» »

Francija z 12-letno zamudo v omrežje priklopila novo jedrsko elektrarno

1 2
3
»

roCkY ::

Tvoj interes bi toraj moral biti, da se gre v JEK ker bo financiran iz kreditov, ki tebe ne bodo prizadeli. OVE je pa zaenkrat kar precej iz proračuna - subvencije... Lahko bi šel kak € za DSO, zdravstvo...

Kar meni ni všeč v tejle elektro energetski zgodbi je končna cena. Zadnič so se vrteli podatki, da bo Avstralijo zeleni prehod stal cca. 13500€ (pobral sem jo z nekega intervjuja 2 ministrov avstralske vlade) na prebivalca. In ja dol se koljejo malodane na žive in mrtve ali JE ali OVE. Drugo leto imajo volitve... Naši so pa prišli s cifro 28500€ na prebivalca. ...

jecok ::

hruske je izjavil:

jecok je izjavil:

In zakaj bo proti velika večina ljudi okrog 50 let, kar je že samo po sebi praktično referendumska večina, zaradi česar politiki/kapitalski lobiji/novinarju nakladajo in zavajajo, nihče pa ne reče bobu bob: da delovanja in koristi tega reaktorja ne bo videla večina tistih, ki so stari 42+.

Saj sem bil za NEK2. Pred 25 leti. Zdaj nimam za njo nobene potrebe več, kaj šele, da bi v jamo brez dna metali davke, ki meni bolj prav pridejo za zdravstvo.

V nobenem načrtu ni, da bi se NEK2 financiral iz davkov. Sredstva za zdravstvo pa grejo iz druge malhe in ti dve malhi se praviloma ne mešata.

Samo dve možnosti sta, ali se bo financirala iz davkov, ali pa se bo financirala iz privatnega kapitala.

Če se bo iz davkov, bo trpelo vse drugo. Če se bo iz privatnega kapitala, bo ta energetsko zasužnjil Slovenijo.

Ne vidim tretje opcije.

hruske je izjavil:

jecok je izjavil:

Edina potencialno izvedljiva zadeva so SMR financirani s strani mest. Za posamezno mesto in nekaj vasi okrog.

Nižja naložba, manj korupcije in lažje obvladljiva, mnogo krajša gradbena doba in zaradi modularne gradnje varovalke proti korupciji v pogodbi (ne bo naslednjega SMR, če se najde karkoli koruptivnega v izgradnji prvega).

SMR ni neko "čudežno zdravilo za energetiko". Tudi če bi uspeli stroške potrebne za izgradnjo spravit na neke zelo ugodne ravni, si še vedno tam nekje milijardo za 300MW. To pa tudi daleč presega finančne zmožnosti katerega koli mesta v Sloveniji.

Sem energetik. In SMR ni čudežno zdravilo, je pa edino izvedljivo.

hruske ::

jecok je izjavil:

Samo dve možnosti sta, ali se bo financirala iz davkov, ali pa se bo financirala iz privatnega kapitala.

Če se bo iz davkov, bo trpelo vse drugo. Če se bo iz privatnega kapitala, bo ta energetsko zasužnjil Slovenijo.

Ne vidim tretje opcije.

NEK2 se ne more financirat iz davkov, niti ni razloga, da bi jo financirali iz davkov. Ne živimo več v času jugoslavije, ko je bilo vse podržavljeno.

jecok je izjavil:

hruske je izjavil:

jecok je izjavil:

Edina potencialno izvedljiva zadeva so SMR financirani s strani mest. Za posamezno mesto in nekaj vasi okrog.

Nižja naložba, manj korupcije in lažje obvladljiva, mnogo krajša gradbena doba in zaradi modularne gradnje varovalke proti korupciji v pogodbi (ne bo naslednjega SMR, če se najde karkoli koruptivnega v izgradnji prvega).

SMR ni neko "čudežno zdravilo za energetiko". Tudi če bi uspeli stroške potrebne za izgradnjo spravit na neke zelo ugodne ravni, si še vedno tam nekje milijardo za 300MW. To pa tudi daleč presega finančne zmožnosti katerega koli mesta v Sloveniji.

Sem energetik. In SMR ni čudežno zdravilo, je pa edino izvedljivo.

Ja, konceptualno gledano SMR nosi precej manj tveganj. Hkrati še nobenega nismo videli postavljenega.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

paradajzos ::

kow je izjavil:

Predlagam, da se vsi brezpogojni zagovorniki jedrske energije zdruzijo v zadrugo in s privatnim kapitalom zgradijo jedrsko elektrarno. Potem bodo lahko pozimi drago prodajali elektriko "soncnicarjem".

Tudi sam menim, da bi lahko zagovorniki metanja državnega denarja skozi okno vložili svoj denar v JEK2 in blazno služili. Takšne priložnosti ne bo nikoli več :)
Levakarski fake forum.
Moderatorske manipulacije.
Serijsko.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: tony1 ()

tony1 ::

"Sem energetik."

