» »

rad bi odprl svojo firmo...

rad bi odprl svojo firmo...

1
2
»

cekr ::

Ni problem, da registriraš firmo. Trenutno je tako, da je možno s.p. odpret v parih dneh(tednih), samo moraš pa vedeti, da moraš imeti obrtno dovoljenje. Tu pa se lahko stvar zakomplicira. Obrti delijo v A in B kategorijo in če tvoja dejavnost paše v A kategorijo, si ga nasrkal. Moraš opraviti majstrski izpit, ki pa včasih ni ravno lahek, ker ti lahko tvoji bodoči konkurenti, ki so v komisiji, mečejo polena pod noge. V glavnem ni problem davkarija, probleme ti lahko delata obrna in gospodarska zbornica. No, še nekaj: ko boš imel že vse opravljeno, se boš včasih spraševal:"Le zakaj mi vsak mesec pošiljajo še položnico za 12000 sit?" To ti pošiljajo največji zajedalci, od katerih ne boš imel nobene koristi.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

BigWhale ::

Zigam, placevati moras davke, oddajati bilance na AJPES in DURS, oddajati moras dohodnino.. se marsikaj moras narediti...

... bos to sam delal? In ce ne bos, bos moral nekoga drucga najeti, da ti to dela in ce ti ne bo nihce delal, hja, ze za davek so obresti precejsnje, potem je tukaj se kazen, ker zamudis...

Ne fantazirat no...

tx-z ::

eh....bom pa pač vse delu brez podjetja oz sp :D
tx-z

frenk ::

prek študenca pa je...al pa dnar na roke:)

Eru ::

Mene pa zanima s kolkimi razlicnimi dejavnostmi se lahko ukvarjaš če si sp. Samo ena? :\

ps PA POPRAVTO ŽE ENKRAT TE SMAJLIJE V OPERI KI MI JIH SKOZ NA ZAČETEK MEČE

BigWhale ::

ni nekih vecjih omejitev, moras pa za doloceno dejavnost izpolnjvat kaksne pogoje...

Uporabnik ::

Neke dejavnosti se med seboj tudi izključujejo...

pirat ::

Če si želiš postati s.p. moraš v osnovi poskrbeti za naslednje stvari:

- registrirati se moraš pri svoji davčni izpostavi, kjer izpolniš priglasitveni list in navedeš naziv svojega s.p. ter dejavnost s katero se boš ukvarjal. Na podlagi te registracije dobiš v roku 14 dni sklep o vpisu v register samostojnih podjetnikov in tudi že sklep statističnega urada o razvrstitvi v statistični register dejavnosti.

- preveriš, če je dejavnost katero nameravaš opravljati na seznamu obrtniških del. Če je, moraš dobiti obrtno dovoljenje, če ni, ga ne potrebuješ. (to naj te v praksi ne moti, dejstvo je da obrtne zbornice nihče več ne jemlje resno, so pa kdaj lahko zoprni, zato je tovrstno dovoljenje bolje pridobiti, v kolikor
opravljaš obrtno dejavnost)

- prijaviš se kot samostojni podjetnik na zavodu za zdravstveno zavarovanje (zato, da si zdravstveno zavarovan), če zaenkrat še nisi redno zaposlen in je s.p. tvoja prva zaposlitev pa se oglasi še na zavodu za zaposlovanje, saj ti pripadajo neke denarne vzpodbude (ni ne vem kaj, ampak nekaj je že).

- v kolikor se odločiš, da boš že od začetka zavezanec za DDV se registriraš še za to, sicer pa velja, da se avtomatsko moraš registrirati kot zavezanec za DDV takoj, ko presežeš realizacijo 5 mio SIT v 12 zaporednih mesecih. Ali se splača takoj registrirati za DDV je odvisno od več dejavnikov (ali načrtuješ večje nabave osnovnih sredstev, kdo so tvoji kupci - večinoma podjetja ali večinoma fizične osebe, itd.)

- kot samostojni podjetnik odpreš transakcijski račun pri izbrani banki (tvoje poslovanje kot s.p. mora biti striktno ločeno od tvojega osebnega računa). Upoštevaj predvsem delovni čas banke !!!

- urediš še nekatere formalnosti kot npr. davčno upravo obvestiš o tem, kdo ti vodi poslovne knjige, kakšen sistem knjigovodstva uporabljaš (enostavno, dvostavno, od 1.1.2005 dalje bo tako ali tako obvezno dvostavno), si priskrbiš osnovna dovoljenja (predvsem obratovalno dovoljenje če se nameravaš ukvarjati s kakšno dejavnostjo, kjer se zbira več ljudi ) npr. lokali) pripraviš osnovne pravilnike (o amortizacijskih stopnjah, delitvi stroškov med gospodinjstvo in dejavnost (npr, za GSM telefone ipd), ter začneš poslovati.... Delaš 20 ur dnevno, izdajaš račune in bogatiš iz dneva v dan ;-)))))))))))))))))))))))) (zadnji stavek ni mišljeno čisto resno)

Zavedaj se tudi , da kot s.p. nisi povsem samostojen pri izbiri svoje plače oz. pokojninske osnove, pač pa si vedno vezan na odločbe davčne uprave (DURS-a). Najnižja bruto osnova je trenutno nekaj nad 156.000 SIT kar v praksi pomeni, da skupaj z obvezno članarino obrtni zbornici ali GZS mesečno plačuješ cca. 60.000 SIT prispevkov. Pod določenimi pogoji je sicer možna tudi znižana osnova, ki ti
mesečne stroške zniža na cca. 40.000 SIT, vendar se je potrebno za to kar potruditi in stvari ustrezno argumentirati.

LP, pirat 8-)

Yohan del Sud ::

Pirat, si uradnik ali s.p.? :)
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Postal bom podjetnik, kako naprej (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5522961 (17593) K0K0
»

S.p. ali d.o.o.

Oddelek: Loža
62712 (2490) BigWhale
»

Ustvariti novo firmo?

Oddelek: Loža
151634 (1453) Turtle
»

Ustanovitev računalniške firme

Oddelek: Loža
293274 (2398) DJroky
»

sam puf (s.p.)

Oddelek: Loža
161448 (1217) Thomas

Več podobnih tem