» »

Smučarski čevlji - velikost

Smučarski čevlji - velikost

«
1
2

River0123 ::

Zase bi rekel, da sem povprečen do visoko povprečen rekreativni smučar. Torej, na smučanje ne
hodim na pivo in hot dog, preferiram rdeče in tudi lažje črne proge, nisem pa smučanja nikoli treniral. Kot otrok sem kar veliko presmučal, zadnja 3 leta sem pa ponovno po dolgem premoru spet začel smučati.
Do sedaj sem si smučarske čevlje izposojal, kar je bil dostikrat hit or miss (bolj miss) in letos enostavno želim svoje. Težava pa je, ker imam zelo neenakomerne noge in ker me v skoraj vseh pancarjih začne po 15-20 minutah preizkušanja v trgovini precej boleti zadnja mišica na večji nogi. Čevelj je v vseh ostalih aspektih in na drugi nogi povsem ok. Bil sem že v večih trgovinah, od štacunskih do specializiranih in tudi po več kot 10 čevljih še vedno ne morem najt ustreznih. Težava je že pri velikosti. Načeloma imam teniske velikosti 43-44. 44 so mi predolgi, vendar me 43 navadno tišči v določenih predelih. Nogo so mi z 3d napravo izmerili na 270mm in 276mm, sta pa očitno zelo nesimetrični tudi v vseh ostalih aspektih (nart ipd.)
Že pri velikosti 28.5 me začne boleti mišica na desni nogi, vendar sem našel en par, ki mi je ustrezen. Na levi nogi seveda čevelj ni optimalen, ampak ne bi rekel, da se peta ful premika.
Zanima pa me sledeče. Iz mlajših let se spomnim, da je moral biti pancer tesen in da bi po takratnih standardih zame bila številka 28,5 za eno številko ali celo številko in pol prevelika. Ampak a je to res velik problem, če tako težko najdem primerno obutev? Izdelava po meri zaenkrat odpade. Razmišljam, da bi vzel te 28,5, ker se kljub večji dolžini noga v njih ne premika, mogoče res za odtenek. Ali se naj še mučim in poskušam najti 28, al bi mi bilo premalo za 4-6 ur smučanja po 2x na teden, navadno ned in pon (zaporedni dnevi).

Han ::

Ostani na 285, če lahko z gornjima zaponkama dobro fiksiraš nogo. Spodnji dve zaponki praviloma zapneš bolj narahlo, ker mora biti čevelj v tem predelu čim bolj "ulit" na stopalo in nart (dolžina, širina, višina). V tvojem primeru levi verjetno ni toliko kot desni, kar lahko kompenziraš s tankim vložkom pod originalnim (Atomic čevljem je priložen), ali z drugim vložkom, npr. Sidas. Večino pancarjev lahko v boljših prodajalnah na določenih mestih nekoliko preoblikujejo s segrevanjem ali mehanskim brušenjem.

Opcija je tudi, da investiraš v dva različno velika para, in pač porabiš od vsakega en čevelj. To te bo prišlo ceneje ob koncu sezone, ko so izdatni popusti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Han ()

Groot ::

Tovrstne probleme lahko danes zelo hitro rešiš s segrevanjem školjke pancarja, ki se nato na kritičnih točkah ustrezno prilagodi. Je pa bistveno da pred tem najdeš najbolj optimalen čevelj, ker ko greš enkrat v segrevanje žal odpade vračilo v trgovino.

Če ti ni predaleč in je njihova ponudba znotraj tvojega budgeta, definetivno priporočam trgovino Koala v Višnji Gori. Mislim, da pri nas ne boš našel večjih strokovnjakov s tega področja.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Groot ()

