» »

Pravica do odklopa

Pravica do odklopa

Boomerang ::

Nekaj linkov za iztočnico.
https://www.gov.si/novice/2024-10-24-pr...
https://www.informiran.si/portal.aspx?c...

Pravica do odklopa pomeni, da delavec v času izrabe pravice do počitka oz. v času upravičenih odsotnosti z dela, denimo zunaj delovnega časa, v času izrabe dopusta, ipd., ni na razpolago delodajalcu.
Delodajalci morajo ustrezne ukrepe glede pravice do odklopa sprejeti do 16. novembra 2024.

Kaj to pomeni za podjetja, kjer je uveljavljen fleksibilen delovni čas in po možnosti še delo na daljavo?

Dam konkreten primer: Začnem delo ob 6:00 in ga praviloma končam ob 14:00. Na drugi strani nekdo (delodajalec, sodelavec ali poslovni partner) delo začne ob 8:30 in bo zaključil ob 16:30. Vsi pa delamo na daljavo in jaz praviloma ne vem, kdaj nekdo drugi začenja delovnik. Prav tako pa nihče zame predhodno ne ve, kdaj bom začel delat. Še malo bolj kompliciran primer, če si po pogodbi lahko sam razporejaš delo. Na primer meni nikjer ne piše, da moram začeti zjutraj ali oddelati ves šiht v enem kosu - brez problema si lahko vzamem prosto med 11:00 in 15:00.
Enako gre tudi v obratno situacijo. Tudi jaz ne morem vedeti, kdaj bo nekdo delaven oz. prost. Brez nekega indikatorja (online prisotnost: Zoom, Teams, Skype itd.) so samo ugibanja.

Kako bo delodajalec v zgoraj opisanem primeru vedel, kdaj za delavca nastopi pravica do odklopa?

Zakon sicer ne pravi, da telefonski klici v tem primeru niso dovoljeni. Govora je samo o tem, da ima delavec pravico ignorirati vse maile, SMS sporočila in telefonske klice. Zdaj pa, veliko je takih primerov, kjer imaš isto številko za službene in zasebne zadeve. Če bo mene ob 17:00 poklicala neznana številka, ne bom vedel, ali gre za poslovni ali zasebni klic. Če bom takrat pričakoval kakšen zasebni klic, se lahko zgodi, da se bom oglasil na poslovni klic.

Baja ::

Kaj to pomeni za podjetja, kjer je uveljavljen fleksibilen delovni čas in po možnosti še delo na daljavo?

nič. sprintali bodo eno a4 stran in jo vložili v arhiv

kompliciraš, če imate uveljavljen fleksibilen delovni čas, se ne bi smelo nic spremeniti. če vsak naredi svoje delo do roka, ne vidim nekega problema.

McMallar ::

Mi imamo t.i. "core working hours", med katerimi moras biti prisoten na delovnem mestu oz. online. V nasem primeru je to med 10:00 in 16:00, kar je izven tega je pa prepusceno posamezniku in sefu.
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

Ales ::

Boomerang je izjavil:

... jaz praviloma ne vem, kdaj nekdo drugi začenja delovnik. Prav tako pa nihče zame predhodno ne ve, kdaj bom začel delat. ... veliko je takih primerov, kjer imaš isto številko za službene in zasebne zadeve. ...

Veliko tega, kar opisuješ, je znak nesistematičnih in neurejenih delovnih procesov.

V nekaterih delovnih okoljih to ljudem celo paše (in če je tako, ni nič narobe), v drugih okoljih bodo pač uredili zadeve malo bolj sistematično, ali pa jih že imajo tako urejene.

Ni nobenega tehničnega razloga, da nekdo ne bi vedel, kdaj nekdo drug začne delati in kdaj konča, pa četudi je to le za dan vnaprej ali celo za isti dan. Ali ima podjetje vpeljana orodja in procese za to, je pa druga stvar.

