» »

AMD predstavil prvi X3D čip generacije Zen 5

AMD predstavil prvi X3D čip generacije Zen 5

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so najavili procesor Ryzen 7 9800X3D, prvega predstavnika aktualne generacije s tehnologijo V-Cache, kakršni so namenjeni predvsem igričarjem. Prispe čez slab teden, 7. novembra.

AMDjevi procesorji Ryzen s pripono X3D predstavljajo samosvojo linijo z vertikalno dodanim predpomnilnikom L3, čemur v podjetju pravijo V-Cache. V splošnem so pospeški iz tega naslova najbolj zaznavni v igrah, hkrati pa malokje drugje, kar je bil doslej precejšen problem za tiste, ki so želeli bolj univerzalen "delovni" procesor, kajti različice X3D so imele praviloma nižje frekvence od klasičnih bratov in niso bile zmožne navijanja, ker je bilo hlajenje spričo dodanega pomnilnika zahtevnejše. AMDjevi inženirji so z vsako generacijo razkorak z navadnimi čipi zmanjševali in z najnovejšim predstavnikom linije, Ryzenom 7 9800X3D, uvajajo drugo generacijo tehnologije V-Cache.

Recept je na videz preprost in tudi pričakovan: po novem je dodatno nadstropje pomnilnika postavljeno pod računski čiplet, tako da je slednji bližje hladilniku. To je snovalcem omogočilo doseči višje frekvence čipa, kar v primeru 9800X3D pomeni 4,7 GHz in 5,2 GHz boost, medtem ko je bil predhodnik 7800X3D pri 4,2/5,0 gigahercih. Novi procesor je tudi prvi X3D čip s serijsko podporo za navijanje. Prijem ni povsem brez tveganj, saj so posledično električni vodi daljši, zato je do nastopa tehnologije pripeljal predvsem napredek v vertikalnih povezavah (TSVs - through-silicon vias). Procesor prispe 7. novembra, s ceno 480 ameriških dolarjev (ZDA, brez davka), kar je nekaj desetakov več kot predhodnik. V podjetju pravijo, da naj bi bil od njega v povprečju za slabih deset odstotkov hitrejši, kar gre pretežno na račun višjih taktov, saj se generacija Zen 5 ne odlikuje kaj prida po rasti zmogljivosti, ker se je podjetje tokrat bolj usmerilo v varčnost.

24 komentarjev

d4vid ::

Super, da so predstavili!
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

lynxslo5 ::

Ta procesor bo bestseller.
Core i7-14700F, Kingston DDR5 32GB (2x16GB) 5600MHz,
MSI PRO B760-P, MSI Nvidia RTX 4070 12GB, NVME Samsung 990 PRO 2TB,
Antec DF700 Flux, Win 11 Pro, ASUS PA279CV ProArt

Zgodovina sprememb…

• spremenil: lynxslo5 ()

mtosev ::

Amdju gre dobro že nekaj časa. Super za nov CPU.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

pikachu004 ::

d4vid je izjavil:

To sem jaz hotel napisati 🤣

Zgodovina sprememb…

AnWar ::

Takoj ko pride kupim.
[Asus ROG Strix SCAR III]

abiz ::

Lahko oni čarajo kolk čejo, intela bodo težko premagali, v zmogljivosti in ceni.

Ne kupujem novih stvari, ampak kar bom kupo starega/novega, je še vedno...intelnvidia.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: abiz ()

filip007 ::

Ja že, ampak časi se spreminjajo.
Trevor Philips Industries

FireSnake ::

d4vid je izjavil:

Tako!
Zelo super :D

abiz je izjavil:

Lahko oni čarajo kolk čejo, intela bodo težko premagali, v zmogljivosti in ceni.

Ne kupujem novih stvari, ampak kar bom kupo starega/novega, je še vedno...intelnvidia.

Kje si pa ti spal zadnjih ~ 8 let?
Ko boš gledal: poglej še gibanje delnic obeh podjetij.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

Tribal ::

Ko kmalu več ne bomo smeli kupovati kaloriferjev, bojlerjev in radiatorjev, bo v Sloveniji močno narasla prodaja Intel CPUjev.

tikitoki ::

Bos vodno hlajenje priklopil direkt na bojler:)?

Tribal ::

Odvisno kaj rabiš... kalorifer daš zračno hlajenje, drgač pa vodni blok na proc pa maš...

njyngs ::

In, a ryzen že zna HW transcodat h265 in ostale pritikline? :)
KHM https://www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ

Zgodovina sprememb…

• spremenil: njyngs ()

Jarno ::

APU-ji dobro znajo že od zen2 (+AV1). Sicer pa tudi zen4 & zen5, če nimaš diskretne grafične.
To je sicer že dokaj stara praksa.
#65W!