Hvala za odgovore.
So ti vložki standardni, da pač kupiš preko spleta ali se morajo narediti po meri? Za to prilagajanje po meri pa sem videl tako v Hervisu kot npr. Extreme vital. To se da za par minut v pečico, potem obuješ in je to to? Je razlika po tem res opazna oz. se pancar res bolj prilagaja nogi? Ali lahko s tem poslabšaš pancar, če ti predtem relativno ok funkcionira?
Za Koalo sem slišal, sem pa na forumih prebral tudi par mnenj, kjer so jim dali res pretesne čevljein so potem smučarji po 1 uri morali na Plažo ali pa kupiti nove pancarje. So pa žal do januarji že bookirani, tako da tudi posvet (za 65eur :=)) ne pride letos v poštev na žalost.
Koliko pa so natančni sploh ti 3d skeni noge? Ker na navadnem merilcu meni kaže 2-3mm manj, kot na skenu.
Kakorkoli, bom še ta teden sprobal par številk 28, ki bi verjetno bile bolj optimalne glede na mojo dolžino, ampak mi že na 28,5 zateguje mišico, nad to številko pa ne morem, ker bom potem vozil že pred smučanjem.

Zimonem ::

Ni to to v hervisu. Extreme vital pa ne vem.
https://koala.si/prijava-servis-nakup/

Glede na to , da te pridejo pancarji 300e+ in imaš probleme reskiraj teh 30e. Se zastopijo na zadeve.
Tudi izveš kaj se da in kaj ne.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

Zimonem je izjavil:

Ni to to v hervisu. Extreme vital pa ne vem.
https://koala.si/prijava-servis-nakup/

Glede na to , da te pridejo pancarji 300e+ in imaš probleme reskiraj teh 30e. Se zastopijo na zadeve.
Tudi izveš kaj se da in kaj ne.

Aja, v hervisu sem videl, da imajo to: https://www.hervis.si/store/blog/pec_za...
Je pa seveda res, da je Hervis pač štacuna za vse športe in je temu primerna strokovnost storiteve in svetovanja.
Za Koalo pa sem že gledal, in so bookirani do novega leta.

Sam sem nazadnje vzel pancarje v Intersportu in potem jih tudi tam prosil za prilagoditev. Načeloma ti bo to tako ali tako delal tisti en zaposleni, ki sploh zna upravljati s pečjo itd. Je pa res bistveno da znaš dobro opisati kje te čevelj žuli, ker ti na tisto mesto dodajo dodatno blazinico na stopalu da se pač stvar ustrezno razširi. Nato pa počasi obuješ vročo školjko. Moraš se zavedati, da je tukaj govora o milimetrskih premikih, ne pričakovati da se bo pol čevlja obrnilo v eno smer za 2cm.

Glede teh vložkov pa sem gledal sidas. Je priporočljivo,
da z novimi pancarji najprej par dni odsmučaš, ali da jih že kar takoj daš v pečico in noter vložek?
Verjetno je smiselno počakat par smuk a ne?

Načeloma svetujejo da vsaj en dan odsmučaš in potem prilagajaš. Jaz sem sicer to nazadnje storil brez smučanja, ker sem res dobro vedel da me moti točno ena točka, ki ne bo šla stran.

Ok, hvala. Pa je možno, da ta postopek pancar poslabša?
Verjetno pa je lažje prilagodit pancar, ki ti je malo pretesen, kot pancar, ki je kakšne pol številke večji od idealnega?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: River0123 ()

Sidas ima različne vložke. Meni npr. ustreza zelen z merino volno in visokim lokom pod stopalom. Od kar ga uporabljam, nimam več pretegnjenih stopalnih vezi, pa še v nogo me ne zebe več. Če nimajo enake dolžine originalnega vložka, pač vzameš naslednjo velikost in vložek pri prstih obrežeš, da se optimalno prilega.

https://www.11-11.si/sl/vlozki-sidas-3-...
https://www.11-11.si/sl/vlozki-sidas-wi...
https://www.11-11.si/sl/vlozki-sidas-wi...

S Koalo sem imel slabo izkušnjo, ki sem jo že opisal. Grem rajši v Extreme Vital ali Proshop, predvsem pa se zanesem na lasten občutek. Pancar (škorenj) se po petih dneh smučanja izoblikuje in minimalno raztegne (3-5 mm).

