» »

Parcela - nejasno na GURSU

Parcela - nejasno na GURSU

Faceless ::

Pozdravljeni,

Namen imam kupiti prazno parcelo. Agent, ki jo prodaja preko nepremičnin je zapisal:

"....Na njej pa je po lokacijski informaciji dovoljeno graditi enostanovanjske, dvostanovanjske stavbe, gostinske lokale in podobno, s tem, da mora biti objekt zasnovan v obliki I, L ali U. "

Ko sem šel to isto parcelo preverit tudi na GURS je na spletni strani zapisano, da je parcela vrednotena po KME (model vrednotenja za kmetijska zemljišča) - kar je trenutno njena dejanska raba. Če to isto parcelo preverim pod "podrobnosti" tam piše, da je dejanska raba KME, da pa je namenska raba "OBMOČJE STAVBNIH ZEMLJIŠČ".


Ker se na "pravne" izraze ne spoznam me zanima če lahko kdo razloži kaj pomeni agentov komentar predvsem "LOKACIJSKA INFORMACIJA". Ali to pomeni, da gre za zazidljivo parcelo in da je potrebno urediti le papirje za gradnjo, ali pa je potrebno "zazidljivost" še pridobiti?

Aston_11 ::

Pridobi lokacijsko informacijo na občini.
Noter piše, če je v območju zazidljviosti (zazidljiva parcela) in če je, kaj je na njej dovoljeno graditi.
Ali pa greš k agentu in pogledaš, kaj ima, ker na pamet najbrž ni pisal.

St235 ::

Najbolj sigurno je da sam pridobiš lokacijsko informacijo na občini (stane kakih 20€).

Rok Woot ::

Kolikor jaz vem, tudi to ni zagotovilo za gradbeno dovoljenje.

bauci ::

Za gradnjo je važna namenska raba za katero je pristojna občina. Dejanska raba samo pove kaj je trenutno s parcelo. Lahko na internetu najdeš občinski prostorski načrt OPN. V grafičnem delu je narisano kakšna je namenska raba, v pisnem delu pa je opisano kakšnim pogojem mora objekt na določeni parceli zadostiti. Da si pa siguren pa na občini zaprosiš za lokacijsko informacijo za tvojo parcelo v kateri bo natančno pisalo kaj se lahko gradi na tvoji parceli. Občine imajo svoje OPN objavljene na dveh informacijskih portalih. Eden od njih je PISO.

otago ::

Poglej na Geoprostor, gis i občina... večina občin ima objavljene občinske prostorske načrte (OPN, OPPN) na spletu. Pridobi pa lokacijsko informacijo na občini. Na spletni strani občini pa bi tudi moral biti objavljen spremljujoč tekst, ki predpisuje morebitno obliko stavbe, naklon strehe, izbiro kritine, obliko strehe, višino žive meje. Eni komplicirajo bolj, drugi manj. Pogoje gradnje in ureditve okolice lahko urejajo tudi pravilniki (npr. barva fasada, višina žive meje itd.)

Eden izmed pogojev za izdajo gradbenega dovoljenja je tudi lokacijska informacija. Velja občinski akt in pogoji, ob vlogi za izdajo. Možno bi tudi bilo tožiti občino, če si kaj zmišljujejo. (Vir: pred kratkim sem bral en kup zakonodaje o postopku gradb. dovoljenja)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: otago ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sprememba namembnosti zemljišča

Oddelek: Loža
103376 (272) dvihtelic
»

Kako vem če se lahko na parceli gradi?

Oddelek: Loža
217244 (6532) Tody
»

Gradnja hiše - ravna streha (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7317053 (5733) Machete
»

Mere hiš?

Oddelek: Loža
263850 (2928) jype
»

Izračun komunalnih prispevkov in cena gradbenega dovoljenja ?

Oddelek: Loža
2533567 (2762) tony1

Več podobnih tem