Še manj pa je potrebno imeti iste kontaktne podatke za poslovno in zasebno rabo.

V bistvu tvoj prispevek berem kot opis kaotičnega stanja v čisto ad-hoc urejenem delovnem okolju. Če ste to zagnani prijatelji na projektu, ki vam je ljubši kot lastna ledvica, super, če pa ne, pa pač spremenite stvari!

LeQuack ::

Fleksibilno delo ne obstaja v komunizmu Levice. Zakoni so pisani za linijsko proizvodnjo, kjer tempo narekujejo tekoči traki.
Quack !

cortez ::

Tekoći trak ne more obstajat v kaviar socializmu.

twom ::

McMallar je izjavil:

Mi imamo t.i. "core working hours", med katerimi moras biti prisoten na delovnem mestu oz. online. V nasem primeru je to med 10:00 in 16:00, kar je izven tega je pa prepusceno posamezniku in sefu.
Meni bi bolj sedlo med 8 in 14 uro, pa da začnem ob šestih in sem ob treh po kosilu na svežem zraku na soncu.

twom ::

twom je izjavil:

McMallar je izjavil:

Meni bi bolj sedlo med 8 in 14 uro, pa da začnem ob šestih in sem ob treh po kosilu na svežem zraku na soncu.

Aja, saj bomo uro premaknili, najbolje kar za 2 uri, da bo po šihtu še kaj sonca. Par let kasneje bomo začel pa ob 11. uri delat in ponovil zgodbo.

johnnyyy ::

Za podjetja to ne pomeni drugega, kot da ti izdajo nek papir ki ga podpišeš, da si seznanjen s to pravico. Potem pa so stvari na tebi. Torej če boš dobil maile/klice/teams ob 18:00 in te bo to motilo, boš opozoril delodajalca, da ti naj ob tej uri ne pošilja, saj imaš pravico do odklopa. Tvoj sodelavec, ki bo dobil isti mail, pa teh problemov ne bo imel, ker bo na piru in bo imel ugasnjen računalnik.

In na koncu gre se za pravico, da ignoriraš - to ne pomeni, da SMSja/maila ne smeš dobiti, ampak, da ti naslednji dan nihče ne sme teži, zakaj nisi včeraj odpisal maila ki si ga dobil ob 18:30.

Kalibri ::

Mehka varianta je, da dobiš in ne odgovoriš, trda varianta je, da niti ne dobiš. Duševni mir ti zmotijo že s prvo varianto.

c3p0 ::

cortez je izjavil:

Tekoći trak ne more obstajat v kaviar socializmu.

O ja, obstaja, pa to je še najmanj hudo. Pod tekočim trakom so ponavadi masovna grobišča, zraven pa prazne trgovine in dolge vrste za golo preživetje. Ti dobijo le "socializem".

Ne obstaja pa za bolj enake med enakimi, kateri se zdaj formirajo. No, skušajo se. Ti dobijo pa kaviar. Vsakemu nekaj.

Hudobec82 ::

Tut če si za t.i. tekočim trakom, te kdaj izven šihta pokliče nadrejeni al pa kak sodelavec. Lahko, da kakšen zboli, ma kako nesrečo, ga zanima kak postopek, rabi pomoč, informacije, česa ne najde...

Ta zakon nima nobene zveze z realnostjo. Itak bomo pa vsi dobil list v podpis. Se strinjaš al ne? Aja? Da ne?...mhm,... jah...lej... Neki se obseg dela manjša. Na spomlad bomo šli v optimizacijo delovnih procesov in racionalizacijo stroškov osebja. Za bit, da jih bo nekej dobilo pravico do obveznega trajnega odklopa.

Boomerang ::

Ales je izjavil:

Boomerang je izjavil:

... jaz praviloma ne vem, kdaj nekdo drugi začenja delovnik. Prav tako pa nihče zame predhodno ne ve, kdaj bom začel delat. ... veliko je takih primerov, kjer imaš isto številko za službene in zasebne zadeve. ...