Soda in liha številka (280, 285) se razlikujeta samo v vložku. Prilagodiš lahko samo bolj tesen pancar. Tistega, ki je v štartu "preveč komot", ne moreš zmanjšat, razen če ga obuješ z dvojnimi ali debelejšimi nogavicami.

Računaj tudi s tem, da je v trgovini 20-25°C, zato je čevelj mehkejši. Nekatere trgovine imajo zimsko komoro - ohlajeno sobo.

bm1973 ::

Glavno pravilo pri nakupu pancerjev...

Ko jih zapneš, klipsna ne sme biti zataknjena na zadnji luknji/reži.

Prilagodiš lahko samo bolj tesen pancar. Tistega, ki je v štartu "preveč komot", ne moreš zmanjšat, razen če ga obuješ z dvojnimi ali debelejšimi nogavicami.

A lahko nehaš trosit bedarije.

https://bootfittingsupply.com/#!/Boot-Fitting-Supplies/c/2374229

bm1973 je izjavil:

Glavno pravilo pri nakupu pancerjev...

Ko jih zapneš, klipsna ne sme biti zataknjena na zadnji luknji/reži.

Vsaj za golenico imaš ponavadi dodatne luknje kamor se da prešrufat klipsne.

Hervis in interšport imataa trgovce kateri bi lahko prodajali kruh nikakor pa ne pancarjev.

Fiting sem se jaz šel v Franciji sredi poletja. Prej trikrat kupil narobe.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

Twixz ::

Če ti denar, čas ni problem, priporočam da se oglasiš v Rossi Sport (Celje).
Strokovnjaki na področju smučanja, imajo tudi naprave za to da ti izmerijo in pregledajo nogo in ponudijo optimalen čevelj za tvojo obliko noge/podplata.

Hvala za nasvete. Bom ta teden še malo preizkušal, če pa do sobote ne najdem pa bom šel tudi v kak drug kraj/mogoče kupil te, ki so mi bili do sedaj v redu. Moram pa jih še vsaj enkrat probat, bom šel še enkrat izmerit stopalo na različne 3d naprave.
Kaj pa predlagate v LJ in okolici, sem namreč 20km iz LJ. Bil sem v Assport, extremevital, na hitro še hervis in intersport (pač imajo veliko izbire, svetovat pa ravno ne znajo). Idealno bi bilo, da ne bi rabil vložkov in pečice, ampak dobro je vedet, da se tudi s tem da nekaj minimalno popravit, če ne bo dober oprijem ali bodo pretesni.

Je pa stvar taka, zdaj ko se malo informiram. Če bi tekmoval in treniral (ali šel v Koalo) bi mi verjetno predlagali 26.5 ali 27, v čimer bi po pol ure končal smučanje, ker me pogosto že teniske tiščijo, če niso malo večje. Dobri rekreativni smučarji bi verjetno ciljali na 27-28, 28,5 pa je že malo velik.
Ampak ali je to nujno zgrešen nakup, predvsem glede stabilnosti in okretnosti pri recimo nekih višjih hitrostih in agresivnih zavojih?

Moj plan je nekako tak, da bom 20% časa poskušal izboljševati tehniko in se kaj novega naučiti, preostalih 80% pa bom pač užival v znanju in smuki, ki jo zmorem že sedaj. Načeloma smučam neke zmerne hitrosti in zmerno ostre zavoje, če pa so snežni pogoji in malo ljudi pa kdaj paše tudi kakšen zelo hiter spust na širši in ne preveč strmi črni progi in tudi ostri zavoji. Načeloma vem, da hitreje in agresivneje kot smučaš in bolj kot se želiš izboljšati, večjo vlogo igra tesen, neudoben pancar. Razmišljam, če je 28,5 dober kompromis med ugodjem in performance-om. Ker v končni fazi je eno številka, drugo pa koliko se mi noga premika/ne premika v čevlju...

Med znamkami čevljev so lahko kar velike razlike. 285 Salomon je celo številko večji kot npr. Atomic ali Tecnica. Pri vseh načeloma lahko izbiraš med ožjim v stopalu in nižjim v nartu (LV = Low Volume), srednjim (MV = Medium Volume) ter širokim in visokim (HV = High Volume). GW oznaka pomeni Grip Walk.

