Forum » Strojna oprema » 2nd Gen Intel Core ULTRA - Arrow Lake (Serija 200)
2nd Gen Intel Core ULTRA - Arrow Lake (Serija 200)
DarwiN ::
Še nimate namenske teme... Danes Intel najavil veliki reset in predstavil nove procesorje za desktop. Gen 1 (100 serija) je izšla lani za mobilne naprave, Gen 2 (Arrow Lake) pa tokrat za vse platforme.
Izid je 24. oktobra.
Izid je 24. oktobra.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
- spremenil: DarwiN ()
Učinkovitost je super.. Zmogljivost pa šepa.. Človek bi pričakoval opazen napredek pri prehodu iz intelovega 10nm procesa na TSMCjev 3nm.
Ampak ja, Intel je kljub temu "nazaj v igri".
Ampak ja, Intel je kljub temu "nazaj v igri".
tikitoki ::
Kolk je super bomo videl, k pridejo neodvisni testi. Bre dvoma bo obcuten napredek.
Glede na benchmarke, ki so do sedaj pricurljali v javnost, se mi ne zdi, da bi jih morala skrbeti hitrost. Ni veliekga preskoka, sam INTEL pecice je bistveno bolj ovirala visoka poraba in crkovanje. Glede na to, da AMD v tem pogledu ni ponudil napredka, je cisto dovolj, da odpravijo drugi dve pomankljivosti in ponudijo konkurencno ceno.
Glede na benchmarke, ki so do sedaj pricurljali v javnost, se mi ne zdi, da bi jih morala skrbeti hitrost. Ni veliekga preskoka, sam INTEL pecice je bistveno bolj ovirala visoka poraba in crkovanje. Glede na to, da AMD v tem pogledu ni ponudil napredka, je cisto dovolj, da odpravijo drugi dve pomankljivosti in ponudijo konkurencno ceno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tikitoki ()
Jarno ::
Človek bi pričakoval opazen napredek pri prehodu iz intelovega 10nm procesa na TSMCjev 3nm.
TSMC-jev 3nm je "multi-purpose", sicer je dobro vprašanje, kakšne frekvence bi se lahko dosegale pri nekih prilagoditvah in kako dolgo bi zadevo gladili.
Dovoljuje pa precej višjo gostoto tranzistorjev, posledično e-jedra lažje "dihajo" in dosežejo višje frekvence ob nižji porabi.
Konec koncev je malce nehvaležno pričakovati neke preboje za star SW, pri 2-3nm se lahko pogovarjajo predvsem o kakšni novi razširitvi nabora ukazov, pa naj razvijalci optimizirajo. Dejansko, jedro lahko vsebuje precej več "logik" in bo še vedno precej manjše od tistih iz prejšnjih generacij.
Moje "nehvaležno" stališče je v tej smeri, da bi pa se sedaj res spodobilo podvojiti L1 in L2...
#65W!
Jazon ::
Tom glede Arrow Leaks:
-šibke performance v igrah (ponekod slabše tudi od 12th gen);
-nekonsistenca med zaporednimi testi (več kot 10% razlika med ponovitvami testov);
-nestabilnost oz. redni BSOD-ji (vsakih 30 min).
Intlovi pravijo, da je mogoče slabo spisana mikrokoda in so nasplošno presenečeni nad takim odzivom testerjev.
-nekonsistenca med zaporednimi testi (več kot 10% razlika med ponovitvami testov);
Intlovi pravijo, da je mogoče slabo spisana mikrokoda in so nasplošno presenečeni nad takim odzivom testerjev.
kow ::
Kdo je tale pajac? Kao nekaj slisal, lol. Pa "ponekod slabse od 12th gen". Kje specificno?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
Rumors peddler.
Jutri nej bi bile recenzije. Sam ne pricakujem veliko. Ce bodo porihtali porabo, bo ze super.
Jutri nej bi bile recenzije. Sam ne pricakujem veliko. Ce bodo porihtali porabo, bo ze super.
