Forum » Loža » Plasticne vrecke v bioloskih odpadkih?
Plasticne vrecke v bioloskih odpadkih?
samovprasam ::
Pri nas je bila vedno navada da smo bioloske odpadke vrgli v kanto za bioloske, plastiko in ostalo pa posebaj.
Ampak v mestih (npr. Ljubljana, Maribor,... in verjetno povsod drugod) pa so smeti za bioloske odpadke polne plasticnih vreck; bioloske smeti so v plasticni vrecki in vse skupaj se vrze v kanto.
Vecina vreck je navadnih plasticnih; niso biolosko razgradljive.
Ne zastopim ravno logike tu... Ali se to sortira na smetiscu in tam odstranjujejo vrecke?
Ampak v mestih (npr. Ljubljana, Maribor,... in verjetno povsod drugod) pa so smeti za bioloske odpadke polne plasticnih vreck; bioloske smeti so v plasticni vrecki in vse skupaj se vrze v kanto.
Vecina vreck je navadnih plasticnih; niso biolosko razgradljive.
Ne zastopim ravno logike tu... Ali se to sortira na smetiscu in tam odstranjujejo vrecke?
Avenger ::
Seveda se sortira in mislim da vrecke niso problem, ampak nimam pojma kako potegnejo ven samo navadne vrečke, ne pa tudi tistih bio razgradljivih. Ampak folk je pač blesav. Enga sem zalotil, ki je v bio kanto vrgel "razno", plastenke, steklo, papir, ostanke hrane. WTF, ampak takle mamo, zmerom bo nek procent folka, ki se požvižga za sortiranje.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Avenger ()
shmandi ::
Ne predstavljam si, da bi kdo takšno svinjarijonsortiral. Tudi npr. kompost Rastko ima precej plastičnih vrečk notri.
Mogoče poteka kakšna strojna separacija, samo veliko očitno ostane.
Mogoče poteka kakšna strojna separacija, samo veliko očitno ostane.
tony1 ::
Nekaj se sortira... upam, da strojno.
Tudi že na forumu sem pisal, kako se to reši na nivoju potrošnika: na dno plastične vrečke daš papirno vrečko (npr. tisto od kruha) ali samo list papirne brisače. Nato polno vrečko odneseš do kontejnerja za kompost, kjer jo obrneš na glavo. Ven pade vsebina in papirna vrečka/brisača z dna. Prednost je tudi, da se svinjarija (vsaj v teoriji) tako ne prime plastike.
Nato še plastično vrečko vržeš v embalažo.
Tudi že na forumu sem pisal, kako se to reši na nivoju potrošnika: na dno plastične vrečke daš papirno vrečko (npr. tisto od kruha) ali samo list papirne brisače. Nato polno vrečko odneseš do kontejnerja za kompost, kjer jo obrneš na glavo. Ven pade vsebina in papirna vrečka/brisača z dna. Prednost je tudi, da se svinjarija (vsaj v teoriji) tako ne prime plastike.
Nato še plastično vrečko vržeš v embalažo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()
bm1973 ::
Je kdo pogledal v bio kontejner kaj se zgodi, če niso odpadki v vrečah?
Cel kup golazni, ki to žre...
Steinkauz ::
Žal se vse plastike ne pobere ven.
Poznam nekoga, ki dela na snagi.
Iz teh bio se dela kompost in vsebuje do 2% plastike...
Tako, da mene tudi izjemno moti to, da folk meče v plastičnih bio.
Premalo se informira očitno
Poznam nekoga, ki dela na snagi.
Iz teh bio se dela kompost in vsebuje do 2% plastike...
Tako, da mene tudi izjemno moti to, da folk meče v plastičnih bio.
Premalo se informira očitno
starfotr ::
Teh vrečk ni mogoče odstranit v celoti. Kompost naredijo in odložijo, s tem pa tudi plastiko. In nato sčasoma pride do mikro in nano plastike v zemlji, vodi, zraku in naši hrani.