V LJ Proshopu imajo na voljo znamki Nordica in Tecnica v praktično vseh velikostih, poleg tega lahko poskusiš čevelj tudi s Sidas vložkom. Na tvojem mestu ne bi šel nad flex 110, če ti bo MV pretesen, poskusi HV s Sidas vložkom.

Zgodovina sprememb…

nokken ::

River0123 je izjavil:

Je pa stvar taka, zdaj ko se malo informiram. Če bi tekmoval in treniral (ali šel v Koalo) bi mi verjetno predlagali 26.5 ali 27, v čimer bi po pol ure končal smučanje, ker me pogosto že teniske tiščijo, če niso malo večje. Dobri rekreativni smučarji bi verjetno ciljali na 27-28, 28,5 pa je že malo velik.
Ampak ali je to nujno zgrešen nakup, predvsem glede stabilnosti in okretnosti pri recimo nekih višjih hitrostih in agresivnih zavojih?

Ce bi tekmoval bi na tvoje mere noge koncal v 26, precej bolj verjetno pa v 25.5 cevlju, ki za povrhu nima penastega notranjega cevlja ampak precej trd cevelj, ki se ne raztegne oz. poda niti za milimeter. Za normalno malo bolj zahtevno "rekreacijo" pa jaz na tvojem mestu ne bi sel nikoli na vec kot 27, sploh ce vzames netekmovalne cevlje z precej vecjim volumnom in precej bolj mehkim notranjim cevljem. Vse ostalo se naredi potem s fenom, rasplo in orodji da lepo sedejo na nogo. In verjemi, jaz pri precej podobnih merah noge (273mm) cel dan brez problema prezivim v 26 race pancarjih. Samo vsakic ko so novi rabim par ur da jih naredim uporabne. Ker vecina ljudi tega nikoli v zivljenju ni delala samo, gres ravno zaradi tega kupit pancarje nekam, kjer to znajo narediti (beri: recimo Koala) ne pa v Hervis ali Intersport, kjer se mu ne sanja kaj je prilagoditev cevlja (gretje notranjenga cevlja je zgolj najbolj osnovni zacetek tega, oni pa s tem zares zakljucijo postopek).
28.5 cevelje je za tvoje mere hudicevo prevelik in bos v njem plaval ze ko bo nov, ko bos imel pa za seboj 10 smucarskih dni in posledicno malo stisnjeno peno notranjega cevlja, bo pa kot da bi imel gor 3 stevilke prevelike natikace ne pa pancar. In s tem pozabi da bos imel kakrsnokoli sposodbno kontrolo nad smucko.

No, tole je primer konkretnega pretiravanja in priporočila "Koala eksperta". :P

nokken ::

Ja in to pravi nekdo, ki priporoca 1.5cm prevelike smucarske cevlje.

Z 28.5 čevljem se ti bo morda zdelo super fino na prvo žogo, ko boš pa cel dan v pancarju in zares smučal boš pa hitro imel težave z bolečimi stopali in vnetimi pokostnicami. Pač noga v takšnem pancarju preprosto preveč miga.

Magic1 ::

Pa sej kdo sploh smuča cel dan... Spet je tudi odvisno od znanja in navajenosti. Plezalci imajo svoje plezalne čevlje tako majhne, da bi večina ljudi šla jokat po 5 min.
Magic

Zimonem je izjavil:

Fiting sem se jaz šel v Franciji sredi poletja. Prej trikrat kupil narobe.

Kolega si je polomil pancarje, ko je bil na smučanju v Avstriji.

Šel v lokalno trgovino kupit, so mu predlagali dobre/prave pancarje.

Pri nas jih jaz ne bi več kupoval...

Še kdo pri nas prodaja Dolomite firmo?