Zgodovina sprememb…
Wrop ::
Tom glede Arrow Leaks:
Tole bo kar polom, če se polovica stvari izkaže za resnično.
Po prioriteti je treba brati od spodaj navzgor. Nekonsistentnost še preživiš, nestabilnost in ugašanje na 30 min, je povsem nesprejemljivo.
Neke porodne krče je za pričakovat pri tako celovitem remontu platforme. V neki manjši meri bo to Intelov "ZEN trenutek", pa vemo, kakšne težave je bruhal ZEN1 ob launchu.
Hkrati je tudi res, da so pri Intelu precej obupani in so verjetno pohiteli z izidom. Bo jutri jasno ob 15. uri najbrž.
Hkrati je tudi res, da so pri Intelu precej obupani in so verjetno pohiteli z izidom. Bo jutri jasno ob 15. uri najbrž.
Sicer je tukaj več vprašanj. Sedaj, če je sistem na začetku nestabilen z visoko navitimi rami, ok. To razumem. Če se to dogaja na priporočenih nastavitvah, bo pa kar velika težava.
Bolje prestaviti izid za en mesec. Za to je sicer že prepozno.
Bolje prestaviti izid za en mesec. Za to je sicer že prepozno.
Po zajebu, ki so si ga privoscili z degradacijo prejsnjih dveh generacij CPUjev bo kakrsnakoli nestabilnost prepricala marsikoga v nakup Ryzena.
Zen 5% v tem primeru sploh ne bo zgledal slabo.
Če bodo na začetku še s to generacijo tako zgrešili tarčo, se bo to poznalo še v naslednjo generacijo.
Če bodo na začetku še s to generacijo tako zgrešili tarčo, se bo to poznalo še v naslednjo generacijo.
Za gaming in torej povprečnega uporabnika bo itak 9800X3D top šit, ki izide novembra.. To je že zdaj jasno, pa se lahko Intel postavi na glavo..
Sicer povprečni gamer ne potrebuje tako dobrega cpuja, ampak ...
Sicer povprečni gamer ne potrebuje tako dobrega cpuja, ampak ...
Jazon ::
Preberite se članek in obvezno komentarje.
Avgusta letos je po trgih završalo, ker niso izplačali dividend in nato še odpuščanje 15% folka...
https://finance.yahoo.com/news/exclusiv...
Moj komentar na komentarje pod člankom:
Intel, Yousa in big dudu dis time.
Avgusta letos je po trgih završalo, ker niso izplačali dividend in nato še odpuščanje 15% folka...
https://finance.yahoo.com/news/exclusiv...
Moj komentar na komentarje pod člankom:
Intel, Yousa in big dudu dis time.
mtosev ::
Končno jutri reviewi. Se veselim.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
En review je že zunaj. Intel Core Ultra 285K/265K and 245K review leaks out
WTF, Intel?
To mora bit fake, kaj?
WTF, Intel?
To mora bit fake, kaj?
Zgodovina sprememb…
Zgodovina sprememb…
FireSnake ::
Intel bo s TSMC izdal prvi procesor.
AMD ima s tem dolgotrajne izkušnje.
Jaz ne pričakujem nekega presežka. Oni so vedno delali s svojimi ljudmi in litografijo.
Zna pa biti naslednja generacija dobra.
AMD ima s tem dolgotrajne izkušnje.
Jaz ne pričakujem nekega presežka. Oni so vedno delali s svojimi ljudmi in litografijo.
Zna pa biti naslednja generacija dobra.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Ce so Darwinovi grafi reprezentativni, pol upam, da so vsaj zelo ucinkoviti.
Resnici na ljubo mi Darwinovi grafi izgledajo mal sumljivo. Ryzen 9700X se obnese konkretno boljse od 7700X. No, vidimo jutri.
Resnici na ljubo mi Darwinovi grafi izgledajo mal sumljivo. Ryzen 9700X se obnese konkretno boljse od 7700X. No, vidimo jutri.
