» »

Postavitev akustičnih panelov

Postavitev akustičnih panelov

Netrunner ::

Po kakšni logoki oz. na osnove česa se postavljajo akustični paneli?

Imam velik prostor povezanim s hodnikom in odprt do slemena v katerem zelo odmeva. Ko bo pohištvo bo odmev vsekakor manjši vendar me zanima v končanem prostoru s pohištvom, kako določiš optimalne pozicije za postavirev akustičnih panelov in kako veš koliko jih potrebuješ?

Ali ni neke logike in kupiš en panel in ga pokneš na največjo prazno steno in če ni dovolj ponoviš pistopek tolikokrat dokler nimaš željenega učinka?
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Lowink ::

lahko se poigraš s kakimi pouštri in koutri, začni s stenami ki ste najbolj skupaj: pozicija od koder sediš gledaš ogledalo na tej steni, ki ti ga nekdo zate premika po dolžni dokler ne zagledaš zvočnika. Lahko probaš zatlačit na točko bobnenja zvitek objga. V resici imaš resen prblem, proaj malo premikat zvočnike, nizke frekvenc ni enostavno hendlat naknadno.

pegasus ::

Odpreš kak spectrum analyzer app na telefonu, pogledaš katere frekvence ti resonirajo, zračunaš njihove valovne dolžine in greš gledat, kje od vira zvoka imaš četrtine, polovice, tri četrtine ...
Ali obratno, pogledaš dimenzije prostora, poračunaš katere frekvence ti notri resonirajo in v audio linijo vtakneš kak equalizer, kjer zmanjšaš te frekvence.
Ali tretja opcija, posvetiš se ušesom in žongliraš s kramo po sobi toliko časa, dokler ušesa niso zadovoljna ;)

Zimonem ::

V grobem velike ravne površine. Iskanje optimizma je pa spet bolj tako, tako... Saj ne sediš vedno na isti poziciji.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

@Lowink => Uporaba kakšnega "koutra", da ga nekdo pridrži na nekem mestu za test je dobra ideja, kaj si mislil pa z stistim ogledalom in zbočnikom pa mi ni jasno. Nobenih zvočnikov nisem omenjal, tako da nevem kaj naj bi premikal ??

@pegasus => mnja... jaz kot nek laik bom glih kaj znal prebrati in prepračunati iz nekega spectrum analyzerja. Karkoli preračunat tudi nima smisla, saj bom na istem kot sem sedaj ker nevem kaj si počet s dobljenimi podatki :)

@Zimonem => Tako tudi jaz razmišljam, na velike stene nekaj poknit gor in upat na najboljše.

Drugače pa se gre za večnamenski prostor (kuhinja, jedilnica, dnevna soba), tako da rešitev mora biti splošna in ne za neko točko v prostoru.

Netrunner je izjavil:

Karkoli preračunat tudi nima smisla
To je zelo enostavna srednješolska fizika, prav trivialno. Pogooglaj, če si že pozabil :)

@pegasus => Ti mi raje povej točno kako bi to izvedel? Kaj bi hodil po prostoru okoli in delal mertive na več koncih? In kako bi izgledal rezultat tvojega srednješolskega izračuna ki bi mi pokazala kako velik panel dati na katero steno?

Tako kot sem ti napisal ... če imaš vir zvoka pc, je najlažje začet tako, da premeriš sobo po vseh treh dimenzijah, poračunaš katere frekvence resonirajo in jih zmanjšati na equalizerju. To ti vzame 5min da sprobaš in preveriš, če ti odgovarja.

Za bolj konkretne posege pa je npr. youtube poln nasvetov in vodičev.

ja kot si napisa...

Tole z merjenjem frekvenc in prilagajanjem equalizerja je v praksi neučinkovito za reševanje odmeva. Večina ljudi nima znanja o frekvencah in valovnih dolžinah, aplikacija za analizo zvoka pa ne bo dejansko pomagala pri zmanjšanju odmeva. Prilagajanje equalizerja lahko sicer malo spremeni zvok, vendar odmeva v prostoru s tem ne moreš rešiti.

Odmev se zmanjša s tem, kako je prostor urejen - dodaj pohištvo, preproge, akustične panele in druge mehke stvari, ki vpijajo zvok in preprečujejo, da bi se odbijal po prostoru. Prave rezultate boš dosegel le s fizičnimi spremembami v prostoru, ne pa z nastavljanjem equalizerja.