Nokken, mogoče malo pretiravaš, se pa strinjam, da bi znala bit 28,5 res prevelika. Bom še malo preizkušal.
Mimogrede, v katere znamke imajo vmesne modele oz. v katerih trgovinah je na voljo več takih modelov? Skoraj vse je 26.5, 27.5 ipd., prav težko najdeš okrogle cifre (27,28...). Lange vem da ima nekatere modele, še katera znamka?

Magic1 je izjavil:

Pa sej kdo sploh smuča cel dan... Spet je tudi odvisno od znanja in navajenosti. Plezalci imajo svoje plezalne čevlje tako majhne, da bi večina ljudi šla jokat po 5 min.

Jah glej če greš ti na smučanje piti in ležati pred gostilno, to pač ne velja nujno tudi za vse druge.

Mah kje, to jaz iz prakse, ko se po 13. uri smučišče praktično sprazne.
Magic

Zato pa jaz na smučanju najbol uživam prvo uro zjutraj, ko se zmačkanim od prejšnjega dne tako ali tako ne da primajati na smučišče, in pa potem po 12. uri ko se spokajo na kosilo in nadaljujejo s pitjem. Seveda pod pogojem, da proga zdrži.

Rahuk ::

https://olliesport.com/

mojster za pancarje v Sloveniji

Update, po par štacunah in več urah probe, še vedno nisem našel pravega pancarja.
Sem upošteval nasvete in sem se danes osredotočal na 27,5 dolžino. Precej tesnejši od 28,5 in boljši fit, stopalo se mi v tem ne premika skoraj nič.
Ostaja pa ista težava z mišico na daljši nogi. Sem probal še arch vložke, ki so malo pomagali, ampak napetost v mišici ostaja. Po 15 minutah zategne mišica na zadnji strani daljše noge in ne popusti. Mogoče če nardim par korakov, ampak je takoj nazaj. Začenjam razmišljat, ali je problem v pancarju, ali v nogi.
So pa do sedaj vsi čevlji bili bolj boleči kot random shit, ki so mi ga lani dajal na izposoji.
Zdaj pa ne vem, al so mi tam dajali 29 ali je kaj narobe z mojo nogo.
Lani po 10 odsmučanih dneh (4-6 ur) sem samo en dan imel bolečine z nogo.

Ps: so pa te 3d meritve bullshit. V vsaki trgovini mi izmerijo par mm različno.
Tako da bom zaupal klasični meritvi.

Torej zdaj vem, da moram iskat širino 100-102 (boljše 100), da medium arch vložek precej pomaga in da je verjetno boljše iskat 27,5 kot 28,5 če hočem resno smučat, čeprav je precej neudobno in tesno.
Ne vem pa kaj naredit s to mojo mišico. Sploh se ne morem osredotočit na pancar in občutek v nogi, ker mi na vseh začne to zategovat.

Še ko sem kupil avto, sem sprobal manj modelov kot pri teh jebenih pancarjih, pa nisem kupil na prvo žogo :) Oz. še moja tak ne komplicira, ko gre v shopping, prav neverjetno, kako težko je najt en faking pancar.

Zgodovina sprememb…

Zapelji se v celjski Rossi Sport, kot je bilo že predlagano. Glede na spletno stran boš imel na voljo veliko različnih modelov. Za test poskusi na nogi, na kateri ti zateguje mišico, pol ali celo št. večji čevelj, na drugi nogi pa imej takrat manjši pancar.

?ne sekiraj se če te zajebava pancar. Vprašanje je zakaj te tudi boli mišica. Lahko je problem tudi nekje drugje. Ampak ... Nismo vedeži. Lahko nucaš doktorja , bolj kot Panzer kontrolorja , mogoče ortopeda. Jaz po natrganih vezeh precej manj sploh pa ekstremno smučam. Ampak pod nož ne grem brez potrebe, ker mi koleno dovolj dobro služi. Ampak za smuko kakršno sem navajen , pač ne več. Raje hodim kot se vdajam radostim belega.

Veš kaj je čudno, kot otrok se ne spomnim, da bi imel kakšne hude probleme z bolečino, pa sem brez pretiravanja smučal cel dan z komaj kaj pavzami. Od jutra pa dokler se nisem kopal v celcu.