Nenavadno. Ko se na konferenci energetikov znajde obvezno token treehuging predavanje kakšnega neenergetika, ostali gledajo v tla ali grejo ven na čik.

Elektroenergetika, ki ne bi zagovarjal gradnje NEK2 še nisem videl, torej si prvi. Čestitam.

P.S.: Še dobro, da niso bili tvoji predniki tako sebično ozkogledni in so pred tabo zgradili vso infrastrukturo, ki jo zdaj ti si užival, jo uživaš in jo boš užival, kot je elektroenergetski sistem, vodovod, ceste in, nenazdanje, javno zdravstvo...

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: paradajzos ()

Utk ::

Jaz bi raje videl, da kak dober ekonomist zagovarja jek2 kot pa energetik.

no comment ::

kow je izjavil:

no comment je izjavil:

Rekel sem, da so zaprli kar nekaj JE. Ne vem zakaj bi sedaj to dejstvo morali zanemariti?

Če obstoječim ne podaljšajo delovanja ali pa zgradijo nove, jih bo v prihodnosti manj. Težko razumet?

Tezko je razumeti, da. Povej katero nuklearko bodo ugasnili v prihodnjih, recimo 5 letih.

Katere ne bodo, recimo v naslednjih 50 letih?

no comment je izjavil:

kow je izjavil:

no comment je izjavil:

Rekel sem, da so zaprli kar nekaj JE. Ne vem zakaj bi sedaj to dejstvo morali zanemariti?

Če obstoječim ne podaljšajo delovanja ali pa zgradijo nove, jih bo v prihodnosti manj. Težko razumet?

Tezko je razumeti, da. Povej katero nuklearko bodo ugasnili v prihodnjih, recimo 5 letih.

Katere ne bodo, recimo v naslednjih 50 letih?

70% objektov, zgrajenih po letu 1970 ne bo šlo nikoli v ustavitev, ker se to ne bo splačalo že zaradi same regulacije. Od objekta bo na koncu ostalo le še ime, vse ostalo pa bo novo.

Praskalec ::

Mene pa zanima zakaj skoraj nihče ne govori o vodiku kot long-term storage mehanizem za reševanje volatilnosti proizvodnje obnovljivih virov.

Ko so viški proizvodnje obnovljivih virov zaženeš elektrolizo in ga proizvajaš. Mogoče bi bil lahko celo plačan za to, saj rešiš problem upravljalca omrežja. Ta bi sicer moral plačati, da se zmanjša ali ugasne proizvodnjo elektrarn.

Večji kot je delež obnovljivih virov v omrežju, večji bo potencial za takšno proizvodnjo vodika. Ta pa se lahko kasneje uporabi v situacijah, kjer sedaj uporabljamo fosilna goriva. Predvsem v transportu - tovornjak, ladje. Tam, kjer so trenutne baterije pretežke, da bi bila možna elektrifikacija pogona.

Vodik ima sicer slabost. Round-trip-efficiency pri taki rabi je okoli 50%. Ampak, če upoštevamo kako cenovno konkurenčna je proizvodnja z obnovljivimi viri, je zelo verjetno, da bi se to splačalo izvajati kljub izgubam.

Vodik ima zelo visoko energijsko gostoto in poceni shrambo. Zato bi ga bilo možno celo uporabiti za prenos presežka proizvodnje poleti na zimske mesece.

Torej predstavljam si, da bi bil smiseln nekako 3 stopenjski sistem uravnavanja proizvodnje in porabe energije:
1. Kratki intervali (sekunde - minute) - baterija. Učinkovitost ~99%.
2. Srednji intervali (dnevi - tedni)- Pumped hydro storage, compressed air ipd. Učinkovitost ~70-80%
3. Dolgi intervali + proizvodnja za transport (meseci - leto) - vodik. Učinkovitost ~ 50%

Mnenja? Sem zgrešil kaj očitnega?

Temu se reče zeleni vodik, in ideja je v praksi propadla ko bolgarska skupščina. Kar je bilo Evropskih startupov, ki so to zaštratali grejo vsi v bankrot, ker se je zadeva izkazala za mnogo, mnogo predrago.

Bog ne daj, da se kaj takega izkaže za SMRje, ker potem, res ne vem, kaj bomo... Treba si bo izmisliti kaj novega :D

DamijanD ::

Utk je izjavil:

Jaz bi raje videl, da kak dober ekonomist zagovarja jek2 kot pa energetik.

Jaz tukaj vidim en morebiten problem - recimo, da vsaka država reče JE se ne splača, je ceneje uvažati... fast forward nekaj deset let naprej: možnosti za uvoz ne bo (ker bi vsi radi samo uvažali), posledično bo cena šla v nebo in/ali ne bo zadosti elektrike in takrat se pa bo splačalo imeti lastne vire...