Slej ko prej dobimo bumerang nazaj.
Slej ko prej dobimo bumerang nazaj.
redtech ::
Tudi bio vrečke, naj bi se razgradile samo v določenih pogojih, ki jih na odpadih ni.
Britanske raziskave kažejo, da lahko vrečke iz biološko razgradljivega materiala tudi po treh letih pod zemljo ali morjem še vedno ostanejo tako stabilne, da prenesejo več kot dva kilograma teže.
https://www.rtvslo.si/svet/evropa/biora...
Britanske raziskave kažejo, da lahko vrečke iz biološko razgradljivega materiala tudi po treh letih pod zemljo ali morjem še vedno ostanejo tako stabilne, da prenesejo več kot dva kilograma teže.
delavec44 ::
Ne vem. Meni se to novo plačljivo sranje iz Spara razgradi že v kanti v kuhinji preden sploh pridem do bio zabojnika.
mtosev ::
Nam so se tudi razpadle že doma.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
mertseger ::
Tudi bio vrečke, naj bi se razgradile samo v določenih pogojih, ki jih na odpadih ni.
Buče, meni biološka razpade v smetnjaku če je v 3 dneh ne zamenjam in moram potem vsakič kanto čistit.
mertseger ::
Problem bioloških vrečk je ker so tako drage kot da so iz zlata. Piskarjeva je skoraj pol € za kos zato da jo potem v smeti vržeš. Je navadna sparova 3x cenejša. Zato pa jih je toliko v bioloških.
kuglvinkl ::
Je kdo pogledal v bio kontejner kaj se zgodi, če niso odpadki v vrečah?
Tole je obicajno razlog poleti, karta je komot bela od crvov, ce pustis kak koncek mesa.
Your focus determines your reallity
predi ::
Pri naši komunali se meso in kosti mečejo med mešane odpadke, ne v bio.
Drugače pa, Balkan pač. Po blokih je dosti ljudi, ki jim je malo mar.
kuglvinkl ::
Pri naši komunali se meso in kosti mečejo med mešane odpadke, ne v bio.
To je sele hec, ker odvazajo na 3 tedne crne kante.
Your focus determines your reallity
energetik ::
Folk je glup in očitno ne ve, da v Hoferju dobiš zavitek biovrečk za nekje v rangu 1€ in imaš za par mesecev.
vires in numeris
borut_p ::
Kosti kot vem niso bio odpadek.
Biovrecka se ti razgradi ze za casa kuhinje, ce das not kaj mokrega ... das not olupke krompirja, cez dva dneva vse skozi pride.
Naj nagruntajo take, da razpadejo v roku 2tedna pa bo folk to uporabljal. Ne pa 2 dneva. Ne mecemo na vsake 2 dneva smeti stran.
Biovrecka se ti razgradi ze za casa kuhinje, ce das not kaj mokrega ... das not olupke krompirja, cez dva dneva vse skozi pride.
Naj nagruntajo take, da razpadejo v roku 2tedna pa bo folk to uporabljal. Ne pa 2 dneva. Ne mecemo na vsake 2 dneva smeti stran.
Kosti kot vem niso bio odpadek.Ti imaš več kot 2 dni bio smeti v bajti??
Mi imamo malo kantico, tam okoli 6L, ven nosim dnevno ali največ na 2 dni, toliko pa tudi biovrečka zdrži.
vires in numeris
Master_Yoda ::
Mi imamo 10 litersko kanto v katero damo vrecko in jo ponavadi 1* na teden spraznimo. In ja te bio vrecke so kurac ker se razgradijo prej in je treba kanto vedno potem glancat ko se stuff na robove/poden prime ko se vrecka razgradi prej ...
Imamo pa tudi take paciente v bloku da ostanke hrane - kosti, etc. kar skoz okno vrzejo. Psa sploh ne smemo spustiti na travnik ob bloku, ker drugace bi pozrl kaj.