Lani sem vsaj enih 10x rental pancar, brez da bi sploh vedel kaj obuvam. Rekel sem, da imam nogo 43,5 in čez pult mi je dal pancar, jaz njemu kartico in sem smučal 4-5 ur, sicer z pavzami, ampak bolečine so bile samo 2-3 x, ostalih 7 skoraj nič (razen naslednji dan muskelfiber).

Letos pa po 20 min v štacuni v pancarju (do zdaj že 9ih) kot da sem prelaufal 15km prej ali da bi se razbil iz 3. nadstropja v pritličje.
In ne, nisem se od lani poškodoval, niti pretirano športal.

Ali pač vsak pancar tišči in boli v trgovini, ko pa si na smučeh pa ne? Do sobote bom še probaval, če ne bom nič našel pa bo res treba nekam k ekspertom.
Si bom pa za to vzel čas, ker ne bom dal 4 stotake da bom nekaj mel 2x gor in potem za 150 prodajal na bolhi.
Edini, ki me ni bolel je bil nordica speedmachine 28,5, kar pa je baje zame res prevelik. Bom šel jutri sprobat ta model 27,5 pa držim pesti, da bo mogoče z arch vložkom ok.

Zgodovina sprememb…

Ne vem , ve štacuni je da nekaj sprobavaš, na smučeh pa če si dober rekreativec,da tišiš naprej.
Lahko je samo en rob ki blokira kri ali živec ampak da tu mi filozofiramo je dost nepredmerno.

Če razpredam naprej , smučat sem začel pozno. Pq kolikor sem sam kupoval opremo... Sem brcnil v temo. Kar sem imel srečo da so me naučili prijatelji. Ampak pred poškodbo kolena sem nabral cca 30-40 dni na leto. In z hitrostjo so se ure na snegu manjšale. večje hitrosti in boljša oprema tebravno tako zjebe. Prej sem drgnil po 6 ur, potem samo še tri na koncu sezone. Ampak smučaš hitreje. Poslušaš pa telo. ko rataš utrujen in nekaj boli je čas , da zaviješ na malico, kofe , čaj. In potem kar gre. Če ne pač drugič

@River0123: Atomic Hawx Prime si poskusil?

J.McLane ::

Jaz sem se lani na koncu sezone nategnil in kupil Fisher HV 285cm pancar, noga mi je plesala notri, da nisem mogel smučat. Sem jih letos prodal in bil ene dvakrat po eno uro v štacuni, zdaj sem vzel Tecnica Mach Sport MV, pa še ene podložne vložke za manjšanje volumna, če bi slučajno rabil.

So mi zmerili nogo 272 cm, ampak 275 pancar me je spredaj v prste močno tiščal, kljub "smučarski" preži (sicer imam vse čevlje cifro 45). Prejšnje pancarje sem imel več kot 10 let in nisem mogel verjet, da se z nakupom neustreznega pancarja lahko tako hitro nategneš. Zdaj sem vzel cifro 280 cm, ampak je sama školjka enaka kot pri 285, tko da dejansko na nogi ni neke razlike med 280 in 285. Zgleda da imam specifično nogo, razmeroma širok podplat (LV ni šans), nart dokaj visok, sama noga (gleženj) pa spet bolj suha kot ne.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Zgleda imam težave tudi čelado. M premali in tesen, L plava na glavi.
Kdo ve, če ima kateri brand večje M ali manjše L z vizirjem in kje v LJ se to da dobit?
Extremevital, hervisi ipd. imajo vsi enakih par modelov.

Ok če pa čelade, ki se vse dajo prilagajati za par cm gor in dol, ne uspeš najti, potem pa bom začel počasi verjeti, da je problem v tebi :))

Casco in Smith si poskusil? Mora biti z vizirjem?

https://casco-helme.de/en/winter.php

https://comorsports.com/products/smith-...

River0123 je izjavil:

Zgleda imam težave tudi čelado. M premali in tesen, L plava na glavi.
Kdo ve, če ima kateri brand večje M ali manjše L z vizirjem in kje v LJ se to da dobit?
Extremevital, hervisi ipd. imajo vsi enakih par modelov.

