» »

Kaj se dogaja z avtomobilsko industrijo?

Kaj se dogaja z avtomobilsko industrijo?

««
16 / 17
»»

nejc_nejc ::

m0LN4r je izjavil:

T
Verjetno je zracunal, da ce misli se do penzije rakete streljat v luft do marsa, moramo mi it na elektricna vozila, da bo ostalo fosilnih goriv za streljanje raket.

:))

NE, bojo šle tud te na štrom iz baterij :))

Utk ::

Če Musk ne bi delal električnih avtov, sateliti ne bi bli potrebni?

codeMonkey ::

Njemu je v interesu zajemati CO2 iz atmosfere in iz tega delati raketno gorivo: https://www.euronews.com/next/2021/12/1....

Tudi zato, da bi na Marsu lahko to pocel. Hiter skok na wiki kaze, da obstojeci obrat trenutno pobere 4000 ton CO2 na leto, kar kot kaze je malo vec kot za en let Starshipa, ce sem prav gledal. Samo da gre danes to pac v zemljo. Vprasanje pa kaj narediti z NOx.

Zgodovina sprememb…

mikhaair ::

Torej spacex plačuje co2 kupone?

delavec44 ::

Vesoljska industrija nič ne plačuje. Mogoče enkrat, če bodo turistični leti.

Spacex jih itak ne bi. Če jih bi, jih bi naročnik. Večinoma NASA.

DamijanD ::

Italijani še naprej v krizi: https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/po-l...

Ganon ::

Italijani so se znašli v črni luknji. Fiat nima ničesar ponuditi, njihova ponudba je uborna in neprivlačna, Lancia in Maserati, ki sta del Stellantisa, sta takorekoč mrtvi znamki, ki ju na silo ohranjajo pri življenju, ostalo so nišne znamke za bogataše.

Gregor P ::

Sam ne bi tudi pod razno kupil italijanskega avtomobila (z izjemo kakšnega Ferrarija, ki ga pač kupiš iz drugih razlogov, kot da bi se samo rad vozil od točke A do B). In tako je vsaj pri meni že desetletja. Mislim da sem bil še najbližje odločitvi za kakšen italijanski avto, ko sem malo razmišljal o Fiatu Pandi 4x4.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

karafeka ::

DamijanD je izjavil:

Italijani še naprej v krizi: https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/po-l...

A mi lahko kdo razloži kako to gre pri pohlepnih in nesposobnih managerjih, da kljub temu da zafurajo kompletno firmo, dobijo na milijone odpravnin, kot ta Tavares, ki je dobil za nedelo vse skupaj 23.000.000€ ?
Kaki so ti dogovori zadaj? Na koncu pa bodo delavci ostali brez dela, medtem ko se posvečeni kopajo v milijonih, če ne v milijardah. Kak je to za en svet?

kow ::

Tavares ni nic kriv, da se Italijanom ne ljubi delati. Izgubili so bitko za poceni avtomobile. Dacia laufa dobro.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

endelin ::

Nekateri proizvajalci imajo katastrofalen nabor vozil.

Fiat fura samo še Pando in 500tko? :/
;((
Recimo Ford kmalu ukinja še Focus. mondeota ni že nekaj časa. Kaj boš sploh kupil ce nočeš suv?

Ni več hatchbackov. Limuzine izumirajo. Samo še SUV za razocarane gospodinje in copate :/

Peak avtomobilizma je bil v 90ih:'(

;(

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

pegasus ::

Doblota bomo pogrešali, ko odsluži svoje. Nekih alternativ ni, bo treba it na kombi. In EV kombiji so trenutno še vedno redki, še posebej potovalni ...

Scaramouche3 ::

endelin je izjavil:

Nekateri proizvajalci imajo katastrofalen nabor vozil.

Fiat fura samo še Pando in 500tko? :/
;((
Recimo Ford kmalu ukinja še Focus. mondeota ni že nekaj časa. Kaj boš sploh kupil ce nočeš suv?

Ni več hatchbackov. Limuzine izumirajo. Samo še SUV za razocarane gospodinje in copate :/

Peak avtomobilizma je bil v 90ih:'(

;(

Ti pogrešaš economy class? Ti avti so bili manjši,ker so tudi lažji in manj kurili..