Zgodovina sprememb…
Tribal ::
Sem imel 13700k, stvar požrešna in vroča, hkrati se mi pa PC random resetiral in počel neumnosti.
Presedlal na 7950X3D, brez enega problema iz prejšnje omejenih 253W porabe na sedaj 140W, hitrejši CPU. PC stabilen kot še nikoli.
Ista inštalacija Win 11 pro, samo prestavil SSD...
Fuj Intel, se ne vrnem več.
Presedlal na 7950X3D, brez enega problema iz prejšnje omejenih 253W porabe na sedaj 140W, hitrejši CPU. PC stabilen kot še nikoli.
Ista inštalacija Win 11 pro, samo prestavil SSD...
Fuj Intel, se ne vrnem več.
RedDrake ::
Čakamo in grizemo nohte ali bodo pečice malo manj pekle in malo več naredile.
Outlook not so good.
Outlook not so good.
Izid je menda ob 17. uri.. Reviewi mogoče ob 15. uri.
Arrow Lake reviewi so lahko različni. Intel se pospešeno trudi, da bi več iger podpiralo APO.
Marsikaj bo tako lahko odvisno od jagodnega izbora iger, morda bo tudi APO za Arrow Lake drugačen, saj so P jedra brez HT.
Seveda bi lahko šli tudi v drugo smer in npr. delali na še več nitih na jedro.
Vseeno je na mestu mnenje, da so zen4 in zen5 procesorji glede tega bolj hvaležna in tradicionalna zadeva.
Currently, around 26 games are confirmed to support Intel's APO technology, which improves gaming performance on compatible processors. Prominent titles benefiting from APO include:
Cyberpunk 2077
Fortnite
Counter-Strike 2
Shadow of the Tomb Raider
Red Dead Redemption 2
World of Warcraft
Metro Exodus
These optimizations focus on balancing resource usage between P-cores and E-cores, leading to smoother frame rates and better overall performance in these games
Marsikaj bo tako lahko odvisno od jagodnega izbora iger, morda bo tudi APO za Arrow Lake drugačen, saj so P jedra brez HT.
Seveda bi lahko šli tudi v drugo smer in npr. delali na še več nitih na jedro.
Vseeno je na mestu mnenje, da so zen4 in zen5 procesorji glede tega bolj hvaležna in tradicionalna zadeva.
#65W!
Ales ::
Če morajo to podpirati posamezni programi in ni urejeno v kernelu operacijskega sistema, je nekaj tu narobe zastavljeno...
Sam sem bil precej začuden, ko sem prebiral, kako slabo podporo ima Windows 10 za te novejše generacije Intel procesorjev. Del "naložite Windows 11" kampanje, verjetno.
Sam sem bil precej začuden, ko sem prebiral, kako slabo podporo ima Windows 10 za te novejše generacije Intel procesorjev. Del "naložite Windows 11" kampanje, verjetno.
Prvi reviewi so zunaj. Intel je razočaral.
IMO je marsikje težava v optimizacijah, katere pri P jedrih "pričakujejo" HT. Procesor na koncu morebiti ne bo slab, nekak ekvivalent 14th gen. predvsem z boljšimi in varčnejšimi E-jedri. Nekateri devsi bodo optimizirali, drugi ne, nekaj bo prispeval kak popravek za Windows. Vse to vpliva tudi na statistiko, ki na koncu kaže -5%.
Morebiti bodo na začetku precej kupcev pridobili zen5 3DVCache procesorji, predvsem tistih navdušencev z bolj globoko denarnico.
Morebiti bodo na začetku precej kupcev pridobili zen5 3DVCache procesorji, predvsem tistih navdušencev z bolj globoko denarnico.
#65W!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Jarno ()
Se ne spoznam dovolj, ampak ce sem prav razumel... je razocaral samo gamerje. So oni sploh dovolj velik trg, da bi to bistveno vplivalo na prodajo?
Je pa res, da verjetno kot najbolj zahtevni uporabniki veliko vplivajo na percepcijo.