Pač vzameš drugo firmo. Ki ti sede gor.

Modeli so pač različni...

Sem uspel najt čelado, hvala za nasvete. V bistvu imam zdaj vse, razen pancarjev.

Torej stvar je pa taka glede noge. Ena je 270, druga 275. Širina je na krajši 103, na daljši 105.
Zelo pa pomaga vložek medium arch.
Nekako bi bilo bolje, da kupim velikost 27,5 kot 28,5.
Zanima pa me, kaj predlagate za tip noge glede širine. Večinoma sem sprobaval 102, lahko da me zato boli, čeprav ne vem, če ima zadnja mišica na nogi kaj veze s širino pancarja, ki me načeloma pri 102 last ne boli.

A bi bilo bolje, da bi iskal ekstra široke pancarje z width 104? sem jih par sprobal, pa se mi zdi, da se mi peta premika.
Po drugi strani pa je 102 last za širino 105mm noge malo tesen, a ni?
Prosim za mnenja.

Smo že večkrat povedali, da se nov pancar škorenj izoblikuje (razširi za 3-5 mm) šele po nekaj smučarskih dnevih. Naprodaj so tanjše in bolj podložene smučarske nogavice. Nekatere delujejo tudi kompresijsko, kar bi mogoče bilo dobro za tvojo mišico.

Zgodovina sprememb…

Zvezdica27 ::

ja... vsi komplicirajo pri dilah, sam res res nujno pa je imeti ulit pancar. Pustimo tekmovalne, rekreativni se "uelžejo" po kakih 2, 3 tednih smuke... to moraš vedeti.

Pravil ni - vsekakor pa je bolj pomembno, da ti sede,kot pa da je ne vem kaj. Jaz bi na tvojem mestu poskušal tudi z mehkejšimi, ker ni hujšega, kot imeti štalo z nogami... Saj ne boš na ledu tekmoval...

zz

Imam tanke in kvalitetne nogavice, sem kupil res high-end. Čelado tudi našel, skratka vse, razen najpomembnejšega.
Težava je pač glede 104mm, da je to res največja velikost in nimajo nikjer zaloge. Kar pa je, pa so navadno cheap-shit stvari mišljene za začetnike in "udobje". V ponedeljek grem še v Rossi Sport, počasi pa mi zmanjkuje trgovin. V vitalu pa je mojster po meritvi priporočal 98mm, mi je skoraj noga zdrobila, ko sem to obul. :)
Potem pa ne vem, če ne najdem pravih, boljše rentat letos pa drugo leto prej it k Koali ali kaj... ali pač vzeti ene poceni za 200 pa upam, da bodo za eno sezono ok...

Btw, ima kdo izkušnje s Salomon prilagodljivimi pancarji, piše širina 98-106...

Jaz jih imam. V štartu so me tiščali v 3pm po 5min. Pol sem šel pa čez postopek v pečici in so zdaj kot uliti.
Magic

Magic1 je izjavil:

Jaz jih imam. V štartu so me tiščali v 3pm po 5min. Pol sem šel pa čez postopek v pečici in so zdaj kot uliti.

Si jih dal preoblikovat pred prvo smuko? Načeloma svetujejo, da vsaj 1-2x odsmučaš, da je nastavitev res optimalna? Ker meni so tako tesni,
da ne vem, če bi 2 dni zdržal v njih.

Mah kje, nisem zdržal 10min v njih doma. Sej verjetno bi moral it še enkrat čez postopek, saj so trenutno tolk na knap, da imam lahko le poletne nogavice gor. Sam itak ni potrebe po debelejših, me nikoli ne zebe.
Magic

Sem šel še v As sport in Rossija, kot ste predlagali in so res mojstri oz. se vidi, da se spoznajo. Mi je tudi pokazal par pancarjev, ki so pri njih na servisu, koliko se da kaj popravit tako s pečico kot tudi na plastični školjki.
Sicer sem rezerviral model, ki je za 1mm šiši od širine, ki bi bila zame idealna po njihovem mnenju, ampak se res dobro prilagaja nogi.
Težava pa je v tem, da me tudi ta model tišči, vendar je do sedaj edini, ki sem ga lahko imel obutega 40min, brez da mi pol noge odmrlo.
Skrbi pa me, če se problematične pressure point-e res da urediti z preoblikovanjem oz. me je po 40 minutah res izjemno tiščalo, oz. sem čutil na eni strani že mravljince, na drugi pa blago bolečino še vsaj 3-4 ure kasneje.