Veliko tega, kar opisuješ, je znak nesistematičnih in neurejenih delovnih procesov.

Zakaj neurejeni procesi? Ko imam nek sestanek ali ko delovni proces tako zahteva, tisti čas pač delam. Če ni nobene obveznosti ali odvisnosti od drugih, je moja stvar kdaj in kje bom delo opravil. Na koncu je važno samo, da je delo opravljeno znotraj zastavljenega roka. Se tudi zdaj kdaj pokličemo po telefonu in ker nikoli ne moreš vedet, kdaj kdo dela, je prvo vprašanje: "a si morda za računalnikom?"

enemon ::

Žalostno je, da očitno obstajajo podjetja, ki ne premorejo toliko zdrave pameti, da ne bi gnjavila zaposlenih po šihtu in zaradi njih je treba zdaj sprejemati zakon, da zaposlenih ne bo strah, da bodo ostali brez šihta, ker ne skočijo ob vsaki nemogoči uri, ko se šefu sprdne.

mojsterleo ::

Jaz sem razumel, da je ta odklop bolj vezan na čas dopusta in ne delovne dneve.
Je pa praksa malce bolj kompleksna, dejstvo je, da je težko kar biti odklopljen, še posebej v poklicih kjer je timsko delo, delo v fabrikah na linijah in podobno. En delavc zboli in drugi bo pač moral biti obveščen o tej spremembi... potem maš tim delavcev ki se vozi skupaj en zboli... vsaj voznika morajo obvestiti da ne bo čakal tistega na bolniški.
Se pa strinjam za čas dopusta. Jaz osebno ne buzeriram sodelavcev, uprave in direktorja, ko so na dopustu. Obratno pa ni vedno tako.

Zgodovina sprememb…

Ales ::

Boomerang je izjavil:

Ales je izjavil:

Boomerang je izjavil:

Zakaj neurejeni procesi? Ko imam nek sestanek ali ko delovni proces tako zahteva, tisti čas pač delam. Če ni nobene obveznosti ali odvisnosti od drugih, je moja stvar kdaj in kje bom delo opravil. Na koncu je važno samo, da je delo opravljeno znotraj zastavljenega roka. Se tudi zdaj kdaj pokličemo po telefonu in ker nikoli ne moreš vedet, kdaj kdo dela, je prvo vprašanje: "a si morda za računalnikom?"

Tudi sam podobno delam z določeno ekipo ljudi, v nekaterih okoljih je to čisto normalno.

Neurejeno bi bilo, če bi to udeležene motilo oz. če se ne bi dalo zmenit, da se dela drugače...

c3p0 ::

mojsterleo je izjavil:

Je pa praksa malce bolj kompleksna, dejstvo je, da je težko kar biti odklopljen, še posebej v poklicih kjer je timsko delo, delo v fabrikah na linijah in podobno. En delavc zboli in drugi bo pač moral biti obveščen o tej spremembi... potem maš tim delavcev ki se vozi skupaj en zboli... vsaj voznika morajo obvestiti da ne bo čakal tistega na bolniški.
Se pa strinjam za čas dopusta. Jaz osebno ne buzeriram sodelavcev, uprave in direktorja, ko so na dopustu. Obratno pa ni vedno tako.

Tukaj ti bo minister svetoval, da se pač mora zaposlit več ljudi, očitno jih je premalo. Problem rešen. V gospodarstvu se itak cedita med in mleko. Direktor pač ne bo imel nove bemfe to leto, big deal.

Če ste zaposleni 24 ur na dan, potem te pravice ne rabite. Če pa ste 8 ur na dan, naj se šefi jebejo po preteku teh 8 ur. Kaj naj si telefon v glavo vgradimo?

roCkY ::

Naj se minister dosledno drži te svoje ideje in naj se po 15 uri ne pojavlja na TV ekranih! ...

