» »

Zamude, dolgovi in ostale dogodivščine AMDja

Zamude, dolgovi in ostale dogodivščine AMDja

morphling1 ::

"Delays and Debt"

Glede na par zadnjih spodbudnih novic o AMDju in navdušenje komentarje teh novic na S-T, je tole dosti bolj realen pogled na dogajanje.
Socket 939 plat zgleda še lep čas ne bo, kar pomeni, da dual channel ostaja domena dragega FXa in njegovih registred ddr modulov. 90 nm bo zgleda lepo zamudilo, predvsem je pa zanimiv zadnji odstavek, ki govori o vlogi IBMa.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Brane2 ::

O.K. Pač pričakovano. AMD je že tolkokrat zamudil z raznimi roki, da folk to že nekako vračunava pri napovedih.

Ostalo jim je še penaljenje frekvence na 130 nm tja do 2.6 GHz. Problemi pri proizvodnji ?

To je pa ja super. To samo pomeni, da se zna zgoditi, da dobijo stranke Socket 940 namesto 939 in da pade cena SMP platam in seveda tudi hitrejšim Opteronom...

To ali bodo dobili ali ne svoj 65nm fab je njihov problem. Jaz bi rad solidnega Opterona 250 (ali kakorkoli mu bo že ime) za ceno Tulca 1300 in podobno OCabilnega.

Hehe. Že iščem freone in kompresorje okrog... >:D >:D

Zheegec ::

90nano ne bo zamudila, tako kot se je govorilo, bo kar right on time (itaq je že na Comdexu bila MSIjevo s939 plata in pa 90nano Opteron 2.4GHz). Ko smo že pri zamudah, Prescott je bil napovedan za H1 2003 :D
Glede na to kakšne performanse ima memory controller v K8 je single channel že kar dovolj (menda bodo m. kontroler v "D" steppingu ki pride kmalu še dodatno zoptimizirali, ta stepping bo omogočil tudi 2.4GHz na 130nano), saj ima zelo nizke timinge, nekatere aplikacije imajo raje večji transfer rate, nekatere pa manjšo latenco.
Socket 939 bi bilo zelo lepo videti, pa saj ga bomo v Q1 2004, ko pride tudi 90nano Athlon64 FX.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Brane2 ::

Aja, Opterone mam že naročene (in plačane, jasno), tko da bom stvari lahko probal v kratkem.

Mlacom (:\ ) pravi, da bom plate lahko prevzel že v torek. Problematične so baje dual plate z AGPjem, ne pa toliko Opteroni.

Za začetek sem si ubodel 1.4GHz čipe, ker so hitrejši modeli pri nas nerazumno dragi. Bomo malce počakali in ubodli potem kaj okrog 2.5+ Ghz.

Aja, plate so Tyanove tigrice S2885.

Zakaj Mlacom ? Edino on je bil pripravljen dobavit expresno plate. Koliko bo to res expresno bomo še vidli...

kuglvinkl ::

Problematične so baje dual plate z AGPjem, ne pa toliko Opteroni.

Kako to misliš problematične?
Your focus determines your reallity

Brane2 ::

Par dni nazaj sem si šel v Frigo System pogledat kompresorčke, izparevalnike in podobne freonske zadeve. Edina težava je v tem, da ne najdem homepagea italijanskega proizvajalca, da bi naštudiral tekočine itd. Tip mi je zatrjeval, da bom s standardnimi tekočinami težko prišel pod -40 °C, ne glede na solidne termične moči. Te male industrijske zadeve so strupeno močne. Enotka ki sem si jo zacahnil, lahko trajno obdrži breme 3kW na -10°C 8-O .

No, bomo videli kako naprej. Koneckoncev tudi -30°C ni tko slabo... :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::


Kako to misliš problematične?