Zgodovina sprememb…
Jaz mislim, da so velik del trga gamerji in enthusiasts. Ti priporočajo drugim kaj naj kupijo.
Bellator ::
Niso velik del trga, sploh pa gejmerji pogosto nimajo gratest & latest. Priporočila gejmerjev, kakšen računalnik kupiti za negejmerske namene, so podobna priporočilom amaterskih dirkačev pri nakupu avtomobila. Bolje ti bo svetoval povprečen trgovec.
Se ne spoznam dovolj, ampak ce sem prav razumel... je razocaral samo gamerje. So oni sploh dovolj velik trg, da bi to bistveno vplivalo na prodajo?
Je pa res, da verjetno kot najbolj zahtevni uporabniki veliko vplivajo na percepcijo.
Tudi drugje ni navdusil. Cisto sliden CPU, sam cene so previsoke. Pa se testirali so s zelo hitrimi RAMi, ki tudi niso poceni.
sbawe64 ::
iz https://www.techpowerup.com/review/inte...
Core Ultra 9 285K... $590
Ryzen 7 7800X3D... $370
poraba 47 aplikacij average
https://www.techpowerup.com/review/inte...
7800X3D...48W
Core Ultra 9 285K...132W
Kakšen intel navdušenec bo kupil !
Latest the greatest from intel, but still No support for AVX-512 !
že vidim situacijo, ko bodo ljudje tlačili socket1700 cpu na nov LGA1851 socket
tikitoki
Memory: 2x 16 GB DDR5-6000
36-36-36-76 2T / Gear 2
To niso ravno neki zelo hitri rami.
Core Ultra 9 285K... $590
Ryzen 7 7800X3D... $370
poraba 47 aplikacij average
7800X3D...48W
Core Ultra 9 285K...132W
Kakšen intel navdušenec bo kupil !
Latest the greatest from intel, but still No support for AVX-512 !
že vidim situacijo, ko bodo ljudje tlačili socket1700 cpu na nov LGA1851 socket
The new LGA1851 socket retains cooler compatibility with LGA1700. The processor packages have identical dimensions and Z-Height to help with this compatibility, too, but you cannot use an LGA1700 processor on an LGA1851 socket.
tikitoki
Tudi drugje ni navdusil. Cisto sliden CPU, sam cene so previsoke. Pa se testirali so s zelo hitrimi RAMi, ki tudi niso poceni.
Memory: 2x 16 GB DDR5-6000
36-36-36-76 2T / Gear 2
To niso ravno neki zelo hitri rami.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
sbawe64 ::
Daj beri objave, preden repliciraš.
Vidim da je der8auer spet gonil rame nekam v višine preko 8000 Mhz in ni pravega efekta https://www.techpowerup.com/forums/thre...
Glavno vprašanje je:
Ali lahko 1 mesec poganja Minecraft sever ?
14900K vs 285K AIDA64 cache& memory benchmark
https://www.techpowerup.com/forums/thre...
Nakšnih voltažah dela cpu ?
Vidim da je der8auer spet gonil rame nekam v višine preko 8000 Mhz in ni pravega efekta https://www.techpowerup.com/forums/thre...
Glavno vprašanje je:
Ali lahko 1 mesec poganja Minecraft sever ?
14900K vs 285K AIDA64 cache& memory benchmark
https://www.techpowerup.com/forums/thre...
Nakšnih voltažah dela cpu ?
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
Ne vem kaj si ti gledal. Sam sem videl teste z do 8200 MTS
GN Steve je v določenih scenarijih dobil lep pospešek pri 8600MT/s.
Sicer pa TPU reciklira, včasih, kot pri 24H2 popravkih predvsem za novejše zen procesorje, je to dejavnik.
Tukaj je en zaokorožen test s 24H2 za Ryzne in 23H2 za Intel procesorje:
#65W!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Jarno ()
pegasus ::
https://www.phoronix.com/review/intel-c... ... ta reč izgleda na linuxu ponovno veliko lepše kot na winsih. Še en signal, da so winsi samo še za v kanto?