E ti hudobec hudoben...

Nisi daleč od resnice.

Legon ::

mojsterleo je izjavil:

Pri takih izjavah se človek vpraša, kako to da v preteklosti niso vse proizvodne linije propadle, če pa ni bilo mobitelov, da bi lahko buzeriral ljudi, da morajo prekinit predviden odmor/dopust in prit nadomeščat.

Sem bil že 10 let nazaj v podjetju, kjer je bila jasna praksa, da za veliko večino zaposlenih emaili preprosto niso dostavljen izven delovnega časa.

roCkY je izjavil:

Naj se minister dosledno drži te svoje ideje in naj se po 15 uri ne pojavlja na TV ekranih! ...

Kaj to pomaga, če ga pa 3x ponavljajo na različnih programih.

dronyx ::

Spet sebe citiram:
Kaj je tokrat poštudiral aktualni minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sicer nisem šel še študirat, samo zame pravica do odklopa pomeni, da si lahko med delovnim časom zvijem en joint in ga v miru skadim v pisarni. Karkoli manj, zame ni pravi odklop. Ampak se mi zdi, da smo do tja še daleč. Prej pride še tri dnevni delovni teden po dve uri na dan, pol leta dopusta in letna karta za tajsko masažo. Se mi pa zdi, da gremo z zelo majhnimi koraki naprej v pravo smer. Na koncu bodo delali samo še Kitajci, mi bomo pa odklopljeni.

Sem pa Luko Meseca vprašal sledeče:

Spoštovani Luka Mesec,

v zvezi s pravico do odklopa imam vprašanje.

Neposredno nadrejeni je na dopustu. Zaposleni je v službi in od nadrejenega, ki je sicer na dopustu, prejema naloge, pri čemer nadrejeni pričakuje, da z njim komunicira po e-pošti in službenem telefonu. Zanima me, ali je zaposleni dolžan komunicirati z nadrejenim, ko je ta na dopustu in ali gre lahko tu za kršenje pravice do odklopa nadrejenega.

Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem.

Prijazen pozdrav,

dr. Onyx

Odgovora še nimam.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()

enemon ::

dronyx je izjavil:

Spet sebe citiram:
Kaj je tokrat poštudiral aktualni minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sicer nisem šel še študirat, samo zame pravica do odklopa pomeni, da si lahko med delovnim časom zvijem en joint in ga v miru skadim v pisarni. Karkoli manj, zame ni pravi odklop. Ampak se mi zdi, da smo do tja še daleč. Prej pride še tri dnevni delovni teden po dve uri na dan, pol leta dopusta in letna karta za tajsko masažo. Se mi pa zdi, da gremo z zelo majhnimi koraki naprej v pravo smer. Na koncu bodo delali samo še Kitajci, mi bomo pa odklopljeni.

Sem pa Luko Meseca vprašal sledeče:

Spoštovani Luka Mesec,

v zvezi s pravico do odklopa imam vprašanje.

Neposredno nadrejeni je na dopustu. Zaposleni je v službi in od nadrejenega, ki je sicer na dopustu, prejema naloge, pri čemer nadrejeni pričakuje, da z njim komunicira po e-pošti in službenem telefonu. Zanima me, ali je zaposleni dolžan komunicirati z nadrejenim, ko je ta na dopustu in ali gre lahko tu za kršenje pravice do odklopa nadrejenega.

Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem.

Prijazen pozdrav,

dr. Onyx

Odgovora še nimam.

Ne vem sicer, kako ne uspeš tega razbrati iz samega zakona. Verjetno tudi Mesec ne razume, kako ti ni to jasno in ti zato ne odpiše. Seveda je motenje zaposlenega na dopustu preko telefona in e-pošte kršenje pravice zaposlenega do odklopa.