Mislim v smislu, da jih nihče v Sloveniji nima, oziroma jih ni imel v petek ob 12h ... :D

JAE me je cel dan preklinjal zakaj nisem vzel tega pri njemu, ki ima navadne serverske plate (brez AGP). Kao "kaj ti bo AGP za Photoshop", hehe...

No, na koncu sva se zmenila za Gigabit Ethernet gear. Jutri grem pogledat, kaj ma na to temo. Rabim seveda par kartic (tako 64 kot 32 bitnih) pa pošten switch.

Če koga zanima kako stvar dela, naj gnjavi. Sicer pa se mislim v kratkem pohvalit s kakim člankom... :D

Od vsega, kar sem videl, so bile najzanimivejše Tyanke- pa še dobavljive so bile. Kot so mi ostali vedeli povedati, ima baje ASUS nekaj podobnega v planu, samo plat od nikoder.

Mlacom mi je hotu uvalit najnovejšo MSIjevo plato, samo je potem tudi on ugotovu, da je tudi ta brez AGPja.

Tako da sem pristal na Tyankah. Za TYAN baje ni splošnega dealerja v Sloveniji, vsi po malem švercajo iz Nemčije itd.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Zheegec ::

Brane2 - nForce3 ali K8T800? Kaj boš vzel?
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

kuglvinkl ::

AMD8000 ;)
Your focus determines your reallity

Brane2 ::

Kakšen nForce, kakšna VIA. To so DUAL plate. Če se ne motim, v tem trenutku edino AMDjev čiperaj paše na dual plate.

No, na tej TIGRICI je definitivno AMD...

Zheegec ::

Že kar prvi review ki sem ga našel;
Our test setup includes the K8T800 based K8T Master2 dual Opteron workstation motherboard

Itaq da sta in K8T800 ter nForce3 Pro150 narejena tako da sta in za Socket 754, Socket 940 single, dual, 4-way, 8-way.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Mr.B ::

AMD še vedno ni popravilavil svoje hibe glede plat. Še vedno ne more zagotoviti finančno učinkovitega ter kvalitetnega paketa (plata+procesor), ki bi zadovolji vse kupce. No prav tako ni sposoben dostaviti zadev v količinah, ki bi zadovolji trg. Kolikor sem bral na okoli, pravijo da ni nič narobe z njihovo 90nm tehnologijo.
No Intel ni nič boljši, sicer naj bi se pojavljali razni primerki prescota na netu, kao prescot. Sicer so se začele pojavljati tudi govorice o XP SP2 , ter nekih optimizacijah za Prescota. Sklepam da se Intlu ne mudi, če AMD nima zadovoljivih količin, zakaj bi se trudil, če lahko počasi izdeluje Prescote nižjih frekvenc in počasi izpopolnuje 90nm tehnologijo ter buge. Ko pa uradno pridejo ven pa preplavi trg z recimo 2.6GHz in 2.8GHz Prescoti.
V tem trenutku je samo FX hitrejši od EE, ampak to so samo prestižni produkti, ki jih bolj redko kdo kupi.AMD s svojimi 64bitniki vstopa v serverski market, povzroča hude glavobole Itanijumu, ampak če bo prescot 64bitni in pašal na trenutne plate, bo AMD-ju res ostal le serverski market, kjer se pa lahko pojavi kakšni prescot MP/DP varianta.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

sharp ::

Enotka ki sem si jo zacahnil, lahko trajno obdrži breme 3kW na -10°C

Mami kaj si pa gledal zaeno stvar?

[SkA] ::

Brane2... z vsem spoštovanjem do JAEta.. nevem če bi jaz gbit ethernet opremo tam nabavljal :)
Ti ne pomaga ravno dosti "nafriziran" switch, ki ima porte gigabitne, prepustnost pa enako kvalitetnemu 100Mbitnemu. :)

Brane2 ::

Tega se nekaj spomnim. Mislim, da je bil nekaj nazaj na Tom-u shootout treh ali štirih dual Opteron plat in MSI je bla ena od njih.