Meni osebno bi bil svet v katerem bi v taki situaciji brez škode za prehodno obdobje lahko ugasnili največje ne nujne porabnike, tako da ostane dovolj za gospodinjstva in nujno infrastrukturo. Ampak to je utopično...

Ali se bo pri neki ceni splačala ali bo pa treba priznat da elektrika ni navadno tržno blago kot trdi elektro mafija.
Da se bo splačala je pa malo verjetno. Tista 2 meseca ko se bi JE pokrivala, se zelo verjetno bolj splača kurit magari plin ali nafto.

Utk je izjavil:

Ali se bo pri neki ceni splačala ali bo pa treba priznat da elektrika ni navadno tržno blago kot trdi elektro mafija.
Da se bo splačala je pa malo verjetno. Tista 2 meseca ko se bi JE pokrivala, se zelo verjetno bolj splača kurit magari plin ali nafto.

Saj smo že izračunali, da za ceno JEK2 lahko 100 let kurimo TEŠ 6 in plačujemo za emisije. Zdaj če bi TEŠ 6 kurili zgolj pozimi, ko je manj sonca, govorimo o nekaj stoletjih. Enostavno za JEK2 ni računice.
Levakarski fake forum.
Serijsko.

Zgodovina sprememb…

Sanjarije. TEŠ6 se bo leta 2033 ugasnil, pa če se vsi ob tla mečete. Jasno je, kdo so naši gospodarji v Bruslju, in ubogali jih bomo, ker... berite Cankarja.

Tole sem že pisal, ampak tako nič ne berete: dajte se no izobraziti kako so Bolgare zjebali v Bruslju ob pristopu v EU, kjer so iz riti potegnili argument, da so njihove JE nevarne - čeprav so prej ti vanje zmetali ogromno denarja za varn. posodobitve in pridobili pozitivno mnenje IAEA, da njihove JE ustrezajo vsem svetovnim in evropskim standardom.

Ugasnili so jih dan pred pristopom v EU, ob polnoči. In točno tako bo dan roka tudi s TEŠ6. Kar sprijaznite in nehajte sanjati.

mtosev ::

Tole pa je dolga zamuda res.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

tony1 je izjavil:

Sanjarije. TEŠ6 se bo leta 2033 ugasnil, pa če se vsi ob tla mečete. Jasno je, kdo so naši gospodarji v Bruslju, in ubogali jih bomo, ker... berite Cankarja.

Tole sem že pisal, ampak tako nič ne berete: dajte se no izobraziti kako so Bolgare zjebali v Bruslju ob pristopu v EU, kjer so iz riti potegnili argument, da so njihove JE nevarne - čeprav so prej ti vanje zmetali ogromno denarja za varn. posodobitve in pridobili pozitivno mnenje IAEA, da njihove JE ustrezajo vsem svetovnim in evropskim standardom.

Ugasnili so jih dan pred pristopom v EU, ob polnoči. In točno tako bo dan roka tudi s TEŠ6. Kar sprijaznite in nehajte sanjati.

Kolikor vem, mi smo v EU, EMU, Schengnu, tako da si lahko zgolj želijo, da bi lahko pritiskali na nas. In mene sploh ne moti, če kot metodo pritiska leakajo svinjarije naših prikoritnih svinj medijem, še zahvalil se jim bom. V osnovi pa lahko svinjamo s Teš6, dokler plačujemo CO2 kupone.
Levakarski fake forum.
Serijsko.

Ne.

A niti Seršenove nisi slišal?

"Mi to moramo."

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

Tony kot ponavadi zvija realnost da ustreza njegovim predstavam. EU je razglasil tiste reaktorje za ne-varne preden je Bolgarija sploh začela fantazirat o EU.
In vseeno Bolgarija polovico elektrika še zmeraj naredi z jedrsko elektrarno.
Teš bo lahko delal dokler bo hotel, ugasnili ga bomo pa ker ne bomo več plačevali njegovih izgub, ne pa zarad co2, premoga in ne vem česa. In kakorkoli obračamo, vozit premog iz Indonezije in ga tam kurit je čista norost. Tako elektrarno, če že nujno more bit, bi morali v štartu zgradit direkt v Kopru, in vozit velenjski premog v Koper dokler bi to imelo nek mali smisel. Prav dolgo ne.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()
1 2
3
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Francija z 12-letno zamudo v omrežje priklopila novo jedrsko elektrarno (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
1175338 (63) Utk
»

So prihodnost podatkovnih centrov mali modularni reaktorji? (strani: 1 2 3 4 5 )

21310383 (956) tony1
»

Nemčija bo zgrešila podnebne cilje (strani: 1 2 3 4 )

15212020 (7323) trancer01
»

EDF obsojen zaradi vdora v Greenpeaceove računalnike (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
5021864 (20304) jest10

Več podobnih tem