Zdaj ko je elektrika na obzorju,ni več panike in ljudje hočejo prostor in varnost, ti pa okretnost in lahkoto parkiranja...

lynxslo5 ::

Žal mi je za Fiat. Nekoč je proizvajal dobre avtomobile. Smo doma imeli Fiat Tipo 1.4 letnik 1990. Že takrat je imel digitalni kokpit. Za tiste čase zelo napreden avto.
Core i7-14700F, Kingston DDR5 32GB (2x16GB) 5600MHz,
MSI PRO B760-P, MSI Nvidia RTX 4070 12GB, NVME Samsung 990 PRO 2TB,
Antec DF700 Flux, Win 11 Pro, ASUS PA279CV ProArt

Stellantis != Fiat. Fiat je v kurcu, ker nihče noče več delat poceni avtov, v tem ni kruha. Za fiate 500 za 30 jurjev se pa folk tudi ne grebe, verjetno pa z vsakim prodanim naredijo več profita kot s 1000 pandami za 7 jurjev kot v starih časih.

KG-348 ::

prav velik vpliv carine nimajo na prodajo italijanskih avtov v ZDA, a sploh kakega prodajo

J.McLane ::

Ti piše v novici:
"...v Pomiglianu v bližini Neaplja je proizvodnja modela dodge hornet padla za 80 odstotkov, na 1356 vozil. Hornet je eden redkih modelov, ki jih Stellantis proizvaja v Evropi za ameriški trg in ga bodo tako doletele Trumpove carine."
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

redtech ::

Depresija
Opolnoči se bo na bencinskih servisih zunaj avtocest liter 95-oktanskega bencina pocenil za 7,8 centa na 1,417 evra, liter dizelskega goriva pa za 8,1 centa na 1,443 evra.

So pa velike firme sedaj projekte dale na "HOLD", dokler se ne zjasnijo carine.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: redtech ()

fikus_ ::

Samo špekulanti ne navijajo več cen, ker ne vidijo Trumpu v glavo.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

kriptobog ::

redtech je izjavil:

Depresija
Opolnoči se bo na bencinskih servisih zunaj avtocest liter 95-oktanskega bencina pocenil za 7,8 centa na 1,417 evra, liter dizelskega goriva pa za 8,1 centa na 1,443 evra.

So pa velike firme sedaj projekte dale na "HOLD", dokler se ne zjasnijo carine.

Zdaj ko je poceni pa nihce ne tanka cele cisterne? Koliko je bil takrat ko so tankali cisterne in stali v vrsti? 1.7? :))

Za nas potrošnike bi bilo super, da bi Petrol imel možnost, da bi na kartico danes kupil/zakupil litre.

Primer:
Jutri bi vložil za 500l, če gre nižje še 500l, ... ko se cikel obrne na 1,8 koristiš zaloge na kartici.

kow ::

Ja, seveda. Petrol nam bo zastonj skladiscil gorivo. Ti pa si optimist.

Skladiščil ne, na našo long pozicijo bi odprl short = hedge.

Ampak itak implementacija takega sistema na 2M trgu ..., vprašanje potem še trošarina in davki, ki verjetno morajo biti obračunani na ta dan.

@kow sanje so dovoljene :)

kow, to ti je poslovna ideja, začni s tem.

codeMonkey ::

kaj ni terminskih pogodb na gorivo? Zakaj bi sel preko Petrola?

zodiak ::

Btw. a ve kdo koliko sploh zdrži bencin , dizel , če ga natočiš v cisterno doma recimo? kako dolgo se da skladiščiti in če se da to s kakšnimi aditivi podaljšati? ali svincem???

bm1973 ::

Če je čisti bencin/dizel, že zdrži par let, vmes že porabiš, če ima bio dodatke, pač zgnije :D.

ja na črpalkah imaš z 5 do 10 % etanola? Kaj to pomeni? In kje se dobi čistega še?

Težava je v "bio" dodatkih. V bencinu etanol , v dizlu biodizel.