Res je, tudi drugi čipseti so za dual plate. Moj zajeb.


Samo:

-tega MSIja ne boš kar tako dobil. Celo na MSIjevem siteu ni podatkov o njem. Mlacoma raje ne vprašam o dobavnem roku...

-ta zadeva ima očitno ves RAM na enem CPUju in ga drugi vidi samo skozi HT vmesnik. Primerjaj to s 2x4imi socketi na Tigrici...

Brane2 ::


Brane2... z vsem spoštovanjem do JAEta.. nevem če bi jaz gbit ethernet opremo tam nabavljal :)


Saj bomo vidli. Tip ni reku nič konkretnega. Poleg tega, kje naj nabavim tak gear ?

Mlacom ima intlove kartice, nima pa switcha :D
Comtron mi je dal stare cene, ki so hudo visoke.

Avtera bo dobila (predvidoma v torek) zanimive stvari iz Logitechove ponudbe po primamljivi ceni. Vendar mislim, da ne bodo imeli 64-bitnih kartic. :'(

JAE pa pravi, da ima vse. Kaj pa je z njihovo robo ? Si že probal zadeve ?

Brane2 ::


Mami kaj si pa gledal zaeno stvar?


Enga od najmanjših modelov ... :D

O.K. Verjetno bo ventilator glasen in ga bo treba utišat in bo zaradi tega moč nekaj padla, samo kljub vsemu se zdi več ko zadosti...

Zheegec ::

Brane2 - zaenkrat imajo skoraj vse dual K8T800 in nForce3 plate skupni HTT link do RAMa... žal.
Z nForce3 PRO250 se to ne sme dogajati >:D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

[SkA] ::

Hm, kolikor vem ma JAE mrežno opremo večinoma od SMCja.
Kar se tiče mrežnih kartici bi ti osebno priporočič Intel/3com. Sicer so cenovno definitivno dražje od drugih ampak imajo prepustnost realno gigabitu. Če boš kupil kako poceni varjanto se ti hitro zgodi da realna prepustnost ni gigabit. Sicer pa, Intelove sem sedaj že po smešno nizkih cenah videl tako da.

Kar se tiče stikala bom pa tako reku. Gigabitna stikala so draga, še posebej več portna. Če boš povezoval manjše število računalnikov (recimo 3,4,5) potem bo verjetno JAEtov SMC glede na svojo ceno še kar uredu služil. Če boš pa povezoval več računalnikov zna ta switch verjetno pešati, predvsem pri obremenitvah.
V kolikor iščeš hitrosti zaradi kakšnega strežnika, oziroma ne rabiš na vseh računalnikih gigabit, je definitivno boljša izbira kakšen kvalitetnejši switch, ki ima 1-2 gigabitna modula za "strežnik", ostalo pa 100mbit/s.


Za hec poglej še na Dell (v sloveniji ga zastopata FMC in Alldea), oni imajo dokaj "poceni" gigabitne switch. 3com in cisco sta tako in tako razred zase, verjetno toliko denarja na switchih nisi imel namena zagont, še manj verjetno rabiš vse dodatne funkcije, ki jih imata (kar ima seveda svojo ceno)?. Ali pač, če se ne motim pride 24 portni switch z dvema gigabitnima konektorjema, brez inteligentnege programske opreme, od Ciscota (serija 2950) cca. 300k.

Drugače pa, recimo Allied Telesis (EZZ), če že greš na price/performance. Njihovi so komplento "neinteligentni" (hehe, unmanaged). Osebno se mi zdi to malce bolje še vedno kot SMC. Iz serije Officenet imaš 8 portnega 10/100/1000 po cca. 230k. 16 portni je malce več.

