» »

Povečanje pretoka v radiatorjih - enocevni sistem

Povečanje pretoka v radiatorjih - enocevni sistem

NuMaN ::

Rad bi spreminjal nastavitve pretokov v radiatorjih s takimi ventili (glej stran 10)
https://herzmediaserver.com/data/01_pro...

Če prav razumem shemo, z leve strani odvijem pokrovček, in z inbusom 10 mm v smeri urnega kazalca zavrtim do zaprtja, za večji pretok od tovarniškega (5 obratov) pa odprem nekaj v nasprotni smeri urinega kazalca več kot 4 obrate.

V enocevnem sistemu sta dva radiatorja, prvi po dotoku 120 cm in drugi 90 cm, večji se bolj ogreje pri isti nastavitvi termostatske glave. Sicer se ogrejeta samo v zgornjem delu. Radijatorja sta odzračena.

Že vnaprej hvala za nasvete.

Bi pa se tega lotil po možnosti brez mojstrov ...

Lowink ::

Prvo preveri, če ima vodna črpalka pred to vejo možnost višjega pretoka, ponavadi imajo tri stopnje.

starfotr ::

Za večji pretok je treba imeti cevi z dovolj velikim premerom in idealno ne enocevnega sistema.

Žal z dodatno nastavitvijo lahko malce izboljšaš zadevo, ni pa to čudežna tabletka in težav verjetno ne bo mogoče v celoti odpravit, da bi imel bolj optimalno delovanje.

Črpalka naj deluje dlje časa, morda bo vsaj malo bolje.

Vice ::

To se najbolj simple uredi z enostavno dušilko na radiatorju. Zakaj koplicirat? Če je meni uspelo za 3 štuke + klet bo tebi za 2 radiatorja šala mala. Žal mi je samo, da nisem pred leti dal še tanjše cevi da bi bilo manj izgub

FrRoSt ::

NuMaN je izjavil:

Rad bi spreminjal nastavitve pretokov v radiatorjih s takimi ventili (glej stran 10)

Če prav razumem shemo, z leve strani odvijem pokrovček, in z inbusom 10 mm v smeri urnega kazalca zavrtim do zaprtja, za večji pretok od tovarniškega (5 obratov) pa odprem nekaj v nasprotni smeri urinega kazalca več kot 4 obrate.

V enocevnem sistemu sta dva radiatorja, prvi po dotoku 120 cm in drugi 90 cm, večji se bolj ogreje pri isti nastavitvi termostatske glave. Sicer se ogrejeta samo v zgornjem delu. Radijatorja sta odzračena.

:)):)):))

Pokliči mojstre, ali pa pripelji na ogled vsaj nekoga, ki se spozna!! :))
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

S starimi radiatorji je bilo v stanovanju bloku celo prevroče, ob nakupu stanovanja pa sva z ženo menjala stare radiatorje, večji je bil hin in je na parketu bilo vidno, da je v preteklosti puščal.

Sicer je blok dobro izoliran in je dovolj toplo, rad bi se samo malce poigral z nastavitvami, da radiatorja grejeta bolj enakomerno. V skrajnem primeru bolj odprem na manjšem termostatski ventil.

starfotr: z rahlo izboljšavo bi že bil zadovoljen.

Imam pa tudi občutek, da je letos v bloku kurjava nastavljena drugače, lansko leto je bilo na skupnih hodnikih prevroče.

lowink: se bom pozanimal pri upravniku oziroma vzdževalcu kurjave, ali imam možnost višjega pretoka.

Vice: bom pogledal še za to mpžnost.

Lahko da bo tudi "problem" izginil sam od sebe ob kakih -5 stopinj ...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: NuMaN ()

FrRoSt je izjavil:

NuMaN je izjavil:

:)):)):))

Pokliči mojstre, ali pa pripelji na ogled vsaj nekoga, ki se spozna!! :))

Imam tehtne razloge, da jih ne kličem.
Z enim sem bil zelo zadovoljen in ga nočem obremenjevati po nepotrebnem, tudi nima časa, z drugim ne bi hotel imeti opravka več, ker se je "zmotil" v mojo škodo za tromestno cifro, tretjega trenutno ne bom iskal.

Mogoče čez tri leta, lansko leto je bilo dovolj mojstrov za petletko vsaj.

Sicer pa, hočeš reči da je moje razmišljanje napačno? Saj ne gre za generalno predelavo sistema, ampak igračkanje z nastavitvami in se nima kaj zgoditi ...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: NuMaN ()

FrRoSt ::

Ti se kar igraj!! ;)

Za začetek za polovico obrata odpri izhod iz prvega radiatorja in za cel obrata odpri vhod v drug radiator! Tako pusti dva dni, potem pa sporoči ugotovitve! ;)
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

Lowink ::

Če nardiš tamali radiator master se pravi ni mimohoda bi znalo bi to to, to dela samo v primeru, da ima soba z malim radjatorjem tudi večji odvzem.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Toplotna črpalka v večstanovanjski hiši (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
535341 (3423) kixs
»

Ne razumem tega sistema ogrevanja (strani: 1 2 3 4 5 )

23735649 (21761) joze67
»

Radiator ropota

398387 (7076) lucky13
»

Merilniki ogrevanja - poraba energije (strani: 1 2 3 )

12723453 (20180) Okapi
»

Stroški centralnega ogrevanja

4110942 (9390) Pyr0Beast

Več podobnih tem