Forum » Loža » Odklop od daljinskega ogrevanja je praktično onemogočen!
Odklop od daljinskega ogrevanja je praktično onemogočen!
NuMaN ::
Seveda imamo vse to ampak ce kuris cel mesec 0 je racun 58 eur in 18.5 stopinj v stanovanju ce pa cel mesec kuris na 3,33/5 je pa 21 stopinj in placas 62 eurTole pa ne verjamem.
Sem se zmotil 65 je blo
Problem je da ce je tvoja flet recimo 4% povrsine bloka in porabis manj kot 4% placas 4% ce pa porabis vec pa je po porabi
Kar je absurd ker ti dejansko spodnjo nejo dolocajo skupek kurjenja bloka kjer penzici zmrzujejo recimo se pri 23.5 baje
Penziče dostikrat bolijo sklepi in zato hajcajo. Sicer 23,5 stopinj ni tak ekstrem za čez dan.
Če pa hočeš, da je vse pošteno, pač rabiš bajto, ne stanovanje v bloku.
destroyer2k ::
Če kdo ne ve kako deluje fiksni in variabilni del topolote, ker mato ga seka mimo čisto. Fiksni del toplote je kot ime pomeni fiksno, ampak lahko se dogovorijo da je 30% ali 40% fiksni znesek kjer si dolžan plačati. Variabilni del pa ne plačaš nič če imaš porabo nič, kar pomeni da mato ko trdi da ni velike razlike pri zaprtih ventilih je narobe, ker 60-70% cene toplote je variabilni del. Zakaj pa so procenti drugačni pa je odvisno od dogovora z podjetjem za daljinsko ogrevanja.
Pa spomnil sem se kot blok lahko se dogovorite da plačujete po dejanski mesečni porabi, ampak cena se mi zdi da pride okoli 10€ mesečno dodatni strošek.
Pa spomnil sem se kot blok lahko se dogovorite da plačujete po dejanski mesečni porabi, ampak cena se mi zdi da pride okoli 10€ mesečno dodatni strošek.
Lonsarg ::
Ni v igri samo fiksni in variabilni del, tudi variabilni ima lahko svoje komplicirani kalkulacije koliko je maksimalni in koliko minimalni pri blokih z staro skupno inštalacijo, kjer sploh nima vsako stanovanje svojega ogrevalnega kroga. V blokih z novo inštalacijo ponavadi ni teh komplikacij, samo fiksni in variabilni in konec, brez dodatnih komplikacij.
No te komplikacije v blokih z staro inštalacijo so vezane na to kak dogovor se sklene v bloku (tut te dogovori so seveda omejeni z zakonskimi pravili). Ta dogovor ki ga imajo v Matovem bloku, da če porabiš pod določeno mejo avtomatsko plačaš variabilni delež glede na kvadraturo (torej 100% povprečne porabe per m2) je zelo glup. Pri nas z staro napeljavo je pač minimum variabilnega dela 40% povprečne porabe, torej ne 100% povprečja kot ima Mato ampak 40% in to je precej bolj fer.
No te komplikacije v blokih z staro inštalacijo so vezane na to kak dogovor se sklene v bloku (tut te dogovori so seveda omejeni z zakonskimi pravili). Ta dogovor ki ga imajo v Matovem bloku, da če porabiš pod določeno mejo avtomatsko plačaš variabilni delež glede na kvadraturo (torej 100% povprečne porabe per m2) je zelo glup. Pri nas z staro napeljavo je pač minimum variabilnega dela 40% povprečne porabe, torej ne 100% povprečja kot ima Mato ampak 40% in to je precej bolj fer.
feryz ::
PovemVfaco ::
Penziče dostikrat bolijo sklepi in zato hajcajo. Sicer 23,5 stopinj ni tak ekstrem za čez dan.
Če pa hočeš, da je vse pošteno, pač rabiš bajto, ne stanovanje v bloku.
Mlade manekenke pa influensarke s najhujš. Pridm n kavo, zavrti termostat na 26, p me hoče sleč, čš d je vroče. Pol č to ne deluje, zmanjša na nulo, gre pod deko, pa me začne nagovarjat, nj jo pridm pogret.
NuMaN ::
Saj manekenke nimajo naravne izolacije, so presuhe.
Dobro je, ga tudi nisi ti presuh, da jih lažje ogreješ.
Dobro je, ga tudi nisi ti presuh, da jih lažje ogreješ.
starfotr ::
Čudno. Med korono so vsi iskali hiše, vikende ipd. in ne stanovanj. Sploh v okolici mest in na podeželju. Morda so se pa samo drastično spremenile razmere v nekaj letih in so stanovanja sedaj boljša od hiš.
https://www.finance.si/nepremicnine/kat...
Energetik, še vedno je ceneje imeti daljinsko ogrevanje. Ti boš moral menjat TČ po XY letih, v bloku samo plačujejo položnice in se ne sekirajo.
hahaha, a ti sploh živiš v večstanovanjski skupnosti. PRvo te obere upravnik, potem imaš rezervni sklad vsak mesec, potem pa te oberejo še pri drugih stvareh, kot je pavšalno 40% ogrevanje, ne glede na porabo.
