (tudi če ne pošilja naprej, je mikrofon odprt) in jaz osebno TV-ja ne izbiram več po kvaliteti prikazovalnika, ampak OS-u, ki je nameščen, vse kar je na Androidu in Applu, avtomatsko odpade, čeprav vem, da to ni zagotovilo za nič, ker bolj ali manj vsi delajo isto. Pri telefonu te izbire praktično ni več, ker obstajata bolj ali manj samo še Android in Apple, ki sta oba de-facto spyware, samo nihče pač tega noče pripoznati, ker nam je preveč udobno verjeti, da je v resnici komu mar za našo zasebnost in zaščito podatkov.

EDIT: seveda bo kazen, če sploh bo izrečena, oz. poravnava samo denarna... če bi jaz nekomu v stanovanje namestil mikrofon, ki bi mi posredoval, vse kar sliši, bi se lepo usedel za kar nekaj časa, sploh če bi to storil par milijonkrat ali sto milijonkrat.

Zgodovina sprememb…

oz. bi vsaj morala obstajati možnost, da uporabnik popolnoma in v celoti izključi vse take funkcije v katerikoli napravi, ki jo kupi, že v trgovini/tovarni..

Kako misliš v celoti izključi že v trgovini / tovarni? Kaj pa če si uporabnik želi povrniti funkcionalnost?

Zakaj pa preprosto ni dovolj, da izključiš funkcionalnost, kadar prvič zaženeš napravo? Jaz Siri nisem imel nikoli aktivne, ne na ukaz "Hey Siri", in ne na "Side Button Press", prav tako imam izklopljeno funkcijo "Allow Siri When Locked".

Sicer pa kot je že nekdo omenil, sploh pri "Hey Siri", Alexa ali Google, zadeva mora skoz aktivno poslušat pogovor v ozadju na ukaz. Itak da je to creepy, al je še komu to čist normalno? Da ne omenjam zmanjšane avtonomije baterije zaradi tega.

Unilseptij ::

saj pravim, zadeva bi morala biti privzeto izključena tako, da je niti po nesreči ne moreš aktivirati. Samo kdor bi v trgovini izrecno podpisal, da pristane na to, da katerakoli naprava posluša oz. ima vključen mikrofon, bi lahko uporabljal te funkcionalnosti... če bi si premislil, bi pač nesel napravo nazaj in kupil/zamenjal za novo, ki to podpira.

OutOfTheBox je izjavil:

...
Daj še enkrat napiš kaj sem napisal, na android napravah, in.. kje je novica o androidih... Bo šlo?

Zadeve bi se uredile, če bi odgovorni šli v zapor. Tako CEO, nadrejeni, in programer, ki bi tako funkcionalnost naprogramiral. Dokler app dela v okviru zakonitega, ok, če ne dela... zapor. Bi se te svinjarije hitro nehale. Seveda pa ni interesa (ZDA), tko kot tudi ne da se razrešijo stvari v Izraelu ali Ukrajini. Sicer bi se stvari zelo hitro uredile.

MrStein ::

Čakaj, tole iz zadnjega stavka bo Trump kojci porihtal!

Novice za Androide pa ni, ker so njihovi uporabniki še bolj zabiti. Logično!
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MrStein ()

rok_p ::

No zanimivo. Kaj ima vklopljeno siri? Kako si pa ti uredil na samsungu? Od obeh bi pricakoval, glede na ceno in znamko, da tega ne delata.

Ampak ti oglasi nasploh..od facebooka, youtuba, googla…tega se je namnozilo prevec prevec prevec

sennheizer je izjavil:

rok_p je izjavil:

Pri meni pa je obratno. jaz imam samsunga in ne dobivam oglasov povezanih z nedavnimi pogovori, punca pa iphona in jih stalno dobiva. facebook in insta ji ves cas ponujata izdelke in storitve o katerih je bilo govora.
rok

sennheizer ::

rok_p je izjavil:

No zanimivo. Kaj ima vklopljeno siri? Kako si pa ti uredil na samsungu? Od obeh bi pricakoval, glede na ceno in znamko, da tega ne delata.

Ampak ti oglasi nasploh..od facebooka, youtuba, googla…tega se je namnozilo prevec prevec prevec

sennheizer je izjavil:

rok_p je izjavil:

Na samsungu za brskalnik uporabljam firefox in ta kar dobro skriva oglase. facebookov pa itak nimam.

kolodvor ::

Pameten televizor se ob nakupu odpre in potegne ven wifi/bt modul. Preveri se, ali se kak čip pregreva in nanj se nalepi hladilno rebro. Potem se na HDMI priklopi računalnik, ki deluje kot predvajalnik. Televizorja samega se nikdar ne spusti na internet.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Oddelek: Novice / Tožbe
423303 (200) kolodvor
»

WWDC 2019: Applove novosti (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
12329867 (24380) s1m0n
»

WWDC 2018: Apple razkrije iOS 12 in macOS Mojave

4419368 (17078) no comment
»

Apple novosti: 12-palčni MacBook, Apple Watch in kopica drugih izboljšav (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

390129799 (107492) opeter
»

Applove novosti: Smart Watch, iPhone 6 in iPhone 6 Plus, Apple Pay in iOS 8 (strani: 1 2 3 4 5 )

227106386 (95484) amacar

Več podobnih tem