AMD - Pri AMDju so najavili procesor Ryzen 7 9800X3D, prvega predstavnika aktualne generacije s tehnologijo V-Cache, kakršni so namenjeni predvsem igričarjem. Prispe čez slab teden, 7. novembra.
AMDjevi procesorji Ryzen s pripono X3D predstavljajo samosvojo linijo z vertikalno dodanim predpomnilnikom L3, čemur v podjetju pravijo V-Cache. V splošnem so pospeški iz tega naslova najbolj zaznavni v igrah, hkrati pa malokje drugje, kar je bil doslej precejšen problem za tiste, ki so želeli bolj univerzalen "delovni" procesor, kajti različice X3D so imele praviloma nižje frekvence od klasičnih bratov in niso bile zmožne navijanja, ker je bilo hlajenje spričo dodanega pomnilnika zahtevnejše. AMDjevi inženirji so z vsako generacijo razkorak z navadnimi čipi zmanjševali in z najnovejšim predstavnikom linije, Ryzenom 7 9800X3D, uvajajo drugo generacijo tehnologije V-Cache.
Recept je na videz preprost in tudi pričakovan: po novem je dodatno nadstropje pomnilnika postavljeno pod računski čiplet, tako da je slednji bližje hladilniku. To je snovalcem omogočilo doseči višje frekvence čipa, kar v primeru 9800X3D pomeni 4,7 GHz in 5,2 GHz boost, medtem ko je bil predhodnik 7800X3D pri 4,2/5,0 gigahercih. Novi procesor je tudi prvi X3D čip s serijsko podporo za navijanje. Prijem ni povsem brez tveganj, saj so posledično električni vodi daljši, zato je do nastopa tehnologije pripeljal predvsem napredek v vertikalnih povezavah (TSVs - through-silicon vias). Procesor prispe 7. novembra, s ceno 480 ameriških dolarjev (ZDA, brez davka), kar je nekaj desetakov več kot predhodnik. V podjetju pravijo, da naj bi bil od njega v povprečju za slabih deset odstotkov hitrejši, kar gre pretežno na račun višjih taktov, saj se generacija Zen 5 ne odlikuje kaj prida po rasti zmogljivosti, ker se je podjetje tokrat bolj usmerilo v varčnost.
Se oglašam samo, da povem kako me čudi počasno in maloštevilno komentiranje. Res, da je nedelja ampak v starih časih bi se tukaj vsaj petdeset uporabnikov že virtualno steplo. Slišali bo o fanboyih, ovcah, revežih ipd. Oh well, čakam na datum izida.
Se oglašam samo, da povem kako me čudi počasno in maloštevilno komentiranje. Res, da je nedelja ampak v starih časih bi se tukaj vsaj petdeset uporabnikov že virtualno steplo. Slišali bo o fanboyih, ovcah, revežih ipd. Oh well, čakam na datum izida.
Tisti, ki ste navdušeni nad tem procesorjem predvidevam, da vas zanima ta CPU v kontekstu visokih fpsjev? Torej da CPU ni bottleneck pri raznih high end GPUjih? Ker kolikor gledam v raznih programih, od Adoba paketa, Blenderja, Substance Painterja in podobnega, s tem x3d ni neke prednosti oz. res zanemarljiva...
Enega imas se, ki vztraja tu, vecina pa se je sprijaznila da je Intel postal underdog.
Tisti, ki ste navdušeni nad tem procesorjem predvidevam, da vas zanima ta CPU v kontekstu visokih fpsjev? Torej da CPU ni bottleneck pri raznih high end GPUjih? Ker kolikor gledam v raznih programih, od Adoba paketa, Blenderja, Substance Painterja in podobnega, s tem x3d ni neke prednosti oz. res zanemarljiva...
Meni je tudi cudno da v profi vodah nic ne pomaga ta 3d cache. Bi reku da morajo razvijalci SWja to porihtat, da SW izkoristi to. Ker pri Intelu kot vem so procesorji z vec cache-a imeli boost v teh programih.
Menim da je tukaj bolj tiho ker so zdaj razlike med generacijama CPU-ov tolk mejhne (za veliko večino) da komot goniš istega vsaj 4-5 let (tudi več). Največe razlike so samo u sintetičnih testih kateri, večini itak nič pomenijo. Tudi če nabijaš igre, velikooooo več se splača vsako leto, ali vsako drugo leto, zamenjat grafično kot zamenjat CPU. Za produkcijo je meni čist vseeno ali čakam kompajler ali Photoshop ali Resolve 2 minuti ali 3 minute... sej se sliši 30% pohitritev fuuul dobr, ampak že zdaj dela vse tolk hitr da mi je reees vseeeno za teh dodatnih par minut na dan ko čakam, da ne omenjam kolk finančno prišparam.
Vse skupaj je ratalo bolj letargično, enako kot v smartfonih... kaj je na koncu dejansko dobro za potrošnike ampak uber dolgočasno za techno entuzijaste. Trenutno sta Nvidija in ARM edina dva katera me mogoče še presenetijo, ostali so pa bolj meeehhhhh