» »

TikTok v ZDA še korak bliže blokadi

TikTok v ZDA še korak bliže blokadi

Slo-Tech - V ZDA še vedno poteka pravna bitka, ali bo TikTok lahko obstal v trenutni obliki ali pa ga bo moral lastnik kitajski ByteDance odprodati, kar zahteva ameriška administracija. Zakon, ki to zapoveduje, ByteDance izpodbija na sodišču, a je ta teden doživel udarec. Drugostopenjsko sodišče je razsodilo, da je zakon v skladu z ameriško ustavo. Ugotovilo ni niti kršitev prvega amandmaja niti petega amandmaja. TikTok ima še dober mesec časa, da najde novega lastnika.

Zakon zahteva, da ByteDance proda svoj delež v podjetju do 19. januarja. Če se to ne bo zgodilo, TikTok ne bo imel več dovoljenja za delovanje v ZDA. Ponudniki dostopa do interneta in ponudnika spletnih tržnic (Google, Apple) so najbolj očitna vrata, ki se bodo zaprla. Ti ne bodo smeli več nuditi svojih storitev ByteDanceu, kamor sodi tudi gostovanje aplikacije, sicer jih čakajo visoke kazni. Mogoče je sicer enkratno podaljšanje tega roka, o čemer bo odločala še Bidnova administracija, saj mu mandat poteče 20. januarja.

ByteDance je napovedal pritožbo na vrhovno sodišče, ki pa seveda ni obvezano primera sprejeti v obravnavo. Vrhovno sodišče sprejme le dober odstotek primerov, ki so jim predloženi, v ostalih primerih pa brez obravnave potrdijo drugostopenjsko odločitev. ByteDance meni, da bo sodišče primer obravnavalo, ker gre po njegovem mnenju za kršitev pravice Američanov do svobode govora. TikTok ima namreč 170 milijonov uporabnikov samo v ZDA.

Medtem ameriška administracija vztraja, da TikTok predstavlja grožnjo za nacionalno varnost. Očitajo mu povezave s kitajskimi oblastmi, ki naj bi po eni strani imele dostop do podatkov, ki jih zbira platforma, po drugi strani pa usmerjala vsebine, ki so jim ljudje izpostavljeni, kar vpliva na njihova stališča. Sodišče je v odločitvi izpostavila pomembno svobode izražanja, a prav zaradi ogromnega obsega platforme poudarilo pomembnost neodvisnosti od kitajske države.

Ni še jasno, kaj se bo zgodilo po zamenjavi oblasti v ZDA. Dasiravno novi ameriški predsednik ne more preprosto razveljaviti zakona, je letos že dejal, da sam ne bi nikoli prepovedal TikToka. To je sicer v nasprotju z njegovimi dejanji v prejšnjem mandatu, ko je sam začel postopek za prepoved platforme v ZDA.

16 komentarjev

Zimonem ::

Trump ne bo spremenil ničesar, glede na to , da mu cukrić že leze v ritko.
https://nypost.com/2024/11/27/us-news/m...

Merika gre pač po poti Pakistana in Indije. Ampak bytedance ne bo spustil iz rok platforme z tolikim profitom zaradi ušivi 170 milijonov uporabnikov.

Glugy ::

Neumni bi bli če bi se prodal poceni američanom skupaj z njihovim vrhunskim algoritmom ( to je tisto kar ZDA res hoče s tem pridobit, vse ostalo je sam za medije )

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Glugy ()

mtosev ::

Jaz sem osebno proti tej prepovedi. Naj ljudje visijo na tiktoku, če tako želijo.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mtosev ()

LeQuack ::

Amerika postaja to, česar vedno Kitajsko obtožuje.
Quack !

PovemVfaco ::

To bo rs zanimiv videt, ka bo iz tega, komi čakam. Oranžni ma dost fanov n tiktoki, p hamburger consumer ni vajen, d česa od največjih bedarij ne more met, sploh č jim bo še carine zraven nabijal na ktajsko robo, bi skor mogu to pustit. Sam po drugi strani j to nekak edini neameriški algoritm n zahodi, p so tam neprijetne info o Izraeli, tk da se bo na konc mogoče vseen prklonu svojim kodrastim šefom. Oboje je možn.

DeeJay ::

Tiktok, FB, instagram bi mogl prepovedat povsod. Svet bi bil lepsi
Don't f with me.

sbawe64 ::

Ameri pravijo, da predstavlja TT nevarnosti za nacionalno varnost.
Kaj to oni kadijo ?

mtosev je izjavil:

Jaz sem osebno proti tej prepovedi. Naj ljudje visijo na tiktoku, če tako želijo.

Ne upiraj se, CNN pravi da je je TT bad guy.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

OutOfTheBox ::

DeeJay je izjavil:

Svet bi bil lepši če bi starši dejansko vzgajali svoje otroke, potem bi vsi problemi, vključno z navedenimi odpadli.

Zgodovina sprememb…

DeeJay je izjavil:

Svet bi bil lepši, če bi prepovedali kokakolo in telefone.
Pa ne vem zakaj sta se ti zamerila ravno meta in bytedance. A alfabeth in apple sta pa lifting za ljudstvo?

D3m ::

sbawe64 je izjavil:

Ameri pravijo, da predstavlja TT nevarnosti za nacionalno varnost.
Kaj to oni kadijo ?

mtosev je izjavil:

Ne upiraj se, CNN pravi da je je TT bad guy.

Toše se upira CNN-u?

Nemogoče. Kaj ga je pa pičilo?
|HP EliteBook|R5 6650U|

sbawe64 ::

Da ni fasal korone, TikTok sev ?
In verjetno mu je vmes potekla qr koda.
2020 is new 1984
Corona World order

Jarno ::

Youtube Short o tem, kako je učitelj besnel nad "Tik-Tok Fortnite" dijakom:

https://youtube.com/shorts/Dx3Aoukb9po?...

Kitajska npr. striktno regulira marsikatera družbeno-omrežna in nalinijsko-igralna časovno-vsebinska pravila, predvsem za mladoletnike.

USA: politični nameni, "pozitivni" koleteralni družbeni efekti?
#65W!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jarno ()

FireSnake ::

Slabo za TikTok, da je v ZDA še korak bližje k prepovedi.

----

Resno pa: ta spyware (in še veliko ostalega) bi bilo potrebno ukiniti povsod.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Markoff ::

LeQuack je izjavil:

Amerika postaja to, česar vedno Kitajsko obtožuje.

Prepoveduje Winnie the Poohja, ker je preveč podoben predsedniku? Uvaja 996? Prevzgojne kampe za cele zvezne države? Social credit scoring sistem? Vsesplošni zajem biometričnih podatkov? Veliki ameriški požarni kanjon?
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Samo spet Mikijev Zabavnik bral?
Takoriščanza indijance so kao rezervati. genocid nad havajci je kao kulturna revolucija? Score sistem vam Ameriki ne obstaja???? Stari kVA ti jemleš?

no comment ::

TisTK kr ti, sam mn?

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Biden podpisal zakon, ki terja prodajo TikToka (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
18313637 (523) Mr.B
»

V ZDA bodo zahtevali, da se TikTok odreče lastniku ByteDanceu (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
22718781 (7173) LeQuack
»

Reuters: ByteDance bi raje ugasnil TikTok, kot ga prodal (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
546788 (2307) Mr.B

Več podobnih tem