Imamo pa tudi take paciente v bloku da ostanke hrane - kosti, etc. kar skoz okno vrzejo. Psa sploh ne smemo spustiti na travnik ob bloku, ker drugace bi pozrl kaj.
Dovie'andi se tovya sagain.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Master_Yoda ()
MIHAc27 ::
Z sosedo imava isto bio kanto. Tudi sam sem opazil polno plastičnih vrečk. Sem jo opozoril pa je rekla samo Briga me. "Prav, sam če pride kaka kazen od komunale, je jaz ne bom plačal." sem ji rekel.
Mislim, da sedaj stresa vsebino ven, neke vrečke so tudi bile a bi lahko bile bio. nisem tolk preverjal.
Mislim, da sedaj stresa vsebino ven, neke vrečke so tudi bile a bi lahko bile bio. nisem tolk preverjal.
Komunalci ne marajo, da stresaš bio odpadke direktno v kanto. Raje imajo v vrečkah, čeprav ne-bio...
Jure14 ::
Kompostnika nima pa noben na vrtu?
Super za gojenje polžev lazarjev .
Pa preden je tisto za gnojenje, traja vsaj 5 let, vmes moraš dodajat apno,d a ni prekislo, plus premešat vsake toliko časa. Potem pa folk vrže gor vse bio sranje, tudi veje in plevel.
Super, gnojenje s plevelom in na pol gnilimi vejami...
Očitno ga ti nimaš na vrtu...Kompostnika nima pa noben na vrtu?
Pa preden je tisto za gnojenje, traja vsaj 5 let, vmes moraš dodajat apno,d a ni prekislo, plus premešat vsake toliko časa. Potem pa folk vrže gor vse bio sranje, tudi veje in plevel.
Po največ nekje 2 letih dobiš ven odličen humus, praktično brez dela, vse kar naredim na koncu je, da ga presejem.
vires in numeris
Očitno ga ti nimaš na vrtu...Kompostnika nima pa noben na vrtu?
Po največ nekje 2 letih dobiš ven odličen humus, praktično brez dela, vse kar naredim na koncu je, da ga presejem.
Tudi jaz. Ali pa ga po enem letu dam v visoko gredo in prekrijem z zemljo ter tam naredi do konca.
Menda boš pa malo razmišljal kaj mečeš notri, saj za sebe delaš. Kaj drugi mečejo v njihovega, me pa ne briga.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
kow ::
Steinkauz ::
Komunalci ne marajo, da stresaš bio odpadke direktno v kanto. Raje imajo v vrečkah, čeprav ne-bio...
Na deponiji imajo nek "cefralnik", ki razrga vrečke in jih ven pobere.
Ne pobere vsega. Kot rečeno nekje 2% plastike gre v kompost.
Kar seveda potem pride na njive in počasi v našo prehrano.
BlaY0 ::
Horas ::
povsod je to, ljudje so bolimekuraci in jebivetri dokler ne pride konkretna kazen €€€ ampak ker tega ni...
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd
8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd
8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd
Ne razumem zakaj bi imel te odpadke v kakršnihkoli vrečki.
Če živiš v bloku, imate skupne kante in streseš rinfuzo v kanto.
Posodo (ali pa posodi) za odpadke imaš pa tako, da jo daš v pomivalca. In v stanovanju nič ne smrdi.
Če si v hiši, potem si lahko pereš kanto kakor želiš. Ali v njo namestiš veliko biološko razgradljivo vrečko. Ali pa imaš kompostnik.
Toliko nekih težav, da nič čudnega da ne znate živet brez plastike.
Če živiš v bloku, imate skupne kante in streseš rinfuzo v kanto.
Posodo (ali pa posodi) za odpadke imaš pa tako, da jo daš v pomivalca. In v stanovanju nič ne smrdi.
