» »

ugotavljanje višine objekta iz fotografij

ugotavljanje višine objekta iz fotografij

mirator ::

Ne vem, če je ta forum primeren za takšno vprašanje, vendar nikoli ne veš, kdo ti bo odgovarjal.
Zanima me, če je že kdo to počel (npr. pogled v goolu in ugotavljanje dimenzij) in če je dobil vsaj približno prave podatke. V tlorisnem pogledu ima sicer googel merilnik, tako da se tlorisne dimenzije lahko določijo, v narisnem pogledu pa teh možnosti ni.

japapajade ::

Zna bit da se to da z google earth, samo mora biti mesto mapirano 3d...

Gwanaroth ::

Screenshotaj in vprašaj chatgpt.
Lights often keep secret hypnosis..

kixs ::

Vzames visino znanega objekta na sliki (npr. kanta za smeti) in aproksimiziras.

To je že res, vendar ne da pravih rezultatov. Tako sicer tudi delam, pomerim neko znano višino ali širino objekta in tisto, ki me zanima in običajno dobim kar približno pravo vrednost z nekakšnim odstopanjem.
Tokrat imam težavo, da merim višino slemena nekega objekta, pa se moje izmere bistveno razlikujejo od višine, ki jo navaja GURS v svoji aplikaciji "Javni vpogled v podatke o nepremičninah". Pomagam si sicer tudi s PISO aplikacijo, kjer lahko dobim kote nmv, ki se pa tudi razlikujejo od GURS podatkov.
Mogoče kdo ve, kako GURS določa višino objekta (ali od tal do slemena ali od temeljne plošče do slemena, v primeru podkletenosti objekta)?

krneki ::

Poglej še podatke od lidarja.

Ja, saj sem omenil PISO, kjer so podatki od lidarja. Celo kota tal in kota strehe. Teh podatkov se sicer tudi držim, vendar sem vseeno v dvomih na resnične vrednosti (lidar tudi ni preveč natančen).

Barbarpapa2 ::

Pozdrav.

Za relativno točno oceno višine objekta na posnetku na osnovi znane višine drugega objekta je potrebno vedeti tudi razdaljo od objekta do kamere (pa še mogoče višino objektiva od tal). Napaka je tem manjša, čim večja je ta razdalja. Sam sem pred časom dokaj uspešno to uporabil pri načrtovanju predelave ene stavbe, ampak tam sem fotografije naredil sam in sem vse omenjene podatke imel...

Lp

Jože

Iz lastne fotografije ni težko ugotavljati višin, ker imaš skoraj vse podatke. Tudi iz tujih, v kolikor je slikano pravokotno na objekt, ni težav. Iskanje pravih vrednosti iz googel map pa je ravno v tem problem, ko ne moreš slike postaviti v koordinatni sitem 0,y,z).
Vprašanje sem postavil predvsem, če se je kdo s podobno problematiko že ukvarjal in je mogoče našel kakšno rešitev. Nič ne stane, če vprašaš.

pegasus ::

Fotogrametrija? Če imaš dovolj fotk ...

borut_p ::

Pa te zanima prav iz slike ali te zanima visine doticne stavbe?
Ce je zadeva v sloveniji, lahko preverispreko katastra

https://ipi.eprostor.gov.si/jv/

Za posamezno stavbo so podatki tudi o visini

krneki ::

Snameš dol GKOT LAS kjer je oblak točk in vidiš točno ali je bajta pravih dimenzij.

borut_p, hvala za link. Mi precej pomaga, ker navaja višinske kote objektov.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Talno gretje pri hišah z galerijo.

Oddelek: Loža
282063 (1131) jabe
»

Starejša hiša brez gradbenega in uporabnega dovoljenja (strani: 1 2 )

6216673 (8457) otago
»

Parcela - nejasno na GURSU

51067 (981) otago
»

Kako deluje Android aplikacija Smart Measure

Oddelek: Mobilne tehnologije
71081 (904) CaqKa
»

Hitrost prostega pada (strani: 1 2 )