» »

podjetje v Srbiji

podjetje v Srbiji

ideep ::

Zdravo,

Zanima me, če ima kdo podjetje v Srbiji kot npr s.p.
Kako tam stvari funkcionirajo, kako si poročajo med sabo njihov in naš FURS.. kako je v primeru dvojnega državljanstva, da si tam odpreš s.p. Kakšni so pogoji?

gort ::

Dobro vprašanje, odgovarja klepetač gpt, podjetje in s.p. je sicer kontradikcija v izrazih

Da, v Srbiji obstaja pravna oblika, ki je ekvivalent slovenskemu samostojnemu podjetniku (s.p.). Ta oblika se imenuje "preduzetnik".

Preduzetnik v Srbiji:
Preduzetnik je fizična oseba, ki opravlja poslovno dejavnost v lastnem imenu in za svoj račun, podobno kot s.p. v Sloveniji.

Postopek registracije: Registracija preduzetnika v Srbiji poteka pri Agenciji za gospodarske registre (Agencija za privredne registre - APR). Postopek je relativno preprost in vključuje izbiro dejavnosti, sedeža podjetja, poslovnega imena ter plačilo ustreznih taks.

Davčni režim: Preduzetnik lahko izbere med različnimi davčnimi režimi:
Pavšalno obdavčenje (pausalac): Primerljivo z normiranim s.p. v Sloveniji, kjer so davki odmerjeni na osnovi pavšalnega zneska, odvisno od dejavnosti in lokacije.

Realno obdavčenje (knjigaš): Pri tem režimu preduzetnik vodi knjigovodstvo in plačuje davke na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov.

Dvojno državljanstvo:
Osebe z dvojnim državljanstvom (srbsko in slovensko) lahko brez težav registrirajo preduzetnika v Srbiji, pod pogojem, da izpolnjujejo lokalne zahteve za ustanovitev podjetja.

Državljanstvo Srbije ni nujno za ustanovitev preduzetnika, saj lahko tudi tuji državljani ustanovijo to obliko podjetja (!!!), če imajo ustrezno bivališče in druge potrebne dokumente.

Pogodbeni in davčni vidiki:
V primeru dvojnega državljanstva in poslovanja v dveh državah je pomembno preveriti sporazum o izogibanju dvojnega obdavčevanja med Slovenijo in Srbijo, da se izognete morebitnemu dvojnemu obdavčevanju.

Prav tako je pomembno spremljati obveznosti glede socialnih prispevkov in zdravstvenega zavarovanja, saj lahko obstajajo razlike med obema državama.

Za bolj specifične primere ali če razmišljate o ustanovitvi preduzetnika v Srbiji, se je priporočljivo posvetovati z lokalnim pravnim svetovalcem ali davčnim strokovnjakom.

in še glede ne-enačenja podjetja in s.p.
S.p. (samostojni podjetnik) je fizična oseba, ki osebno odgovarja za poslovne obveznosti, medtem ko je podjetje (npr. d.o.o.) pravna oseba, kjer lastniki odgovarjajo le do višine vloženega kapitala. S.p. ima preprostejšo ustanovitev, manj administrativnih zahtev in drugačno obdavčitev v primerjavi s podjetjem, ki zahteva večji začetni kapital in strožje pravne obveznosti. Izbira med obema je odvisna od narave dejavnosti, obsega poslovanja in potreb po omejitvi odgovornosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gort ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kdaj ne rabiš podjetja za opravljanje dejavnosti

Oddelek: Loža
151806 (1126) Invictus
»

Ustanovitev podjetja v Romuniji (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8115488 (13092) PrihajaNodi
»

s.p. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7013838 (9326) Vikking
»

Postal bom podjetnik, kako naprej (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5523382 (18014) K0K0
»

rad bi odprl svojo firmo... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
589542 (8026) Yohan del Sud

Več podobnih tem