Če si v hiši, potem si lahko pereš kanto kakor želiš. Ali v njo namestiš veliko biološko razgradljivo vrečko. Ali pa imaš kompostnik.
Toliko nekih težav, da nič čudnega da ne znate živet brez plastike.
Thompic ::
Sortira se strojno, še vedno pa v končnem kompostu ostane 0,2-0,3 % plastike (masni delež)..
mojsterleo ::
Mi smo v bloku, za bio odpadke imamo doma za to namenjeno posodo. Notri ponavadi damo navaden škrnicelj, v tega pa vlagamo papirnatega (npr. od kruha). Papirnatega z odpadki se potem odvržev bio kanto, navadnega pa vzamem nazaj, razen če je zlo umazan, v tem primeru gre v embalažo. Namesto te varjante uporabljamo doma tudi šparove bio vrečke.
V skrajnem primeru pač uporabimo navaden škrnicelj.
V skrajnem primeru pač uporabimo navaden škrnicelj.
predi ::
Pri nas pridejo posamično po vse enkrat tedensko. Razen po steklo na otoku. Včasih so v zimskem času podaljšali interval ravno za bio po neki neznani logiki.Pri naši komunali se meso in kosti mečejo med mešane odpadke, ne v bio.To je sele hec, ker odvazajo na 3 tedne crne kante.
Akira21 ::
Živim v Mariboru. In snaga ne odpelje, v kolikor so notri navadne vrečke iz plastike v bioloških. Samo tam, ko piše na vrečki bio...
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: fikus_ ()
Magic1 ::
To bi pomenilo, da praktično nobene kante v blokih ne bi spraznili. Tam se vedno kdo najde, ki vrže v vrečki.
Magic
Twixz ::
Sortira se strojno, še vedno pa v končnem kompostu ostane 0,2-0,3 % plastike (masni delež)..
Glede na to da trdiš da se bojda sortira, boš najbrž z lahkoto našel kak stroj ali video, ki to uspešno dela.
Se sortira, v Sloveniji je dober primer tega (delajo kompost 1. kategorije) koroški center za ravnanje z odpadki - Kocerod. Na, l Na vrhu je MBO obrazložen (torej črna kanta, ostali odpadki oz. MKO (mešani komunalni odpadki)), spodaj pa še slika rafinacijske linije poleg vsega ostalega.
Simbio ma npr. zloženko o temu kako optimalno kompostirati, evo še en link.
Kar se tiče sortiranja pa je nerealno pričakovati 100% sortiranje, smo v evropi zelo visoko pri % prebivalstva ki pravilno ločuje, tudi izkušnje mi to pravijo. Vrečke v BIO kantah pa niso takšen problem.
Twixz ::
Glede na to da trdiš da se bojda sortira, boš najbrž z lahkoto našel kak stroj ali video, ki to uspešno dela.
Se sortira, v Sloveniji je dober primer tega (delajo kompost 1. kategorije) koroški center za ravnanje z odpadki - Kocerod. Na, l Na vrhu je MBO obrazložen (torej črna kanta, ostali odpadki oz. MKO (mešani komunalni odpadki)), spodaj pa še slika rafinacijske linije poleg vsega ostalega.
Simbio ma npr. zloženko o temu kako optimalno kompostirati, evo še en link.
Kar se tiče sortiranja pa je nerealno pričakovati 100% sortiranje, smo v evropi zelo visoko pri % prebivalstva ki pravilno ločuje, tudi izkušnje mi to
pravijo. Vrečke v BIO kantah pa niso takšen problem.
Link - kompostarna, nevem zakaj ne dela prejšnji.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kako mečete smeti v rumeno kanto? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 8231 (5596) | joze67 |
» | V kateri zabojnik spada karton od pice? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 23351 (18955) | Mare2 |
» | Ločevanje odpadkovOddelek: Loža | 4788 (3642) | billy |
» | kje je fora, da moram ločevat smeti? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 38475 (34976) | mikic007 |