Prilagam sliko (prva ko se blog/link odpre): problematična mesta so 5th metatarsal in predel med 1st metatarsal in navicular. Na prvi točki me samo izjemno tišči in čutim odrevenelost po 40min, na drugi pa je blaga bolečina, kot da bi preveč pritiskalo na kost. Rekli so, da se to dvoje načeloma da urediti z preoblikovanjem. Ima kdo podobne izkušnje oz. je to mogoče res odpraviti, če ti je pancar sicer ok in se dobro prilagaja tvoji nogi? V teh mi namreč noga ne plava, hkrati pa so delno "udobni" oz. znosni po 40 minutah. Skratka res bi jih vzel, če bi imel zagotovilo, da se to da odpraviti. Ima kdo izkušnje?

https://theskimonster.com/blog/posts/sk...

Pa še ena stvar. V rossiju so predlagali da se čevlja ne obdeluje pred prvo smuko, da se noga uleže in da dejansko v praksi vidiš, kje so "pressure points". Mene pa malo skrbi, da če že po 40 minutah čutim mravljince, da bi težko odsmučal več kot uro pa pol, ker me mravljinči in je en del v najširšem delu noge res izjemno neprijeten in res tišči. Mogoče kdo ve, če je v ceno vključeno samo enkratno preoblikovanje ali lahko greš tudi 2x?

Samo en komentar, ker se bojim da malo preveč črnobelo jemlješ zadevo. Imeti pancar na nogi 40min v mirovanju ali pa 40min smučanja ni eno in isto. Si upam trditi, da bi tudi mene moji trenutni pancarji začeli motiti če bi sedel 40min nekje na miru. Že tako se mi kdaj zgodi, da me med prvo smuko preveč stisne, ampak se potem noga ogreje in zadeva se izboljša. Pač pancar ni enako kot udobne teniske, še z visokimi alpinističnimi gojzarji jih ne moreš primerjat :))

Hvala vsem za nasvete, sploh tistim, ki ste me odvrnili od prevelikih pancarjev, se po nekaj preizkušanja navadiš, da ti je noga na tesno in oprijeta in tiščanje po 5 minutah mine in se lahko sfokusiraš, če ti je model ok ali ne.
Sem našel model, kjer mi noga ne plava, hkrati pa me ne tišči. Prav tako res priporočam Rossi Sport in As sport, res obvladajo. Tudi v Proshopu je mojster na servisu znal odlično svetovati.
Karkoli, našel sem pancar, do jutri rezerviran, ostaja samo še zadnja dilema. Flex 100 ali 110 (isti model)?
Naj ne bi bila velika razlika, tudi ko ju imam obuta, je občutek v obeh vredu, noben mi ni pretrd.
Skrbi me predvsem, ker sem v slabi formi oz. me hitro začnejo boleti mišice... torej če me bo 110 na smučanju bolj utrudil oz. če me bo prej začelo v njej boleti stopalo?
Visok pa sem 182cm in imam 83 kil, smučam pa zmerno do hitro. Naj bi bila boljša 110 za moj stil smučanja, čeprav naj baje ne bi bilo bistvene razlike med 100 in 110.
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izbira smuči - dolžina (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
662357 (188) Zvezdica27
»

Smučarska oprema (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
532903 (1450) gruntfürmich
»

Nakup smučarske opreme

284070 (932) JanezH
»

Nasveti za začetnika smučanja

172087 (1510) Invictus
»

Začetnik: bordanje ali smučanje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5216219 (15457) c0dehunter

Več podobnih tem