Če se ti pa da, pa toplo priporočam da poleg vsega še malce preveriš produkte na uradnih straneh izvajalcev, preveriš deklarirane *(notranje) prepustnosti, pa zraven še malo upoštevaš samo "kvaliteto/ugled" proizvajalca. Boš potem najlažje svojim potrebam zadostil - tako cenovno kot performančno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: [SkA] ()

Brane2 ::

[SkA]:

Hvala za tako izčrpen odgovor. Prav imaš, 300 kSIT definitivno nisem imel namena zagonit na povezavo parih mašin. Gre za to, da imam tu par mašin (realno tri, včasih še kaka več). Sedaj je vse na 100 Mbit, switch pa je un kur*ev iPlanet od Comntrona. VSE je boljše od tega crapa, vključno z RS-232... >:D :|

Sedajso se začele pojavljat poceni kartice in switchi, pa sem reku da bi naredil korak naprej. Tudi če ne dobim realen 1 Gbit, bo ziher 10x hitrejše od tega kar imam zdaj.

Kokr vem, so vse te zadeve narejene na osnovi Realtekovih in podobnih čipov pa sem mislu, da sedaj ko so zdebagirali zadeve ne more bit tako drastičnih razlik med proizvajalci.

Intlove kartice so nekaj dražje, kar ni problem, ne vem pa če jih je za dobiti v 64bitni PCI varianti...

Poleg tega se mi zdi za kartice manj kriza. Ker uporabljam za komunikacijo TCP/IP, bo itak potrebna intervencija CPU pri prenosu za vsak paket, torej razlike ne bodo blazne.

Besides, Realtek 8139 mi čisto lepo špila na 100 Mbitnih Elcheapo karticah, upam da bo njegov naslednik dostojen...

Aja, kokr sem dobil preliminarne cene pri Avteri, bo Geniusov 8-portni switch stal z DDV manj kot 30 kSIT, kartice pa cca 10 kSIT z DDV...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

morphling1 ::

ALIEN nikjer ni bila omenjena frekvenca tega 90 nm sampla, če bi zadeva laufala na spodobni hitrosti bi AMD to na ves glas oznanjal. 90 nano bo sigurno zamujal, bolj kot si misliš. O Intelovih zamudah nisem nič govoril, vem, da so. Gre pa za podobno težavo, nimajo problema s samo proizvodnjo, imajo probleme s proizvodnjo najhitrejših čipov, samo Intel po zgleda vseeno porinil Prescota malo prej na trg, kljub malo nižjim frekvencam od obljubljenih, bodo pa cene dosti nižje (za modele 2.6, 2.8, 3) in jih zna v 2004 izdelovat že v večini, skupaj s Celeron izvedenko, s tem si bodo pridobili na času da poštimajo hitrejše verzije. Glede socketa 939 sem močno skeptičen, če še nisi opazil je običaj, da proizvajalci primerke kažejo že vsaj par mesecev prej po sejmih, tokrat ni ne duha ne sluha. Single channel A64 ni nič posebnega, vsaj v primerjavi s P4 ne, človek bi mislil, da jim je cilj nekaj več.
Še enkrat pa moram napisat, da serverski trg ne pomeni skoraj nič v primerjavi s celotnim svetovnim trgom (manj kot 10%) in vsi do sedaj prodani Opteroni pomenijo kapljo v morju napram produkciji navadnih procesorjev. AMDjevo pretirano izpostavljanje tega segmenta na račun desktop trga je po mojem velika napaka, od tega se ne da preživeti.
Pa da ne boste mislili, da sem kar naenkrat tako proti AMDju, samo ne štekam zakaj ne sforsirajo socketa 939, naredijo procesorje od 1.6 do 2.2+ GHz za normalno ceno (ne mislim skoraj zastonj) in začnejo resno konkururat Intelu, predvsem s kolikor toliko doslednim roadmapom in izpolnjevanjem le tega. Kaj mislite zakaj je Intel tako uspešen, predvsem zato ker je tako zelo predvidljiv in to imajo radi v corporate svetu, kjer se planira na malo daljši rok, to je tudi gl. razlog da največja svetovna proizvajalca računalnikov (IBM in Dell) zaenkrat niti ne povohata AMDja, pa tu ne gre za kvaliteto izdelka.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