DarwiN ::

h.266 je next big thing.. Arrow lake ima to podporo, ZEN5 pa mislim da ne.

edit: Pravzaprav tudi za Arrow nisem prepričan.. Lunar Lake vsekakor podpira h.266..
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DarwiN ()

s1m0n ::

njyngs je izjavil:

In, a ryzen že zna HW transcodat h265 in ostale pritikline? :)

Za take potrebe se pač vzame kak Intel z QuickSync... kak i3-12100 pa 8GB lepo dela za Plex.

yayo ::

Se oglašam samo, da povem kako me čudi počasno in maloštevilno komentiranje. Res, da je nedelja ampak v starih časih bi se tukaj vsaj petdeset uporabnikov že virtualno steplo. Slišali bo o fanboyih, ovcah, revežih ipd. Oh well, čakam na datum izida. 8-)

gregor_m ::

DarwiN je izjavil:

h.266 je next big thing.. Arrow lake ima to podporo, ZEN5 pa mislim da ne.

edit: Pravzaprav tudi za Arrow nisem prepričan.. Lunar Lake vsekakor podpira h.266..

Kaj lahko sploh današnji procesorji programsko dekodirajo h.266 video v realnem času? Recimo bi gladko predvajal video, če bi ga 100% obremenil?

IvoJan ::

yayo je izjavil:

Se oglašam samo, da povem kako me čudi počasno in maloštevilno komentiranje. Res, da je nedelja ampak v starih časih bi se tukaj vsaj petdeset uporabnikov že virtualno steplo. Slišali bo o fanboyih, ovcah, revežih ipd. Oh well, čakam na datum izida. 8-)

7.11.2024 baje
|TUF X670E plus WIFI|7900X3D|arctic LF2 360mm|
|64gb 6000 CL30 ddr5|Manli RTX4090 Gallardo|P5+ 2TB nvme|
|P3+ 2TB nvme|Corsair HX1000i|Meshify 2|

WhiteAngel ::

Nobenega AI buzzworda še nisem zasledil, wtf?!

Kurzweil ::

Tisti, ki ste navdušeni nad tem procesorjem predvidevam, da vas zanima ta CPU v kontekstu visokih fpsjev? Torej da CPU ni bottleneck pri raznih high end GPUjih? Ker kolikor gledam v raznih programih, od Adoba paketa, Blenderja, Substance Painterja in podobnega, s tem x3d ni neke prednosti oz. res zanemarljiva...

klinker ::

yayo je izjavil:

Enega imas se, ki vztraja tu, vecina pa se je sprijaznila da je Intel postal underdog.

Kurzweil je izjavil:

Tisti, ki ste navdušeni nad tem procesorjem predvidevam, da vas zanima ta CPU v kontekstu visokih fpsjev? Torej da CPU ni bottleneck pri raznih high end GPUjih? Ker kolikor gledam v raznih programih, od Adoba paketa, Blenderja, Substance Painterja in podobnega, s tem x3d ni neke prednosti oz. res zanemarljiva...

Meni je tudi cudno da v profi vodah nic ne pomaga ta 3d cache.
Bi reku da morajo razvijalci SWja to porihtat, da SW izkoristi to.
Ker pri Intelu kot vem so procesorji z vec cache-a imeli boost v teh programih.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: klinker ()

Nikonja ::

Menim da je tukaj bolj tiho ker so zdaj razlike med generacijama CPU-ov tolk mejhne (za veliko večino) da komot goniš istega vsaj 4-5 let (tudi več). Največe razlike so samo u sintetičnih testih kateri, večini itak nič pomenijo. Tudi če nabijaš igre, velikooooo več se splača vsako leto, ali vsako drugo leto, zamenjat grafično kot zamenjat CPU. Za produkcijo je meni čist vseeno ali čakam kompajler ali Photoshop ali Resolve 2 minuti ali 3 minute... sej se sliši 30% pohitritev fuuul dobr, ampak že zdaj dela vse tolk hitr da mi je reees vseeeno za teh dodatnih par minut na dan ko čakam, da ne omenjam kolk finančno prišparam.

Vse skupaj je ratalo bolj letargično, enako kot v smartfonih... kaj je na koncu dejansko dobro za potrošnike ampak uber dolgočasno za techno entuzijaste. Trenutno sta Nvidija in ARM edina dva katera me mogoče še presenetijo, ostali so pa bolj meeehhhhh

tikitoki ::

AMD je presenetil, ker je v popolnoma vseh pogledih zgazil INTEL.

Mogoce je kaksen roben primer, kjer je INTEL boljsa izbira.

Sem upal, da bo Arrow Lake prinesel vecji napredek.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tikitoki ()

Kocka ::

yayo je izjavil:

V pol ure po izidu je bilo že vse razprodano.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

2nd Gen Intel Core ULTRA - Arrow Lake (Serija 200) (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
724042 (1715) FireSnake
»

Ryzeni 7000X3D prispejo konec tega meseca

Oddelek: Novice / Procesorji
123682 (1659) Mr.B
»

AMD na CES-u s široko paleto novosti

Oddelek: Novice / Procesorji
488516 (5781) FlyingBee
»

Prvi namizniški procesor s tehnologijo V-Cache prispe aprila