Lowink ::

Pardon, tisti del z ogledalom je za ozvočenje. Neki tepih bi lahko presekal tole zmešnjavo s slemenom.

AvtoR ::

Lowink in pegasus sta ti predlagala akustični tretma za poslušanje glasbe. Če tega ne potrebuješ bo že samo pohištvo opravilo svoje. Sedežna kar precej vzame odmev. Čimveč pohištva, slike itd. bolje bo. Če tudi to ne bo dovolj, potem pa še težke zavese in tepih. Ampak to je danes v dobi minimalizma že malo mimo ;-)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: AvtoR ()

fikus_ ::

Po nepotrebnem se obremenjuješ sedaj, ko pohištva in druge opreme še nimaš postavljene. Ko boš imel prostor opremljen, potem dodajaš kaj za dušenje odmevov. Če te bo še vedno mpotilo, pomaga, da na kakšno večjo prazno steno obesiš nekaj, kar nima gladke površine.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

@AvtoR => Ja, minimalizen zna biti problematičen kar se odmeva tiče :) Bom ustrezno ukrepal ko bo pohištvo enkrat noter če bo potrebno.

@fikus_ => Saj se ne obremenjujem, bolj me zanima čisto iz tehničnega vidika če se lahko takšne težave rešujejo še kako drugače.

Ales ::

Netrunner je izjavil:

Po kakšni logoki oz. na osnove česa se postavljajo akustični paneli?

Imam velik prostor povezanim s hodnikom in odprt do slemena v katerem zelo odmeva. Ko bo pohištvo bo odmev vsekakor manjši vendar me zanima v končanem prostoru s pohištvom, kako določiš optimalne pozicije za postavirev akustičnih panelov in kako veš koliko jih potrebuješ?

Ali ni neke logike in kupiš en panel in ga pokneš na največjo prazno steno in če ni dovolj ponoviš pistopek tolikokrat dokler nimaš željenega učinka?

Ne, na žalost je bolj zapleteno.

Paneli so različni, namenjeni so ali absorbciji ali difuziji. Tako na uč reči, da se na veliko površino da panel... ja, pogosto se! Ampak kakšen, kje, kje še..? Hudič je v podrobnostih.

Pogosto gredo še v kote. In seveda pri velikih površinah definitivno ne pozabiti na tla. In strop.

V vsakem prostoru so posamezne frekvence ojačane in druge zadušene, zaradi fizičnih lastnosti prostora (dimenzije in materiali). To je potrebno upoštevati... In na splošno, koliko je odmeva, kakor si sam ugotovil že. Poleg tega je kaj odvisno še od postavitve zvočnikov in mesta poslušanja.

V tvojem primeru, ko gre za odprt prostor nepravilnih oblik, je še malo bolj komplicirano, kot bi bilo v bolj običajni pravokotni sobi.

Govorimo sploh o poslušanju glasbe, ali bi le rad imel prostor, kjer ne odmeva toliko, da bi obiskovalce prijelo, da začnejo jodlat?

Spontani napadi jodlanja so huda reč.

Morda podaš dejanske dimenzije sobe in več podatkov o pohištvu, glasbeni opremi, ko bo tako daleč... Do takrat pa tole iz YT...

Pohištva še nimam in nikoli nisem omenjal poslušanje glasbe. Ja vem da zadeva ni enostavna, zato pa bom mogoče oživel temo ko bom imel pohištvo, da bom imel bolj realen primer. Sedaj kot sem omenil me zanima predvsem logika kako se lotiti take težave in nisem mislil specifično za moj primer. Če bom potreboval pa bom podal več podatkov.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Budget "audiophile" (strani: 1 2 3 418 19 20 21 )

Oddelek: Zvok in slika
1025161852 (1353) damirj79
»

Izolacija sobe za vaje z bendom

Oddelek: Loža
133446 (3061) LeQuack
»

izboljšanje akustike sobe

115410 (4996) jamiroq
»

[Hi-Fi] - Vpliv prostora na zvok... (strani: 1 2 )

8212772 (9921) miko 55
»

Akusticna soba

91701 (1540) OMit

Več podobnih tem