Tako na pamet (ne me držat za besedo, ko boste tankali, piše na ročki ali tankavtomatu % bio svinjarije), bencin lahko vsebuje do 5% bioetanola, dizel pa do 7% boidizla.
Za dizel lahko napišem, pri verjetno neprimernem skladiščenju v plastični kanti je po enem letu zelo smrdel, na dnu rjava usedlina.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

Torej v roku pol leta ga je potrebno porabiti... Ni ravno bajno... Mislim, da se to ne splača oz. se računica ne izide...

stara mama ::

fikus_ je izjavil:

Za dizel lahko napišem, pri verjetno neprimernem skladiščenju v plastični kanti je po enem letu zelo smrdel, na dnu rjava usedlina.

A je ratal žarki? :)
Ekologija™ in Trajnost™

Ne vem kaj je bilo včasih s tem bio sranjem ampak jaz sedaj v peči kurim kurilno olje staro 20 let. Pa ni nekih problemov. Če so pa v cisterni usedline pa ne vem, verjetno so. Bo filter ujel.

Biogoriva so higroskopična - pomeni da na sebe vežejo vodo (al pa kakršnokol vlago)
20 let nazaj še ni bilo aditivov, vrjetno jih tud v kurilnem olju ni.

Za namene testiranja motorjev na testih mizah se uporabljajo goriva brez aditivov, se še spomnim 200l soda iz FS MB in napisa: Dizel brez aditivov
Ekologija™ in Trajnost™

Zgodovina sprememb…

stara mama je izjavil:

fikus_ je izjavil:

A je ratal žarki? :)

Nek čuden smrad, malo podoben pokvarjenemu rastlinskemu olju, če ga imaš predolgo na svetlem.

Sj sm reku... žarki
Sicer sem pa ravno 2 meseca nazaj skuril tank 1 leto starega dizla ki je čakal v avtu. Avtu ni bilo nič.

Za Geo mi je znano da so (vsaj nekoč) dobavljali biodizel, vse skup je na osnovi rastlinskega olja.
Tud pobiranje starga olja iz restavracij je že dolg zakonsko predpisano, še iz cajtov ko sem se sam vozu na jedilno olje.

Za etanol ne vem, mogoč koruza?
Ekologija™ in Trajnost™

Zgodovina sprememb…

sbawe64 ::

Za etanol uporabljajo Brazilci sladkorni trs.

Sicer sem pa ravno 2 meseca nazaj skuril tank 1 leto starega dizla ki je čakal v avtu. Avtu ni bilo nič.

Golf 2 tas, kaj s novejšega common rail-om ali sistem črpalka-šoba ?
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

sbawe64 je izjavil:

Za etanol uporabljajo Brazilci sladkorni trs.

Golf 2 tas, kaj s novejšega common rail-om ali sistem črpalka-šoba ?

Bosch CP4 (kar je povsod zadnjih 12+ let)
Ekologija™ in Trajnost™

Kayzon ::

Gregor P je izjavil:

Sam ne bi tudi pod razno kupil italijanskega avtomobila (z izjemo kakšnega Ferrarija, ki ga pač kupiš iz drugih razlogov, kot da bi se samo rad vozil od točke A do B). In tako je vsaj pri meni že desetletja. Mislim da sem bil še najbližje odločitvi za kakšen italijanski avto, ko sem malo razmišljal o Fiatu Pandi 4x4.

Ti iz teme v temo dokazujes da nimas pojma.

Gregor P ::

A sem kje trdil, da sem strokovnjak za italijansko avtomobilsko industrijo? To je forum, jaz pa sem napisal mojo osebno preferenco - italijanskih vozil se načeloma ne kupuje, nikoli niso bila znana po kakovosti; so pa imela lep dizajn 8-)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

WizzardOfOZ ::

Razen dejstva, da so sodobni italjanski avtomobili manj na servisih kot sodobni nemški avtomobili.