Aneks h KPND, ki je bil podpisan prejšnji teden, pravi, da se izven delovnega časa nisi dolžan odzivati. Čeprav so mi v službi trobili, da si se dolžan in da je kršitev, če v določenem času ne pokličeš nazaj. Pa sem prebral naglas, kaj piše.

Zakaj bi sploh še kdo delal v Sloveniji realno? V okoliških državah imaš 100x boljše pogoje. Razumem če si javni sektor, ker potem je malo dela in veliko denarja, tega ne dobiš v drugih državah. Ampak za gospodarstvo pa ni logike.
Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

enemon je izjavil:

Ne vem sicer, kako ne uspeš tega razbrati iz samega zakona. Verjetno tudi Mesec ne razume, kako ti ni to jasno in ti zato ne odpiše. Seveda je motenje zaposlenega na dopustu preko telefona in e-pošte kršenje pravice zaposlenega do odklopa.

Si sploh prebral kaj sem napisal? Šef je na dopustu, podrejeni v službi. Šef mu iz dopusta daje naloge in pričakuje, da mu podrejeni odgovarja po e-pošti in po telefonu. Moji odvetniki so sicer mnenja, da v tem primeru podrejeni ne krši pravice do odklopa šefa, ker s tem, ko je šef komuniciral iz dopusta s podrejenim in od njega nekaj zahteval, se je odrekel svoji pravici do odklopa. Samo čakam uradno stališče Luke Meseca. Moji odvetniki se redko zmotijo, ni pa nemogoče. :))

tony1 ::

TL;DR ampak odkar delam v malo večjih in malo bolj solidnih firmah se zelo striktno upošteva, da se ljudi ne moti med dopustom in popoldne. Če je treba reševati nujne reči, so za to dedicirani dežurni ljudje, ki so za to plačani in kompetentni, da vsaj naredijo nek workaround do jutra - če že ne, da stvar rešijo.

Firme, ki nove ureditve ne morejo spoštovati, morajo crkniti.

KraitPay ::

Baje da imajo "direktorji" težavo z razumevanjem zagotovitve pravice do odklopa. Ni samo da to "omogočajo", ampak morajo zagotavljati.
Pri nas še čakamo na odgovore odgovornih, kaj točno to pomeni.

Jaz če recimo pošiljam e-pošto izven delovnega časa nekomu moram zakasnit dostavo. Primer - pošiljam ob 17:00. Nastavim da bo dostavljena ob 07:00, ko se uradno začne delovni čas naslednji dan. Sem pa zelo fleksibilen. Kakor boste rekli, tako bom delal. Jaz nisem tu da razmišljam. :))

tony1 je izjavil:

TL;DR ampak odkar delam v malo večjih in malo bolj solidnih firmah se zelo striktno upošteva, da se ljudi ne moti med dopustom in popoldne. Če je treba reševati nujne reči, so za to dedicirani dežurni ljudje, ki so za to plačani in kompetentni, da vsaj naredijo nek workaround do jutra - če že ne, da stvar rešijo.

Firme, ki nove ureditve ne morejo spoštovati, morajo crkniti.

Brez skrbi, v takem okolju bo veliko firm crknilo. Mogoče bo potem res boljši svet ko bo samo javni sektor ostal.
Quack !

Magic1 ::

LeQuack je itak samo za javni sektor. Samo realnost ne gre s logiko, da država funkcionira le na javnem sektorju. Poglej Venezuelo in Kubo, kjer so pokopali gospodarstvo.
Magic

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Avstralski zaposleni bodo dobili pravico do odklopa

Oddelek: Novice / Ostale najave
355311 (226) MrStein
»

Primopredajni zapisnik - odpoved (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
728901 (5719) Invictus
»

Dopust vprašanje (strani: 1 2 3 )

13420104 (10388) MadMicka
»

Prekinitev dopusta kar sredi dopusta? (strani: 1 2 )

7211075 (8079) Arzen28
»

Nalaganje dela za na dopust (strani: 1 2 )

9913954 (10322) Utk

Več podobnih tem