Poleg tega pa lahko na EKOSKLAD pogledate da je daljinsko ogrevanje dražje celo od kurilnega olja za 28,5%!
https://www2.arnes.si/~mlicen3/html/cen...
Seveda si lepo zanemaril nakup, vgradnjo, vzdrževanje in amortizacijo lastne kurilne naprave. Kot, da to nič ni ne stane.
Malo si preberi razne koncepte.
Total cost of ownership @ Wikipedia
joez7 ::
Aja podpostaja od toplovoda pa je zastonj. Te pride kot TČ, potem pa je treba obe vzdrževat.
Sam pri toplovodu maš mesećno položnico, pri TČ in SE pa nakup, potem pa samo zavarovanje (ali pa lastni rezervni sklad). TCO je stara zadeva - se vsi obnašama po tem, sam da nekateri to ne obešajo na zvon, Pač Stroški Lasništva in Vzdrževanja, isto kot pri avtu in tudi pri ženi .).
Sam pri toplovodu maš mesećno položnico, pri TČ in SE pa nakup, potem pa samo zavarovanje (ali pa lastni rezervni sklad). TCO je stara zadeva - se vsi obnašama po tem, sam da nekateri to ne obešajo na zvon, Pač Stroški Lasništva in Vzdrževanja, isto kot pri avtu in tudi pri ženi .).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
ginekk ::
Aja podpostaja od toplovoda pa je zastonj. Te pride kot TČ, potem pa je treba obe vzdrževat.
Sem videl vse skupne prostore. Mi nimamo nobene podpostaje in s dodatnega vzdrževanja, ves in edini strošek je v položnici Energetike LJ.
svecka ::
Čudno. Med korono so vsi iskali hiše, vikende ipd. in ne stanovanj. Sploh v okolici mest in na podeželju. Morda so se pa samo drastično spremenile razmere v nekaj letih in so stanovanja sedaj boljša od hiš.
https://www.finance.si/nepremicnine/kat...
Energetik, še vedno je ceneje imeti daljinsko ogrevanje. Ti boš moral menjat TČ po XY letih, v bloku samo plačujejo položnice in se ne sekirajo.
hahaha, a ti sploh živiš v večstanovanjski skupnosti. PRvo te obere upravnik, potem imaš rezervni sklad vsak mesec, potem pa te oberejo še pri drugih stvareh, kot je pavšalno 40% ogrevanje, ne glede na porabo.
Poleg tega pa lahko na EKOSKLAD pogledate da je daljinsko ogrevanje dražje celo od kurilnega olja za 28,5%!
https://www2.arnes.si/~mlicen3/html/cen...
Seveda si lepo zanemaril nakup, vgradnjo, vzdrževanje in amortizacijo lastne kurilne naprave. Kot, da to nič ni ne stane.
Malo si preberi razne koncepte.
Total cost of ownership @ Wikipedia
spet pametuješ o čemur nimaš pojma, kar si že večkrat dokazal. Kurilna naprava je mngokrat dražja v večstanovanjski hiši kot navadna za enostanovanjsko hišo (je predpisana celo z zakonom), s tem da močnejspa naprava zahteva tudi večkrat ni obisk vzdrževalcev, dimnikarjev. DA ne pozabimo o večjih davkih, pa ker se gre tukaj za stanova nje v naslejih tudi ddoatni stroški kot so plačevanje deževnice itd.
Daj prodajaj bučke svoji familiji, nam ki smo živeli v več scenarijih v Slo in po Evropi pa ne moreš!
joez7 ::
Sem videl vse skupne prostore. Mi nimamo nobene podpostaje in s dodatnega vzdrževanja, ves in edini strošek je v položnici Energetike LJ.
Zanimivo, vam pride topla voda direktno v radiatorje? , ni meritev in obtočnih črpalk? Pri tašči je prostor 4x6m za podpostajo, pa kar konkretno brnijo črpalke , pa dva velika bojlerja ~ 5m3 (čez palec)(je pa za 64x stanovanj).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
bm1973 ::
Večina toplarn gre zdaj na indirektno ogrevanje, ker jih baje preveč stane, ko se 1x na leto voda spusti ven iz ogrevalnega toka.
V Ljubljani morajo vsi zamenjati svoje toplotne postaje. Na lastne stroške seveda...
V Ljubljani morajo vsi zamenjati svoje toplotne postaje. Na lastne stroške seveda...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Stroški stanovanja (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 7085 (5530) | Utk |
» | Cenejše ogrevanje na elektriko? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 10299 (7020) | mancini |
» | Delilnikih toplote in stroški odčitavanja (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 40003 (22989) | Uporabnix |
» | Začetek kurilne sezone (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 10986 (8567) | Mesar |
» | Nov zakon za ogrevanje (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Problemi človeštva | 45337 (39501) | jernejl |