Pa Italjani delajo motorje za kar nekaj drugih znamk avtomobilov. Mislim da Jeep ima vse dizelske motorje Fiatove. Niso tako slabi, kot so bili nekoč. Pa drugi so padli nižje.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

bm1973 ::

Glede na to, da so Italijani imeli dizelski motor leta, zgleda že nekaj delajo prav >:D.

hojnikb ::

seveda, ce so italjanski samo po imeni..
#brezpodpisa

WizzardOfOZ je izjavil:

Pa Italjani delajo motorje za kar nekaj drugih znamk avtomobilov. Mislim da Jeep ima vse dizelske motorje Fiatove. Niso tako slabi, kot so bili nekoč. Pa drugi so padli nižje.

Vse skupaj pa spada pod Stellantis, itak da sodelujejo!
Njihov zdaj že bivši CEO pa ni bil najboljši za zgledovat si po njem, kar vrjetno doprinese k slabi prodaji njihovih znamk, predvsem italjanskih.
- Ko so po inflaciji cene avtov šle dol, jih je obdržal in se ni hotu cenovne vojne
- Vse proizvodnjo, vključno z razvojem je (hotel) preselit na kitajsko

Pol se pa čudijo..... ?

https://www.reuters.com/business/autos-...
Ekologija™ in Trajnost™

Zgodovina sprememb…

Beseda "italjanski avto" ne pomeni več nič.
Vse njihove znamke so generična vozila z neko značko.
Vsi zgledajo podobno, vsi majo enake motorje, pa večinoma so vsi bele barve ;((

Bela barva je postala najbolj odvratna za avto, kar jih je!
Ekologija™ in Trajnost™

Zgodovina sprememb…

Avtomobili se veliko predragi:

BMW serija 5 iz leta 1995:

The BMW 5 Series 1995 prices range from $4,070 for the basic trim level Sedan 5 Series base to $9,680 for the top of the range Sedan 5

Method Adjusted Price Range
Pre-1983 CPI $11,400 - $27,100
Modern CPI $8,220 - $19,550

Toliko bi danes odštel za BMW 5.

Realnost je pa 5x+ za base model:
The price of the 2025 BMW 5-series starts at $59,875 and goes up to $74,575

Leta 95 je bil avto tehnološko TOP, tudi danes je verjetno podobno.

US
"The annual real median earnings of women working year round, full time declined $337 or 1.5 (? 1.1) percent between 1994 and 1995--going from $22,834 (? $193) to $22,497 (? $225). The earnings for men working year round, full time, $31,496 (? $189), remained unchanged."

Z letno plačo 1995 so Američani kupili 3x BMW5 (top line)

"What is the Average Salary in the US for 2024? In 2024, the average salary in the United States reached $62,027"

Z letno plačo 2024 so Američani lahko postavili na stran 83% za nakup 1 BMW5 (top line).

Kam je izginila ta njihova kupna moč, če se je njihova produktivnost v tem času skoraj podvojila.

Between 1995 and 2024, labor productivity in the U.S. nonfarm business sector increased by approximately 80%. This means that, on average, each hour worked in 2024 produced about 80% more output than in 1995.

Depresija srednjega razreda - kapitalizem(R)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: redtech ()

Malidelničar ::

A tudi vi opažate vedno več kitajskih avtov pri nas?
MG-jev sem že vajen, zadnjič sem v LJ videl prvega Dongfenga.
BYD-jev pa mislim, da v Sloveniji (še) ni (so pa na Madžarskem).
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

BYD joka, da je mislil v EU prodati precej več avtov kot jih. Menda bodo sedaj spremenili strategijo in prodajali tudi hibride.

Vidim pa, da je lokalni KIA dealer začel ponujati še Ssangyong in GEELY.

Zgodovina sprememb…

Hitro skoči k njemu po novga kitajca....:))

Ne rabim. Samo pravim, da konkurence je precej. In verjetno so vsi boljši od mojega Peugeota.

Zgodovina sprememb…

««
16 / 17
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Volkswagen bo zgradil manj tovarn za baterije (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
19914459 (5020) J.McLane
»

Zakaj kitajski EV v Evropi nimajo šans? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
26335682 (22470) m0LN4r
»

Tesla lani z dvema milijardama minusa (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
14739033 (33743) nevone

Več podobnih tem