[SkA] ::

Brane2, ni problema - nisem bil na koncu prepričan če kupuješ za lastno uporabo ali za kakšen small biz okolje pa sem malo bolj obširno napisal. :8)

Verjetno od Geniusa misliš GA4081? Torej 8 10/100mbitnih portov in 1 gigabitni port. Sicer nisem še probal geniusovih switchom, ampak mislim da pri 8 portnem switcu prepustnost 200-300mbit/s ne sme biti težava dan danes (če se z vsemi povežeš do gigabitnega računalnika).
Če imaš samo par računalnikov, potem bo to definitivno zadosti. Če bi imel malce večje omrežje/obremenitve potem bi se ti že splačalo bolj poglobiti - oziroma premisliti. :)

Kar se pa tiče intelovih kartic pa, verjamem da se da dobiti,.. če se ne motim imajo 64bitne kartice oznako "Intel PRO/1000 Gigabit Server Adapter", cene so pa okoli 40k SIT, kolikor sem okoli opazil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: [SkA] ()

Brane2 ::


Verjetno od Geniusa misliš GA4081? Torej 8 10/100mbitnih portov in 1 gigabitni port.


Ohhhh shit ! Sem šu še enkrat pogledat in res je- samo en port je 1 Gbit !!! 8-O
Dobro da si me opozoril...

Nič ne de, je pa zato GA4050 samo petporten, so pa vsi porti 1 Gbit...

Zheegec ::

Morphling1 - nič se ne ve zagotovo, lahko pa ugibava.
Kot trdi AMD bo 90nano prišel tako kot je bilo napovedano, 2.4GHz primerek bo oddal 55W toplote maksimalno. Ravno SOI je tisto kar sedaj lahko omogoči da AMD hitro preide na 0.09u, ker ima Intel velike probleme z "leakingom", kar pomeni veliko segrevanja, pa čeprav bo proizvodni proces manjši.
Drugače pa bodo itaq socket 939 Athloni bolj kot ne na začetku še vedno high-end in se bodo prodajali v manjših količinah - bo pa seveda vse skupaj ceneje -> 4-layer mamaplate, ne-registred RAM, pa še 90nano proces pomeni več CPUjev iz 200mm rezine in nižje cene.
Drugače so pa roadmapi že kar nekaj časa jasni, samo meni prav tako kot tebi ni jasno zakaj ni že od začetka samo socket940 in pa socket 939 na trgu, kar bi pomenilo manj težav za kupce in za prodajo AMDja, ker veliko ljudi sedaj čaka na socket 939. Itaq sta pa ClawHammer in SledgeHammer čisto podobna in veliko bolje bi bilo če bi AMD izdeloval samo dvokanalne verzije, ker konec koncev je brezveze ločevati svoje CPUje na single chanel in dual, ker razlike niso tako velike.

Mene osebno so performanse A64 3200+ navdušile, komaj čakam na 2.2GHz verzijo, ki bo zaradi svoje dobre skalabilnosti lažje pometla s P4 3.4GHz, kot pa 2.0GHz verzija s P4 3.2GHz >:D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

K8: Athlon64, AthlonFX, Opteron (strani: 1 2 3 413 14 15 16 )

Oddelek: Strojna oprema
76745262 (23131) RC14
»

AMD Sempron 3100+ (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
946512 (3841) Dr_M
»

opteron vs p4

Oddelek: Strojna oprema
241961 (1669) TribesMan
»

Cene AMD NewCastle procesorjev = socket939

Oddelek: Kaj kupiti
181876 (1437) Brane2
»

Athlon 64 DA ali NE? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
1316962 (4485) Jeronimo

Več podobnih tem