Bodo že uredili pri Windowsu.
Skratka, ne še kupovat Intelovih delnic. :D
Malo bodo sicer še izpilili zadeve, ampak čez 2 tedna izide 9800X3D, ki bi naj dodal še vsaj 5% pri gamingu.
Škoda TSMCjevega 3nm silicija.. Raje bi uporabili svoj usrani stari Intel 7 proces, ali Intel 3/4. Odvisno od razpoložljivih kapacitet. In rezultat ne bi bil veliko slabši..
Medtem so skenslali 20A proces in vse sile usmerili v 18A. Se pravi najbrž naslednje leto izboljšani procesorji na tem novem 18A siliciju? Povedano drugače, "just wait", tko kot smo včasih govorili za AMD oziroma to velja še vedno, ko je govora o GPUjih. :D
edit: pa zakaj ne dodajo "cache tile" kot odgovor X3D modelom? Raje zraven lepijo neke NPU-je, za katere nihče ni prosil.
Malo bodo sicer še izpilili zadeve, ampak čez 2 tedna izide 9800X3D, ki bi naj dodal še vsaj 5% pri gamingu.
Škoda TSMCjevega 3nm silicija.. Raje bi uporabili svoj usrani stari Intel 7 proces, ali Intel 3/4. Odvisno od razpoložljivih kapacitet. In rezultat ne bi bil veliko slabši..
Medtem so skenslali 20A proces in vse sile usmerili v 18A. Se pravi najbrž naslednje leto izboljšani procesorji na tem novem 18A siliciju? Povedano drugače, "just wait", tko kot smo včasih govorili za AMD oziroma to velja še vedno, ko je govora o GPUjih. :D
edit: pa zakaj ne dodajo "cache tile" kot odgovor X3D modelom? Raje zraven lepijo neke NPU-je, za katere nihče ni prosil.
Zgodovina sprememb…
Intel se koncno zares bori in investira. Pa ga sedaj vsi pljuvajo, namesto da bi ga pljuvali 15 let nazaj. Imo, je bila edina vecja napaka trenutne CEO-ta, da bi moral ze prej odpuscati oz. rotirati vec delovne sile.
Osnovna strategija pa se mi ne zdi napacna.
Osnovna strategija pa se mi ne zdi napacna.
Zgodovina sprememb…
Ales ::
Windows kernel 11 bodo uredili, Windows 10 ne... Linux je tukaj kot kaže kak korak naprej.
NPU-je "zahtevajo" multinacionalke, tukaj se obrača resen denar. Pač želijo, da to uporabniki imajo, kaj pa uporabniki vedo, kaj hočejo.
Če bi Intel uporabil svoje proizvodne procese, bi bili procesorji ali dosti dražji, zaradi nizkega izplena, ali pa po porabi še slabši. Tole je po moje kar maksimum, kar se je dalo. Saj ni slabo, dobro pa tudi ne.
NPU-je "zahtevajo" multinacionalke, tukaj se obrača resen denar. Pač želijo, da to uporabniki imajo, kaj pa uporabniki vedo, kaj hočejo.
Če bi Intel uporabil svoje proizvodne procese, bi bili procesorji ali dosti dražji, zaradi nizkega izplena, ali pa po porabi še slabši. Tole je po moje kar maksimum, kar se je dalo. Saj ni slabo, dobro pa tudi ne.
Novi Intelovi procesorji imajo integrated npu ane? Kako je pri amdju?
Fajn
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Intel najavil namizniške procesorje Core Ultra 200SOddelek: Novice / Procesorji | 2493 (1449) | FireSnake |
» | 14th Gen Intel Core - Meteor Lake (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )Oddelek: Strojna oprema | 47835 (2603) | KTr1sk |
» | 12th Gen Intel Core - Alder Lake (strani: 1 2 3 4 … 32 33 34 35 )Oddelek: Strojna oprema | 200560 (48132) | FireSnake |